Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB Audio - forumowe "Amanero"

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Możesz śmiało mi wysłać na PW. Z ciekawości zobaczę co tam jest napisane :)

Skomentuj

@.3lite

Załączyłem tutaj bo w prywatnej nie potrafiłem :crying: 18.07 rt - audioinfo 3lite interface 2.0 2018 08 07.zip

Skomentuj

@.3lite

Dodam może jeszcze log z amanero: 18.07 rt - amanero 2018 08 07.zip

Skomentuj

@misiaczekmarek

wysłałem za Twoją radą mój log z audioinfo. Czekam na odpowiedź.

Skomentuj

Moim zdaniem wszystko wygląda w porządku, ale może czegoś nie widzę. Z tego co można zauważyć to Amanero zgłasza tylko jeden alternatywny deskryptor, więc może ten program nie wie, który altset ma wybrać do odtwarzania strumienia?

Amanero:

Jeden alternatywny deskryptor.

USB Audio z addonem (@misiaczekmarek):

W moim urządzeniu są 4 (podstawka + addon) lub 3 (sama podstawka) alternatywne deskryptory do użycia. Program musi wybrać jeden z nich aby odtwarzać muzykę. Ostatni (special, tj. RAW data) to DSD.

Skomentuj

Może coś z tego się przyda:

Q1. No sound. Daphile seems to recognize audio device and play music
              to it but there is no sound?
              A1. In most cases this is related to the "Mixer Controls" settings of
              the audio device (Settings -> Audio Devices). User might have to enable
              some controls there in order to unmute the sound.
              After trying out daphile on a Pentium Dual-Core E5300 Asus system, I decided to try it out on an old Pentium 4 system (P4/3.2GHz). It is a HTPC sort of machine with non-standard KLOSS mainboard, badged Dreamsys, and a C-media CMI9880 audio chip (a high-end chip way back when, with native 24bit/192KHz ADC and DAC).

daphile (32-bit) worked fine straight away, but alas, no sound. Trying out a lot of settings incl. alsa did not help. Furthermore, the system did not give any indication that something was wrong, the music player indicated that songs were playing but no sound at all.

I then switched player from Squeezelite to SqueezePlay, reboot, and hey presto, there was sound! All the way up from 16bit/44.1KHz to 24bit/192KHz excepting multiples of 44.1KHz (i.e. 88.2 & 176.4). Hence, the audio driver (or player?) does not seem to check the different sampling rates supported by the on-board DAC and transcode accordingly. OTOH, the CMI9880 is a quirky chip; I remember all sorts of problems with it under Windows at the time, requiring a number of driver updates and none was completely glitch-free.

Skomentuj

Pierwsza podpowiedź sprawdzona od razu. Natomiast co do drugiej, nie wiem jak to zrobić.

Skomentuj

Pierwsza podpowiedź. -> sprawdziłem wcześniej przed zadaniem pytania. Wszystkie opcje są "enabled".
                  Druga -> jeszcze nie sprawdziłem ale wydaje się być protezą a nie rozwiązaniem problemu. Jeszcze nie wiem jak ale zmienić ale wgryzę się w temat

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w logu USB Audio porównując do amanero nie znalazłem trybu stereo tylko mono.
                  Last edited by misiaczekmarek; 09.08.2018, 18:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez misiaczekmarek Zobacz posta
                    Druga -> jeszcze nie sprawdziłem ale wydaje się być protezą a nie rozwiązaniem problemu. Jeszcze nie wiem jak ale zmienić ale wgryzę się w temat
                    Konwerter jest zgodny z UAC 2.0, więc jeśli coś to nie działa to jest to wina tego serwera a nie konwertera. Thesycon stworzył mi nawet testowy driver do Windowsa na bazie samych deskryptów urządzenia, więc tym bardziej potwierdzili zgodę z UAC 2.0.

Zamieszczone przez misiaczekmarek Zobacz posta
                    Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w logu USB Audio porównując do amanero nie znalazłem trybu stereo tylko mono.
                    Każdy altset ma "Channels: 2".

Skomentuj

U mnie na NASie Asustor, opartym o jakiegoś Linuxa także nie działa ten konwerter. Objaw jest taki sam, urządzenie wykrywa się bez problemu, ale dźwięku jako takiego nie ma.
                      Na Windowsie śmiga bez problemu.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W takim wypadku może problem nie występuje w specyfikacji UAC 2.0 a przykładowo w komendach (AC FEATURE), które odpowiadają za np. mute konwertera. Ja akceptuję takie żądanie, ale nic z nim nie robię. Mogę go też odrzucić, ale z tego co pamiętam jak odrzucałem to miałem problem z USB 2.0 Full-Speed.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Fajnie byłoby jakbym miał na czym to testować, ale niestety nie mam. Ewentualnie mogę skompilować kod z odrzuceniem komendy "Mute Control" i ktoś po prostu zobaczy, czy cokolwiek to zmienia. Ewentualnie dopiszę coś względem tego mute i odpowiedzi na żądania FEATURE (mute control, volume control oraz auto gain control) i będziemy obserwować.

