Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzy drożna kolumna oparta o SBA-741 - BlieSMa T25A-6, SB MR13P-8 MW19P-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzy drożna kolumna oparta o SBA-741 - BlieSMa T25A-6, SB MR13P-8 MW19P-8

Nie posiadam mikrofonu oprogramowania i poszerzonej wiedzy na temat projektowania zwrotnic, w związku z tym musiałem się oprzeć na jakimś gotowym projekcie.

Zmieniając jedynie tweeter na BlieSMa T25A-6 który już miałem i grał mi w innej kolumnie.
    Rozumiem że to herezja ale obejrzałem kilka zwrotnic i dostroiłem go na słuch.

- Wszelkie konstruktywne uwagi z podziękowaniem przyjmę.

Przy doborze części kierowałem się specyfikacją sba741 jedynie zamiast alumnów wykorzystałem supreme które posiadałem.

Całość jest wykonana ze sklejki 18 oklejonej ekoskórą, a front to dębowy parapet

Kolumny nie są jeszcze wygłuszone, ale kilka dni grają.
    Wygłuszenie zakupione czeka do ostatecznego złożenia;

Z kolumn jestem bardzo zadowolony grają naturalnie, bas jest krótki zwarty możliwie że trochę za wysoko.

Specjalne podziękowania dla sąsiada który uratował projekt po docinaniach elementów przez stolarzy, posklejał i okleił ekoskórą.
    Last edited by marian; 09.01.2021, 16:28.

O tez po głowie chodzi mnie ten projekt... chętnie bym posłuchał...

Ktoś już robił na forum wariacje tego projektu z beliesmą.. chyba jaro był nick..

Wysłane z mojego telefonu
    Last edited by LubMich; 09.01.2021, 17:45.

Skomentuj

Nie nazwałbym tego wariacją, bo projekt był robiony od zera.
      https://diyaudio.pl/showthread.php/3...13-Satori-MW19
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

O tak to ten projekt.. fakt.. zwłaszcza góra cięta znacznie niżej niż troels.. ale kopułka większa..

ale i dol nieco chyba inaczej.. wyżej...

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Ależ mi nie pasuje takie rozstrzelenie średniego i wysokiego :-( .

Skomentuj

Max. 5-7 mm kosz od kosza...

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
              Max. 5-7 mm kosz od kosza...
              hm - o tym nie pomyślałem, chciałem trzymać się projektu Troels, a mój tweeter jest mniejszy stąd to rozstrzelenie.

Generalnie jak grają kolumny bardzo mi się podoba, ale wszelkie uwagi mile widziane

Brakuje mi sprawdzonej zwrotki tweetera BlieSMa T25A-6.

Skomentuj

Projekt wykonany jest według http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741.htm umiejscowienie kopułki jest identyczne tylko jest delikatnie mniejsza.
                Nie chciałbym ruszać zwrotnicy średnio i nisko tonowca, jedynie głośnika wysokotonowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin32 Zobacz posta
                  Nie chciałbym ruszać zwrotnicy średnio i nisko tonowca, jedynie głośnika wysokotonowego.
                  Zmieniłeś głośnik wysokotonowy więc zwrotnica wymaga "dopracowania" i to co najmniej w sekcji srednich i wysokich tonów.
                  Więc spokojnie mogłeś dwa głośniki podnieść do góry aby wysokotonowy i średniotonowy były jak najbliżej siebie.
                  Może i niskotonowego by za wiele się nie dało podnieść ze względu na szerokość ścianki frontowej ale średniotonowy nawet bardziej by pasował wyżej .
                  Last edited by toopcool; 13.01.2021, 07:26.

Skomentuj

optycznie.. inaczej też wykonałeś skosy - co zmienia wygląd kolumny też... zauważ jak skos u troelesa równo trzyma odległość między głośnikami i krawędzią.. to wyszczupla monitor u góry..
                    Last edited by LubMich; 13.01.2021, 08:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                      Zmieniłeś głośnik wysokotonowy więc zwrotnica wymaga "dopracowania" i to co najmniej w sekcji srednich i wysokich tonów.
                      Więc spokojnie mogłeś dwa głośniki podnieść do góry aby wysokotonowy i średniotonowy były jak najbliżej siebie.
                      Może i niskotonowego by za wiele się nie dało podnieść ze względu na szerokość ścianki frontowej ale średniotonowy nawet bardziej by pasował wyżej .
                      Bardzo mym nie chciał ruszać średnio i niskotonowca ponieważ uważam że Troels zna się na rzeczy i kolumna z tymi podziałami gra co najmniej dobrze.
                      Boje się ze jak zacznę za dużo ruszać to projekt się rozsypie - dlatego plan był aby edytować zwrotkę tylko wysokotonowego głośnika.

Powoli się przekonuje że będę musiał gdzieś dać dopracować zwrotkę.

Kąty w projekcie są zachowane, między innymi frontu, natomiast wpływ skosów na moją percepcje odsłuchu pominę - nie miałem możliwości ich zrobić lepiej.

Front mogę wyciąć jeszcze raz, ale jeśli nie chcę ruszać zwrotki głośnika średniotonowego to chyba obniżyć tweeter?
                      Last edited by marcin32; 13.01.2021, 10:08.

Skomentuj

Hi everyone,

Sorry if this is off topic, I have already the tw29rn Tweeter but the 8 ohm version. If I go for the 741 (which uses 4 ohm tw29rn) will it be difficult to make it work.? Should I use a larger coil and smaller cap? For sure I have to adjust the padding but this is not a concern, but the coil and cap are, because I have to order them, along with the mid and midbass.

Skomentuj

You should measure and then make crossover section. But let say, import the SPL, ZMA into Vituix from data, run the Diffraction for baffle, simulate crossover for original tweeter and then make the same for 8ohm version matching the crossover closely. Who knows maybe you can come up with even better x-over. Increasing/descrising the values by 2 most likely will not work as there are other variables as well, and by changing resistors the slope (transfer function) is also being modified.
                          Good luck
                          Last edited by Pawel L; 24.03.2021, 03:30.

Skomentuj

Czaruję...
                          X