Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bliesma T34A + Satori MR13 + Satori MW19

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
    Do naniesienia potrzebny jest tylko miękki pędzel (tak by doszło we wszystkie pory) i kawałek scierki do wytarcia nadmiaru oleju. W warunkach piwnicznych nie ma nic lepszego.
    Dokładnie.
    Ja do wcierania używam miękkiego filcu na mimośrodzie.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      świetny produkt, ale tego szmata nie położysz.
      tak to prawda nie jest tak łatwy jak klasyczne olejowoski - ale jest łatwiejszy niż np dobre lakiery PUR :)
      jak ktoś ogarnia malowanie lakierami ...to tym sobie łatwiej poradzi :) a efekt jest dużo ładniejszy niż klasyczne lakiery.

oczywiście pomijam tu sytuację w której ktoś chce i oczekuje efektu lakieru fortepianowego.

Skomentuj

Tak układa się gotowa zwrotka:
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeszcze trochę zbliżyć te podziały i średniak byłby zbędny ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
            Jak byłem u Lusztiego i słuchałem jego kolumn, tych na dwóch TIWach, SB i Berylu, to zauważyłem że średniak tak jak by prawie nie grał, ale robił swoje :)
            Fajnie to brzmiało, a na pewno dość ciekawie.
            Może to z racji Beryla, że to on ciągnął te sanki... a może właśnie z powodu takiego zwrotkowania.
            Last edited by LuSzTi; 16.04.2020, 11:56.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Jak byłem u Lusztiego i słuchałem jego kolumn, tych na dwóch TIWach, SB i Berylu, to zauważyłem że średniak tak jak by prawie nie grał, ale robił swoje
              Fajnie to brzmiało, a na pewno dość ciekawie.
              Może to z racji Beryla, że to on ciągnął te sanki... a może właśnie z powodu takiego zwrotkowania.
              W kolumnach, o których wspominasz podział na dole był niżej a od góry był wyżej niż w konstrukcji z tego tematu.
              Last edited by LuSzTi; 16.04.2020, 11:56.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                W kolumnach, o których wspominasz podział na dole był niżej
                No tak, bo to TIWy pracują w obudowie zamkniętej.

Moje wrażenie było takie jak by średniak był tylko dodatkiem :)

A jak ze stromością filtrów?
                Podobna jak w tym projekcie?
                Last edited by LuSzTi; 16.04.2020, 11:57.

Skomentuj

Nie na temat...
                  No tak, bo to TIWy pracują w obudowie zamkniętej.
                  To akurat nie ma znaczenia, po prostu TIWy grają wyżej marnie i trzeba je nisko ciąć.

A jak ze stromością filtrów?
                  Podobna jak w tym projekcie?
                  Tak, podobny koncept.

Skomentuj

Ciekawe, ze moj znajomy przy spotkaniu w Chinach inzyniera z Seas'a uslyszal zupelnie inna opinie odnosnie tweeters Bielsma, choc nie wiem o jakim modelu byla mowa (podobno nowy wysokotowiec Seas'a jest bardzo dobry w swojej cenie). Czy wybor trafil z tego wzgledu ze Hi-Fi Compass tak pisze, czy tez ktos naprawde sluchal tych glosnikow i sa naprawde tak dobre. Poczekam az dojdzie do odsluchu i opini kilku osob.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                      Ciekawe, ze moj znajomy przy spotkaniu w Chinach inzyniera z Seas'a uslyszal zupelnie inna opinie odnosnie tweeters Bielsma, choc nie wiem o jakim modelu byla mowa (podobno nowy wysokotowiec Seas'a jest bardzo dobry w swojej cenie). Czy wybor trafil z tego wzgledu ze Hi-Fi Compass tak pisze, czy tez ktos naprawde sluchal tych glosnikow i sa naprawde tak dobre. Poczekam az dojdzie do odsluchu i opini kilku osob.
                      Seas ma kilka nowych głośników. O którym mowa? Ellipticor?

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        Seas ma kilka nowych głośników. O którym mowa? Ellipticor?
                        Ellipticor to od Scana :) Seas z wysokotonówek nowych to ma w zasadzie tylko H1825-06 27TAC/GB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel L Zobacz posta
                          Wybór dokonany został po odsłuchu wersji Berylowgo, rozmowie z posiadaczami Bliesmy, wynikach opublikowanych pomiarów i trochę hazardowo - uda się albo i nie.
                          Jak do tej pory głośnik spełnia oczekiwania na etapie konstruktorskim w kolumnach i dźwiękowym. Pożyjemy z nim dłuższy czas to może inaczej się na niego spojrzy. Minie zaraza to usłyszy go także kilka innych osób.

Nie na temat...
                          A co miał powiedzieć inżynier Seasa, który ostatnio stoi technicznie w miejscu i próbuje zawijac g..... w złoty papierek i sprzedawać w cenach co najmniej Accutona, kiedy mała firma robi im konkurencję i to potencjalnie o wyższej jakości jak sam Seas? Od czasu przejęcia Seasa przez chiński Sonavox nie prezentuje on nic ciekawego.
                          Last edited by LuSzTi; 16.04.2020, 11:58.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Najlepiej pokazują to najnowsze głośniki l19rnx1. Cena ok. 300 Euro za głośnik z podstawowej serii będący połączeniem kosza od Excela ze zwykłą, aluminiową membramą. Taki sb17nbac od Seasa w cenie złota. Jedyne co jest w nim niby cudowne to karkas cewki z tytanu.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Seasy mają takie Same kosze w obu seriach.

Seas pokazał już w 5 calowych 16 stkach że jak chce to potrafi - i Też był lament ze 400zł za zwykła "piętnastkę" a okazały się w opinii wielu osób jednymi z najbardziej udanych głośników tej wielkości na rynku.

