Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na STX w.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A może tak lepiej?

Bądź dolutuje do tej po niżej pułapkę CP RP - kondensator plus rezystor, a kolejne 2 pułapki zrobię na oddzielnej płytce. Odsunę ją od tej by jedna na drugą nie miała wpływu.

Chyba, że z pomocą was uda się ustawić wszystkie cewki na 1 płytce, czekam na pomoc.
    Last edited by Flip90; 25.07.2019, 09:14.

Skomentuj

Niestety, nie udało mi się uzyskać podpowiedzi aby ustawione cewki jak najmniej wpływały (oddziaływały) na siebie wzajemnie. Więc zrobiłem metodą ''masz materiał, zrobisz źle - poprawimy''
      Zwrotnice już polutowane w całości.

Skomentuj

Spoko, takie ułożenie może być.

Skomentuj

Dotarły już do mnie głośniki wysoko tonowe PCX. Porównywałem je bezpośrednio do PC i różnica na tych zwrotnicach jest wyraźnie słyszalna. Grają jaśniej, głośniej, bardziej wyraźnie, też bardziej metalicznie. Mi osobiście bardziej przypadły do gustu. :)
          Rozmieszczenie elementów zwrotnic też bardzo podobne. Kolejnym razem spróbuję na uniwersalnej płytce drukowanej będzie lepszy efekt.

Sprawdzałem też ułożenie portu względem wzmocnienia. Umiejscowienie jego jest nad wzmocnieniem około 1cm i akurat kraniec jego przy otworze.

Last edited by Flip90; 05.08.2019, 11:11.

Skomentuj

Jestem ciekaw finalnego efektu tym bardziej, że buduje podobne paczki (niedługo wrzucę temat na forum). Masz już wybrany fornir czy pójdzie lakier na MDF. Podobno tez daje to fajny efekt końcowy.

Skomentuj

Kolumny chce wykończyć lakierem na biało, ponieważ tam gdzie mają stać jest biała komoda.
              Last edited by Flip90; 15.08.2019, 22:09.

Skomentuj

Widzę, że ten W.18.200.8.MCX to jest v2 - cztery otwory montażowe. Poprzedni miał osiem. Ciekawe czym się różnią. Może ktoś mądry spojrzałby na parametry i porównał?

Skomentuj

Wracam do projektu po dłuższej przerwie wakacyjno urlopowej, udało mi się pójść krok do przodu.
                  Skończyłem frezować pierścienie pod kosze głośników, otwory montażowe wyciąłem wyrzynarką.

Wszystko pasuje tak jak chciałem :)
                  Udało mi się również skręcić obudowy w całość. Jutro będę szlifował fronty w koło pod kątem 45 stopni na głębokość 18mm czyli tyle ile ma płyta by wizualnie zmniejszyć szeroki front w koło oraz zaszpachluję dwa razy obudowy by ograniczyć wciągnięcia szpachli pod czas jej schnięcia.
                  Projekt planuję zakończyć maksymalnie za tydzień.

Skomentuj

A podfrezowania pod głośniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                      A podfrezowania pod głośniki?
                      Przjrzyj się dokładnie zdjęciom, frezowania są zrobione.
                      Może nie zaladowaly Ci się wszystkie zdjęcia :biggrin:
                      Last edited by Flip90; 20.08.2019, 14:06.

Skomentuj

Chyba nie . Ładnie w miarę to wszystko wygląda :) .

Skomentuj

Dość luźne wyszły te podfrezowania.

Skomentuj

Dziękuję Adzik94 :)
                            Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Dość luźne wyszły te podfrezowania.
                            Zgadza się w poprzednim prototypie nie było luzu przez co głośnik nie wszedł by po nałożeniu lakieru. Gdy położę podkład, lakier oraz ustawie głośnik centralnie powinno być wszystko w porządku mam taką nadzieję
                            Zobaczyny na sam koniec :biggrin:
                            Last edited by Flip90; 20.08.2019, 14:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                              Dziękuję Adzik94 :)

Zgadza się w poprzednim prototypie nie było luzu przez co głośnik nie wszedł by po nałożeniu lakieru. Gdy położę podkład, lakier oraz ustawie głośnik centralnie powinno być wszystko w porządku mam taką nadzieję
                              Zobaczyny na sam koniec :biggrin:
                              Ok, rozumiem. Również mam nadzieję że podkład i lakier to zniweluje.
                              Powodzenia w zmaganiach.

Skomentuj

Dziękuję Panowie,
                                tak jak mówiłem dzisiaj szlifowałem fronty oraz szpachlowałem. Szlifowałem pod kątem 45 stopni 18x18 by wizualnie zmniejszyć front. Chciałem zrobić to inaczej bez frezowania oraz zaokrąglania. Moim zdaniem uzyskałem bardzo dobry efekt lepiej to wygląda na żywo jak na zdjęciach.
                                Jutro zamierzam szlifować całość, gruntować, nakładać podkład.
                                Chciał bym podzielić się z wami fotkami z dzisiejszych prac :biggrin:

Last edited by Flip90; 21.08.2019, 09:59.

Skomentuj

Bardzo ładnie

Skomentuj

Dziękuję e_gregor
                                    Kolejny etap prac za mną. Wyszlifowałem szpachlę delikatnie wszystkie kanty papierem ściernym tak by nie były bardzo ostre następnie położyłem cienko grunt. Na pewno uwidocznił on kilka miejsc które trzeba będzie poprawić. Do tego celu zamierzam użyć szpachli finisz a następnie zagruntować jeszcze raz po czym wygładzić papierem na gładko przed nakładaniem lakieru.
                                    Zdjęcia z dzisiejszych prac grunt oczywiście schnie więc przebija nierównomierny kolor:biggrin:

Last edited by Flip90; 22.08.2019, 09:36.

Skomentuj

PIĘKNE! Filip naprawdę mi się podoba. Ja już jestem na etapie budowania paczek i ręce mi opadają bo mam fronty 22 mm i dałem wkręty do drewna i przez to nie mogę zrobić fazki do freza... jak kleiłeś front pod frezowania?

Jaki użyłeś grunt bo jeden komplet chcę podobnie wykonać też na biało (2 full fornir, 3 fronty skaj i boki fornir).
                                      Last edited by QidinAD; 22.08.2019, 20:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                                        PIĘKNE! Filip naprawdę mi się podoba. Ja już jestem na etapie budowania paczek i ręce mi opadają bo mam fronty 22 mm i dałem wkręty do drewna i przez to nie mogę zrobić fazki do freza... jak kleiłeś front pod frezowania?

Jaki użyłeś grunt bo jeden komplet chcę podobnie wykonać też na biało (2 full fornir, 3 fronty skaj i boki fornir).
                                        Dziękuję :biggrin:
                                        od samego początku wiedziałem, że nie mam tylu ścisków więc postanowiłem obudowy połączyć na klej plus wkręty nawiercając cienkim wiertłem by MDF nie pękł oraz wiercąc fazy na łby. Fronty postanowiłem złożyć na kołki drewniane 6mm + klej by nie było problemu ze szlifowaniem.
                                        Podobno wystarczy sam klej do składania.
                                        Grunt leyland po kilku warstwach trzeba wygładzić strukturę przed nałożeniem lakieru.

Skomentuj

Oki. Też tak zrobię z tymi drewnianymi kołkami. Fajny patent.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X