Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB Audio - forumowe "Amanero"

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
    W razie czego mogę ogarnąć zamówienie PCB, CM6631A i pamięci :) może nawet całe kity ogarnę. Jak PCB będzie u .3lite to zrobię wątek w zbiorowych zamówieniach.
    Na taki zestaw jak coś jestem bardzo chętny i wezmę na 100%, może nawet dwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Może kiedyś przerobię jakieś gotowe sterowniki na starsze systemy.
      Wykreślam z powyższego zdania frazę: "może kiedyś" :thumbsup:

Mam nadzieję, że mimo wszystko uwzględnisz starsze systemy.

Skomentuj

A czym ten projekt rozni sie/ jest lepszy od dostepnych na aliexpresie gotowcow?

Skomentuj

Zamieszczone przez MICHNIOR Zobacz posta
          Wykreślam z powyższego zdania frazę: "może kiedyś"

Mam nadzieję, że mimo wszystko uwzględnisz starsze systemy.
          Niestety nie jest to takie proste a to głównie wina polityki Microsoftu, że wcześniejsze systemy nie dostały wbudowanego sterownika UAC 2.0 :) Przy klasie USB 1.0 bez sterownika będzie ci śmigał do 96 kHz / 24 bits.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          A czym ten projekt rozni sie/ jest lepszy od dostepnych na aliexpresie gotowcow?
          Pomijając najmniej istotne rzeczy jak dodatkowe bajery to głównie rozwijanym oprogramowaniem :) Mam trzy układy z CM6631A z aliexpress i ebay, wszystkie mają te same oprogramowanie, nie wiem skąd oni je wytrzasnęli, ale ewidentnie jest skopiowane z jakiegoś gotowego urządzenia, a nawet bym powiedział, że z testowej płytki ewaluacyjnej od C-Media. Na wszystkich tych płytkach jest EEPROM na liniach I2C, szkoda tylko, że urządzenie tego EEPROM'u w ogóle nie potrzebuje i nie ma co w nim zapisywać, ale w ewaluacyjnym kodzie jest sterowanie kodekami po I2C i coś czuję, że ten EEPROM robi jako dummy load do adresowania I2C :) Tak samo te urządzenia zgłaszają się jako zdolne do odtworzenia pliku 384 kHz, ale przy próbie odtworzenia wyskakuje błąd. Może niektóre będą działać, nie wiem, ale wiem tyle, że nie ma to jak własny kod obsługujący cały urządzenie, ponieważ mogę sam wszystko zrobić tak jak powinno być.

Skomentuj

Czyli podsumowujac na chlopski rozum niczym :) Szkoda, ze walka o dzwiek toczy sie dzis w domenie cyfrowej i tylko oprogramowanie "potrafi" go poprawic..

gotowce c-media, xmos czy amanero na ali sa obecnie po 30-40 dolcow wiec czy ma sens budowanie czegos samemu i tracenie czasu na montaz i oprogramowanie?

No i czy nie mozesz kupic c-medii gotowej i zmienic w niej oprogramowania na swoje? byloby prosciej?

Skomentuj

Skoro plusów nie widzisz lub nie chcesz widzieć i ledwo działające oprogramowanie to dla ciebie żaden problem to śmiało kupuj gotowce z Aliexpress :) Ja osobiście nie mam zamiaru ich płytek poprawiać.

Nigdzie też nie napisałem, że będzie to lepiej grać i o żadnej walce o dźwięk w domenie cyfrowej nie ma tu mowy, więc już się nie nakręcaj :)

Skomentuj

Oprogramowanie ledwo dzialajace? Czyli jednak mam racje, ze to walka z oprogramowaniem :)

Tez kiedys duzo czasu "tracilem" na elektronike a teraz moge to ogarnac globalnie czego pewnie jeszcze wielu z was nie widzi. Hardware jest teraz tak skomplikowane, ze kupuje sie gotowca a programowo walczy sie o to co mozna zrobic lepiej. Arduino i raspbery jest tego najlepszym przykladem. I tu widze co robisz tylko nie wiem po co wylamujesz otwarte dzwi meczac sie z hardwarem?

