Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy DAC :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Holgin
    replied
    A ja sobie coś takiego po godzinach rysuje...

Ktoś poznaje?
    Robię delikatnie uproszczoną, modułową wersję DACa z tego wątku, do zrobienia w całości w domu, znacznie tańszą w budowie i możliwością podmiany przetworników.
    Z analogu jest jeszcze I/U przed i bufor po nim. Parę drobiazgów jeszcze do zrobienia/poprawy, ale tak to mniej więcej będzie wyglądać.

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
    Tam ponoć grał 3lite'a i PCM1702 - teraz pytanie na który się trafiło? :)
    No ten z tego wątku ma się rozumieć :)

Zostaw komentarz:

• mato_22
    replied
    Tam ponoć grał 3lite'a i PCM1702 - teraz pytanie na który się trafiło? :)

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    A tak swoja drogą to czyj DAC grał na Audio Show ?
    Grał całkiem zacnie :)

Zostaw komentarz:

• macios
    replied
    Prace trwają...

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Datasheet to tylko wskazówki i tyle. Zwykły TDA1541 też nie ma z tym żadnego problemu (z ciekawości wsadziłem).

To nie jest tak, że skoro w datasheet napisali o maksymalnej wartości 200 kHz to układ przy 201 kHz przestanie działać. To tylko zegar taktujący zatrzaski i dodatkowe 10 kHz nie zrobi mu większej różnicy. Wyobraź to sobie jak podkręcanie procesora w komputerze :)

Zostaw komentarz:

• Holgin
    replied
    A jakie zegary? I jak LRCLK wchodzi powyżej 200kHz?

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Wszystko masz w tym temacie :) Nic nie zostało zmienione pod względem samej logiki działania części cyfrowej oraz analogowej. Praktycznie jedyna różnica po stronie cyfrowej jest taka, że TDA1541(A) przyjmuje format I2S i nie trzeba się bawić w rejestry przesuwne.

Zostaw komentarz:

• Holgin
    replied
    A ja się zapytam... wrzucisz schemat z TDA? Może się jakoś zainspiruje :)

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    No i ostatni z tej szajby, tj. PCM1704:

Zgodnie z przewidywaniami przy sygnałach 0 dBFS poziom nietrymowanego AD1865 a nawet gorzej:

Nie ma co się równać z trymowanym AD1864/AD1865.

No i jak na 24-bitowy przetwornik przystało, przy sygnałach -60 dBFS pokazuje po co mu te dodatkowe bity:

Jak widać nie generuje praktycznie żadnej harmonicznej (te wyższe to pewnie od I/V lub reszty).

Przypominam, że zarówno 100 jak i 200 Hz to śmieci z połączenia karty dźwiękowej. Nie ma tego w DAC'ach :)
    Last edited by .3lite; 06.11.2016, 19:39.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Mała aktualizacja. Okazuje się, że TDA1541 potrafi tylko zatapiać prąd od wartości 0 mA do 4 mA. Zastanawiało mnie dlaczego po włożeniu kości na wyjściu I/V mam 500 mV stałego napięcia. Szkoda, że nie jest to jasno napisane w datasheet. Przynajmniej tłumaczy to kondensatory od usunięcia DC na wszystkich projektach z TDA1541. W każdym wypadku na to nie byłem przygotowany, więc najprostszym rozwiązaniem było dodanie rezystora 7,5k Ohm od wejścia prądowego do linii +15V. Takim zabiegiem dodaje około 2 mA do prądu wejściowego gdzie sama amplituda sygnału zostaje przeniesiona na +-2 mA. Oczywiście jakiś tam DC offset zostaje, ale jest to wartość, która zostanie usunięta przez samo DC serwo.

I/V:

Pomiary:

Zniekształcenia w normie jak na 16-bitowy przetwornik.

TDA1541(A) pracuje na 210,9375 kHz czyli dokładnie tak samo jak w projekcie na pierwszej stronie. Zegar danych pracuje na 32x Fs a nie na standardowych 64x Fs, ponieważ w innym wypadku nie byłoby możliwości pracy przy takich częstotliwościach bez decymacji sygnału wejściowego. W danej chwili pliki 192/24 są jeszcze interpolowane :)

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    No nie wiem, jak dla mnie ta kość to jakaś całkująca zabawka. Nie wspominając o tym, że nie idzie tego dostać. Moim zdaniem nie jest to warte zachodu.

