Zamieszczone przez Holgin
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
USB Audio - forumowe "Amanero"
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMoże kiedyś przerobię jakieś gotowe sterowniki na starsze systemy.
Mam nadzieję, że mimo wszystko uwzględnisz starsze systemy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz postaWykreślam z powyższego zdania frazę: "może kiedyś"
Mam nadzieję, że mimo wszystko uwzględnisz starsze systemy.
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA czym ten projekt rozni sie/ jest lepszy od dostepnych na aliexpresie gotowcow?
Skomentuj
-
Czyli podsumowujac na chlopski rozum niczym :) Szkoda, ze walka o dzwiek toczy sie dzis w domenie cyfrowej i tylko oprogramowanie "potrafi" go poprawic..
gotowce c-media, xmos czy amanero na ali sa obecnie po 30-40 dolcow wiec czy ma sens budowanie czegos samemu i tracenie czasu na montaz i oprogramowanie?
No i czy nie mozesz kupic c-medii gotowej i zmienic w niej oprogramowania na swoje? byloby prosciej?
Skomentuj
-
Skoro plusów nie widzisz lub nie chcesz widzieć i ledwo działające oprogramowanie to dla ciebie żaden problem to śmiało kupuj gotowce z Aliexpress :) Ja osobiście nie mam zamiaru ich płytek poprawiać.
Nigdzie też nie napisałem, że będzie to lepiej grać i o żadnej walce o dźwięk w domenie cyfrowej nie ma tu mowy, więc już się nie nakręcaj :)
Skomentuj
-
Oprogramowanie ledwo dzialajace? Czyli jednak mam racje, ze to walka z oprogramowaniem :)
Tez kiedys duzo czasu "tracilem" na elektronike a teraz moge to ogarnac globalnie czego pewnie jeszcze wielu z was nie widzi. Hardware jest teraz tak skomplikowane, ze kupuje sie gotowca a programowo walczy sie o to co mozna zrobic lepiej. Arduino i raspbery jest tego najlepszym przykladem. I tu widze co robisz tylko nie wiem po co wylamujesz otwarte dzwi meczac sie z hardwarem?
To da sie zmienic oprogramowanie w modulach z ali czy sie nie da?
Ja wiem ze cala przyjemnosc w tworzeniu czegos samemu, kiedys tez to lubilem i tylko tym zylem wiec nie chce wam zabierac tej zabawy :) Ale chcialbym sie dowiedziec o sens, bo mnie naszlo na takie egzystencjalne tematy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaSkoro plusów nie widzisz lub nie chcesz widzieć i ledwo działające oprogramowanie to dla ciebie żaden problem to śmiało kupuj gotowce z Aliexpress :) Ja osobiście nie mam zamiaru ich płytek poprawiać.
Nigdzie też nie napisałem, że będzie to lepiej grać i o żadnej walce o dźwięk w domenie cyfrowej nie ma tu mowy, więc już się nie nakręcaj :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaOprogramowanie ledwo dzialajace? Czyli jednak mam racje, ze to walka z oprogramowaniem
Zamieszczone przez irek Zobacz postaHardware jest teraz tak skomplikowane, ze kupuje sie gotowca a programowo walczy sie o to co mozna zrobic lepiej. Arduino i raspbery jest tego najlepszym przykladem. I tu widze co robisz tylko nie wiem po co wylamujesz otwarte dzwi meczac sie z hardwarem?
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTo da sie zmienic oprogramowanie w modulach z ali czy sie nie da?
Zamieszczone przez irek Zobacz postaa wiem ze cala przyjemnosc w tworzeniu czegos samemu, kiedys tez to lubilem i tylko tym zylem wiec nie chce wam zabierac tej zabawy Ale chcialbym sie dowiedziec o sens, bo mnie naszlo na takie egzystencjalne tematy
Skomentuj
-
Obaj wiemy, ze celem tego ukladu jest "tylko" przeslanie cyfrowej zawartosci PCM i wyprowadzenie po I2C (tak w uproszczeniu). Tak wiec soft moze byc lepszy lub gorszy ale wazne, zeby dzialal.
No i tu dobrze, ze wtracil sie kolega Adam_85. Wprowadzil tu audiofilskie woodoo, twierdzac, ze rozne konwertery roznie graja. Na to co slysza audiofile nie wiele mamy wplywu ale mozemy miec wplyw na to co wychodzi z takiego konwertera. I jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?
Oczywiscie rozumiem, zrobienie czegos "lepszego". Ale tez wiem, ze takie projekty sa glownie dla poglebiania swojej wiedzy. Chyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
I tak na koniec, zeby nie zasmiecac tematu. Mysle, ze samo oprogramowanie do podmiany w gotowcach byloby bardziej chwytliwe szczegolnie podparte odsluchami koniecznie z zachwytami :)
P.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke :) Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych" :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaObaj wiemy, ze celem tego ukladu jest "tylko" przeslanie cyfrowej zawartosci PCM i wyprowadzenie po I2C (tak w uproszczeniu). Tak wiec soft moze byc lepszy lub gorszy ale wazne, zeby dzialal.
No i tu dobrze, ze wtracil sie kolega Adam_85. Wprowadzil tu audiofilskie woodoo, twierdzac, ze rozne konwertery roznie graja. Na to co slysza audiofile nie wiele mamy wplywu ale mozemy miec wplyw na to co wychodzi z takiego konwertera. I jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?
Oczywiscie rozumiem, zrobienie czegos "lepszego". Ale tez wiem, ze takie projekty sa glownie dla poglebiania swojej wiedzy. Chyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
I tak na koniec, zeby nie zasmiecac tematu. Mysle, ze samo oprogramowanie do podmiany w gotowcach byloby bardziej chwytliwe szczegolnie podparte odsluchami koniecznie z zachwytami :)
P.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke :) Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych" :)
Chętnie się zaopatrzenie w taki diyAmareno i to CM102 co by porównać.
Skomentuj
-
Irku są ludzie, którzy siedzą w cyfrze i jakoś nie mają problemu z wytłumaczeniem zjawiska, podpowiem że chodzi o rozwiazania zasilania w jednym i drugim przypadku. Ja tam w tym temacie nie siedzę, ale grają inaczej, jak masz z tym problem sam sprawdz, a jak wszystko gra dla Ciebie tak samo to ciesz się tym komfortem bo nie każdy go ma :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaI jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?
W każdym wypadku z ciekawości zapytam - wiesz jak działają filtry cyfrowe? Co to jest FIR/IIR i jakie jest ich zastosowanie? Przetwarzanie sygnałów cyfrowych to bardzo rozległy temat i nie tylko wartość danych PCM wpływa na produkt wyjściowy jakim jest sygnał analogowy.
Zamieszczone przez irek Zobacz postaChyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
Zamieszczone przez irek Zobacz postaP.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych"Last edited by .3lite; 08.04.2018, 11:58.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaBOM na szybkości:
1x CM6631A
1x PM39LV512-70VCE
1x LM1117-3.3 LDO SOT-223
14x 100nF 0805
6x 47R 0805
1x 12k 0805
1x 10 uF SMD C
1x 47 uF SMD C
1x 1 uF SMD A
1x Dioda LED Zielona 0805
1x Gold-pin 10x2
2x Gold-pin 2x1
1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 12 MHz
1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 49.152 MHz
1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 45.1584 MHz
1x Gniazdo USB typ B kątowe
1x Tact Switch 3 mm x 6 mm THT (opcjonalny)
Trochę szukałem i generalnie to tylko jakieś chińskie noname na Aliexpress znalazłem, a jakość zegara jest w takim projekcie dość kluczowa.
Mouser ma sensowne Crysteki, ale na 1000 szutk https://pl.mouser.com/ProductDetail/...F7BeFsFg%3d%3d
PS. Do czego będzie tact switch ?
Skomentuj
-
Niestety nie będzie łatwo znaleźć taki generator. Ja mam parę z Aliexpress i modułów z CM6631A. Moim zdaniem ich jakość jest akceptowalna. Z drugiej strony jak komuś nie zależy na 384 kHz / 32 bits to mogę udostępnić wersję oprogramowania dla 24.576 MHz oraz 22.5792 MHz. Przy takich zegarach maksymalne próbkowanie to 192 kHz / 32 bits.
Tact switch do ręcznego resetu urządzenia :) Nie jest potrzebny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNiestety nie będzie łatwo znaleźć taki generator. Ja mam parę z Aliexpress i modułów z CM6631A. Moim zdaniem ich jakość jest akceptowalna. Z drugiej strony jak komuś nie zależy na 384 kHz / 32 bits to mogę udostępnić wersję oprogramowania dla 24.576 MHz oraz 22.5792 MHz. Przy takich zegarach maksymalne próbkowanie to 192 kHz / 32 bits.
Tact switch do ręcznego resetu urządzenia :) Nie jest potrzebny.
Skomentuj
-
Zobacz sobie w pierwszym poście :) Tak, mają bootloader i nie wymaga to żadnego dodatkowego programatora. Programujesz przez USB jednym prostym programem :)
Sam układ nie może pracować z wyższą częstotliwością, tj. to nie jest filtr cyfrowy, więc nie interpoluje sygnału. Interpolację możesz zrobić w systemie operacyjnym na np. 384 kHz. Zyski zależą od samego filtru.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz postaO - ja bardzo chętnie :) Myślę, że mało kto ma pliki 384kHz, więc wersja 192 będzie standardem, z racji dostępności generatorów.
https://pl.mouser.com/ProductDetail/...eUL2onuRYv8%3d
Można by od razu bliźniaczy zegar 49,152 do tego zamówić
https://pl.mouser.com/ProductDetail/...BPSTJs8A%3d%3d
Z Mousera często ktoś zamawia to może się uda podpiąćLast edited by devshin; 08.04.2018, 18:29.
Skomentuj
Skomentuj