Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Omni 2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bo przy nie odwróconej mam pik w dół. Może coś pomyliłem z kablami? Może wejściowy lewy ma być prawy?

Skomentuj

Sprawdz. Albo kable, albo karta odwraca, gdzies musi byc winowajca.

Skomentuj

Karta odwraca. Czy to jest problem czy po prostu odwracać programowo?
        Last edited by sir_morgot; 02.11.2020, 18:24.

Skomentuj

Odwracaj programowo, będzie ok.

Skomentuj

Super, dzięki. Dzisiaj albo jutro spróbuje zmierzyć BMS 12s305. Pomiar Free Air i z dodaną masą. Zmierzę także driver 5530nd ale z tego co widzę to mierzy się go z tubą, której jeszcze nie zrobiłem. Pomiar wykonam dla pomiaru a niech sobie będzie. Później spróbuję dla próby zmierzyć coś mikrofonem ale tu będę miał chyba pytania jak nie uda mi się tego zrozumieć. No nic, zobaczymy.

Skomentuj

Próbne pierwsze pomiary (wstępne).
              Ogólne założenia - wewnętrzna objętość 60l / 35Hz przy tunelu 10cm śr i długości 24,56cm albo 40l / 35Hz przy tunelu 10cm śr i długości 40,64 cm - niby jakoś to wygląda na symulacji - sam nie wiem. Objętość mogę regulować więc...

Zielony - 40l
              Czerwony - 60l

Fabrycznie do BMS 12s305 producent proponuje 30l / 50Hz przy tunelu 10cm śr i długości 22,6cm lub 40l / 45Hz przy tunelu 10cm śr i długości 20,4cm.

Pomiar impedancji w obudowie później. Najpierw pokażę impedancję samego głośnika i z dodaną masą.

Takie wartości wyszły:
              Parameter, Value, Dim
              Fs, 33.98, Hz
              Re, 5.40, ohm[dc]
              Qt, 0.25, -
              Qes, 0.26, -
              Qms, 5.45, -
              Mms, 91.07, grams
              Rms, 3.565540, kg/s
              Cms, 0.240885, mm/N
              Vas, 89.63, liters
              Sd, 514.72, cm^2
              Bl, 19.958097, Tm
              ETA, 1.28, %
              Lp(2.83V/1m), 94.89, dB
              , ,
              Le, 309.24, uH
              L2, 711.00, uH
              R2, 18.80, ohm
              L3, 0, uH
              R3, 0, ohm

No i pomiar w budzie 60l BR 10cm / 25cm. Tak grubo wstępnie - bez wytłumienia i z wytłumieniem (piramidki po obwodzie) Oczywiście to takie robione na kolanie na szybkiego. Są rezonanse i nieszczelności. Muszę to wszystko jakoś ogarnąć. Chciałem jedynie na początku sprawdzić jak to wygląda. Muszę zmienić długość BR. Zastanawiam się jeszcze czy nie dać BR o średnicy 12cm? Podłączyłem pod wzmak i sprawdziłem czy BR nie furczy - no trochę furczy przy większej głośności tak jak by był za mały do tego głośnika?? Muszę sprawdzić. Co o tym sądzicie. Zaznaczam, że to takie grubo wstępne pomiary na szybciocha.

Żółty bez tłumienia, zielony z piramidkami.

Skomentuj

Dzisiaj pomierzyłem dla 50l.
                Pierwszy pomiar dla długości BR 33cm i śr 10cm:

Drugi pomiar dla długości BR 17cm i śr 10cm:

Zastanawiam się czy zwiększenie średnicy do 12cm nieco zwiększy efektywność BR. Ogólnie rzecz biorąc wracam do pojemności 60l przy pomiarach.

