Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB Audio - forumowe "Amanero"

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Tutaj nie ma Crysteków :) W tym projekcie są zwykłe generatory 7 mm x 5 mm.
    Zauważyłem :)
    Odniosłem się tylko do wpisu tomekk o "przesadzonej" cenie amanero
    A swoją drogą jestem ciekaw czy po umieszczeniu Crysteków w Twoim projekcie byłaby słyszalna poprawa :)

Skomentuj

Nie wydaje mi się aby Amanero miał Crystek'i po 100 PLN, a raczej są to też zwykłe zegary :) Zwykłe zegary Crystek są gdzieś po 6 PLN w Mouser. Tobie raczej chodzą po głowie CCHD-957, tj.:

http://www.crystek.com/crystal/spec-...k/CCHD-957.pdf
      https://pl.mouser.com/ProductDetail/...52b34MOQ%3D%3D

W każdym wypadku mała aktualizacja firmware (2018-05-02):

6631A-4549-ALL.hex - zegary 49.152 MHz oraz 45.1584 MHz.

Nie buduję już 22/24, ponieważ raczej nie ma sensu z powodu faktu, że nawet w grupowym zamówieniu bierzecie 45/49, ale jak komuś będzie zależeć to pomyślimy :)

W tej rewizji P1, P2, P3 i 44.1k działają tak samo jak w Amenero, tj. wskazują częstotliwość, która jest w danej chwili odtwarzana.
      Załączone pliki

Skomentuj

Wg Ciebie stosowanie takich drogich zegarów ma jakiś sens?

Skomentuj

Jakiś sens zawsze ma, ale nie wiem czy jest opłacalny pod względem ewentualnych korzyści.

Ja nawet gdzieś mam te generatory Crystek CCHD-957 45/49, więc może z ciekawości zalutuję na nóżkach :)

Skomentuj

Aktualizacja firmware (2018-05-03):

W tej rewizji z ciekawości użyłem VID i PID od C-Media, ponieważ posiadają sterownik w Windows Update i instaluje go automatycznie dla Windows 7 oraz Windows 8:

Nazwa urządzenia w tym wypadku definiowana jest przez sterownik. Nie wiem jak będzie się ich sterownik sprawować z tym urządzeniem, ponieważ zmieniałem deskryptory USB (tak czy siak są zgodne z UAC 2.0). Krótkie testy wskazują, że działa OK, więc jak kogoś faktycznie ciśnie odtwarzanie 192/24 na Windows 7 i 8 to teraz ma taką możliwość :) Ja osobiście wolę ten sterownik wbudowany w Windows 10, ale jak z tym nie będzie problemu to możemy zostawić z nowym PID'em.

Na starszych systemach niż Windows 7 (Windows XP też działa, testowałem) polecam UAC 1.0 (zworka na PCB). Myślę, że praktyczne 96 kHz / 24 bits każdemu wystarczy, a dla sportowców jest także dostępne 192 kHz / 16 bits i wszystko jest zgodne z UAC 1.0 :)
            Załączone pliki

Skomentuj

Nie wydaje mi się aby Amanero miał Crystek'i po 100 PLN, a raczej są to też zwykłe zegary :) Zwykłe zegary Crystek są gdzieś po 6 PLN w Mouser. Tobie raczej chodzą po głowie CCHD-957, tj.:

http://www.crystek.com/crystal/spec-...k/CCHD-957.pdf
              https://pl.mouser.com/ProductDetail/...52b34MOQ%3D%3D

W każdym wypadku mała aktualizacja firmware (2018-05-02):

Nie buduję już 22/24, ponieważ raczej nie ma sensu z powodu faktu, że nawet w grupowym zamówieniu bierzecie 45/49, ale jak komuś będzie zależeć to pomyślimy :)

W tej rewizji P1, P2, P3 i 44.1k działają tak samo jak w Amenero, tj. wskazują częstotliwość, która jest w danej chwili odtwarzana.
              Tak wyglądają zegary po 6 zł ?

Last edited by kolmen; 03.05.2018, 19:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                Tak wyglądają zegary po 6 zł ?
                Tak wyglądają zegary za 100 zł (o ile majfrendy stosują oryginalne), a tak wyglądają Amanero:

Last edited by devshin; 03.05.2018, 19:55.