To da sie zmienic oprogramowanie w modulach z ali czy sie nie da?

Ja wiem ze cala przyjemnosc w tworzeniu czegos samemu, kiedys tez to lubilem i tylko tym zylem wiec nie chce wam zabierac tej zabawy :) Ale chcialbym sie dowiedziec o sens, bo mnie naszlo na takie egzystencjalne tematy :)

Skomentuj

Skoro plusów nie widzisz lub nie chcesz widzieć i ledwo działające oprogramowanie to dla ciebie żaden problem to śmiało kupuj gotowce z Aliexpress :) Ja osobiście nie mam zamiaru ich płytek poprawiać.

Nigdzie też nie napisałem, że będzie to lepiej grać i o żadnej walce o dźwięk w domenie cyfrowej nie ma tu mowy, więc już się nie nakręcaj :)
                  Przemyślane i świadome projekty na pewno mają szansę działać lepiej niż "taki chińczyk", a jakby to się przełożyło na lepsze granie to chyba nikt się nie pogniewa. Jak nie będzie miało to wpływu to wróćmy do początku :) miałem w tym samym momencie xmosa z diyinhk i amanero. Nie grają tak samo, wiec różnice przy konwerterach również jak widać występują. Skąd się biorą różnice, myślę, że są osoby, które bez problemu odpowiedza na to zagadnienie.

Skomentuj

Oprogramowanie ledwo dzialajace? Czyli jednak mam racje, ze to walka z oprogramowaniem
                    Z tym masz rację, praktycznie nie ma tu nic względem samego hardware, no może oprócz faktu wyprowadzenia dodatkowych pinów od GPIO, klasy USB (tego nie znajdziesz w żadnej płytce na Aliexpress) i podobnych rzeczy :) Nie zmienia to jednak faktu, że nic nie pisałem o lepszym graniu. W moim oprogramowaniu będzie też działał feedback endpoint do sterowania kolejki FIFO, a to jest naprawdę dobra sprawa, ponieważ dane są przekazywane zgodnie z zegarem wyjściowym i urządzenie stara się wyrównać transfer z komputera :)

Hardware jest teraz tak skomplikowane, ze kupuje sie gotowca a programowo walczy sie o to co mozna zrobic lepiej. Arduino i raspbery jest tego najlepszym przykladem. I tu widze co robisz tylko nie wiem po co wylamujesz otwarte dzwi meczac sie z hardwarem?
                    No właśnie nie jest, zobacz sobie na BOM - tam jest kilka elementów na skos. W takim wypadku po co się bawić w poprawianie gotowca, który nie wiadomo ile będzie dostępny, nie posiada layoutu PCB takiego jakiego potrzebujemy (np. brak pinów GPIO, więc niemożność decydowania chociażby o klasie USB podczas zdarzenia USB reset), ma na sztywno przypisane piny I2S do jednego lub drugiego wyjścia (X2DAC lub XMDAC) a czasem oprogramowanie zmusza nas do użycia tego drugiego i podobnych problemów, które można wymieniać w nieskończoność. Przecież nie będę rzeźbił w tych ich gotowcach aby dodać te rzeczy.

To da sie zmienic oprogramowanie w modulach z ali czy sie nie da?
                    Oczywiście, że można, ale tak jak wyżej napisałem, ja potrzebuję więcej pinów GPIO do decydowania o pewnych rzeczach podczas startu urządzenia bądź w czasie jego działania. Sam fakt wyboru klasy USB daje ci możliwość odpalenia urządzenia bez żadnego sterownika nawet na Windows XP.

a wiem ze cala przyjemnosc w tworzeniu czegos samemu, kiedys tez to lubilem i tylko tym zylem wiec nie chce wam zabierac tej zabawy Ale chcialbym sie dowiedziec o sens, bo mnie naszlo na takie egzystencjalne tematy
                    Myślę, że to co wyżej napisałem powinno wystarczyć :)

Skomentuj

Obaj wiemy, ze celem tego ukladu jest "tylko" przeslanie cyfrowej zawartosci PCM i wyprowadzenie po I2C (tak w uproszczeniu). Tak wiec soft moze byc lepszy lub gorszy ale wazne, zeby dzialal.