Skomentuj

Dzisiaj następne pomiary.
                  Sprawdzałem jaką mam rurę i się pomyliłem. Myślałem, że mam 12cm a mam 10,5 a tamta miała chyba 9,5cm no nic. Zrobiłem pomiary na BR o średnicy 10,5cm i pojemności około 60l. Dodatkowo umiejscowienie BR się zmieniło - nadal jest na spodniej ściance ale w narożniku. Następną zmianą jest dodanie na sam spód 3 warstw wełny mineralnej po 7cm co dało 21cm grubości. Tu zrobiłem pierwszy pomiar. Następnie po obwodzie dodałem piramidki z gąbki.
                  Jak widać z wykresu sama wełna mineralna sprawuje się całkiem dobrze. Dodanie piramidek sprawiło strojenie poniżej Fs głośnika - za dużo ustrojstwa. Muszę postarać się tak dobrać materiału aby wierzchołki się w miarę zrównały. Mam nadzieję, że dobrze rozumuję. Mikrofonem jeszcze nic nie sprawdzałem.

Wnętrze z wełną:

Wnętrze z wełną i piramidkami:

Żółty - pomiar z wełną, zielony z wełną i piramidkami:

Skomentuj

Dzisiaj po lekkiej modyfikacji mam taki wykres:

Chciał bym zrobić pomiar mikrofonem tunel BR. W speaker Workshop wiem jak ale w Arta zupełnie nie.

Skomentuj

Znalazłem taki artykuł:

https://sites.google.com/site/froste...ta-information

Poczytam i zrobię wg niego. Nie wiem co wyjdzie. Zobaczę.

Skomentuj

Zrobiłem pomiar tylko portu BR tak jak to się robi w SW czyli mikrofon blisko portu. Robiłem to według ustawień z powyższego linku. Zupełnie nie wiem czy to ma jakiś sens. Nie mam punktu odniesienia i zastanawiam się czy pomiar elektryczny nie zrobić w LIMP a pomiary mikrofonem w SW? Tak to wygląda:

Skomentuj

Tak na odczepnego sprawdziłem jak to wygląda w SW. W sumie pomiar na kolanie ale... Mam jakieś porównanie. Ps - martwi mnie ten rezonans na 500Hz.

W sumie jak tak patrzę na wykres z ARTA to coś tam podobnego jest - i ten rezonans.....

Skomentuj

Ale mielonka - dzisiaj znów kombinowałem. Nie podobała mi się krzywa efektywności tego głośnika przy 60l. Zrobiłem więc zmianę i zmieniłem pojemność na 33l i jakieś 39Hz. Ehhhhh.... Sprawdziłem jak to się zachowuje i przy pomiarze portu jak wyżej w poście, 500Hz zniknęło ale pojawiły się krzaki przed 500 i po 500 Hz ale prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że zmieniając pojemność obudowy wsunąłem dolną ściankę (na której jest tunel BR) w głąb obudowy przez co wylot BR schował się do środka i prawdopodobnie są to odbicia od ścian obudowy.
                            Dobra, ale jedno pytanie mam. Robiąc pomiar impedancji w obudowie, jakim sygnałem mierzyć? Różowym czy sinusem? Jak mierzę różowym to np wychodzą dwa równe wierzchołki a jak przełączę na sinus - lewy jest niższy. Dla czego?
                            Last edited by sir_morgot; 10.11.2020, 20:24.

Skomentuj

No i dzisiaj znów zabawa, a co... warunki zupełnie domowe aż do bólu...

A tu wykres z BMS - czy moje choć trochę przypomina to co jest na dole heh??

Skomentuj

Ok wiec tak. Na poczatek nie sugerowalbym sie tym, ze poprawne zestrojenie portu BR, to dwa, rowne piki rezonansowe. Czasami tak jest, a czasami nie. To wynika z projektu i przede wszystkim odsluchu danej obudowy.

Na rezonanse portu sa rozne patenty, jak juz walczysz ze zwykla rura pcv, to mozesz sprobowac z komora rezonansowa w srodku dlugosci portu. To dosc typowe rozwiazanie, a co najwazniejsze - jest skuteczne.

