Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tomekk_ - ja swoją sztukę wrzuciłem już na testy u siebie :)
    Deska idealna do pokoju na AVS :) Cała elektronika to DIY - konwerter .3lite'a, filtr cyfrowy na FPGA i DAC olog'a, mój preamp, zasilacz do DACa od kolegi raven1985.
    Nawet gałeczki założyłem :P
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

FPGA była zaprogramowana, czy ktoś programował (Verilog, VHDL)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pollux Zobacz posta
        FPGA była zaprogramowana, czy ktoś programował (Verilog, VHDL)?
        Filtr na FPGA autorstwa kolegi olog z sąsiedniego forum https://www.audiostereo.pl/topic/128909-r2r-dac-fpga/
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Rafale, czy projekt małych SB umarł ?
          Zmartwychwstał
          https://diyaudio.pl/showthread.php/3...l=1#post531921

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Dzieło Ravena z czasów kiedy i jemu i mi jeszcze się chciało :P
          Chęci wracają jak fajnie gra :)

BR działa fajnie mój sceptycyzm okazał się nieuzasadniony :)
          MB się zastanawiam bo kosztuje tyle co głośnik :)

Jak znajdzie się ktoś kto wykona budy do tego to można by to rzucić na AS sam nie dam rady .
          Projekt na forum tak czy inaczej będzie (mam już własne głośniki no konkretnie to jeden 12 cac bo jakoś zamuliłem i kupiłem sztuką zamiast pary )
          Budy do 12mu i tak zlecę dla siebie ale nie widzę sensu tego wystawiać specjalnie bo css jest nie do kupienia, po drugie to był by drogi projekt który może zrobią pojedyncze osoby.

Skomentuj

Prace zakończone :)

Skomentuj

Super skrzyneczki :) szczególnie te maskownice są całkiem spoko , kiedyś Marian zrobił podobne na wzór Wilson Audio Sophia 3 a i twoje mają wiele wspólnego z wzornictwa .
              Są to klony 1:1 ? Czy tylko wzorniczo sugerowałeś się pierwowzorem ?
              Co siedzi w środku ? :biggrin:
              I jak to gra ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                Super skrzyneczki szczególnie te maskownice są całkiem spoko
                Dzięki :)

kiedyś Marian zrobił podobne na wzór Wilson Audio Sophia 3 a i twoje mają wiele wspólnego z wzornictwa. Są to klony 1:1 ? Czy tylko wzorniczo sugerowałeś się pierwowzorem ?
                Dokładnie ten model był wzorem. Klony 1:1 to nie są....Ważna rolnę odgrywają tutaj odpowiednie proporcje.

Co siedzi w środku ?
                I jak to gra ?
                Na razie nie gra, bo nic nie siedzi.... ale jak dojadą na miejsce to będzie siedzieć: Peerless NE315W-08 12", Seas W18NX i Morel TSCT1104, a w drugiej identycznej parze zamiast Morela będzie Scan 6620

Skomentuj

kiedyś Marian zrobił podobne na wzór Wilson Audio Sophia 3
                  Powiedzmy, próbowałem wykonać
                  Te Żółwika wydziałem na żywo i moje Wilsony przy tych wypadają blado (wypadały, bo już ich dawno nie mam).
                  Trzeba mieć zdrowie aby takie coś poskładać.
                  Ja przy Zephyrah już wymiękam.
                  Wczoraj z Bocianem wnosiliśmy obudowy na 3 piętro, puste, trzymając je za otwory na głośniki...
                  ...ja nie wiem jak je później zniosę jak już będą gotowe.

Last edited by marian; 23.07.2019, 14:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Powiedzmy, próbowałem wykonać
                    Te Żółwika wydziałem na żywo i moje przy tych wypadają blado.
                    Trzeba mieć zdrowie aby takie coś poskładać.
                    Ja przy Zephyrah już wymiękam.
                    Wczoraj z Bocianem wnosiliśmy obudowy na 3 piętro, puste, trzymając je za otwory na głośniki...
                    Jest jedno wyjście. Trzeba robić budy z płyty 18mm. Wiem, nieaudifilsko bo "im grubiej tym lepiej" ale kręgosłup ma się tylko jeden ;-). Nigdy nie rozumiałem tego parcia w kierunku jak najcięższych kolumn. Ok pewne minimum materiału misi być zastosowane ale w większości przypadków jest przesada w drugą stronę. Gruby MDF albo jakieś kanapki, potem mata bitumiczna i kolumny ważą tyle, ze 2 osoby mają problem dźwignąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Jest na to PRO sposób tak jak to robi ekipa Kerick'a

Btw Marian już nie bądź taki skromny bo twoje też całkiem fajnie wyszły :)
                      Last edited by kokoelloko; 23.07.2019, 15:35.

Skomentuj

Niestety nie da się zrobić dobrej obudowy z samego mdf 18mm, chyba że to będą malutkie monitory. Ten materiał to jest jeden wielki kompromis. Oczywiście konstrukcja obudowy powinna być adekwatna do użytych przetworników i ogólnej jakości oraz zaawansowania projektu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Oczywiście konstrukcja obudowy powinna być adekwatna do użytych przetworników i ogólnej jakości oraz zaawansowania projektu.
                          Też tak uważam, dlatego mimo iż było (i jeszcze będzie) ciężko, to nie narzekam, bo kolumny są kozackie.
                          Za duże do mojego pokoju, ale jak na nie patrzę, to w sumie mógłbym takie mieć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Jest jedno wyjście. Trzeba robić budy z płyty 18mm.
                            Tak, ta grubość występuje we wszystkich wieńcach i przegrodzie głowy między zwrotnicą a komorą średniaka.

Reszta budy to: Front (bas)=39mm, Front (głowa)=25mm, Ścianki=25mm. Głowa ma swój spód, a bas górę więc po między modułami jest 36mm.
                            Niestety swoje ważą... ale mimo wszystko uważam, że te grubości są dość optymalne i nie zmieniałbym ich w żadną stronę.

Skomentuj

baza na nowe DIY zakupiona

Skomentuj

Głośniki wkręcone.
                                Wieczorem odsłuch :)

Skomentuj

Zbierają się graty na kolejny klasyg czyli BG7 wzmaczek na 2 parki, kupiłem nawet 2SK170, raczej nie będą to oryginały, ale co szkodzi spróbować, wie ktoś tylko czy lutuje się je tak samo jak BC-ki czy odwrócone?

Skomentuj

Urlop, urlopem ale robota sama się nie zrobi... 🤭

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Witam trochę gotowiec, ale zawsze coś samemu trzeba zrobić...

Skomentuj

[QUOTE=kokoelloko;531961]Jest na to PRO sposób tak jak to robi ekipa Kerick'a

ekipa ok, ale takiego badziewia bym w domu nie postawił , sprzęt musi grac ale i wyglądać koko
                                        https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                                        :D

Skomentuj

Zkąd wiesz że to badziewie ?
                                          Słuchałeś ich że możesz ocenić ich dźwięk ?JBL Paragon to pomnik nie szablonowego podejścia do Audio produkowane niezmiennie od 25 lat warte na rynku wtórnym lekko 100K zł
                                          Ogarnij się ....
                                          Last edited by kokoelloko; 29.07.2019, 10:17.

Skomentuj

Czaruję...