Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarkę do dechy przykreciłeś?
    Ja mam do zrobienia skosy na bocznych ściankach na całej wysokości kolumny i myślałem, żeby to pilarką ściąć, ale frezarka też ładnie wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
      Frezarkę do dechy przykreciłeś?
      Tak, jest przykręcona "na zero".
      Dziś może wrzuce zdjęcie.

Skomentuj

Na razie tyle. Reszta się robi [emoji1782]

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Skosy zrobione.

P.S. Zdjęcia frezarki wrzucę jak Orange kabel naprawi (robotnicy remontujący drogę upierdzielili światłowód).
          Ciężko pisze się na telefonie.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
            Na razie tyle. Reszta się robi [emoji1782][IMG]
            3 drogi w takiej paczce ?

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Skomentuj

Owszem nie [emoji1782][emoji38] Nie chcę żadnych skosów ciętych. Już nie mogę patrzeć jak każdy robi ala Avalon.

Skomentuj

Już trumny się chyba co niektórym przejadły.

Skomentuj

Tak. Skosom mówimy zdecydowanie NIE. Prawdziwy mężczyźni wolą walczyć z dyfrakcjami.
                  Kto nie zwrotkował kolumny bez skosów, ten nic zwrotkował. :flapper:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na razie tyle. Reszta się robi

Nareszcie....
                  Już się rozsiadam w loży szyderców. :>

- - - - - aktualizacja - - - - -

Owszem nie [emoji1782][emoji38] Nie chcę żadnych skosów ciętych. Już nie mogę patrzeć jak każdy robi ala Avalon.

Zróbże chociaż asymetryczne, jak w Satori Rinjini Kit, wtedy ch-ka TW będzie jak w dataszicie.
                  W przeciwnym razie czeka Cię walka z falami Dunaju. :cool:
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Już nie mogę patrzeć jak każdy robi ala Avalon.
                    Wszystko się kiedyś znudzi :)

Te skosy nie są w cale takie "duże", nie wyglądają jak w Avalonach (po za tym góra nie jest ścięta).
                    Bliżej im do starożytnych posągów niż trumien.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Wszystko się kiedyś znudzi :)

Te skosy nie są w cale takie "duże", nie wyglądają jak w Avalonach (po za tym góra nie jest ścięta).
                      Bliżej im do starożytnych posągów niż trumien.
                      Nie mówię o twoich. Mówiłem ogólnie o tej modzie na skosy.

Skomentuj

Kompaktowy grajek na BT z małą TL w systemie 2.1 z dwoma niezależnymi wzmacniaczami , za stereo odpowiada Yamaha 2x15 wat a za sub mono 1x 50 wat wszystko w klasie D zasilane z ładowarki od laptopa HP 19V 4.7A.
                        Jutro frezowanie , szlifowanie i pakowanie elektroniki dziś pora na sen :)

Skomentuj

Użyłeś jakiegoś gotowca z Bluetooth?

Skomentuj

Dzień dobry wszystkim. :)

Postanowiłem 'wyremontować' mojego Duala CV5670. Plastikowe gniazda głośnikowe powoli zaczynają sie rozlatywać + jeden z gwintów już nie trzyma.

Stwierdziłem, że wymienie gniazda na nowe i przy okazji wyczyszczę potencjometry, PCB i przejrze czy wszystko jest ok. Jak widać na zdjęciu poniżej PCBk trochę się przysmolił. Zastanawiałem się nad wrzuceniem całości do myjki ultradźwiekowej albo po prostu wyczszczenie alkoholem izopropylowym. Macie jakieś sugestie?

Kolejnym wyzwaniem będzie przystosowanie tylnego panelu do nowych gniazd głosnikowy i zasilającego - do tej pory zamontowany był kabel wystający na około 10cm ze standardowym gniazdem (takim jak mamy np. w zasilaczach PC).

Najlepszym rozwiązaniem byłoby docięcie/dogięcie całkowicie nowego panelu. Przypuszczam jednak że koszty będą dość wysokie.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              Użyłeś jakiegoś gotowca z Bluetooth?
                              Użyty będzie Logitech bluetooth audio adapter z kodekiem aptX.

Skomentuj

Ten odbiornik nie ma aptX

Skomentuj

Uuu to mnie zaskoczyłeś byłem przekonany że ma , kiedyś na którymś z forum pisało że posiada aptX wszak nie mogłem znaleźć tej informacji w datashicie i jej potwierdzić .
                                  A jaki posiada ?

