Działać działa, obecnie przepracowane jest ponad pewnie około 100 godzin, w dokumentach które wskazał taz było wspomniane o szansy na awarii w ciągu 1000 godzin, nie czytałem zbyt dokładnie bo mam tak zmęczone oczy że nie daję rady pokonać większej ilości tekstu.
Czekam na wypowiedź .3lite.
Do wymiany było by 47 kondensatorów, w razie czego, w sumie 45 bo jak pamiętam dwa mam na 25V, w miejscu gdzie zrobiłem zwarcia.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy DAC :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaNa liście od .3lite C88 jest 16V, sprawdziłem jakie mam zamontowane.
Trochę szkoda że info o tych napięciach dopiero teraz się pojawiło, bo w sumie dotyczy prawie wszystkich tantali na PCB w sekcji analogowej.
Obydwie PCB mam już tantalami zalutowane ^^
Czy nie prostszą metodą było by na przykład zjechanie z napięciem zasilania do +/-12V?
Lepsze jest wrogiem dobrego :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaSprawdź resztę, tantale w odwrotnej polaryzacji jak dobrze pamiętam, pokazują swój wybuchowy charakter.
DZIĘKI.
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postamacios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...
Zostaw komentarz:
-
Na liście od .3lite C88 jest 16V, sprawdziłem jakie mam zamontowane.
Trochę szkoda że info o tych napięciach dopiero teraz się pojawiło, bo w sumie dotyczy prawie wszystkich tantali na PCB w sekcji analogowej.
Obydwie PCB mam już tantalami zalutowane ^^
Czy nie prostszą metodą było by na przykład zjechanie z napięciem zasilania do +/-12V?
Zostaw komentarz:
-
Panowie dwie uwagi.
W liście Świętego jest błąd, link do konda C88 prowadzi do elementu na 10V. Jak nie chcecie fajerwerków to raz dwa to poprawcie. Trzeba zweryfikować całą listę czy nie ma więcej podobnych błędów. Druga rzecz to tzw derating tantali. Wsadzanie kondensatora o napięciu roboczym 16V na linie 15V to działanie o bardzo wysokim ryzyku. Poczytajcie http://www.avx.com/docs/techinfo/Vol...Capacitors.pdf oraz http://www.kemet.com/Lists/filestore...2011%20(3).pdf i skorygujcie elementy.
Zostaw komentarz:
-
macios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...
Zostaw komentarz:
-
Sprawdź resztę, tantale w odwrotnej polaryzacji jak dobrze pamiętam, pokazują swój wybuchowy charakter.
Zostaw komentarz:
-
Aż wstyd się przyznać, ale nie zwróciłem uwagi na polaryzacje...
Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
Zostaw komentarz:
-
ACHTUNG! Macios jak dobrze widzę to C144 przylutowałeś na odwrót! C153 też.
U mnie są na odwrót.
https://diyaudio.pl/i/26082/7f4d9cec...1474355637.jpg
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez macios Zobacz postaZ tym AD1896 to nie jest łatwy chleb jak ma się końcówkę 2,4 mm
Na początku miałem tylko cienką końcówkę jaka była oryginalnie z lutownicą i było gorzej niż z grubszą płaską jaką mam teraz.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta3Lite jakbyś się kiedyś zabrał za TDA1547....
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaBędziesz zamawiać więcej płytek?
Zamieszczone przez macios Zobacz postaKoniec sekcji cyfrowej ...
Z tym AD1896 to nie jest łatwy chleb jak ma się końcówkę 2,4 mm
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaDobrze to wygląda :)
Przy okazji wspomnę, że u mnie dwa nowe spin-offy:
Jeden z PCM1704 a drugi z TDA1541(A). Część cyfrowa i analogowa jest dokładnie taka sama jak przy moim AD1865/AD1864. Jedyna różnica to właśnie przetwornik. Mam tylko nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem :) Najciekawsze w tym wszystkim będzie to, że tak stary przetwornik jak TDA1541(A) będzie pracował przy plikach 24/192 bez decymacji w filtrze cyfrowym, a właściwie to jeszcze będzie interpolował :)
Koniec sekcji cyfrowej ...
Z tym AD1896 to nie jest łatwy chleb jak ma się końcówkę 2,4 mmLast edited by macios; 03.11.2016, 21:03.
