Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

P&D Audio - Budowa monitorów HI END

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio wiele się u nas działo

Paczki po monitorach czekają na lepsze czasy, kiedy znajdziemy dla nich jakieś ciekawe połączenie
    Rozpoczęliśmy prace nad kolumną podstawkowa opartą na SB TW29BN + Accuton Cell Concpet C168-6-990
    Aczkolwiek i tutaj pracę zostały porzucone na rzecz 3 dróg opartych na 3 X C 168 6 990 + TW29BN.
    Stosowny temat na pewno założymy na forum !

Co do projektu zwrotnic po prostu poszliśmy na całego, zakupiliśmy system pomiarowy CLIO + SoundEasy.
    Także żyjemy, rozwijamy się i projektujemy dalej.

Może ktoś z was widział ogłoszenie sprzedaży ale tylko samych Exceli
    Last edited by DukDuk; 12.10.2017, 10:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez DukDuk Zobacz posta
      C 168 6 990
      Sam się zastanawiam nad zakupem tego cell-a ale do 2way trochę średni jest 3mm wychylenia + 55Hz rezonans == brak basu . 173-090 czy 96 jest to samo.
      To raczej średniaki . Accuton miał fajny nisko średniak 173-6-197 ale już go nie robią i nigdzie nie jest dostępny :( (jak ktoś ma i chce sprzedać kupię )

Przy 3way zdecydowanie na bas dał bym A168 albo A190 i będzie petarda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Sam się zastanawiam nad zakupem tego cell-a ale do 2way trochę średni jest 3mm wychylenia + 55Hz rezonans == brak basu . 173-090 czy 96 jest to samo.
        To raczej średniaki . Accuton miał fajny nisko średniak 173-6-197 ale już go nie robią i nigdzie nie jest dostępny :( (jak ktoś ma i chce sprzedać kupię )

Być może będę mógł mieć C173-6-197 w dobrej cenie, nowe. Jak jesteś zainteresowany to daj znać na PW :)

Skomentuj

Myśleliśmy nad 2 x C220-6-222 Bądz S280/A250 aczkolwiek bardzo podoba nam się szybkość i precyzja C168-6-990 i wiemy że nie uzyskalibyśmy takiej precyzji z tych większych wooferów

Skrzynka testowa służąca wyłącznie pomiarom

Sami chcieliśmy 2way na tym c168-6-990 ale wtedy rzeczywiście basu może być za mało aczkolwiek takiej średnicy nie znajdziesz nigdzie indziej.
          Last edited by DukDuk; 15.10.2017, 17:17.

Skomentuj

Myśleliśmy nad 2 x C220-6-222 Bądz S280/A250 aczkolwiek bardzo podoba nam się szybkość i precyzja C168-6-990 i wiemy że nie uzyskalibyśmy takiej precyzji z tych większych wooferów
            - Absolutnie się nie zgadzam z tym zdaniem :). c168-6-990 to chyba przetwornik dedykowany średnicy. Raczej nie nadaje się do roli niskotonowego. Zniekształcenia wraz z wzrostem mocy będą rosły lawinowo, co odbije się także na średnicy.
            Czym sugerowaliście się przy wyborze głośnika na Bas ? Ceną - miał być najdroższy ?. Sugeruje skupić się na aplikacji, pisałem już o tym wyżej:
            Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
            Tylko pamiętaj ze aplikacja to 1 warunek do dobrego grania, drugim w mojej opinii jest filtracja a trzecim konfiguracja
            Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Ten projekt nigdy nie trafił i już nie trafi do mnie na pomiary. Chłopaki zarzucili tą koncepcję, mimo, że tak na prawdę nawet dobrze nie posłuchali tych głośników ;-).
            Do Mnie i nie tylko do Mnie też pisali i dzwonili kilkukrotnie na przełomie ponad roku i już mieli wysyłać kolumny i podpisywać umowy. Negocjowali kilkukrotnie i tak śmieszną cenę za projekt przy czym ukrywali że ma być do celów komercyjnych. A jednocześnie chwalili się ze kupili gniazda kilkukrotnie droższe od projektu :) Za dużo chaosu w Tym waszym projektowaniu kolumn - Tak nic sensownego nie stworzycie. Skupiacie się na rzeczach nieistotnych a o tych najważniejszych myślicie Sobie o jakoś to będzie. Bardzo długa droga przed Wami :). Pozostaje mi życzyć Wam powodzenia i wytrwałości :)
            Last edited by Zap Projekt; 15.10.2017, 18:59.

Skomentuj

c168-6-990 to chyba przetwornik dedykowany średnicy.
              Uwielbiam gdy ktoś wypowiada się na temat przetwornika którego nie posiada Jasne ze nie jest głośnikiem basowym aczkolwiek nigdzie nie napisałem że chcemy uzyskać z niego 35Hz.... Ach no i naszych założeń co do projektu również nie znasz.
              Czym sugerowaliście się przy wyborze głośnika na Bas ? Ceną - miała być najdroższa ?.
              Sugerowaliśmy się tym jak ten przetwornik sobie radzi jako Midwoofer, sprawdziliśmy i stwierdziliśmy że nam jak najbardziej odpowiada aczkolwiek nie w pojedynczej aplikacji,
              Kup ten przetwornik w udoskonalonej wersji(Accuton na bieżąco wprowadza zmiany dla 168 bynajmniej nie jest to ten sam przetwornik co w 2016r) wtedy się przekonasz dlaczego wybór padł akurat na c168.
              Dobrze wiemy że Accuton to klasa sama w sobie i z tym nie ma co się oszukiwać...
              Do Mnie i nie tylko do Mnie tez pisali i dzwonili kilkukrotnie na przełomie ponad roku i już mieli wysyłać kolumny i podpisywać umowy. Negocjowali kilkukrotnie i tak śmieszna cenę za projekt przy czym ukrywali że ma byc do celów komercyjnych.
              Oczywiście, dzwoniliśmy do wielu osób z "Branży" z naszym projektem ponieważ chcieliśmy znaleźć osobę z pasja która pozwoliłaby brać nam udział w projektowaniu zwrotnicy, chociażby w jakimś stopniu(który kondensator nam bardziej pasuje, rezystor ceramiczny czy Pathaudio etc) Projekt rozpoczęliśmy w lutym więc minęło 8 mies.... Cały ten czas poszerzamy swoja wiedzę
              Gdy rozmawialiśmy z tobą nie mieliśmy wtedy żadnych zamiarów komercyjnych. Swoja drogą pierwszy raz gdy rozmawialiśmy otrzymaliśmy propozycje na xxx PLN, Bez żadnej możliwość wglądu w postęp przy pracy, następnie mieliśmy zastój z powodu braku $$$, kiedy znalazły się pieniądze na zwrotnice i wymieniliśmy szmaciaka na beryla oraz ponownym kontakcie na nasz mail przyszła propozycja za podwĂłjna ilość gotówki - Prawdziwi pasjonaci z was

. A jednocześnie chwalili się ze kupili gniazda kilkukrotnie droższe od projektu
              Cena samych beryli to już więcej niż terminale, ale trzeba nabrudzić ...

Tak nic sensownego nie stworzycie
              O tym ty nie decydujesz tylko my,

Skupiacie się na rzeczach nieistotnych a o tych najważniejszych myślicie Sobie o jakoś to będzie. Bardzo dłuuga droga przed Wami
              Wiemy i bardzo się z tego cieszymy, ze tak wiele rzeczy możemy się nauczyć i dzielić się tym z innymi !

. Pozostaje mi życzyć Wam powodzenia i wytrwałości
              Dziękujemy i mam nadzieje, gdy posłuchasz naszej konstrukcji to zrozumiesz ze nie trzeba mieć 30 lat doświadczenia aby coś osiągnąć :)

Projekt robimy głównie z naszych pasji i marzeń inaczej nie chcielibyśmy wam udostępnić wszystkich szczegółów.
              I tak jak wspomniałem sami posiadamy system pomiarowy CLIO + dostęp do komory bezechowej(w razie potrzeby) oraz SoundEasy pomocne przy projektowaniu zwrotnic i samych kolumn, oczywiście nie opieramy się wyłącznie na programach i pomiarach ale również na odsłuchach przez wiele osób które również są osłuchane :)
              Last edited by DukDuk; 15.10.2017, 21:02.

Skomentuj

Rzeczywiście kiepski pomysł z tymi 3 drogami na średnikach :)
                Niskotonowym celą na pewno szybkości by nie brakowało tym bardziej, że miały by o rząd lepsze zejście w obudowie zamkniętej...
                Nie wiem nawet czy uda się zgrać to w takiej postaci pasywnie przecież sekcja niskotonowa będzie niemal 6dB głośniejsza niż średniak :)

Skomentuj

Rzeczywiście kiepski pomysł z tymi 3 drogami na średnikach
                  Niskotonowym celą na pewno szybkości by nie brakowało tym bardziej, że miały by o rząd lepsze zejście w obudowie zamkniętej...
                  Nie wiem nawet czy uda się zgrać to w takiej postaci pasywnie przecież sekcja niskotonowa będzie niemal 6dB głośniejsza niż średniak
                  Nie oszukując się mieliśmy wątpliwości co do 3 x c168, w jednej kolumnie aczkolwiek wbrew pozorom efekt jest zupełnie inny niż można się spodziewać po wykresach
                  No i wyjdą fajne szczupłe kolumny a na tym też nam zależy
                  Mogliśmy kupić s280/AS250 czy 3 x As168 i nawet wyszłoby to nas taniej tylko cóż to trzeba za pojemności dla tych wooferów no i jednak szybkości mogłoby brakować, nam nie zależy na potężnym zejściu za to dźwięk jest pełny i ultradetalinczy z zachowaniem ekspresji,
                  Głośnika przy okazji dosłownie nie widać po paru ms po prsotu go nie ma....

Skomentuj

to trzeba za pojemności dla tych wooferów
                    as168 wystarczy 5l :)

Skomentuj

as168 wystarczy 5l
                      Czemu by nie rozważyć tej kwestii ale to już lepiej zrobić w temacie dedykowanym
                      W głowie mieliśmy zamysł by z czasem zrobić właśnie osobne skrzynie basowe na AS250 chociaż można i takiego jednego w tych 30L... tylko wtedy ta efektywność...

Skomentuj

Do Mnie i nie tylko do Mnie też pisali i dzwonili kilkukrotnie na przełomie ponad roku i już mieli wysyłać kolumny i podpisywać umowy. Negocjowali kilkukrotnie i tak śmieszną cenę za projekt przy czym ukrywali że ma być do celów komercyjnych. A jednocześnie chwalili się ze kupili gniazda kilkukrotnie droższe od projektu Za dużo chaosu w Tym waszym projektowaniu kolumn - Tak nic sensownego nie stworzycie. Skupiacie się na rzeczach nieistotnych a o tych najważniejszych myślicie Sobie o jakoś to będzie. Bardzo długa droga przed Wami . Pozostaje mi życzyć Wam powodzenia i wytrwałości
                        No to widzę, że mamy identyczne doświadczenia z kolegami.

Niech się chłopaki bawią, może coś stworzą może nie. Zauważyłem od dawna, że już wiedzą lepiej niż cała reszta więc pozostaje nam tylko cicho siedzieć i się przyglądać ;-).
                        Też życzę powodzenia i dużo wytrwałości, szczególnie, że macie zamiar działać komercyjnie.

