Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

USB Audio - forumowe "Amanero"

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

@.3lite

Jak znajdziesz wolną chwilę, proszę napisz dlaczego nie będzie obsługi DSD? Jest to problem hardwaerowy, softwareowy, brak czasu na implementację czy poprostu nie pasuje ci dźwięk w standardzie:) ?

Skomentuj

Poczytaj tutaj
      https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post514343

Skomentuj

Osobiście nie lubię i nie używam standardu DSD, ale jak byłaby taka możliwość to bym dopisał playback. Niestety CM6631A natywnie DSD nie obsługuje, ale już CM6632A tak i na nim byłaby taka możliwość. Co ciekawe firmware jest taki sam dla obu, ale wymagałoby to wyprowadzenia drugiej linii DATA I2S dla drugiego kanału DSD. Przynajmniej z tego co pamiętam. Musiałbym jeszcze raz zajrzeć do datasheet.

Skomentuj

Sprawdziłem wczoraj datasheet i okazuje się, że zgodność występuje na wszystkich pinach poza:

Interfejsu PDMA_A: 89, 90, 91, 92 i 93
          W CM6631A piny 90, 91 i 92 są oznaczone jako nie podłączone zaś piny 89 i 93 pełnią tylko jedną funkcję (w CM6632A dwie funkcje, w tym po jednej związanej z sygnałami DSD).

Skomentuj

A czy jest jakas szansa aby bylo wejscie SPDIF?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              A czy jest jakas szansa aby bylo wejscie SPDIF?
              W praktyce układ może mieć wejście SPDIF oraz I2S, ale na PCB nie ma ich wyprowadzonych. No i oprogramowanie nie ma obsługi nagrywania, ale wszystko się da zrobić. Może kiedyś :)

Skomentuj

Szkoda, ze moze kiedys.. :(
                Bo wejscie USB z wejsciem Spdif to by byla smierc konkurencji!! :)

Nie wypada nie miec wejscia Spdif, zwykle jest ich kilka, USB to dodatek w liczbie pojedynczej. Klasyczne rozwiazanie problemu to dekoder USB na I2S (tego jest pelno) do tego dekoder Spdif na I2S (z tym juz sa problemy) i do tego szybki selektor I2S (nie ma na rynku). Wiec takie rozwiazanie jest dosc klopotliwe.

Skomentuj

No i dotrało. Trzeba gdzieś podpiąć :-)

Skomentuj

U mnie przeszczep najważniejszych elementów

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Przeszczep??? To jak teraz porownasz oba uklady? :)

Skomentuj

Irek, weź wyluzuj w weekend, bo widać, że jeszcze CIę trzymają poprzednie posty :) Swoją drogą, jak już się odezwałeś to planujesz robić kolejną edycję nfpsuply? Może do jakiegoś DACa się przyda taki zasilacz :)

Chińczyka wywaliłem ze względu na to, że brakowało mi na nim na wyjściu 3V3, które potrzebuje podpiąć do izolatora

Całośc tak się prezentuje:

https://www.flickr.com/photos/125677...h/41565125042/
                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zaraz odsluchy :)

Podłączyłem, działa bez zająknięcia, windows 10 sam go wykrył i od razu można słuchać. Bardzo komfortowo. Natomiast co do samego kontrowersyjnego grania konwerterów potrzebowałbym amanero bez osobnego zasilania. Na pewno gra to bardzo dobrze, przynajmniej tak dobrze jak na amanero. Muszę jeszcze izolator podpiąć. Niewykluczone, że zrobię takie porównanie do amanero jak tylko będę miał mozliwosc. Mega dobra robota 3lite!!
                          Last edited by Adam_85; 22.04.2018, 12:19.

Skomentuj

Z izolatorem do amanero z diyinhk śmiga bez problemu.

Skomentuj

W miarę starałem się utrzymać ten sam pinout zasilania, masy i samego I2S, więc powinno być OK :) SPDIF też nie powinien przeszkadzać, chociaż sam nie mam pojęcia do czego był używany ten pin TWD.C w Amanero, ale w ich pdf było napisane jako "reserved".

Skomentuj

Dodam tylko, że ja mam zalutowany na izolatorze tylko U1. W związku z tym, że nie potrzebowałem i2c/DSDon/Plug/mute nie lutowalem U2 i U3, wiec bez stresu mogłem wpiąć to w konwerter 3lite'a.

Link do płytki izolatora, pod spodem mamy wykaz elementów i uwagę odnośnie układów U2 i U3.

http://www.diyinhk.com/shop/audio-ki...-bare-pcb.html
                                Last edited by Adam_85; 23.04.2018, 08:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                  Irek, weź wyluzuj w weekend, bo widać, że jeszcze CIę trzymają poprzednie posty :) Swoją drogą, jak już się odezwałeś to planujesz robić kolejną edycję nfpsuply? Może do jakiegoś DACa się przyda taki zasilacz :)
                                  Eeee juz mi sie nic nie chce :) Wchodze tu tylko popitolic i sie odstresowac, tesciu w szpitalu i moja baba w lamencie.

A tak na temat to jak sie maja izolatory USB, do izolatorow samych szyn danych?

Skomentuj

Chyba nie ma jeszcze jednoukładowego izolatora, który by obsługiwał USB 2.0 High Speed, nie mówiąc o wyższych wersjach standardu.

Jako ciekawostka, jednym z kontrybutorów specyfikacji USB Audio Class 3.0 (UAC3) jest Tzung-Dar Tsai z C-Media Electronics, Inc.

Skomentuj

Panowie, zostało mi kilka moich gotowych i przetestowanych układów po 150 PLN jakby ktoś był chętny.

Muszę dokupić parę CM6631A z Aliexpress :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                        Super sprawa. Cena amanero jest przesadzona.
                                        A gdzie można tanio kupić Crysteki ? :) Według mojej wiedzy 2 kwarce to ok 200 zł , a gdzie reszta ?

Skomentuj

Tutaj nie ma Crysteków :) W tym projekcie są zwykłe generatory 7 mm x 5 mm.

Skomentuj

Czaruję...