Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaZastanawiam się tylko, Harman Kardon czy Mission na górze?
ale fronty tez drugie tyle
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postafajne te wtyczki Rean tylko trzeba do nich grubego kabla.
Skomentuj
-
Witam szanowne grono.
Jako, że jestem laikiem w elektronice , pozwoliłem sobie poprosić o poradę. Padła mi wieża sony i zostały dwie kolumny. Szkoda mi je wyrzucać, a jako, że lubię pracować w drzewie postanowiłem dokupić wzmacniacz marantz PM6006 , a do tego zrobić nowe obudowy. Ze starych kolumn, wykorzystać głośniki (moc kolumny SS-RG66A to : 60W przy 6 omach) . Jednakże po rozebraniu stwierdziłem uszkodzenie tweetera 8 omów 75 wat. Domyślam się, że w tej kolumnie nie ma wymyślnych zwrotnic, tylko jakieś podstawy. Jednak jakiś czas będą musiały podziałać. Pytanie mam takie. Jaki głośnik mógłbym zastosować, żeby zastąpić ten uszkodzony tweeter.[IMG][/IMG]
Skomentuj
-
-
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Przejrzałem te ogłoszenia, ale wpadł mi jeszcze taki głośnik (ładnie wygląda) https://allegro.pl/oferta/glosnik-wy...tro-9480895837
Czy mógł by być ?
Skomentuj
-
Przy takich głośnikach z wieży to nie ma różnicy. Zwrotnica zapewne jest tam znikoma.
Jak już zainwestowałeś w wzmacniacz i będziesz ponosił koszt nowych głośników wysokotonowych to zrób lepiej porządne kolumny. Na forum jest pełno fajnych projektów. Z tańszych to chyba większość na głośnikach STX.Last edited by Adzik94; 04.10.2020, 00:07.
Skomentuj
-
Patefil
Jak chcesz mogę Ci odstąpić za darmochę takie głośniki:
Były w kolumnach Sony SS-L50, połączone przez kondensator 1,5uF.
Skomentuj
-
Bardzo fajne granie jest z STX (jak na ten przedział cenowy :) )
będzie temat na forum z nowym TW od STX. Słucham ich od ponad 2msc i naprawdę jest OK. W piątek przyszły pcb pod zwrotnice (aktualna na której słucham jest oczywiście zrobiona na sklejce :) ) Projekt wykonał Paweł. Potrzebowałem coś małego do testowania modułów, wzmacniaczy i jak znalazł.
(zdjęcia monitorków przed montażem zwrotnic i przed czyszczeniem głośników - ucierpiały od szarej taśmy klejącej :) )
oraz na PCB:
a drugi projekt, który również pojawi się na forum to dość ciekawy głośnik - Dayton PS95-8. W tym przypadku borys robił projekt + obudowy :)
tutaj czekam aż płytki od terminali wrócą z malowania, muszę porobić foty i borys opis :)Last edited by gavron04; 04.10.2020, 11:42.
Skomentuj
-
Co do małych kolumienek na szerokopasmowym głośniku to zrobiłem ostatnio z ciekawości takie małe TL na 3 calowym głośniku. Tang Band W3-594 lub W3-665 nie wiem dokładnie który to był zamontowany w satelitkach od zestawów komputerowych Logitech.
Zdjęcia z klejenia skrzynek były kilka postów wyżej.
Zaskoczyło mnie jak gra taki mały głośnik w TL. Jest sporo basu w porównaniu do małych, plastikowych skrzyneczek Logitech. Zwrotka też jest prosta i tania.
Na biurko do komputera są wystarczające.Last edited by Adzik94; 04.10.2020, 12:40.
Skomentuj
Skomentuj