Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
    https://diyaudio.pl/showthread.php/1...l=1#post469761

Borys jest metoda, że arta mierzy jak SW i sam oblicza Delta Z ale wypada to wpisywać ręcznie. Bez wartości, wpisywanie z automatu to dla amatorów jest [emoji6]
    Na oko widzę przecież, że nie masz cofniętego tweetera do woofera to jak możesz miec Z=0. Chyba, że wpisałeś opóźnienie w pierwszej zakładce.
    Jak masz sprawdzony system pomiarowy to nie musisz sie bawic w delta Z, usuwasz tylko odpowiednio predelay w tej samej probce. Mozesz to bardzo latwo sprawdzic robiac pomiar sumy glosnikow i porownac go z symulowana suma glosnikow.
    Jezeli obydwa przebiegi sie pokrywaja jak na obrazku ponizej (ocyzwiscie na sam dol nie patrz bo to przyklad z monitorkiem 2way) :

To jestes w domu i delta Z juz cie nie interesuje. Symulacja ma sie zgadzac z rzeczywistym pomiarem i o to przeciez chodzi.

Zeby sobie rzycie ulatwic nie musisz tego wszystkiego robic w arcie. Jest do tego odpowiednie narzedzie, poczytaj sobie manual od vituixcada, polecam:

Wiem, że MTM ale nie wpisując Y program zakłada, że mierzysz głośnik coaxialny a tak nie jest przecież. Masz woofer oddalony o te 135mm od pomiaru na wysokości TW.
    Niby niuanse ale jak robić to zgodnie ze sztuką
    Bardzo prosze uzupelnilem DeltaY

A tak w ogóle zerknij na wykres impedancji, coś ci za nisko zeszło
    To zestaw 4R wiec bedzie spadac ponizej 4R, zeszlo do 2,9R.

Nie odbierz moich postów jako wymądrzanie się, ale jako rady, które udało mi się wydobyć od Łukasza (Pogromcy Mitów) - można było też czytać dokładnie manuale ale po co.
    Spoko.
    Moim zdaniem nalezy czytac wszystkie madre rzeczy, manuale w pierwszej kolejnosci.
    Last edited by borys; 31.12.2018, 13:01.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, jeśli możesz, to wrzuć pliki pir z arty ( midbasy, tweeter, suma ) plus plik kalibracji mikrofonu ( jeśli takowego używasz ).

Skomentuj

O tym mówiłem, że można własnie bez wpisywania Delta Z, że ta druga metoda jak w SW, usuwanie predelay (znaczy w SW program robi to sam)

Ta... przyznaj się ile razy czytałeś instrukcje po fakcie Znam manuale

Uczuliłem tylko na te Z i Y, bo dużo osób to pomija, sam to niestety na początku robiłem, a jak widzę tym majstrów z SW... Tak, sam zaczynałem od Speakerworkshop, "...ale świat poszedł do przodu, pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty..."
        Niestety SW się zatrzymał parę lat temu, nie pokazuje fazy akustycznej, brak mu wpisywania własnie Z i Y, oraz nie potrafi symulować pomiaru z większej odległości niż był wykonany, pomiar.
        Nawet miałem o to lekką sprzeczkę z Lusztim, ale każdy tam swoje filozofie ma i ja trzymam się swojej, a innych szanuje.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Pogromca
          Wrzuce w srode rano caly zestawik bo z ostatniej sesji sumy nie mam. Dzisiaj moge wrzucic stary pomiar z przykladowego monitorka.

kondrax
          No to jest wlasnie fajne ze mozna symulacje robic z innej odleglosci (wyliczana na podstawie deltaY).

Teraz nasuwa sie pytanie na ile metoda z pomiarem centr akustycznych jest lepsza od metody z dokladnym usuwaniem predelay skoro przy wywalonym predelay wyniki symulacji sie pokrywaja.
          Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            Pogromca
            Wrzuce w srode rano caly zestawik bo z ostatniej sesji sumy nie mam. Dzisiaj moge wrzucic stary pomiar z przykladowego monitorka.

kondrax
            No to jest wlasnie fajne ze mozna symulacje robic z innej odleglosci (wyliczana na podstawie deltaY).

