Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon E450.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon E450.

Witam.
    Zachęcony dobrymi opiniami postanowiłem zbudować i ja ten wzmacniacz. Udało mi się zakupić płytki niestety już częściowo zalutowane przez to musiałem sprawdzać każdy element. Po wlutowaniu reszty wygląda to tak :
    [IMG][/IMG]

i zamontowane radiatory testowe :
    [IMG][/IMG]

Układ zmontowany na desce i uruchomiony. Aby pozbyć się brumu zdecydowałem się na drugi transformator dla napięcia pomocniczego.

[IMG][/IMG]

Teraz pora na zabezpieczenia. Zmontowałem płytke kol. Jaskiniowca.
    [IMG][/IMG]
    Kubki na transformatory zespawane przez znajomego slusarza :
    [IMG][/IMG]

I zalewanie traf zywicą poliestrową.
    [IMG][/IMG]
    Pomalowane :

[IMG][/IMG]

Przyszła obudowa z Chin. Pomimo obaw to co przyszło zaskoczyło mnie. Jakośc obudowy jest niesamowita. Szczotkowane anodowane grube aluminium wysokiej jakości. Każdy otwór i gwint pasuje idealnie. Nie ma mowy o jakichs niodorobkach czy nierównosciach. Na zywo wygląda perfekcyjnie. No i co bardzo ważne wszystko gotowe do montażu gniazd, potencjometra i selektora żródeł , włącznika itp. Nic nie trzeba przy niej robić, grubość dna i górnej pokrywy to 4mm. Sa nawet powiercone i nagwintowane otwory do przykrecenia włącznika w płycie czołowej. A po wstawieniu traf ( bardzo ciezkich) nic się nie ugina itp. Jest pancerna :

[IMG][/IMG]
    [IMG][/IMG][IMG][/IMG]
    Płaskowniki aluminiowe gotowe.

I pierwsze przymiarki :

[IMG][/IMG]
    Pomimo tego że transformatory nie bzyczały to po zalaniu nie słychać absolutnie nic. Nie wiadomo czy trafo jest włączone czy nie jeśli sie przyłoży ucho do kubka.

cdn.
    Last edited by Darekrz67; 01.10.2018, 13:37.

Kolega wrzuci fotki do nas na serwer.
    Linki wygasną i temat będzie bezużyteczny.
    https://diyaudio.pl/uploader.php

Skomentuj

OK. To już wieczorkiem.

Skomentuj

Estetycznie to wygląda. Bedziesz zadowolony z tej 450.
        A z czystej ciekawości - kto wykonywał ci trafa ? Jaki jest koszt takiej budowy (cena + cło ..?)?

Skomentuj

Trafo duże 600W miałem w swoich zasobach- to produkt jakiejś firmy z Warszawy z przed 20 lat. Trafo małe to produkt firmy Toroidy. Całkowity koszt obudowy to 750zł plus 160zł podatku. Cła nie naliczyli .

Na radiatorach:

I w środku :

- - - - - aktualizacja - - - - -

Choć do końca jeszcze troszke zostało chciałbym podziękować kolegom Dzwiedziu , Borys i Jaskiniowiec bo ich cierpliwość została na pewno nadszarpnięta przez dziesiątki moich pytań . Ale bez ich pomocy mogło być różnie.

Czy ktoś z kolegów może poradzić czym okablować część sygnałową ? Jakich przewodów ekranowanych użyć pomiędzy gniazdami RCA a selektorem źródeł i końcówką ?
          Last edited by Darekrz67; 01.10.2018, 20:23.

Skomentuj

Forum diy tyle fachowców na pokładzie i nikt nie doradzi ?

Skomentuj

Bo to drażliwy temat. Jak ktoś na forum ma racjonalne, inżynierskie podejście to zaraz trafi się ktoś, kto kable słyszy... Kup dobrej jakości kabel ekranowany, najlepiej z ciasną plecionką wokół żyły głównej i będzie OK.

Skomentuj

Bardzo fajnie to wygląda, jedyne co rzuciło mi się w oczy to to że lepiej jakby tranzystory były u dołu radiatora, jak wiadomo ciepło kieruje się ku górze więc lepiej jak źródło ciepła było by u dołu. Pozdrawiam

Skomentuj

Myslałem o odwróceniu płytki, jednak przy tej wielkosci radiatorów po dwóch godzinach grania radiatory i płaskowniki są ledwo , ledwo letnie, więc chyba szkoda zachodu.

Skomentuj

Dodam jeszcze trzy grosze. Brum nie taki straszny jak go malują......nie mam pojęcia dlaczego ( może dwa oddziene trafa) ale brum przed którym mnie koledzy ostrzegali u mnie nie istnieje. Po prostu po włożeniu do obudowy włączeniu wzmacniacza bez sygnały i przyłożeniu ucha do kolumny nie słychać absolutnie nic . Jest totalna cisza. Bałem się tego brumu od początku a tu taka niespodzianka .

Skomentuj

jeśli z głośników słychać brum to już jest bardzo źle i świadczy o złym podłączeniu zasilania , powinna być cisza z głośników ale też z wnętrza wzmacniacza , totoidy nie mogą brzęczeć.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                        totoidy nie mogą brzęczeć
                        Napisz to do Lachowskiego :-)

Skomentuj

mi nie brzęczą po dc blockerze, jeśli tobie to pisz
                          Last edited by luigi; 07.10.2018, 12:54.

Skomentuj

Od czasu jak zamawiam z Poltrafo to żadne dc blockery itp nie są potrzebne.

Skomentuj

Na firmę bierzesz, że są tak chętni na współpracę? :P
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Trzeba mieć anielską cierpliwość - ale coś za coś.

Skomentuj

Gniazda zamontowane :

I gotowy. Tak jak pisałem wcześniej w kolumnach jest totalna cisza bez sygnału. Nie wiem właściwie co ja zrobiłem albo czego nie zrobiłem że tak jest , ale wcale mi to nie przeszkadza. Czytając watek o zamówieniu zbiorowym wiem że sporo ludzi miało problemy z brumem. U mnie ten problem nie występuje. Co do dźwięku , no cóż sądzę że wzmacniacz gra na bardzo wysokim poziomie. Miałem wiele wzmacniaczy w przedziale do 10-15 tyś u siebie i jak na razie ten jest bezkonkurencyjny. Bardzo sie z tego cieszę. Jeszcze raz dziękuję wszystkim którzy musieli znosić moje pytania i na nie odpowiadać co pewnie było irytujące z czasem. Najbardziej dziękuję koledze Dzwiedziu bo on mi najbardziej pomógł.

Last edited by Darekrz67; 12.10.2018, 13:46.

Skomentuj

Jaki jest koszt finalny nie nie licząc robocizny?

Skomentuj

Myślę że ok 3tyś .

Skomentuj

...warto za inwestować? słucham na Sony 730ES

Skomentuj

Czaruję...
                                        X