Skomentuj

To co pokazałeś to nie Amanero, które kupujesz na ich stronie. Nie wiem co to jest, może jakaś specjalnia wersja lub ktoś sobie wykorzystał części z Amanero.

Skomentuj

Jak komuś bardzo zależy na zegarach Crysteka to można zamontować CCHD 575. Ma 7.5x5mm, także powinien się zmieścić.
                    Niestety występują tylko wersje 22/24 MHz (za około 50zł w Mouser), także trzeba by zrezygnować z wyższych częstotliwości próbkowania...

http://www.crystek.com/crystal/spec-...k/CCHD-575.pdf
                    Last edited by devshin; 03.05.2018, 20:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                      Wg Ciebie stosowanie takich drogich zegarów ma jakiś sens?
                      Tak jeszcze myślę, że o ile to nie problem, to można by zmienić dostawcę zegarów do zbiorowego zamówienia na DigiKey.
                      Powyżej 200zł też jest wysyłka za darmo, a mają nieco lepszą wersję tego oscylatora (25ppm vs 50ppm).
                      W sumie to daje to ok 1,2kHz większą dokładność przy tych częstotliwościach.

https://www.digikey.pl/products/en?k...736045.158400I
                      https://www.digikey.pl/products/en?k...736049.152000I

Skomentuj

To co pokazałeś to nie Amanero, które kupujesz na ich stronie. Nie wiem co to jest, może jakaś specjalnia wersja lub ktoś sobie wykorzystał części z Amanero.
                        Pewnie wcisnęli mi jakąś podróbę :lol:
                        Wygląda na to , że nie tylko ja zostałem oszukany
                        https://www.nexthardware.com/forum/d...n-femto-2.html

Skomentuj

Kolega devshin pokazał ci jak wygląda Amanero, które się otrzymuje. Przeglądnij fora AS i DIY a zobaczysz, że tylko takie ludzie sprzedają. Może otrzymałeś jakąś starą zalegającą wersję, ale tego ci już nie powiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                            Powyżej 200zł też jest wysyłka za darmo, a mają nieco lepszą wersję tego oscylatora (25ppm vs 50ppm).
                            Stabilnosc czestotliwosci 25-50ppm jest bez znaczenia! Wazny jest jitter w parametrach podawany jako szum fazowy. A ten zalezy jeszcze od szumu zasilania. Wiec kupienie czegos za duze pieniadze wcale nie gwarantuje super parametrow. Oczywiscie pochwalic sie zawsze mozna i taki generator za stowke podnosci prestiz i cene urzadzenia i wtedy sprzet staje sie audiofilski nawet jak ten generator bedzie tylko polozyny na plytce :)

Skomentuj

Kolega devshin pokazał ci jak wygląda Amanero, które się otrzymuje. Przeglądnij fora AS i DIY a zobaczysz, że tylko takie ludzie sprzedają. Może otrzymałeś jakąś starą zalegającą wersję, ale tego ci już nie powiem.
                              To jest klon Amanero produkowany przez LKS Audio. Nomen omen robią całkiem niezłe DAC'e. Płytka wygląda całkiem nieźle, dołożyli jeszcze kilka filtrów i stabilizatorów na zasilaniu.
                              Opis od majfrendów:
                              [CODE]Two years ago, LKS audio will be built Amanero of this usb module in their own first decoder MH-DA002 with a USB interface, and the continued use of this excellent performance usb module in the
                              new and old works get a lot of new and old customers appreciate. However, there are some very high user request some views, such as a customer believes that the decoder when using the computer usb port connection,
                              use and reproduction of sound or digital turntable professional cd player is connected sound compared to slightly rough, lack of sophistication, instrumental texture slightly worse shape, and so on.

Thus, LKS virtue and Amanero company has always been a good working relationship, after Amanero authorized, specially launched an exclusive high-end version of Amanero combo384 module.

High-end version of the module using six sets of high precision ultra low noise voltage regulator for each separate part of an independent power supply to ensure that each member can each get a stable power supply and less subject to interference from other devices.

While the wiring line optimization.

Actual comparison can be found, the module after this change, even if still using computer usb port to take power in the manner that the reproduced sound quality has improved significantly compared to the original:
                              the overall sound imaging and more stable (the original somewhat flighty), high frequency more delicate moist (original a little rough, frizzy), the instrument becomes strong physical sense,
                              sound texture improved significantly, increase the density of low-frequency, low frequency dive in order to improve cohesion.

