Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bliesma T34A + Satori MR13 + Satori MW19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bliesma T34A + Satori MR13 + Satori MW19

Pomysł na tą kolumnę powstał ze względu na konieczność sprzedaży YB Audio Zephyr przez mojego brata. Zmiana mieszkania i kolorystyki wymusiła zmianę kolumn.
    Nowa konstrukcja miała być zwarta, nieduża, koniecznie 3-way z naciskiem na jakość góry i średnicy. Bas ma być szybki i zwarty, niekoniecznie schodzący do piekieł. Ponadto kolumna powinna być stosunkowo łatwa do napędzenia i w miarę rozsądna cenowo.

Poczynione założenia wykluczyły Illuminatora 18 cm na basie i generalnie wszystkie głośniki większe niż 19 cm. Po długich rozważaniach wybrany został MW19 jako rozsądny cenowo, dość łatwy do wysterowania, dający w miarę szybki i dostatecznie mocny bas. Po odsłuchach moniotora Tatami Audio wiem, że nie potrzebne jest tak naprawdę więcej basu w przeciętnym pokoju (a nawet dużym) w bloku z wielkiej płyty :)
    W roli średniaka rozważania poszły w dwie drogi - MR13 i 12MU. Ze względu na cenę głośnika i wybraną kopułkę uznaliśmy, że MR13 to "świat i ludzie". W tej konstrukcji nie musi on nie wiadomo jak wysoko pracować.
    Wysokotonowy - to największa niespodzianka tej konstrukcji. Dobór głośnika dokonany został "palcowo" przez inwestora na na zasadzie "ten i już". Testy prasowe, opinia dystrybutora i konsultacje z osobami, które posiadały Bliesmę wskazują, że jest to niesamowita konstrukcja, a wersja AL jest bardziej żywiołowa, "rockowa" niż Be. Dlatego została ona wybrana zamiast ogólnie znanych głośników, np. szpilki Scana, czy SB Beryla. Wszystkie głośniki są 4 Ohmy po to by jak najmniej tłumić średnicę i górę względem wysokiego.

Dobór głośników:

Obudowa miała mieć pierwotnie ścięcia a'la Tidal. Jednak po analizie dyfrakcji i obejrzeniu przez brata zdjęć YB Huracan stwierdził on, że chce coś podobnego tylko z jednym wooferem i mniejszą paczką. Więc nie ma co ukrywać, że kształt był mocno inspirowany Huracanem.

Rysunek paczki przedstawiam poniżej:

Obudowy zostały zlecone do wykonania praktycznie "nadwornemu" już kornikowi - Loudspeakers Manufacturer. Robota została wykonana na najwyższym poziomie. Dziś odebrałem surowe paczki. W najbliższych dniach będę je olejował. Na tą chwilę mogę stwierdzić, że obudowy mają doskonałe proporcje optyczne i są bardzo zgrabne. Mi się one bardzo podobają.

Następnym krokiem będzie zwrotkowanie - tu może być problem bo przez koronawirusa nie ma czynnych komór.

Generalnie konstrukcja jawi się na taką, która posiada olbrzymi potencjał i powinna dać wyśmienity efekt końcowy. Przyszłościowo brana jest też pod rozwagę wersja z najnowszą, mniejszą Bliesmą T25B, która będzie w sprzedaży od maja tego roku - informacja od Pana Witolda Albeckiego.
    Last edited by jaro4444; 18.03.2020, 21:56.

Ciekawi mnie ta 19 jak sobie poradzi na basie w 3way
    Ten woofer tak celowo rozsunięty nie symetrycznie ,bynajmniej tak na zdjęciu się wydaje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
      Ciekawi mnie ta 19 jak sobie poradzi na basie w 3way
      Ten woofer tak celowo rozsunięty nie symetrycznie ,bynajmniej tak na zdjęciu się wydaje ?
      Woofer to jest w osi, tweeter już nie. Wystarczy spojrzeć na rysunek i wszystko jest jasne. Jak kolega zapewne wie chodzi o dyfrakcje...
      O woofer jestem spokojny. Słuchałem go w moim pomieszczeniu w monitorach Tatami Audio i nie czułem niedostatku basu a wręcz przeciwnie - było go dość praktycznie w każdym kawałku, który znam. Poza tym Troels zrobił SBA 761 i SBA741 oraz monitory na tym głosniku. Yoshi tez robi na nim monitory i twierdził, że grają u niego w ponad 30 m2 z dobrymi efektami.
      Last edited by jaro4444; 19.03.2020, 03:43.

Skomentuj

Nie miałem na myśli dyfrakcji tweetera tylko ,że niskotonowy mam wrażenie nie jest w osi , tak to wygląda na tym pierwszym Zdjęciu ,odległości od krawędzi są różne,tak patrzyłem na rysunek, dlatego zapytałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
          Nie miałem na myśli dyfrakcji tweetera tylko ,że niskotonowy mam wrażenie nie jest w osi , tak to wygląda na tym pierwszym Zdjęciu ,odległości od krawędzi są różne,tak patrzyłem na rysunek, dlatego zapytałem :)

Wrażenie to mogą powodować fazowania obu długich krawędzi frontu

Skomentuj

Na pewno powstanie z tego fajna konstrukcja. SB19 to spoko głośnik. Nie jest to rasowy niskotonowiec ale w sumie z takim basem spokojnie można żyć. 13tka też jest ok, chodź ja bym wolał 16tkę. Ale kto co lubi bo i 13tka ma swoje plusy, barwowo to metalowej kopułki będzie dobrze pasować.

Inspiracja Huracanem, szanuję. Jak brać przykład to od najlepszych ;-).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              Nie jest to rasowy niskotonowiec ale w sumie z takim basem spokojnie można żyć
              ..nie jeśli wcześniej miało się TIWa
              Nawet 2 x MW19 nie dają połowy tej frajdy co 1 tiw.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                ..nie jeśli wcześniej miało się TIWa
                Nawet 2 x MW19 nie dają połowy tej frajdy co 1 tiw.
                Mam 2 TIWy na stronę w CL, stroiłem też monitory, o których wspominał Jaro4444 i w mojej ocenie do muzyki naprawdę te 19-stki są bardzo OK. Są szybkie a jednocześnie potrafią dość nisko zejść, jakość basu jak na BR jest bardzo dobra. Nie odczuwałem jakiejś mega przepaści do moich głównych kolumn. Było inaczej, ale żeby powiedzieć, tak jak piszesz....to coś musisz mieć w mojej ocenie nie tak :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Miałem demony ravena wcześniej z TIWem w BR.
                  Teraz mam 2xMW19 w 48 litrach i tak jak piszesz - szybkie są, zejść potrafią, ale nie tak nisko jak TIW i nie z takim walnięciem.
                  Kombinowałem już ze strojeniem , wytłumieniem, została jeszcze zmiana litrażu ale chwilowo czasu brak.

Ale nie samym basem człowiek żyje a tutaj wymaganiem nie było nie wiadomo jakie zejście.
                  Last edited by piotreq123; 19.03.2020, 13:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                    Miałem demony ravena wcześniej z TIWem w BR.
                    Teraz mam 2xMW19 w 48 litrach i tak jak piszesz - szybkie są, zejść potrafią, ale nie tak nisko jak TIW i nie z takim walnięciem.
                    Kombinowałem już ze strojeniem , wytłumieniem, została jeszcze zmiana litrażu ale chwilowo czasu brak.

Ale nie samym basem człowiek żyje a tutaj wymaganiem nie było nie wiadomo jakie zejście.
                    Piotreq123 mam w tym samym pomieszczeniu i tym samym torze kolumny na dwóch Usherach 22 cm w OZ i słuchałem w tych samych warunkach monitorów Krzyśka. Ilość basu z MW19 jest w zupełności wystarczająca. Inna sprawa to jego jakość - po dużych głośnikach z OZ nie ma już odwrotu do BR :) Człowiek jest zmanierowany. :lol:
                    Ale w wartościach obiektywnych MW19 w BR daje naprawdę bardzo przyzwoity bas. Biorąc pod uwagę aspekty, które wymieniłem w pierwszym poście w zupełności spełnia założone oczekiwania.

Skomentuj

Na pierwszej fotce prawa kolumna w oleju Overmat 120 Narvik jako podkład z efektem surowego drewna, lewa surowa. Druga fotka na prawej naniesiony Osmo 3032, lewa tylko Overmat po przeszlifowaniu włosków.

Skomentuj

Osmo zaciemnia i takie zoltawe. Wolalbym bez :P

Skomentuj

Ale Osmo jest olejowoskiem czyli mocniejsze jak sam olej.

Kolumny mają stać przy takiej komodzie wiec nie będzie źle:

Ale fakt - jak ktoś chce zachować kolor surowego dębu to Overmat 120 Narvik to umożliwia.
                          Last edited by jaro4444; 20.03.2020, 12:42.

Skomentuj

Ja już powoli żegnam się z olejowoskami :)

Skomentuj

Na rzecz...?

Skomentuj

Na rzecz lakierów i hybryd olejowosku z lakierem.

Skomentuj

Na dziś starczy. Przypuszczam, że to już koniec olejowania.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Na rzecz lakierów i hybryd olejowosku z lakierem.
                                    chodzi Ci np o coś w tym stylu ?
                                    https://www.remmers.pl/pl/farby-i-la...00000000182605

chciałem czegoś podobnego spróbować jak robiłem stolik RTV ..ale ostatecznie znowu poszło OSMO ;p

Last edited by bawolek; 21.03.2020, 08:19.

Skomentuj

Po wyschnięciu zażółcenie zginęło. Jest fanjna, cienka powłoka o satynowy połysku. Osmo ma jednak swoje zalety. Do naniesienia potrzebny jest tylko miękki pędzel (tak by doszło we wszystkie pory) i kawałek scierki do wytarcia nadmiaru oleju. W warunkach piwnicznych nie ma nic lepszego.

Last edited by jaro4444; 21.03.2020, 11:02.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                                        chodzi Ci np o coś w tym stylu ?
                                        świetny produkt, ale tego szmata nie położysz.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X