Nie krytykowałbym czegoś tylko dlatego że jest drogie - rynek zweryfikuje. Kosztami materiałowymi niczym nie różnią się od rewelatorów i nie wiemy jakie to aluminium jak tłoczone i być może jest droższe tak naprawdę od celulozy z rewelatorów.

18 cm woofera w cenie 1100zł a Alu membraną to Panie drożyzna jak za złoto. Ale tweeter za 1300zł z alu membraną to Panie okazja brać :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                Panie Adamie chodzi o to, że SB pokazuje, iż ceny głośników do DIY mogą być akceptowalne. Polityka cenowa SS i generalnego dystrybutora tej marki jest dla mnie absolutnie niekaceptowalna. Nie chodzi o parametry tych głośników ale o sztuczne zawyżwniesienie marży i zysków. Cóż jest tak cudowego w l19, że jest ponad 2.5 raza droższy od L16rnx3, gdzie też jest aluminiowa membrama i tytanowa cewka? Jeśli mi Pan to sensownie wytłumaczy to przestanę się czepiać 😜

Po tym jak usłyszałem co potrafi l16nrx2 czekałem na l19 by zrobić z nich sekcję basową. Liczyłem, że będą one ok. 20% droższe niż 16 tak jak jest mniej więcej w innych seriach Seasa. Cena z jaką wyskoczyli spowodowała, że mam ich w nosie, bo nic jej nie usprawiedliwia od strony technicznej.

P.S. Euro zdrożało o niecałe 6 %. Oberredaktor podnosi ceny o ok. 12 % i to z początku na najpopularniejsze serie. Czy ma odbiorców za głupców nie potrafiących liczyć?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Tak polityka cenowa SB jest bardzo korzystna. To już nie mi oceniać każdy ma prawo sprzedawać swoje produkty po takich cenach jakich chce. Na przykładzie serii 16 a seria 19 jest widoczną kontynuacją tego nurtu mogę jedynie stwierdzić że to bardzo dobre głośniki i w mojej ocenie SB15NAC nie maja startu do L16 Seasa analogicznie SB15MFC do U16 o ile na średnicy pasma mogą być zdania podzielone co kto lubi to na basie Seasy są o wiele poprawniejsze.
                                  uważam że L19 wylądował w serii prestige tylko dlatego że Seas chciał rozgraniczyć je o magnezowych i grafitowych w katalogu. Technologicznie to te same głośniki tylko inne membrany.
                                  Sonavox to raczej z powodów kapitałowych. Produkcja dalej odbywa się w Norwegii. I doskonale podejście firmy widać na przykładzie D1001-04 L26ROY - głośnik produkowany w chinach przyjął się na rynku i odniósł sukces więc Seas postanowił przenieś jego produkcje do Siebie do Norwegii i powstała nowa wersja XM001-04 L26ROY

nie wiemy ile będzie kosztował w Polskiej dystrybucji H1869-08 L16RNX3 bo chyba go jeszcze nie ma

Jeśli L19 będzie miało tak dobry bas jak L16 tylko o skalę większy to powinien się doskonale sprawdzić jako głosnik basowy w drogich kolumnach 3 drożnych które musza być szczupłe. Tutaj często wybierany był 18W rewelatora a teraz jest alternatywa.

Czas pokaże ...
                                  Last edited by Zap Projekt; 16.04.2020, 11:07.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                    Nie na temat...

nie wiemy ile będzie kosztował w Polskiej dystrybucji H1869-08 L16RNX3 bo chyba go jeszcze nie ma.
                                    Dzieki Bogu mamy porównanie w innych państwach Europy i na świecie. Kiedy za PARĘ L16rnx3 cena wynosi 240 Euro to za 1 szt. L19 na tą chwilę to ok. 330 Euro :thumbdn:

Jak wspomniałem miałem ochotę na wąska kolumnę "full metal" z tym woferem ale na razie sobie odpuszczę aż rynek znormalnieje. Gdyby cena l19 wynosiła 120-130 % l16 to bym je kupił od ręki. A tak poczekam co przyniesie życie....

Chyba, że w cenach sklepów jest błąd i dotyczą one pary uzgodnienie z opisem "drivers are packaged and sold in pairs." Wówczas całkowicie zmienia to wszystkie dywagacje. ..
                                    Last edited by LuSzTi; 16.04.2020, 11:59.

Skomentuj

Nie na temat...

Stosunek 330 do 240 to około 27% tańszy lub 36% droższy więc skąd ty wziąłeś cytuje:
                                      Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                      Cóż jest tak cudowego w l19, że jest ponad 2.5 raza droższy od L16rnx3
                                      Nie ma co się denerwować :) ...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        l16 to jest niezly wariat na basie w porownaniu do sba 15nac, ale na srednich to juz sprawa sie komplikuje

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Seas zawsze miał ceny premium ale i dopracowane produkty. Z tego co czytałem ich nowe membrany aluminiowe mają zróżnicowaną grubość przez co mogli przesunąć rezonans wyżej.
                                          l19 wygląda bardzo dobrze . Ma prawie 150cm^2 SD przy rezonansie na 6k spokojnie da się zrobić na tym normalne 2way przy niezłych osiągach na basie.
                                          Napęd ma faradaya w napędzie co w serii Prestige jest wyjątkiem (większość nie ma nawet pojedynczego pierścienia).
                                          Dodając do tego stosunek SD do średnicy kosza głośnik praktycznie nie ma odpowiednika na rynku więc seas może dać cenę jaką chce .
                                          plus też za to, że wreszcie zrezygnowali z tych aluminiowych karkasów :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X