Zostaw komentarz:
-
Heh... zazdroszczę możliwości. PCB jak sądzę wciąż 4 warstwowe. Bardzo ciekaw jestem co wyniknie z zabaw z tym TDABędziesz zamawiać więcej płytek?
Zostaw komentarz:
-
Dobrze to wygląda :)
Przy okazji wspomnę, że u mnie dwa nowe spin-offy:
Jeden z PCM1704 a drugi z TDA1541(A). Część cyfrowa i analogowa jest dokładnie taka sama jak przy moim AD1865/AD1864. Jedyna różnica to właśnie przetwornik. Mam tylko nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem :) Najciekawsze w tym wszystkim będzie to, że tak stary przetwornik jak TDA1541(A) będzie pracował przy plikach 24/192 bez decymacji w filtrze cyfrowym, a właściwie to jeszcze będzie interpolował :)Last edited by .3lite; 03.11.2016, 18:04.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta1. Daj sobie spokój z dodatkowym zasilaniem.
2. Ten topnik co wymieniłeś to sobie odpuść. Ledwo grot przyłożysz i już znika. Kup porządny topnik w żelu. http://allegro.pl/flux-topnik-lutown...000306373.html (Flux Topnik lutowniczy żel AIM NC254 BGA 2ml igła) dedykowany do BGA.
3. Cyna.. Ja lutowałem 0,7mm. Kwestia wprawy.
4. Grot.. Zależy jak cienki. Szpilką to dolnej warstwy sobie nie polutujesz :)
Zdjęcia robione przez lupę komórką
Nie było tak źle, ale jeszcze dołu nie zacząłem i AD1866Last edited by macios; 02.11.2016, 09:19.
Zostaw komentarz:
-
Lista części wraz z linkami w Excelu. Wszystkie elementy poza kostką AD1865 oraz trafkiem od 3 dostawców - tj. Allegro x1, TME, Mouser.
DAC .3lite cze?s?ci.xlsx
Zostaw komentarz:
-
1. Daj sobie spokój z dodatkowym zasilaniem.
2. Ten topnik co wymieniłeś to sobie odpuść. Ledwo grot przyłożysz i już znika. Kup porządny topnik w żelu. http://allegro.pl/flux-topnik-lutown...000306373.html (Flux Topnik lutowniczy żel AIM NC254 BGA 2ml igła) dedykowany do BGA.
3. Cyna.. Ja lutowałem 0,7mm. Kwestia wprawy.
4. Grot.. Zależy jak cienki. Szpilką to dolnej warstwy sobie nie polutujesz :)
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postamacios
Nie rób na pośpiech, jak ja!!! Każdy ruch musisz przemyśleć - i to jest gwarancja sukcesu. Tym bardziej, że nigdy nie lutowałeś smd. Kup dobry topnik. Może zniechęciłem swoimi postami, ale to co się dzieje u mnie to jest tylko moja wina...no i producenta w jednym przypadku. Jak będziesz dokładny będziesz miał wynik. Jak widzisz, autor jest prawie online w wątku i pomaga jak może. Z pierdołami możesz pisać do mnie na PM - pomogę z przyjemnością.
Na razie mimo weekendu i wolnego czasu tylko chodzę wokół płytki i się powstrzymuję :)
Znalazłem u siebie w szpargałach grot nowy całkiem cienki, nawet topik rf800 jest.
Cyna 0,5 jest ale czekam na 0,25.
Zastanawiałem się na Salasem jako zasilaczem bo mam symetryka +-15 i mam 1,5-5V :)
Tylko czy jest sens - zasilanie jest zrobione OK przez autora :)Last edited by macios; 30.10.2016, 13:49.
Zostaw komentarz:
-
macios
Nie rób na pośpiech, jak ja!!! Każdy ruch musisz przemyśleć - i to jest gwarancja sukcesu. Tym bardziej, że nigdy nie lutowałeś smd. Kup dobry topnik. Może zniechęciłem swoimi postami, ale to co się dzieje u mnie to jest tylko moja wina...no i producenta w jednym przypadku. Jak będziesz dokładny będziesz miał wynik. Jak widzisz, autor jest prawie online w wątku i pomaga jak może. Z pierdołami możesz pisać do mnie na PM - pomogę z przyjemnością.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: