Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory na STX w.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiele się nie zmieniło, :) dzisiaj wyszlifowałem ostateczne poprawki - szpachlę finisz, zapychał się papier ale jakoś dałem radę z bardzo dobrym efektem końcowym.
    Nałożyłem drugi raz podkład gdy wyschnie zamierzam dotrzeć, zmatowić na gładko powierzchnie i nakładać lakier.
    Kolejne fotki z prac :biggrin:

Last edited by Flip90; 23.08.2019, 08:44.

Skomentuj

Nie myślałeś żeby zaokrąglić te rogi?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Nie myślałeś żeby zaokrąglić te rogi?
        Nie, wszystkie kanty są delikatnie przytarte papierem ściernym - to co było ostre zniwelowane. Na okrągło nie chcę. :)Chciałem zrobić inaczej to znaczy bez freza i kopiowania po kimś.
        Uzyskałem zadowalający efekt frontu, za pewne inaczej wygląda to na żywo. Nie zamierzam nic zmieniać jestem bardzo zadowolony z efektu - tak miało być od początku.
        Można powiedzieć, że wzorowalem się na takich małych monitorach co front ścięty czy też wyszlifowany jest podobnie.
        Last edited by Flip90; 23.08.2019, 11:12.

Skomentuj

Filip jaka średnica portu BR i długość?

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
            Filip jaka średnica portu BR i długość?
            QidinAD Flip to mój nick od liter imienia i nazwiska nie nazywaj mnie Filipem mam na imię Paweł
            Port Stx 101 x 185 średnica po środku 59mm.
            Last edited by Flip90; 23.08.2019, 22:15.

Skomentuj

Hej. Widzisz starość nie radość (odczytałem Filipa a nie Flipa). Bez urazy mam nadzieję . Wygląda na to, że takie same zastosuje. Jestem na etapie fornirowania ale na ten moment problem goni problem. Efekt super i wart zachodu ale na wszystko trzeba uważać. Kiedy dajesz do lakierni?

Skomentuj

A ja wam napiszę jedną rzecz. Szacunek że się tak staracie i robicie takie obudowy do tak tanich głośników .

Skomentuj

Nie na temat...
                  A ja wam napiszę jedną rzecz. Szacunek że się tak staracie i robicie takie obudowy do tak tanich głośników
                  Skoro to pierwsze DIY, to dlaczego miał by robić gorsze?
                  Nie wie jak mu to zagra, nie wie jak mu to wyjdzie... więc jak już wykończy to się dowie... i potem będzie wiedział jak gra i czy potrzebuje coś lepszego, oraz, będzie wiedział czy da radę wykonać lepsze obudowy.
                  A jak już będzie robił kolejne, to wyjdzie mu to znacznie lepiej niż te co teraz robi, bo będzie miał już doświadczenie.

A kiedy Twoje konstrukcje zobaczymy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                    szpachlę finisz, zapychał się papier
                    Dobrze dozuj utwardzacz. Szpach finiszowa tzw. biała zawsze jest bardziej miękka, nie wskazana w dużych ilościach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nałożyłem drugi raz podkład gdy wyschnie zamierzam dotrzeć, zmatowić na gładko powierzchnie i nakładać lakier.
                    Dobrze to wysusz. Wystaw na słońce niech się wygrzeje ten materiał.

Kolejne fotki z prac
                    Fajna robota Jaki kolor będzie?

Skomentuj

--
                      Last edited by Oskar29; 24.08.2019, 12:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                        Kiedy dajesz do lakierni?
                        Lakierować zamierzam sam. W prawdzie już to zrobiłem ale mam weekendowy wyjazd, więc foto dodam koło poniedziałku.
                        A ja wam napiszę jedną rzecz. Szacunek że się tak staracie i robicie takie obudowy do tak tanich głośników .
                        Może głośniki są tanie ale mi to w zupełności wystarczy nie jestem audiofilem a dotychczas miałem do czynienia tylko ze sprzętem estradowym. Za te pieniądze, które włożyłem w wykonanie ciężko kupić coś lepszego firmowego.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Dobrze to wysusz. Wystaw na słońce niech się wygrzeje ten materiał.

Fajna robota Jaki kolor będzie?
                        Suszyłem na słońcu bo miałem problem z wygładzeniem struktury. Kolejnym razem muszę zastosować inny podkład co schnie do końca a nie trzyma wilgoć co utrudnia wygładzenie. Kolumienki będą białe, będzie pasowało do wystroju wnętrza.
                        Last edited by Flip90; 24.08.2019, 16:56.

Skomentuj

Lakierować zamierzam sam. W prawdzie już to zrobiłem ale mam weekendowy wyjazd więc foto dodam koło poniedziałku.
                          Czekamy na efekt końcowy i opis brzmienia

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Odpaliłem dwie sztuki, zrobiłem kilka zdjęć montażu. Ogólnie zrobię jeszcze kilka lepszych fot w pokoju jak to wygląda niebawem.
                            Muszę dłużej ich posłuchać by coś więcej powiedzieć na temat brzmienia. To co mogę już powiedzieć na bas nie ma co narzekać, zostało około 16.5 litra z litrażu 17.3 litra. Porównywałem je do kolumn Philips na takim samym rozmiarze głośnika i te stx mają dużą przewagę tonów niskich. Wszyscy co do tej pory słuchali dziwili się, że takie monitory mają taki bas :biggrin:
                            Ustawiłem je na komodzie 50 cm od ściany z tyłu i daleko od rogów.
                            Opiszę coś jeszcze o brzmieniu gdy dobrze ich posłucham przyzwyczaję się do nich oraz zrobię jakiś kosztorys.
                            Last edited by Flip90; 26.08.2019, 22:01.

Skomentuj

A jak w kwestii wysokich tonów i średnicy? Jest odczuwalne odcięciem pasma czy głośniki grają dołem i górą.

Skomentuj

Niskotonowy nie wybija się średnimi tonami nie skrzeczy tak jak podłączony bez zwrotnicy zaś wysokie tony dobrze wyraźnie grają. Nie odczuwam dziury w paśmie czy też jakiegoś konturowego brzmienia ale na pewno nie grają tak średnimi jak 3 drożne.
                                Last edited by Flip90; 26.08.2019, 21:45.

Skomentuj

Na pewno jeszcze zmienią brzmienie po wygrzaniu.

Skomentuj

Jeszcze pokażę kilka fotek zrobionych na podłodze ostatni kawałek wolnego miejsca bo w pokoju obok remont:biggrin: Kolumny w miejscu docelowym staną koło czwartku zrobię również zdjęcia jak to komponuje się wtedy oraz opisze kosztorys.

Last edited by Flip90; 27.08.2019, 14:18.

Skomentuj

Lakier to matt ?

Skomentuj

To jest połysk lakierowany na koniec lakierem bezbarwnym.

Skomentuj

Bardzo ładnie to wyszło. Widać, że majsterkowanie masz w rękach

Skomentuj

Czaruję...
                                          X