Ja poległem, cyfrowa część za chiny nie chciała wstać, prawdopodobnie przez to że AD1896 nie udało mi się przylutować za pierwszym razem, potem znajomy go osadzał hot airem ale słabo mu poszło.
A dzisiaj ubiłem 74HC164, tylko generatory jeszcze zostały, ISO i data delay z buforem a nawet nie wiem czy to działa.
Odpuszczam dalsze prace, bo już nie mam sił, więc dalszych aktualizacji z mojej strony nie będzie.
Mam nadzieję że pomogłem komuś swoimi dotychczasowymi działaniami w temacie.
Dziękuję .3lite ze cierpliwość oraz rady jak i co robić.
Zajmę się czymś co ogarniam ^^
Pozdrawiam,
V
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Aktualny stan po 4h pracy :) Na początku zabawa z szukaniem co gdzie na płytce i jakoś idzie. Najwięcej problemów z szukaniem elementów w kartoniku - nie mogę się niestety rozłożyć i wszystkie części mam w jednym małym kartoniku
Lutowane stacją Pace ST-50. Groty.. Różne. Głównie dość szerokim i grubym, ale używam tylko jego rogu, żeby jak największa powierzchnia grota grzała PCB i element. U17 lutowane szpilką.
100nF wszystkie wlutowane i jakieś 75% rezystorów. Jutro kolejne 2h lutowania (dzienny limit) i dokończę wszystkie rezystory. Jak starczy czasu to wlecą kondy tantale.
Lutowane fluxem, ale jaki dokładny, jutro mogę sprawdzić.
PCB czyszczona "Kontakt PCC" + szczoteczka ESD + do wycierania specjalnie chusteczki.
Jakość zdjęć tyłka nie urywa, robione telefonem. Jak polutuję całą płytkę to załatwię aparat :)
Pozdrawiam
Zostaw komentarz:
-
Taka ciekawostka:
W datasheet nie ma mowy o takiej obudowie, ale jednak takie też robili. Zresztą, to samo co z wersją N-K, niby nie ma, ale jednak robili. Każdą z tych wersji można zakupić od autoryzowanego sprzedawcy Analog Devices (Rochester Electronics - rocelec.com).
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta.u mnie w pracy, każdy prototyp mojego urządzenia jaki lutuje nie ma opisów i dajemy radę
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaBardziej chodziło o to, że nawet nie widać opisu elementów, ponieważ są poniżej rozdzielczości samych napisów.
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaEeee, bez przesady :)
Zostaw komentarz:
-
Nie na temat...Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaZresztą, jak widać, nikt by tego nie polutował.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaWersja dyskretna to też 4 warstwowym PCB?
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaTen sam układ filtru tylko na el dyskretnych, czy coś zmieniałeś?
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaBez tylu wzmacniaczy operacyjnych cena wychodzi niższa?
Poniżej zdjęcie płytki zanim ją uwaliłem:
To jest oczywiście dalej to samo, ale niestety muszę znowu lutować. Jak widać są też trzy potki z czego dwa do trymowania AD1865/AD1864 a jeden do ustawienia ujemnego napięcia logiki.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaDyskretny to jest chyba tylko IV i elementów jest jeszcze więcej :PLast edited by .3lite; 12.10.2016, 16:05.
Zostaw komentarz:
-
Dyskretny to jest chyba tylko IV i elementów jest jeszcze więcej :P
Zostaw komentarz:
-
Wersja dyskretna to też 4 warstwowym PCB?
Ten sam układ filtru tylko na el dyskretnych, czy coś zmieniałeś?
Bez tylu wzmacniaczy operacyjnych cena wychodzi niższa?
Zostaw komentarz:
-
Ja też sobie lutuję już trzecią wersję dyskretną, ponieważ dwie pierwsze uwaliłem przez głupotę :)
Pewnie już z 7 płytek polutowałem zwykła lutownicą 150W z takim grotem jak na zdjęciu. Nic innego poza nią oprócz dodatku jakim jest topnik.
Na razie idzie powoli, ponieważ ciężko z czasem i lutuję tylko kilkanaście elementów co jakiś czas.
Zostaw komentarz:
-
Dziękuję Ci dobry człowieku. :)
Właśnie przymierzam się do zamówienia, dzięki liście i opisowi będzie łatwiej.
Miłego.
Irek.N.
Zostaw komentarz:
-
-
U18 to źródło napięcia na środku płytki w części analogowej.
Zaraz przy tej przerwie między AD1865 i buforami wyjściowymi, w połowie filtrów.
Zostaw komentarz:
-
Pół żartem, pół serio. Czy ktoś wie gdzie na płytce jest U18? Od niego zacząłem i szukam już 10 min....Pierwsze lutowanie to jak kamień węgielny pod fundament..a tu porażka
Zostaw komentarz:
-
Pisałem w swoim wątku że ten dac mnie zmęczy, miałem rację (z mojej winy niestety).
Ogółem układ jest dość prosty w montażu poza U17, zlutowanie całości zajęło mi około 18 godzin, była to moja pierwsza płytka SMD, gdzie do wlutowania miałem więcej niż 20 części i pierwsze DIY SMD w ogóle.
Miałem pewne problemy, spowodowane pomyłką o której nawet tu pisałem, mianowicie wlutowałem zwory R16 i R22 w miejsce R1 i R3.
Spowodowało to uszkodzenie wzmacniaczy AD811, mimo że powinny mieć zabezpieczenie, to poszły w komin.