No i tu dobrze, ze wtracil sie kolega Adam_85. Wprowadzil tu audiofilskie woodoo, twierdzac, ze rozne konwertery roznie graja. Na to co slysza audiofile nie wiele mamy wplywu ale mozemy miec wplyw na to co wychodzi z takiego konwertera. I jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?

Oczywiscie rozumiem, zrobienie czegos "lepszego". Ale tez wiem, ze takie projekty sa glownie dla poglebiania swojej wiedzy. Chyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
                      I tak na koniec, zeby nie zasmiecac tematu. Mysle, ze samo oprogramowanie do podmiany w gotowcach byloby bardziej chwytliwe szczegolnie podparte odsluchami koniecznie z zachwytami :)

P.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke :) Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych" :)

Skomentuj

Obaj wiemy, ze celem tego ukladu jest "tylko" przeslanie cyfrowej zawartosci PCM i wyprowadzenie po I2C (tak w uproszczeniu). Tak wiec soft moze byc lepszy lub gorszy ale wazne, zeby dzialal.

No i tu dobrze, ze wtracil sie kolega Adam_85. Wprowadzil tu audiofilskie woodoo, twierdzac, ze rozne konwertery roznie graja. Na to co slysza audiofile nie wiele mamy wplywu ale mozemy miec wplyw na to co wychodzi z takiego konwertera. I jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?

Oczywiscie rozumiem, zrobienie czegos "lepszego". Ale tez wiem, ze takie projekty sa glownie dla poglebiania swojej wiedzy. Chyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
                        I tak na koniec, zeby nie zasmiecac tematu. Mysle, ze samo oprogramowanie do podmiany w gotowcach byloby bardziej chwytliwe szczegolnie podparte odsluchami koniecznie z zachwytami :)

P.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke :) Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych" :)
                        Irku zrób takie cudo.
                        Chętnie się zaopatrzenie w taki diyAmareno i to CM102 co by porównać.

Skomentuj

Irku są ludzie, którzy siedzą w cyfrze i jakoś nie mają problemu z wytłumaczeniem zjawiska, podpowiem że chodzi o rozwiazania zasilania w jednym i drugim przypadku. Ja tam w tym temacie nie siedzę, ale grają inaczej, jak masz z tym problem sam sprawdz, a jak wszystko gra dla Ciebie tak samo to ciesz się tym komfortem bo nie każdy go ma :-)

Skomentuj

I jak dobrze wiecie mozna to sprawdzic czy dane ze wszystkich dostepnych konwerterow wychodza takie same! roboty duzo i jaki bylby jej cel? Zeby udowodnic audiofilom, ze sie myla slyszac roznice?? Po co?
                            No widzisz, akurat to, że wychodzą takie same na pewno udowodnisz, żaden problem. Szkoda tylko, że problemem nie są same dane wychodzące, ale jitter linii zatrzasku danych, który generalnie wpływa na końcowe tłumienie filtru cyfrowego w konwerterze D/A i można go ostro zabić pod tym względem :)

W każdym wypadku z ciekawości zapytam - wiesz jak działają filtry cyfrowe? Co to jest FIR/IIR i jakie jest ich zastosowanie? Przetwarzanie sygnałów cyfrowych to bardzo rozległy temat i nie tylko wartość danych PCM wpływa na produkt wyjściowy jakim jest sygnał analogowy.

Chyba obaj wiemy, ze ilosc zainteresowanych bedzie znikoma.
                            Mi to w ogóle nie przeszkadza :) Ja zrobię to dla siebie i jestem zadowolony, ja wszystko udostępniam jak ktoś chce zbudować.

P.S Sprobuje stworzyc druga strone medalu czyli wykonac konwerster USB-I2S na CM102. Scalak obsluguje tylko 16bit stereo 44,1khz i 48khz ale kosztuje zlotowke Po ilosci zainteresowanych sprawdzilibysmy ilosc marzycieli audiofili w stosunku do tych "normalnych"
                            Nie jest to czasem gotowy kodek USB Audio z wbudowanym konwerterem D/A?
                            Last edited by .3lite; 08.04.2018, 11:58.

