Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie klej wikolem, wybierz inny klej, a najlepiej poczytaj dział o fornirowaniu, będzie Ci łatwiej 😉

Skomentuj

Właśnie się przez niego przegrywam, ale warunki mam takie że klej nie może smierdzieć bo warsztat jest chwilowo w kuchni z powodu temperatury na zewnątrz.

Skomentuj

Klej Patex express nie śmierdzi i też można kleic fornir

Skomentuj

Jak nim kleić fornir. Aktualnie kolumny kleję pattex waterproof d3

Skomentuj

Dlaczego ma nie kleic wikolem? Kazdy bialy klej PVA/PVAC bedzie sie nadawal.

Skomentuj

Nie powiedziałem nie klej wikolem, dla mnie ten klej jest nie wdzięczny 😁😉

Skomentuj

Zamieszczone przez radecky Zobacz posta
                Nie klej wikolem, wybierz inny klej
                hmmm? :]

Skomentuj

Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
                  Jak nim kleić fornir. Aktualnie kolumny kleję pattex waterproof
                  to dobrze, ja na nosze klej wałkiem z krótkim włosiem, rozprowadza się równo, trzeba posmarować klejem obudowę i fornir, odczekać chwilkę aż klej zacznie przysychac i kładziemy fornir i prasujemy zelazkiem przez pergamin lub szmatke, odcinamy nadmiar nozykiem do tapet, i szlifujemy do równa

Skomentuj

Czy pattex waterproof też się nada zamiast pattex express. Czyli standardowo kleisz na żelazko z przyschniętym klejem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Nie klej wikolem, wybierz inny klej
                      hmmm? :]
                      heh mój błąd, oj winny się tłumaczy

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy pattex waterproof też się nada zamiast pattex express. Czyli standardowo kleisz na żelazko z przyschniętym klejem.
                      tak bez problemu się nada, tylko żebyś go za bardzo nie przesuszyl dosłownie chwilkę żeby zaczął robić się bezbarwny 😉

Skomentuj

Ok jedna czy dwie warstwy kleju na fornir i kolumnę.

Wracając do szpachli to zwykła do drewna będzie ok pod ten klej.

Skomentuj

ps. kleju. Ja w swoich obecnie projektowanych kolumnach kleiłem na gorąco klejem Rakoll Express. Smarowanie forniru i płyty - czekanie aż będzie suchy w dotyku, i jeszcze jedno smarowanie. Po wyschnięciu (zależy od warunków - 5-15min) fornir można spokojnie i dokładnie ułożyć na kolumnie, przyłapać żelazkiem w jednym miejscu, żeby się nie przesuwał (np. na środku) i od środka spokojnie rozgrzewać i dociskać. Ja rozgrzewałem na (2 kropkach w skali 3 kropkowej) dociskałem całą powierzchnią żelazka, później powierzchnię dociskałem krawędziami stopki żelazka i na końcu pod płasko stopką kątem do krawędzi, żeby porządnie złapało na bokach. Do obcinania forniru zrobiłem sobie nożyk - tzn kawałek MDF (może być sklejka itp) lekki frez na ostrze około 1-2mm (można wyciąć nożykiem). W to wycięcie - wyfrezowanie wkleiłem ostrze nożyka tak, aby przy podcinaniu forniru zostawało go na brzegach jakieś 0,2 - 0,5mm. Krawędzie forniru traktowałem lekko drobnym pilnikiem - na płasko. Wychodziło idealnie.
                          Last edited by sir_morgot; 16.02.2018, 06:36.

Skomentuj

Co myślicie o tej szpachli do drewna Tikkurila Colowood Putty biały 2081 0,5l nada się czy jednak użyć samochodowej.

Skomentuj

Ja Ci nie pomogę bo jej nie używałem 😉

Skomentuj

Kup uniwersalną samochodową, jest lepsza od wodnych.

Skomentuj

Ok czyli samochodowa będzie najlepsza i niema problemu z klejeniem na klej biały typu wikol z użyciem żelazka.

Skomentuj

Nie ma.
                                    Tylko nie kupul najtańszego vikolu typu Dragon, ani też szybkoschnących.
                                    Ja używam Soudala.
                                    Jeśli chodzi o jakieś lepsze kleje to Pogromca może coś podpowiedzieć.

Skomentuj

Ok czyli pattex waterproof d3 zużyję na poklejenie kolumn i uszczelnienie ich od środka. Dragona kupiłem dwa razy żywicę epoksydową i drugi raz żałuję tej decyzji więc na pewno nie kupię nic z dragona.

Skomentuj

Zrobiłem mały test kupiłem małe opakowanie szpachli samochodowej z włóknem szklanym i nałożyłem cienko na odtłuszczoną ściankę kolumny po około 40min przeszlifowalem narazie się trzyma nic nie odpada. Ale mega śmierdzi nie można tą szpachlą pracować w mieszkaniu nawet przy otwartym oknie, muszę zaczekać aż na zewnątrz będzie min 20 stopni.

Skomentuj

muszę zaczekać aż na zewnątrz będzie min 20 stopni.
                                          wytrzymasz do maja 😂

Skomentuj

Czaruję...
                                          X