Nie klej wikolem, wybierz inny klej, a najlepiej poczytaj dział o fornirowaniu, będzie Ci łatwiej 😉
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Renowacja kolumn Unitra Tonsil ZG-10C
Collapse
X
-
Zamieszczone przez tol2di Zobacz postaJak nim kleić fornir. Aktualnie kolumny kleję pattex waterproof
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNie klej wikolem, wybierz inny klej
hmmm? :]
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez tol2di Zobacz postaCzy pattex waterproof też się nada zamiast pattex express. Czyli standardowo kleisz na żelazko z przyschniętym klejem.
Skomentuj
-
ps. kleju. Ja w swoich obecnie projektowanych kolumnach kleiłem na gorąco klejem Rakoll Express. Smarowanie forniru i płyty - czekanie aż będzie suchy w dotyku, i jeszcze jedno smarowanie. Po wyschnięciu (zależy od warunków - 5-15min) fornir można spokojnie i dokładnie ułożyć na kolumnie, przyłapać żelazkiem w jednym miejscu, żeby się nie przesuwał (np. na środku) i od środka spokojnie rozgrzewać i dociskać. Ja rozgrzewałem na (2 kropkach w skali 3 kropkowej) dociskałem całą powierzchnią żelazka, później powierzchnię dociskałem krawędziami stopki żelazka i na końcu pod płasko stopką kątem do krawędzi, żeby porządnie złapało na bokach. Do obcinania forniru zrobiłem sobie nożyk - tzn kawałek MDF (może być sklejka itp) lekki frez na ostrze około 1-2mm (można wyciąć nożykiem). W to wycięcie - wyfrezowanie wkleiłem ostrze nożyka tak, aby przy podcinaniu forniru zostawało go na brzegach jakieś 0,2 - 0,5mm. Krawędzie forniru traktowałem lekko drobnym pilnikiem - na płasko. Wychodziło idealnie.Last edited by sir_morgot; 16.02.2018, 06:36.
Skomentuj
-
Zrobiłem mały test kupiłem małe opakowanie szpachli samochodowej z włóknem szklanym i nałożyłem cienko na odtłuszczoną ściankę kolumny po około 40min przeszlifowalem narazie się trzyma nic nie odpada. Ale mega śmierdzi nie można tą szpachlą pracować w mieszkaniu nawet przy otwartym oknie, muszę zaczekać aż na zewnątrz będzie min 20 stopni.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tol2di Zobacz postamuszę zaczekać aż na zewnątrz będzie min 20 stopni.
Skomentuj
Skomentuj