Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poor Man's Strad by Assassin

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziś dotarły kolce, pięknie się prezentują w płaskownikach od starych głośników jamo - musiały przejść lifting bo były w innym odcieniu bieli. Paczki dziś dostały trzecią i ostatnią warstwę farby i jutro planuje postawić je na nogi :lol:.

Skomentuj

POMOCY!!!!

Coś sknociłem tylko nie mam pojęcia co, głośnik wydobywa z siebie gorszy dźwięk niż mój TV... tweeta w ogóle nie ma, filmik:

Zerknijcie proszę na zwrotkę z opisem co gdzie idzie, nie kumam tej zmiennej polaryzacji minus do plusa może tu jest jakiś kruczek?
      Dzięki za pomoc!!!!!

Skomentuj

Przylutuj te kabelki najpierw porządnie, bo chyba tylko są owinięte??

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
          Przylutuj te kabelki najpierw porządnie, bo chyba tylko są owinięte??
          Wszystko jest przylutowane- na filmiku widać, fotka przedstawia drugą zwrotkę jeszcze nie skonczona ale identycznie połączona.

Skomentuj

Zamieszczone przez assassin Zobacz posta
            głośnik wydobywa z siebie gorszy dźwięk niż mój TV... tweeta w ogóle nie ma
            No, tweetera nie słychać.

Ze zdjęcia wychodzi że masz dobrze polutowane.

Sprawdzałeś głośniki zanim przykręciłeś je do obudowy i podłączyłeś pod te zwrotnice?

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie kumam tej zmiennej polaryzacji minus do plusa może tu jest jakiś kruczek?
            A czego nie kumasz?
            Wysokotonowy oraz średniotonowy muszą być podłączone w odwrotnej polaryzacji, to tyle.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Ze zdjęcia wychodzi że masz dobrze polutowane.
              Dzięki wielkie @marian, najbardziej bałem się takiej odpowiedzi... To już jestem całkowicie zielony. Sprawdzę jeszcze raz połączenie zwrotnica > głośnik.

Myślałem że takiej klasy głośniki nie mają prawa przyjść spartolone... Jak mogę sprawdzić taki głośnik? normalnie bezpośrednio pod wzmacniacz?

Skomentuj

Jak mogę sprawdzić taki głośnik? normalnie bezpośrednio pod wzmacniacz?
                Niskotonowy oraz średniotonowy bezpośrednio, wysokotonowy przez kondensator (widzę że nie masz na stanie mniejszego niż 10uf, więc możesz oba połączyć szeregowo to będzie 5uf. To wystarczy aby nie uszkodzić wysokotonówki.

Skomentuj

Zamień zwrotnice, zamień głośniki, zamień kable, zamień kanały we wzmacniaczu.
                  Jak masz dobrze zrobioną zwrotnice to musi działać.
                  Może masz coś pomylone.

Skomentuj

Dzięki panowie za rady!!!, zaraz przystępuje do testowania wszystkich opcji. Na początek pójdą głośniki potem kolejny raz zweryfikuje zwrotnice i połączenia.

Skomentuj

Albo jakiś element w zwrotce jest trafiony. Jak w ogóle nie ma wysokotonówki to sprawdź ją chociażby multimetrem. Powinna pokazywać stałą rezystancję. Jak się waha i nie jest stabilna albo masz zwarcie lub przerwę to głośnik jest trafiony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        Powinna pokazywać stałą rezystancję.
                        Zdemontowałem tweeta i za radą Odkara29 zmierzyłem rezystancje. Nic nie pokazuje, sprawdziłem drugiego którego jeszcze nie podłączałem i on ma stałe 5,7... teraz pytanie czy ja skasowałem sweeta przez złą zwrotkę czy już taki był. Boje się trochę podłączać "tego dobrego" do tej zwrotnicy.

Skomentuj

A lutowales tweeter czy zapinałeś zlaczkami?

Skomentuj

Musisz koniecznie sprawdzić jeszcze zwrotnice.
                            Może kondensator w zwrotnicy ma przebicie lub podączyłeś przewody od sredniaka lub woofera do tweetera.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              A lutowales tweeter czy zapinałeś zlaczkami?
                              Lutowałem

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                              Musisz koniecznie sprawdzić jeszcze zwrotnice.
                              Właśnie sprawdzam i wszystko jest na miejscu, zaraz sprawdzę te przewody.

Skomentuj

Ja zawsze sprawdzam głośniki zaraz po wyjęciu ich z kartonów.

teraz pytanie czy ja skasowałem sweeta przez złą zwrotkę czy już taki był. Boje się trochę podłączać "tego dobrego" do tej zwrotnicy.
                                Jak chcesz sprawdzić zwrotnicę to sprawdzaj ją na średniotonówce.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  Jak chcesz sprawdzić zwrotnicę to sprawdzaj ją na średniotonówce.
                                  Czyli podpinam średniówkowe pod tweeta i jak zwrotka jest OK to powinno coś grać?

Sprawdziłem wszystkie połączenia i zwrotkę, wszystko jest poprawnie, mogłem ją trafić przy lutowaniu? ale jeśli to wina lutowania to czemu całość tak słabo gra?
                                  Można jakoś sprawdzić te kondensatory czy są OK?

Skomentuj

A nie masz przypadkiem całej kolumny połączonej w przeciwfazie?

Skomentuj

Lutowałem
                                      To jeżeli zwrotnice będą ok.. to sprawdź czy nie odlutowałeś przewodu cewki w tweeterze od konektora.. nie wiem jak dokładnie ten tweeter jest zrobiony - ale zazwyczaj da się to zrobić..
                                      Last edited by LubMich; 09.02.2018, 19:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                        A nie masz przypadkiem całej kolumny połączonej w przeciwfazie?
                                        przeciwfazie co to znaczy? może jest coś na rzeczy bo teraz podłączyłem drugą zwrotkę sam basowy i średni no i to jest jakaś tragedia - buczy a nie gra spróbuje nagrać filmik.

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                                        sprawdź czy nie odlutowałeś przewodu cewki
                                        Ten tweeter nie ma przewodów, wystają tylko złącza z plastiku

Skomentuj

No czy nie pomyliłeś plusa z minusem . Ja bym podłączył same głośniki bez zwrotnicy a potem myślał co dalej. Woofera możesz samego podłączyć do wzmacniacza, średniaka przez powiedzmy kondensator 10uf na +, a wysokotonowkę podłącz przez jakiś kondensator małej pojemności też na +
                                          (4-5uf najlepiej, możesz dwa 10uf połączyć szeregowo i jeśli masz taką możliwość to dać maksymalnie na minus bass). Sprawdzisz czy wszystkie głośniki oprócz tego padniętego działają.
                                          Last edited by Oskar29; 09.02.2018, 20:16.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X