Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poor Man's Strad by Assassin

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poor Man's Strad by Assassin

Wiem, że w Polsce kilka tych projektów powstało, ale niestety żaden z właścicieli nie podzielił się wrażeniami z budowy - postanowiłem być pierwszy :)

Dla niewtajemniczonych PMSy to projekt stworzony przez znanego i cenionego na forum Troelsa Gravesen http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm, jak sama nazwa wskazuje, to baaaaardzo tania wersja Sonus Faber Stradivarius. Niestety nie miałem okazji ich odsłuchać, więc robię wszystko na "pałę" i wierzę, że brzmieniowo mnie zadowolą (bazuję na opisie Troelsa i innych użytkowników).

To moje pierwsze paczki, więc proszę o wyrozumiałość. Trochę się rzuciłem z motyką na Księżyc, bo projekt nie należy do najłatwiejszych.

Na początku zamówiłem rozkrojoną formatkę w meble.pl, co zaoszczędziło mi mnóstwo pracy, jak i problemów z transportem. Niestety kupując MDF popełniłem pierwszy i jedyny błąd - jak się okazało bardzo pracochłonny. Zamówiony MDF to 22 mm, a u Troelsa jest 18 mm. Cenowo niewiele się różniły, więc pomyślałem, że grubszy będzie lepszy. Niestety jak przyszło do robienia "elipsy" to po naciągnięciu pasami płyta pękała. Nie pomogły głębsze nacięcia, które potem postanowiłem robić - płyta nadal pękała pod własnym ciężarem. Jeśli macie w planie robić te paczki, to przestrzegam przed eksperymentowaniem z grubością!!! Skończyło się na robieniu "elipsy" z elementów, co jest mega pracochłonne w porównaniu z metodą naginania. Teraz jestem na etapie zamykania paczek. Docelowo chcę je pomalować na biały mat, przedni panel głośników będzie z bambusa 4 mm i do tego białe maskownice - lubię nowoczesne wzornictwo.

Fotki pokazujące trzymiesięczny progres prac:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zwrotnice chce usytuować na zewnętrznej tylnej ściance. Marzy mi się otwierana skrzynka z frontem z pleksi 3-5mm :)
    Jak już wspominałem są to moje pierwsze paczki a jeśli chodzi o zwrotki i lutowanie to jestem TOTALNYM laikiem.

WIELKA PROŚBA o weryfikacje czy wszystko dobrze polutowałem - (dla porównania schemat trolsa vs gotowa moja zwrotka + naniesione przyszłe połączenia :)

Fajne wzmocnienia, jak skrzydło w samolocie...

Zwrotka poprawnie połączona, ale jak chcesz ją eksponować to bym uporządkował to troche nóżki ładnie podoginać, wieksze powierzchnie lutowania, żeby Ci sie to nie poobrywało etc.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Mam nadzieję, że będziesz zadowolony z tego dźwięku...
      Miałem okazję słuchać tej konstrukcji i w mojej ocenie, oprócz wyglądu ta konstrukcja nie pokazuje zbyt wiele.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

@Pteterycz dzięki wielkie za weryfikacje !!! mogę spać spokojnie :)
        Myślałem że czym mniej lutu tym lepiej - testowałem łączenia i byłem zdziwiony jak takie lutowanie potrafi być mocne.
        Co do estetyki to masz racje nie jest najlepiej - poprawie co się da ale pocieszam się że z dala zwrotka wygląda lepiej niż z bliska.

- - - - - aktualizacja - - - - -

@LuSzTi pozazdrościć, co ja bym dał żeby ich posłuchać :)
        Przed podjęciem decyzji że to TEN projekt przeczytałem chyba cały internet na temat PMS'ów, jedno co zauważyłem to to że większość użytkowników narzekało na brak niskich tonów. Troels w jednym z postów opisał ten standardowy błąd który popełniali DIYowcy a mianowicie przetłumienie tych paczek. Z racji budowy ten głośnik nie potrzebuje tyle mat a ze zdjęć które oglądałem to 70% projektów było właśnie przepchane na czym cierpiał bas. Ja już po historii z ulepszaniem MDFu trzymam się stricte wskazówek Troelsa.
        Wcale nie mówię że akurat ten model który słuchałeś to był przepchany ale może być coś na rzeczy. Aktualne paczki które posiadam to Jamo 626 więc to i tak będzie przeskok jak z malucha do mercedesa, na ferrari to jeszcze mam czas :). Sama budowa sprawia mi kupę frajdy więc nie sądzę żeby to był mój pierwszy i ostatni projekt.

PS: jak by ktoś chciał plik sketchupa to mogę podesłać - musiałem obliczyć kubaturę po zwiększeniu grubości MDFu a sketchup w tym przypadku jest niezastąpiony.

Skomentuj

Zamieszczone przez assassin Zobacz posta
          Sama budowa sprawia mi kupę frajdy więc nie sądzę żeby to był mój pierwszy i ostatni projekt.
          hehe miałem dokładnie to samo- zacząłem od jednego z forumowych budżetowych projektów no bo od czegoś trzeba zacząć...a teraz klepie już trzeci zestaw mam nadzieję taki na dłużej
          jak na pierwszy projekt to ambitnie ale widać, że prace idą dobrze :) gratulacje, wrzucaj zdjęcia i czekamy na efekt końcowy :)

Skomentuj

Chodzi mi on poglowie z powodu dobrej efektywnosci I jest 3drozny, no i wielu dobrze pisalo o Stracie, nawet ATC skopiowal ta konstrukcje. Bardzo jestem ciekaw jak one graja. Tylko brak mi miejsca na takie glosniki😞😭
            LuszTi, co nie tak z tymi glosnikami wedlug Ciebie - rodzaj obudowy, uzyte przetworniki, czy Troels co skopal. Moze jest mozliwosc przestrojenia zwrotki i uratowania tej konstrukcji, bo ta budy wymagaja dosc duzo pracy.
            Last edited by Pawel L; 24.01.2018, 01:35.

Skomentuj

Dzięki @Tomekk85. Żona już narzeka że mnie nie widzie w weekendy bo siedzę tylko w pracowni :) Tego się boje... że wsiąknę już na amen :)
              Po tych paczkach mam już w planach zrobienie klona naim NAP 200 podobno to zacnie gra z PMSami, PCB już leci z chin a inne bebechy powoli zbieram.
              Last edited by assassin; 24.01.2018, 09:42.

Skomentuj

Assassin, pytanie, czemu masz 'wate' wokol rur bass reflexu - nie bedzie problemu z basem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                  LuszTi, co nie tak z tymi glosnikami wedlug Ciebie - rodzaj obudowy, uzyte przetworniki, czy Troels co skopal.
                  Troels kiedyś inaczej stroił swoje zestawy, to widać zwłaszcza po wartościach cewek na midwooferach w układach dwudrożnych. Cewki dość małe, więc i granie jasne bez dociążenia dołu. I tego właśnie brakuje w tym zestawie. Bas pudełkowaty, bez zejścia, w zasadzie nie czuć, że ma się 8 cali na dole. No i wysokotonówka Seasa jest marna, w tej cenie można kupić lepsze głośniki. Najlepiej wypada tutaj średnica z fajnego głośnika jakim jest MCA15.

Moze jest mozliwosc przestrojenia zwrotki i uratowania tej konstrukcji, bo ta budy wymagaja dosc duzo pracy.
                  Myślę, że przy innym zazwrotkowaniu oraz wymianie wysokotonówki na inną może z tego być fajna konstrukcja.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Assassin, pytanie, czemu masz 'wate' wokol rur bass reflexu - nie bedzie problemu z basem.
                    Ta "wata" :) to bawełna z poliestrem tzw MDM-4, technicznie nie wiem czemu tam ma być :) ale robię wszystko według wskazówek Troelsa - tutaj nawet sam podkreśla to umiejscowienie: http://www.troelsgravesen.dk/PMS_builders.htm
                    Bawełna jest wokół rury w żaden sposób nie blokuje otworu.

To też może być odpowiedź dlaczego @LuSzTi nie słyszał dołu na odsłuchu PMSów, z komentarzy użytkowników którzy "naprawili" wytłumienie wynika, że to różnica jak dzień i noc.
                    Last edited by assassin; 24.01.2018, 14:42.

Skomentuj

Powoli do przodu. Chciałbym w najbliższy weekend zacząć szlifowanie i szpachlowanie...

Skomentuj

Czekam z niecierpliwością na zakończenie prac , powodzenia! :)

Skomentuj

Zgodnie z planem - szlifowanie :)

Skomentuj

Dużo newsów
                            Idę jak burza :) - co jest opłacone siedzeniem w pracowni w każdej możliwej chwili, nawet ostatnio myślałem o urlopie... tylko boje się reakcji żony, pomyśli że całkiem sfiksowałem .
                            Przyszły prezenty, muszę pochwalić pollink - tak zapakowanej paczki jeszcze nie widziałem: karton > 3 cm styropian > folia bąbelkowa > karton > głośnik. Najbardziej się bałem, że otwór głośnikowy zrobiłem za mały i za głęboki, jednak specyfikacja PDF nie kłamie i wszystko elegancko pasuje. Po szpachli i kilkukrotnym szlifie paczki zrobiły się gładkie jak szkło, myślałem że wałek będzie się ślizgać, ale testy na tylnej ściance przeszły pomyślnie i nie cofałem się z papierem, tylko zostało przy 180. Kolejny temat to farba, gdzieś na forum przeczytałem że w przypadku malowania wałkiem dobrze sprawdza się Tikkurila Everal, więc zakupiłem to to w pełnym macie. Po pierwszym nałożeniu myślałem, że czeka mnie szlifowanie - zrobił się baranek i nawet po upływie 3 godzin paczki były mokre. Jakie było moje zaskoczenie na drugi dzień, gdy zobaczyłem idealnie gładkie powierzchnie, farba ładnie się rozlała jakby po malowaniu pistoletem. Mega minusem jest schnięcie - 24h i ani godziny krócej. Walczę tak już trzeci dzień i myślę, że kolejne trzy przede mną. Skrzynki na zwrotnice się kleją... mam cichą nadzieję, że przy dobrych wiatrach odpalę całość w najbliższy weekend

Skomentuj

Może masz niską temperaturę w garażu? Ostatnio malowałem Tikkurila Everal Aqua i czas schnięcia zgadza się z tym co podaje producent, po niecałej godzinie wszystko suche. Alkidowa dłużej schnie, ale aż tyle? Będe podkładowym Otexem w mieszkaniu malował, jeżeli to będzie tak długo schło to kicha trochę. :/ Z drugiej strony łatwiej dobrze pomalować, gdy za szybko nie schnie. Też mam pełny mat, bardzo mi się podoba ta farba. Ale o stosowaniu na kolumny nie myślałem, bo jednak mimo szlifowania między warstwami przy akrylowej delikatna struktura na powierzchni zostaje. Może przy wałku z gąbki byłby lepszy efekt.

Skomentuj

@sylvester Pracownie mam w domu, 22-23 stopnie ale okno otwarte non stop bo śmierdzi niemiłosiernie więc może masz racje że to temperatura. Ja mam właśnie zwykłego everala nie aqua i tu chyba jest pies pogrzebany, trochę teraz żałuje ale w sklepie mieli tylko everala a mnie już nosiło żeby malować No nic, na przyszłość będę wiedział żeby brać aque, teraz się trochę pomęczę ale najważniejszy jest efekt końcowy a ten jest super. Ja szlifuje pomiędzy warstwami 320 bardzo lekko z wyczuciem i jest idealnie. Wałek Anza z mikrofibry do lakierów i emali.

Skomentuj

Farba olejna to trochę średni pomysł na malowanie kolumn. Nie dość, ze smród to jeszcze schnie długo. Niestety nie uzyskuje twardości lakierów PU.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Farba olejna to trochę średni pomysł na malowanie kolumn. Nie dość, ze smród to jeszcze schnie długo. Niestety nie uzyskuje twardości lakierów PU.
                                    @Pogromca mitow, w żaden sposób nie szukałem substytutu lakieru. Farba olejna jest spoko bo mogę ją sam nałożyć i to jest największy atut, założenie było takie że robię kolumny od początku do końca sam. Docelowo przedni pas ma być z 4mm bambusa i to ma przyciągać uwagę a matowa farba ma być tylko tłem. Tu znalazłem fajne sklejki bambusowe : https://www.bambusowe.com/sklep-detaliczny/

Skomentuj

Nie no spoko, bardzo fajnie to wygląda

Skomentuj

Fajne ciekawe obudowy....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X