The new module, in order to improve playability, specifically the two audio clock recovery uses a separate power supply cable, so that the modification can be an independent power supply when the crystal and then a separate power supply. Further improve quality.

main feature

1. Italy Amanero authorized official firmware, using the method is completely consistent with the original

2. The ultimate design optimization, improve performance

3. The six independent power supply design, 9uVrms ultra low noise regulators.

4. Ultra-low noise active clock

5. All capacitors, beads are imported TDK, Murata Murata, thick sound resistance

6. The original and official combo384 replace the original hole in situ installation, the overall width is widened, the same length. Length 68mm, width 47mm. Thickness of 1.0mm.

7. Process best FR4 immersion gold plate, materials, technology surpassed the original module[/CODE]

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Stabilnosc czestotliwosci 25-50ppm jest bez znaczenia! Wazny jest jitter w parametrach podawany jako szum fazowy. A ten zalezy jeszcze od szumu zasilania. Wiec kupienie czegos za duze pieniadze wcale nie gwarantuje super parametrow. Oczywiscie pochwalic sie zawsze mozna i taki generator za stowke podnosci prestiz i cene urzadzenia i wtedy sprzet staje sie audiofilski nawet jak ten generator bedzie tylko polozyny na plytce :)
                              Wiem że dużo ważniejszy jest jitter, ale niestety nie ma wyboru z generatorami 45.1584MHz. Ten 25ppm po prostu przeszedł przez ściślejszą selekcję, także może jitter też bedzie mniejszy.
                              Poza tym cały czas obracamy się w cenie generatora na poziomie 5-8 zł Także można zaszaleć z teoretycznie lepszą wersją, tym bardziej że jest jeszcze o 2zł tańsza.
                              Last edited by devshin; 04.05.2018, 09:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez devshin Zobacz posta
                                Jak komuś bardzo zależy na zegarach Crysteka to można zamontować CCHD 575. Ma 7.5x5mm, także powinien się zmieścić.
                                Niestety występują tylko wersje 22/24 MHz (za około 50zł w Mouser), także trzeba by zrezygnować z wyższych częstotliwości próbkowania...

http://www.crystek.com/crystal/spec-...k/CCHD-575.pdf
                                Chciałem kupić, ale Mouser nie ma na stanie, a szkoda :)

Napisałem też do Crystek względem tego, czy będą dostępne wersje 45.1584 MHz oraz 49.152 MHz, ponieważ datasheet na to wskazuje.

Skomentuj

Chciałem kupić, ale Mouser nie ma na stanie, a szkoda :)

Napisałem też do Crystek względem tego, czy będą dostępne wersje 45.1584 MHz oraz 49.152 MHz, ponieważ datasheet na to wskazuje.
                                  Na stanie są w DigiKey (darmowa przesyłka od 200zł):
                                  https://www.digikey.pl/product-detai...747-ND/5423299
                                  https://www.digikey.pl/product-detai...746-ND/5423298

Skomentuj

Właśnie widziałem. Z ciekawości wezmę :) Mi osobiście nie zależy na 384 kHz, ponieważ żaden z moich projektów D/A nie ogarnia takiej częstotliwości próbkowania.

Skomentuj

Crystek je może zrobić (CCHD-575 w wersji 45.1584 MHz oraz 49.152 MHz), ale minimalne zamówienie to po 50 sztuk z obu częstotliwości. Mniej więcej 20 USD za jeden razem z VAT i pewnie jeszcze jakieś dodatkowe koszty (wysyłka, odprawa, itd.). Lead time na poziomie 8 tygodni.

Skomentuj

Właśnie widziałem. Z ciekawości wezmę :) Mi osobiście nie zależy na 384 kHz, ponieważ żaden z moich projektów D/A nie ogarnia takiej częstotliwości próbkowania.
                                        Ja tylko jestem ciekawy czy zastosowanie takich wypasionych zegarów będzie miało jakikolwiek słyszalny/mierzalny efekt.
                                        Także jak już Ci dojdą to prosimy o jakieś wrażenia odsłuchowo-pomiarowe

Skomentuj

Efekt jest mierzalny o ile reszta projektu go nie spapra
                                          W szczególności zasilanie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X