Zostaw komentarz:

• szpiler
    replied
    Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    Dużo czasu tam nie spędziłem, ale mam wrażenie, że to forum jest najbardziej "nawiedzone", więc zdrowo by było mieć spooory dystans do tego co tam piszą
    Może tak, może nie
    Jak ktoś nienawiedzony tego nie sprawdzi, to nie będziemy wiedzieć :)

Zostaw komentarz:

• Holgin
    replied
    Dużo czasu tam nie spędziłem, ale mam wrażenie, że to forum jest najbardziej "nawiedzone", więc zdrowo by było mieć spooory dystans do tego co tam piszą

Zostaw komentarz:

• szpiler
    replied
    3lite a widziałeś ten wątek http://audiohobby.pl/index.php?topic=9696.0 ?
    Ci co zrobili mody wg almagry chwalą sobie bardzo tą leciwą kość.
    Może byś sam sprawdził ile ta kość CX20152 jest warta i ewentualnie DAC by powstał na tej kości, bo umiejętności na pewno masz.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied

Na razie tylko AD1864N gra. Reszta musi poczekać na kilka elementów od dołu no i na testy, które powiedzą, czy nie pomyliłem się przy projektowaniu. Potem pomiary i dopiero potem może coś zagra.

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Czyli ogółem dla jakości/żywotności, ciąć napięcie do 12V czy sobie odpuścić?
    Jak bardzo ci zależy to możesz uciąć :) W końcu to dosłownie dwa rezystory przy LM317/LM337.

Wartości dla 12V to 100 i 988 Omów, zgadza się?
    VO = VREF (1 + R2 / R1) + (IADJ × R2)

W praktyce prąd biasu Vref'a można olać i zostaje nam:

12V = 1,25V × (1 + R2 / 100) <=> R2 = 860 Ohm (zamiast 1100 Ohm).

Jakie plusy ma zmniejszenie napięcia zasilania sekcji analogowej?
    Mniejsza temperatura całej płytki. Minus to mniejszy slew rate AD811, ale raczej marginalnie.

Zostaw komentarz:

• swiety1337
    replied
    Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    Panowie dwie uwagi.
    W liście Świętego jest błąd, link do konda C88 prowadzi do elementu na 10V. Jak nie chcecie fajerwerków to raz dwa to poprawcie. Trzeba zweryfikować całą listę czy nie ma więcej podobnych błędów. Druga rzecz to tzw derating tantali. Wsadzanie kondensatora o napięciu roboczym 16V na linie 15V to działanie o bardzo wysokim ryzyku. Poczytajcie http://www.avx.com/docs/techinfo/Vol...Capacitors.pdf oraz http://www.kemet.com/Lists/filestore...2011%20(3).pdf i skorygujcie elementy.
    Racja Taz. Dzięki :).
    Tutaj miał być kondensator 10uF. 150uF idzie do Charge Pump.
    Wiersza 43 powinien wyglądać tak:
    10uF/16V SMD B 1 kondensator C88 analog http://allegro.pl/kondensator-tantal...576614046.html
    DAC .3lite czesc V2.xlsx

Zostaw komentarz:

• Marcin V
    replied
    Czyli ogółem dla jakości/żywotności, ciąć napięcie do 12V czy sobie odpuścić?

Wartości dla 12V to 100 i 988 Omów, zgadza się?
    Jakie plusy ma zmniejszenie napięcia zasilania sekcji analogowej?

Zostaw komentarz:

• .3lite
    replied
    Jak chcesz wydłużyć czas pracy jak i zmniejszyć temperatury to śmiało możesz dobrać nowe rezystory dla LM317/LM337 w celu wygenerowania napięcia +/- 12V. Nie zrobi to większej różnicy a ma pewne zalety :)

W każdym wypadku ja nie mam zamiaru się tym przejmować.

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X