Skomentuj

BOM na szybkości:

1x CM6631A
                              1x PM39LV512-70VCE
                              1x LM1117-3.3 LDO SOT-223
                              14x 100nF 0805
                              6x 47R 0805
                              1x 12k 0805
                              1x 10 uF SMD C
                              1x 47 uF SMD C
                              1x 1 uF SMD A
                              1x Dioda LED Zielona 0805
                              1x Gold-pin 10x2
                              2x Gold-pin 2x1
                              1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 12 MHz
                              1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 49.152 MHz
                              1x Generator SMD 7 mm x 5 mm 45.1584 MHz
                              1x Gniazdo USB typ B kątowe
                              1x Tact Switch 3 mm x 6 mm THT (opcjonalny)
                              Chciałem zapytać gdzie udało Ci się znaleźć generator 45.1584 w rozmiarze 7x5 ?

Trochę szukałem i generalnie to tylko jakieś chińskie noname na Aliexpress znalazłem, a jakość zegara jest w takim projekcie dość kluczowa.
                              Mouser ma sensowne Crysteki, ale na 1000 szutk https://pl.mouser.com/ProductDetail/...F7BeFsFg%3d%3d

PS. Do czego będzie tact switch ?

Skomentuj

Niestety nie będzie łatwo znaleźć taki generator. Ja mam parę z Aliexpress i modułów z CM6631A. Moim zdaniem ich jakość jest akceptowalna. Z drugiej strony jak komuś nie zależy na 384 kHz / 32 bits to mogę udostępnić wersję oprogramowania dla 24.576 MHz oraz 22.5792 MHz. Przy takich zegarach maksymalne próbkowanie to 192 kHz / 32 bits.

Tact switch do ręcznego resetu urządzenia :) Nie jest potrzebny.

Skomentuj

Niestety nie będzie łatwo znaleźć taki generator. Ja mam parę z Aliexpress i modułów z CM6631A. Moim zdaniem ich jakość jest akceptowalna. Z drugiej strony jak komuś nie zależy na 384 kHz / 32 bits to mogę udostępnić wersję oprogramowania dla 24.576 MHz oraz 22.5792 MHz. Przy takich zegarach maksymalne próbkowanie to 192 kHz / 32 bits.

Tact switch do ręcznego resetu urządzenia :) Nie jest potrzebny.
                                  O - ja bardzo chętnie :) Myślę, że mało kto ma pliki 384kHz, więc wersja 192 będzie standardem, z racji dostępności generatorów.

Skomentuj

Żaden problem, przy każdej aktualizacji mogę udostępniać wersję dla 22/24 oraz 45/49 :)

Skomentuj

Jak z programowaniem układu? Czy układy maja w standardzie bootloader żeby układ dał się programować z USB?
                                      Biorąc pod uwagę że źródłem były by pliki 16/44.1 jest jakiś zysk gdy układ pracuje z wyższą częstotliwością?

Skomentuj

Zobacz sobie w pierwszym poście :) Tak, mają bootloader i nie wymaga to żadnego dodatkowego programatora. Programujesz przez USB jednym prostym programem :)

Sam układ nie może pracować z wyższą częstotliwością, tj. to nie jest filtr cyfrowy, więc nie interpoluje sygnału. Interpolację możesz zrobić w systemie operacyjnym na np. 384 kHz. Zyski zależą od samego filtru.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                                          O - ja bardzo chętnie :) Myślę, że mało kto ma pliki 384kHz, więc wersja 192 będzie standardem, z racji dostępności generatorów.
                                          Pokopałem jeszcze trochę i znalazłem jednego rodzynka w Mouser, wcześniej mi się nie udało bo nie ma wypełnionych parametrów.
                                          https://pl.mouser.com/ProductDetail/...eUL2onuRYv8%3d
                                          Można by od razu bliźniaczy zegar 49,152 do tego zamówić
                                          https://pl.mouser.com/ProductDetail/...BPSTJs8A%3d%3d

Z Mousera często ktoś zamawia to może się uda podpiąć
                                          Last edited by devshin; 08.04.2018, 18:29.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X