Kilka testów z prze lutowaniem ich spowodowało (i tu uwaga), że flux z cyną zrobił zwarcie pod kondensatorem C6_L (pomyliłem się w PW .3lite pisząc że był to prawy).
Co z kolei spowodowało zwarcie na ujemnej szynie zasilania (1,4 Oma), zanim je znalazłem to rozmontowałem cały lewy filtr (bo zwarcie się zrobiło z opóźnieniem kiedy testowałem lewy kanał z generatora (przy zdemontowanym AD811).
Wręcz mi ręce opadły, bo myślałem że całkiem zrypałem bez szans na ratunek.
Płytka jest w uj trudna do ponownego lutowania przewlekanych elementów, więc tu trzeba uważać.
Kwarce dobrze lutować kładąc trochę cyny na wszystkie pady, potem flux i pogrzać po kolei pady (thx gavron), ładnie się przylutują. Warto je lutować na początku, bo są to najbardziej upierdliwe elementy poza U17 (przynajmniej dla mnie).
Płytkę się najlepiej lutuje grotem płaskim 2,5mm ^^ żre ciepło jak otępiała, a taki grot dobrze to ogarnia.
Po zlutowaniu, podłączyć napięcie na logikę, sprawdzić pobór prądu.
Ma być około 141mA po naładowaniu kondensatorów, potem można zmierzyć napięcia na stabilizatorach (środkowy pin to wyjście (+)).
Na sekcji analogowej zaczynałem od ujemnego zasilacza, pobór prądu to około 307mA.
Na sekcji dodatniej podobnie około 307mA.
Pomiar napięcia powinien wykosić:
~ +15,1V dodatnia szyna
~ -15,1V ujemna szyna,
~ -5V na 1 nóżce podstawki AD1865
~ +5V na 13 nóżce podstawki AD1865
Można zmierzyć stałą na wyjściu, powinna wynosić poniżej 20mV i spadać do około zera, może być różna na obydwu kanałach i różnie spadać, bez głównego układu chyba to normalne.
Wartość 44mV zamiennego na kanale B mojego oscyloskopu to wynik tego że masa pomiarowa był łączona przez przewód masowy tej sondy, w finalnych pomiarach masa pomiarowa idzie oddzielnym przewodem (po prostu kable leżały na kablach drugiego miernika który mierzył prąd AC i łapały zakłócenia).
Teraz można wkładać AD1865, pobór pądu:
Logika: ~151mA
Ujemny: ~ 331mA
Dodatni: ~326mA
Wszystkie w czasie uruchamiania robione cęgami, ale różnice między normalnym pomiarem miernikiem są pomijalne.
Na wyjściu pojawia się jakiś tam sygnał AC o wartościach miliwoltów, składowa stałą powinna wynosić około +15mV na kanał i powoli spadać, około 30-40s do pojedynczych mV.
Nie testowałem z sygnałem z IIS bo mi chińczyki jeszcze nie dosłały konwertera.
Po 20 minutach grzania wartości składowej stałej oscylowały w wartościach +/-1mV.
Po zainstalowaniu AD1865 i poprawnym podłączeniu oscyloskopu wartość AC na wyjściu to około 2,5mV co nie wiem czy idzie z samego układy czy metrowych kabli pomiarowych.
Termicznie po nagrzaniu najcieplejsze są AD811 około 80 stopni Celsiusza.
Reszta trzyma poziom między 55-65 stopni, logina jak na razie to jakaś zimna.
Temperatury mogą być trochę inne w rzeczywistości bo bladego pojęcia nie mama jaką emisyjność mają układy scalone w plastikowych obudowach. Przesunięcie źródła ciepła w stosunku do obrazu to taki bajer co moja kamera odstawia.
Teraz czekam na płytkę SPDIF – IIS i będzie można słuchać, jak to gra.
W międzyczasie powstały dwie płytki zasilaczy.
Wyjście planuję na razie na trafach, by uzyskać sygnał zbalansowany pod wejścia XLR.
Chyba tyle, dorzucam zdjęcia i termogramy.
Prawie wszystkie kondy SMD drugiej płytki lutowałem 30 minut, więc jak ktoś ma doświadczenie to otrzaska ten dac migiem.
- - - - - aktualizacja - - - - -
A właśnie, czyszczenie. Nie czyściłem myjką ultradźwiękową bo w pracy mam taki sajgon ostatnio że wracam do domu jak znajomy już ma zamknięte.
Czyściłem izopropanolem, najpierw szczoteczką (ESD) szorowałem scalaki i płytkę, a potem strzykawką pod ciśnieniem płukałem przestrzenie między nóżkami scalaków.
Zgodnie z radami .3lite najwięcej uwagi zwróciłem na AD811 i AD797/OPA277.
Jutro jak nie przyjdzie konwerter to zrobię listę na full i zamieszczę taką bezbłędną (jak ktoś poleci z moją to się pomyli z R1i R3, nie polecam).
- - - - - aktualizacja - - - - -
Jeśli się nie mylę to trzeba też uważać za dodatnią linię zasilającą sekcję analogową. Zasila ona U18 bez zasilania tego układu na AD1865 poleci ponad -13V zamiast -5V.
Bo U21 nie ma napięcia odniesienia. Dlatego wolałem cęgami mieszać przy kablach.
Nie wiem czy AD wytrzyma taki strzał, a wolę nie sprawdzać.Last edited by Marcin V; 11.10.2016, 00:19.
Zostaw komentarz:
-
Jak nie naelektryzujesz się swetrem czy dywanem to generalnie nie będzie problemu :)
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: