Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na Tonsil GDN 15/40/5 (4) oraz GDWK 9\80 (8)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory na Tonsil GDN 15/40/5 (4) oraz GDWK 9\80 (8)

Witajcie
    Jakoś tak naszło mnie na wymianę "tekturowych" kolumn jakie dostałem w zestawie do całkiem fajnej miniwieży Pioneera X-HM10.
    Jest to grajek sypialniany z dużymi brakami basu, ale nie ma się co dziwić w fabrycznych "kolumnach" dali w sekcji basowej 8 cm głośnik - niestety kolumienki są nierozbieralne a właściwie rozbieralne ale tylko jeden raz.

I tu pojawiła się myśl a może by tak zbudować coś pod własne ucho niekoniecznie kupując coś pod ucho uśrednione przez jakiegoś fabrycznego księgowego.
    Jako że sypialnie mam w białym drewnie a kolumny wybrane do budowy mają fajne białe membrany to pomyślałem a co tam i obudowy będą białe z białymi maskownicami ale nie większe niż 10 litrów.

Głośniki kupione - zestaw 280 PLN, wygłuszenia i materiał na osłony głośników zamówione - 50 PLN.
    Wstępne obliczenia porobione

Zostaje wybrać materiał na obudowę i zacząć strugać skrzynki :)
    Postaram się w miarę postępów publikować nowe informacje ale nie spodziewajcie się że zrobię te monitory do majówki :) raczej będę dłubał w wolnym czasie.

Sorki ale nie wiem czy widać foty - wybaczcie to moje początki tutaj - zrobiłem jakiś album i widzę 3 fotografie ale nie widzę tych fotek jakoś w moim wątku - czy Wy je widzicie ?
    Last edited by Trzysta; 10.04.2017, 23:06.

zaznacz te zdjecia, kliknij generuj link...
    zaznacz to co wygenerowalo i wklej w temat
    wtedy sie pojawia

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/28688/6e0583a9...1491861718.jpg

https://diyaudio.pl/i/28688/9613ce1c...1491861705.jpg

Skomentuj

W dziale gotowych projektów masz projekt na tym wooferze i vifie xt25. Może warto skorzystać z gotowca, czy masz jakiś sensowny projekt zwrotnicy pod to?

Skomentuj

Co za marnotrawstwo fajnego gdn 15 40 5 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Co za marnotrawstwo fajnego gdn 15 40 5 :)
            Czemu marnotrawstwo - będzie grać na chwałę Tonsilu u mnie w sypialni :).

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            W dziale gotowych projektów masz projekt na tym wooferze i vifie xt25. Może warto skorzystać z gotowca, czy masz jakiś sensowny projekt zwrotnicy pod to?
            Nieee chcę sam pod siebie coś zrobić :) :) :)

Skomentuj

Bo ta kopulka to tragedia, a midwoofer jest bardzo dobrej jakosci, zasluguje na glosnik kopulkowy z prawdziwego zdarzenia. Poza tym, ulepisz do tego zwrotnice?

Skomentuj

Aaa to zobaczymy co moje uszy powiedzą na tą kopułkę - nie problem wymienić kopułkę na inną.

Tak zwrotnicę jestem w stanie sam ulepić (prawdopodobnie zrobię dwie lub 3 wersje i wybiore tą która przypadnie mi do słuchu :))

Jak już pisałem wcześniej to są kolumny do sypialni o powierzchni około 10m2. Myślę że na tych wysokotonowcach i tak będą lepsze od seryjnych.

Skomentuj

Będziesz robił pomiary czy kilka zwrotek z kalkulatora?
                  Nawet jak będziesz robił pomiary to polecam od razu robić dla innego wysokotonowego. Te głośniki wysokotonowe są dobre do regeneracji starych Tonsili. Do robienia czegoś od nowa się już nie nadają.
                  Jak chcesz już robić sam to zrób porządnie.

Skomentuj

Jak do tej pory jadę kalkulatorem naukowym z windy oraz wzorami i knigą o projektowaniu kolumn (w której znalazłem już kilka błędów :)).
                    Myślę o zmontowaniu generatora akustycznego i miernika wielofunkcyjnego ktory ma oscyloskop dwukanalowy generator wobuloskop analizator widma multimetr generator szumu - kit do zlozenia za 160 pln lub zmontowany za 230 pln.

Liczenie na kartce ma ten plus ze zmusza do myslenia i pokazuje ktory parametr jak zmienia parametry kolumny. Wrzucenie danych wyjsciowych do CAD jednak trochę odmóżdżające jest.

Ogólnie przegryzam się przez temat do momentu kiedy nie zatrybię o czym tak właściwie czytam i jaki to ma wpływ na parametry kolumny także pomału ale idę do przodu :).

Z tym wysokotonowcem pewnie macie rację ale dajcie posłuchać jak to wyjdzie :) błędy też są ceną nauką na przyszłość :)

Skomentuj

Musisz zrobić pomiary mikrofonem. Na forum masz sporo tutoriali na temat pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Trzysta Zobacz posta
                        Jak do tej pory jadę kalkulatorem naukowym z windy oraz wzorami i knigą o projektowaniu kolumn (w której znalazłem już kilka błędów ).
                        Myślę o zmontowaniu generatora akustycznego i miernika wielofunkcyjnego ktory ma oscyloskop dwukanalowy generator wobuloskop analizator widma multimetr generator szumu - kit do zlozenia za 160 pln lub zmontowany za 230 pln.

Liczenie na kartce ma ten plus ze zmusza do myslenia i pokazuje ktory parametr jak zmienia parametry kolumny. Wrzucenie danych wyjsciowych do CAD jednak trochę odmóżdżające jest.

Ogólnie przegryzam się przez temat do momentu kiedy nie zatrybię o czym tak właściwie czytam i jaki to ma wpływ na parametry kolumny także pomału ale idę do przodu .
                        Stary, przeleżałeś pod lodem 25 lat? Takie rzeczy to sie robilo w latach 80 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Stary, przeleżałeś pod lodem 25 lat? Takie rzeczy to sie robilo w latach 80 :)
                          Oj z chęcią bym się cofnął do lat 80tych :). Głowa wolna od trosk ślinotok do każego Radmora czy Unitry :).

Skomentuj

O, to już wiadomo skąd te zapędy do trzeszczącego gruzu Tonsila i Unitry :)

Skomentuj

Wymyślam skrzynki pod te głośniki i wychodzi front szeroki na 20 cm głębokość kolumny jakieś 25 cm wysokość około 32 cm.
                              Ścianki grube na 18 mm co da odpowiednio pudło powietrzne dla głośnika o wymiarach około 16 cm szerokości 21 cm głębokości i jakieś 28 cm wysokości. Czyli wymiarami zbliżone do proporcji 0,8:1:1,25 a litrażowo 9,4 litra.

Obudowa zamknięta - klejona wzmocniona wklejonymi w krawędzie lamelkami - lamelownica zamówiona i lamelki olchowe "10" pójdzie około 60 sztuk na obie skrzynki.

Skomentuj

Obudowa zamknieta to kiepski pomysl. Lamelki do takich karzelkow? Po co?

Skomentuj

Zamknięta bo tak :) a lamelki bo spodobał mi się ten sposób łączenia drewna że z chęcią go wypróbuję w REALU

Skomentuj

Z klozeta nie bedzie basu.

Skomentuj

Zobaczymy czy będzie różnica na plus między fabrycznymi a moimi jak odpalimy i odsłuchamy. Jeśli usłyszę i poczuję różnicę na plus będzie git & fun że zrobiłem coś co gra lepiej niż fabryka. A jeśli zagra nie tak jak bym chciał - cóż zrobimy wersję II - Pażywiom uwidim :).

Skomentuj

MDF przycięty za 10 boków i 6 płyt na górę i spód (dwa boki więcej i dwie góry więcej) dałem 23 pln w markecie a cięcie gratis. Czyli dwie kolumny koszt płyt 19 mm grubych wyniesie 20 pln.
                                        Pudło będzie miało wymiary zewnętrzne szer x wys x głębokość.
                                        200 x 300 x 238 mm
                                        Wymiary wewnętrzne pudła 162 x 200 x 262 mm
                                        Last edited by Trzysta; 22.04.2017, 19:46.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X