Proszę bardzo, dodałem odrzucenie żądania AC FEATURE od Mute Control. Raczej wątpliwe, że to cokolwiek zmieni, ale już nie wiem w czym ten serwer może mieć problem jak każdy inny system (w tym nawet Android czy OS X) działa poprawnie.

6631A-4549-master-cmedia-ALL.hex - USB Audio w trybie master, tj. sama podstawka. Standardowa wersja jak poprzednie zamieszczane w tym temacie.
                        6631A-4549-slave-cmedia-ALL.hex - USB Audio w trybie slave, tj. wymagany addon z FPGA. Obsługa do 768 kHz oraz DSD512.
                        Załączone pliki
                        Last edited by .3lite; 09.08.2018, 20:24.

Skomentuj

Dzięki .3lite, sprawdzę jutro, dzisiaj za dużo emocji sportowych i bursztynowego płynu :)

@kopczas

A jaką wersję Daphile masz?

@ .3lite

Zapewne masz komputer, który może być bootowany z pendrive. Jeśli tak mogę podesłać pendrive z zainstalowanym daphile. Co Ty na to?

A pro po frazy co ty na to to ostatnio słyszałem piosenkę z tekstem:
                          A co na to NATO? NATO na to nic...
                          Lepiej to brzmi niż się czyta :)

Skomentuj

Wgrałem ten nowy soft ale niestety na moim serwerze Synology DS416Play brak dźwięku. Po uruchomieniu pliku audio przez chwilę miga zielona dioda led a potem przestaje migać :-)
                            Na wyświetlaczu DAC_a cały czas wyświetlane jest 48kHz. W Windows10 64bit wszystko działa poprawnie.
                            Do Addonu nie wgrywałem nowego softu w obawie , że coś może się popsuć.

Serwer podłączony pod Amanero i chińskA płytkę selektora z AK4118 oraz AK4137 oraz płytkę DAC-A z 2x AK4495 odtwarza nawet DSD128, przynajmniej na wyświetlaczu jest taka informacja i jest dźwięk w słuchawkach :-)
                            Last edited by bomarek; 09.08.2018, 21:33.

Skomentuj

Czyli jednak próbuje coś odtworzyć i odtwarza, ale przez chwilę, ciekawe dlaczego przestaje. Powinien być jakiś błąd.

@misiaczekmarek

Możesz mi podesłać linka do tego Daphile to zrobię sobie jakiś pendrive i jak będzie czas to będę z tym grzebał :)

Ten selektor nie działa z tym konwerterem. Na pewno nie będzie wyświetlał częstotliwości (poprawnie).

Skomentuj

Ale w tym selektorze mam Amanero a nie Twój USB audio.

Skomentuj

Odtwarzacz Shadow.
                                  Ruszył pasek odtwarzania, pliki są pobierane.
                                  Niestety nadal cisza.

Skomentuj

Czyli co dokładnie? Coś się zmieniło względem poprzedniej kompilacji oprogramowania? Czy dalej to samo bez żadnych zmian?

Skomentuj

@ .3lite

Adres do Daphile:

https://www.daphile.com/

do pobierania:
                                      https://www.daphile.com/#download

Ja testuję na wersji 18.07 RT (64-bit x86 with realtime kernel )

Instaluje się to na pendrive i działa to jako serwer czyli z innego komputera wywołujesz przez przeglądarkę internetową .
                                      Last edited by misiaczekmarek; 09.08.2018, 22:17.

Skomentuj

Spoko, sprawdzę, ale na daną chwilę poczekałbym tez na odpowiedz od Daphile, ponieważ to jest czyste zgadywanie i nawet nie wiem czego miałbym się chwycić. Jak dadzą znać gdzie może być problem to się konwerter poprawi aby działał razem z tym serwerem.

Skomentuj

Zmiana zeznań:
                                          pasek odtwarzacza wykazywał postęp z uwagi na drugi, równolegle pracujący interfejs audio.
                                          Przy podłączeniu samego USBAudio postępu paska brak.

Podsumowanie: nowa wersja nie wniosła zmian dla UAC 2.0

Skomentuj

Czaruję...
                                          X