Skomentuj

Kup ten przetwornik w udoskonalonej wersji(Accuton na bieżąco wprowadza zmiany dla 168 bynajmniej nie jest to ten sam przetwornik co w 2016r) wtedy się przekonasz dlaczego wybór padł akurat na c168.
                          Tak, głośnik od początku produkcji co chwilę poprawiany, bo zawsze było coś, co inżynierom od Accutona nie odpowiadało. Jako średnio-tonowy sprawdza się dobrze ( chociaż jest bardzo drogi, można taniej i równie dobrze), ale średnio go widzę w takiej aplikacji. Głośnik ten jest produkowany tylko na zamówienie przez Accutona i zauważ że w Europie tylko jeden sklep ma go w ofercie.

I nie zrozumcie mnie źle, ale zgadzam się z kolegami Branża i Raven1985 - realnie rzecz ujmując wygląda to tak, że bierzecie drogie głośniki, drogie komponenty, drogą biżuterię i wyjdą Wam kolumny za 40 - 50 tyś albo i więcej. Jeśli robicie kolumny dla siebie to Wasza sprawa. Ale komercyjnie - kto kupi tak drogie kolumny od praktycznie nieznanej manufaktury? Nie zawsze drogo znaczy dobrze, można było by to zrobić dużo taniej, też na głośnikach Accutona i efekt byłby równie dobry. Wiem że zaczynacie i będę Wam kibicował, ale ta nauka będzie bardzo drogo Was kosztowała.
                          Last edited by charLeS; 16.10.2017, 16:43.

Skomentuj

Chętnie posłucham tych kolumn i mega basu na 16cm głośnikach.
                            Można zrobić wąskie kolumny i dać basowca z boku i też będzie to super wyglądać.
                            Jak dla mnie trochę szkoda kasy na te 16.
                            Czemu na górę nie daliście też cella była by synergia.

Skomentuj

Na fb już pokazywali że mają je zakupione

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                No to widzę, że mamy identyczne doświadczenia z kolegami.

Niech się chłopaki bawią, może coś stworzą może nie. Zauważyłem od dawna, że już wiedzą lepiej niż cała reszta więc pozostaje nam tylko cicho siedzieć i się przyglądać ;-).
                                Też życzę powodzenia i dużo wytrwałości, szczególnie, że macie zamiar działać komercyjnie.
                                hihihih

Do mnie też dzwonili :)

Ale było tyle niewiadomych że zasugerowałem aby kupili zestaw pomiarowy i paczkę elementów i to zrobili :thumbup:
                                Niech wiedzą co to zwrotkowanie, niech się uczą... :cool:

Poszli drogą jaką poszli, co z tego będzie nie wiem, nie słyszałem tych głośników nie mi się wypowiadać :)

Skomentuj

Chyba dzwoniliśmy do większości osób które się specjalizują w tworzeniu kolumn

Co do projektu to dotarła do nas wczoraj ostatnia para w miłym dla oka "gwiezdnym kolorze"
                                  Również dotarł do mnie kabel Accuton SP1-OCC dziś zobaczymy jak wypada w porównaniu do konkurencji.

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                                  Ale było tyle niewiadomych że zasugerowałem aby kupili zestaw pomiarowy i paczkę elementów i to zrobili
                                  Niech wiedzą co to zwrotkowanie, niech się uczą...
                                  I jesteśmy za to bardzo wdzięczni Ale paczka nie starczyła, potrzeba kontenera
                                  Last edited by DukDuk; 20.10.2017, 09:57.

Skomentuj

Accuton SP1-OCC
                                    Jak temat schodzi na kable to ja pasuje :)

Skomentuj

Jak temat schodzi na kable to ja pasuje :)
                                      jak 99% tego forum pasuje przy kablach, ja jestem w tym 1% :cool:

Skomentuj

Wszystkim należy życzyć udanego biznesu ale jak się zaczyna od Accutonów i CLIO bez doświadczenia w projektowaniu to jak to się może skończyć?...
                                        Pozdrawiam,
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
                                          Jako średnio-tonowy sprawdza się dobrze ( chociaż jest bardzo drogi, można taniej i równie dobrze)
                                          Jakie konkretne rozwiązanie masz na myśli ?
                                          Last edited by DukDuk; 30.10.2017, 11:44.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X