Co pomiarow czestotliwosci, to zerknij do moich tutoriali. Nie rob tak jak na tej stronie, bo tam jest to niezbyt dobrze pokazane. Przede wszystkim musisz bramkowac pomiary aby pozbyc sie rezonansow z pomiaru. Jedynie przy pomiarze near field nie uzywasz bramkowania.

Skomentuj

Nie za bardzo wiem o co chodzi z tą komorą rezonansową.
                                  Ps - zrobiłem symulację na takie parametry:

Nie wiem już w co celować?

Znalazłem Pogromco twój sposób ustawienia dopiero po dodaniu posta.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                    Nie za bardzo wiem o co chodzi z tą komorą rezonansową.
                                    https://cyberpithilo.web.fc2.com/aud...une/index.html

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
                                    Nie wiem już w co celować?
                                    To tylko symulacja. Dotnij kilka rurek i słuchaj rożnych strojen.

Skomentuj

Ciekawa strona i ciekawe rozwiązanie. Muszę to ogarnąć.
                                      Jeszcze jedno pytanie. Pojemność dla tego głośnika. Wcześniej próbowałem na 60l ale z wykresu symulacji wynika, że na niskich będzie duży spadek. 33 czy 60l?

Przepraszam, że zawracam dupę ale jakoś muszę z tego wybrnąć.
                                      Czy może zamiast bardzo skupiać się na symulacji bardziej skupić się na odsłuchu? W sumie muszę się trzymać jakichś zasad.
                                      Co do strony - czy mogę zastosować "wewnętrzną pułapkę na fale stojące" rys-9 czy raczej łączyć rury? Co do rur - jak zwykle pracuję z kartonowymi - grubościennymi. I jeszcze jedno pytanie. Planuję zrobić tak obudowę, że tunel BR będzie od spodu, całość będzie z podstawką - między podstawką a obudową będzie przerwa jakieś 7cm wysokości. Czy taka konstrukcja wpłynie znacząco na BR. Powierzchnia przestrzeni między podstawą a obudową będzie większa niż powierzchnia przekroju BR.
                                      To te przerwy na dole jak na rysunku:

Wstawienie BR z tyłu lub z boku raczej nie wchodzi w rachubę - ni w oko ni w .....

Skomentuj

Glosnik jaki wybrales, to konstrukcja typowo estradowa, ktora jest zaprojektowana rowniez do aktywnej korekcji. Glosnik ma bardzo niska dobroc i wysoka wartosc Bl, przez co w zakresie rezonansu jego sprawnosc jest bardzo niska. Stosowanie duzej objetosci nie jest sposobem na osiagniecie wlasciwej ilosci basu. Radzilbym nie przekraczac objetosci zalecanych przez producenta, a docelowe strojenie wybrac na podstawie odsluchu w pomieszczeniu. Mozesz rowniez podniesc wartosc dobroci glosnika, stosujac cewke powietrzna o duzej rezystancji, dzieki czemu uda sie troche "przyklepac" gore pasma. Wplyw rezystancji szeregowej na odpowiedz w obudowie mozesz sprawdzic w symulatorze.

Co do stosowania pulapek, to te z obrazka numer 9 musza byc precyzyjnie dobrane, oraz latwiej sie je stosuje przy portach szczelinowych. W Twoim przypadku zdecydowalbym sie na port typu T z rur pcv.
                                        Natomiast co do wplywu bliskiej odleglosci portu od podlogi, to wplyw jakis na pewno bedzie i byc moze konieczna bedzie jakas korekcja dlugosci w pozycji docelowego odsluchu.

Skomentuj

Pogromco 2 pytania

1. Myślałem o tym głośniku ale muszę ciąć na około 1000Hz a w tym przypadku chyba się nie da?:

http://www.bmsspeakers.com/index.php..._specification

2. W oryginale stosuje się ten głośnik - co o nim możesz napisać - jak on się ma do 12s305?

http://www.eighteensound.com/en/prod...-0/8/12NLW9300

Skomentuj

Czaruję...
                                          X