Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podziękowania dla toopcool za satori.

W końcu trochę kultury w graniu tego OB, satori w open - lubię to!
    Last edited by dragon; 23.09.2020, 21:12.

Skomentuj

Low End do warsztatu.
      Jeszcze jakieś zwrotki wrzucić.

Skomentuj

nawet mam jeszcze te glosniki!

Skomentuj

Głośniki AMA BL 130 leżały od dawna. Kupione kiedyś za śmieszne 44zł nowy komplet. Obudowy od projektu Pawła na 15MCX. Niestety fornir dębowy nie ułożył się dobrze na łukach. W warsztacie jest to do zaakceptowania.
          Zastanawiam się tylko, Harman Kardon czy Mission na górze?

Skomentuj

Na górę aliexpress :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
              Zastanawiam się tylko, Harman Kardon czy Mission na górze?
              mam jedno i drugie
              ale fronty tez drugie tyle

Skomentuj

Front mam od stx. Teraz jest tam zamontowany HK. Mission też się zmieści.

Skomentuj

W pełni ałdiofilskie interkonekty się zrobiły, fajne te wtyczki Rean tylko trzeba do nich grubego kabla.

Skomentuj

albo cieńszy kabel + oplot

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      fajne te wtyczki Rean tylko trzeba do nich grubego kabla.
                      Chyba estradowcy wiedzą jakiej grubości powinien być kabel

Skomentuj

Dlatego poszedł instrumentalny...

Skomentuj

Jaki materiał tłumiący zastosować?
                          Mam watę poliestrową, poroso i piankę.

Skomentuj

Witam szanowne grono.
                            Jako, że jestem laikiem w elektronice , pozwoliłem sobie poprosić o poradę. Padła mi wieża sony i zostały dwie kolumny. Szkoda mi je wyrzucać, a jako, że lubię pracować w drzewie postanowiłem dokupić wzmacniacz marantz PM6006 , a do tego zrobić nowe obudowy. Ze starych kolumn, wykorzystać głośniki (moc kolumny SS-RG66A to : 60W przy 6 omach) . Jednakże po rozebraniu stwierdziłem uszkodzenie tweetera 8 omów 75 wat. Domyślam się, że w tej kolumnie nie ma wymyślnych zwrotnic, tylko jakieś podstawy. Jednak jakiś czas będą musiały podziałać. Pytanie mam takie. Jaki głośnik mógłbym zastosować, żeby zastąpić ten uszkodzony tweeter.[IMG][/IMG]

Skomentuj

Wymiary?
                              https://allegro.pl/oferta/glosnik-ea...ohm-8429986868

https://allegro.pl/oferta/glosnik-jv...ant=8429986868

https://allegro.pl/oferta/glosnik-ea...ant=8429991537
                              Last edited by Adzik94; 03.10.2020, 22:05.

Skomentuj

Dziękuję za szybką odpowiedź.
                                Przejrzałem te ogłoszenia, ale wpadł mi jeszcze taki głośnik (ładnie wygląda) https://allegro.pl/oferta/glosnik-wy...tro-9480895837
                                Czy mógł by być ?

Skomentuj

Przy takich głośnikach z wieży to nie ma różnicy. Zwrotnica zapewne jest tam znikoma.
                                  Jak już zainwestowałeś w wzmacniacz i będziesz ponosił koszt nowych głośników wysokotonowych to zrób lepiej porządne kolumny. Na forum jest pełno fajnych projektów. Z tańszych to chyba większość na głośnikach STX.
                                  Last edited by Adzik94; 04.10.2020, 00:07.

Skomentuj

Jak chcesz mogę Ci odstąpić za darmochę takie głośniki:

Były w kolumnach Sony SS-L50, połączone przez kondensator 1,5uF.

Skomentuj

Bardzo fajne granie jest z STX (jak na ten przedział cenowy :) )

będzie temat na forum z nowym TW od STX. Słucham ich od ponad 2msc i naprawdę jest OK. W piątek przyszły pcb pod zwrotnice (aktualna na której słucham jest oczywiście zrobiona na sklejce :) ) Projekt wykonał Paweł. Potrzebowałem coś małego do testowania modułów, wzmacniaczy i jak znalazł.

(zdjęcia monitorków przed montażem zwrotnic i przed czyszczeniem głośników - ucierpiały od szarej taśmy klejącej :) )

oraz na PCB:

a drugi projekt, który również pojawi się na forum to dość ciekawy głośnik - Dayton PS95-8. W tym przypadku borys robił projekt + obudowy :)

tutaj czekam aż płytki od terminali wrócą z malowania, muszę porobić foty i borys opis :)
                                      Last edited by gavron04; 04.10.2020, 11:42.
                                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Co do małych kolumienek na szerokopasmowym głośniku to zrobiłem ostatnio z ciekawości takie małe TL na 3 calowym głośniku. Tang Band W3-594 lub W3-665 nie wiem dokładnie który to był zamontowany w satelitkach od zestawów komputerowych Logitech.
                                        Zdjęcia z klejenia skrzynek były kilka postów wyżej.

Zaskoczyło mnie jak gra taki mały głośnik w TL. Jest sporo basu w porównaniu do małych, plastikowych skrzyneczek Logitech. Zwrotka też jest prosta i tania.
                                        Na biurko do komputera są wystarczające.
                                        Last edited by Adzik94; 04.10.2020, 12:40.

Skomentuj

Powoli do przodu. :mellow:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X