Skomentuj

Wiem że były Phillips AEA2700 i Sony miało swój za 200 zł ale chyba przestali produkować, są jakieś na allegro ale tych marek nie znam.
                                    Jestem ciekaw czy jest różnica między nimi bo i tak wszystkie muszą bazować na chipie CSR bo qualcomm ma patent na kodek (w zasadzie to ich wynalazek).
                                    Kiedyś pożyczyłem od kolegi tego Phillipsa i powiem tak, trochę lipa bo było słychać dziwne dźwięki w momentach między kawałkami, tak jakby był kiepski zasilacz.
                                    Last edited by scythe1123; 25.05.2019, 20:46.

Skomentuj

Takie ciche piski i trzaski ? W tym logitechu jest podobnie , niby po podłączeniu jest cisza tzn nie ma brumu ani szumu ale podczas zmiany tracka w odtwarzaczu słychać te dziwne irytujące dzwieki.
                                      Nie jest to tragedia ale jednak jest a nie powinno .
                                      Last edited by kokoelloko; 25.05.2019, 21:09.

Skomentuj

USB Audio użytkownika z forum na warsztacie :)

Znalezione problemy:
                                        - urwany pad od kondensatora 100n - wstawiony nowy,
                                        - złe generatory (2 te same, brak 12MHz + ten co wlutowany to źle pod kątem pinout), wstawiony nowy 12MHz,
                                        - CM6631 oraz flash - krzywo wlutowane + niektóre piny nie polutowane - wylutowane zworki, USB, przycisku, założenie taśmy kaptonowej na listwę goldpin 2x10pin w celu ochrony przed HA przy pozycjonowaniu cm6631 + flash
                                        - kondensatory tantalowe w rozmiarze C - zamienione miejscami (C2;C5) - wylutowane i wlutowane w swoje miejsca,
                                        - dodatkowo tam gdzie był nadmiar cyny to poprawione.

+ mycie + zaprogramowanie + testy pod oscyloskopem.

Ostatecznie po 1h zabawy - pacjent żyje :)

Czemu takie błędy? Użytkownik lutował na podstawie zdjęć z forum, bez schematu :) Na przyszłość dla wszystkich - generator to nie to samo co kwarc ; NIE OSZCZĘDZAĆ na żelu (topniku do SMD)!!!! I jeśli chodzi o jego jakość i przede wszystkim ILOŚĆ! (Jeśli ktoś nie wie czy daje wystarczająco dużo topnika to może sobie obejrzeć Louis Rossmann na YT jak naprawia Macbooki Oczywiście nie ma co aż tak szaleć przy montażu PCB. Co innego naprawa jak w jego przypadku)

Przed:

Z pozoru, najgorzej nie jest :)

Demontaż:

Opisywany kondensator i flash:

Cm6631 + flash (przesunięte)

Przygotowanie do operacji na CM6631 + Flash

Po operacjach :)

Finał:
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
                                          Stwierdziłem, że wymienie gniazda na nowe i przy okazji wyczyszczę potencjometry, PCB i przejrze czy wszystko jest ok. Jak widać na zdjęciu poniżej PCBk trochę się przysmolił. Zastanawiałem się nad wrzuceniem całości do myjki ultradźwiekowej albo po prostu wyczszczenie alkoholem izopropylowym. Macie jakieś sugestie?
                                          Od czego to się tak okopciło? Jeżeli masz IPA to próbuj poszorować szczoteczką, są takie cleanery do PCB, taki różowy roztwór jest trochę skuteczniejsze od izopropylenu.
                                          Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
                                          Kolejnym wyzwaniem będzie przystosowanie tylnego panelu do nowych gniazd głosnikowy i zasilającego - do tej pory zamontowany był kabel wystający na około 10cm ze standardowym gniazdem (takim jak mamy np. w zasilaczach PC).
                                          ...
                                          Najlepszym rozwiązaniem byłoby docięcie/dogięcie całkowicie nowego panelu. Przypuszczam jednak że koszty będą dość wysokie.
                                          A czego tym dziurkom pod terminale głośnikowe brakuje?
                                          A pod gniazdo IEC możesz spokojnie wywiercić i doszlifować wycięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X