Teraz nasuwa sie pytanie na ile metoda z pomiarem centr akustycznych jest lepsza od metody z dokladnym usuwaniem predelay skoro przy wywalonym predelay wyniki symulacji sie pokrywaja.
            Chyba się źle zrozumieliśmy.
            Czy się wpisuje Z czy usuwa predelay, bez różnicy. Ważne żeby wiedzieć z której metody się korzysta.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

To dwie rozne rzeczy, o czym napisalem w tutorialu. Nie mozesz symulowac innych odleglosci, jesli kazdy z glosnikow nie posiada swoich parametrow XYZ ( no poza tweeterem jesli jest punktem referencyjnym ). Pisza w skrocie, usuwasz predalay z pomiarow, najlepiej usuwajac go z punktu 300 arty. Nastepnie wpisujesz Y dla midbasu czyli np -130mm jesli midbas jest 130mm pod tweeterem. Teraz wrzucasz sume referencji, ustawiasz odleglosc symulacji jak w pomiarze ( powiedzmy 1m pomiar, 1m symulacja ) i zmieniasz wartosc Z dla midwoofera, az pokryje sie z pomiarem sumy. Dopiero tak bedziesz mial mozliwosc symulacji z dowolnej odleglosci, na osi tweetera ( bo w tweetrze nie zmieniasz parametrow XYZ ).

Skomentuj

Chyba się źle zrozumieliśmy.
                Czy się wpisuje Z czy usuwa predelay, bez różnicy. Ważne żeby wiedzieć z której metody się korzysta.
                Ja wale na slepo Stosuje metode UDO. Albo sie UDO albo sie nie UDO.

Od kad uzywam arty zawsze wywalem predelay i pomiary wychodza 100%.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                To dwie rozne rzeczy, o czym napisalem w tutorialu. Nie mozesz symulowac innych odleglosci, jesli kazdy z glosnikow nie posiada swoich parametrow XYZ ( no poza tweeterem jesli jest punktem referencyjnym ). Pisza w skrocie, usuwasz predalay z pomiarow, najlepiej usuwajac go z punktu 300 arty. Nastepnie wpisujesz Y dla midbasu czyli np -130mm jesli midbas jest 130mm pod tweeterem. Teraz wrzucasz sume referencji, ustawiasz odleglosc symulacji jak w pomiarze ( powiedzmy 1m pomiar, 1m symulacja ) i zmieniasz wartosc Z dla midwoofera, az pokryje sie z pomiarem sumy. Dopiero tak bedziesz mial mozliwosc symulacji z dowolnej odleglosci, na osi tweetera ( bo w tweetrze nie zmieniasz parametrow XYZ ).

No wlasnie dzisiaj kolega kondrax uswiadomil mi sprawe z delta Y.
                Dziekowac

Skomentuj

Pogromca

kondrax

Pokrywają się pod warunkiem, że zrobiłeś pomiar sprawdzający z tej samej odległości, co pomiary cząstkowe głośników, z których zrobiłeś symulację.
                  Jeśli w Vituxie masz wpisane X,Y,Z = 0, to możesz sobie dowolnie wpisać wartość w polu "listening distance". Wtedy to i tak nic nie zmieni.
                  Dopiero jak wpiszesz rzeczywiste wartości X, Y, Z, to program uwględni przesunięcie fazowe z innej odległości, niż był wykonywany pomiar.

Siła Vituixa polega na tym, że robisz pomiar z 1m, a możesz sobie zasymulować co się dzieje z fazą z 2,5 czy 3,0m i każdej innej odległości.

Słuchaj Kondraxa i Pogromcy
                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

pawel
                    Ja ci powiem nawet tak, rzezbiac dawniej w SW czlowiek myslal ze jak tylko revers i charakterystyka bedzie sie zgadzac to juz jest po zawodach (z technicznego punktu widzenia). Majac nowe narzedzia mozna naprawde tworzyc zupelnie nowa lepsza jakosc. Ja wiem ze to tylko narzedzia i tak naprawde najwiecej zalezy od osoby, ktora je uzywa. Ale prawda jest taka ze majac lepsze narzedzia ma sie wieksze mozliwosci. Ulepilem zaledwie kilka projekcikow bez uzycia SW i sa to zdecydowanie lepsze projekty.

Skomentuj

Majac nowe narzedzia mozna naprawde tworzyc zupelnie nowa lepsza jakosc.
                      Niestety nie korzystasz z jednego z najważniejszych narzędzi programu fińskiego autora. Chodzi o pokazywanie charakterystyk kierunkowych, które mają nie mniejszy wpływ na odbiór muzyki niż charakterystyka na osi.

Skomentuj

Płytka freedsp SMD b ma babola, tak wiec przestrzegam.
                        Producent zapomniał o pinach MP4/MP5 - lrclk_in/bck_in ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                          Niestety nie korzystasz z jednego z najważniejszych narzędzi programu fińskiego autora. Chodzi o pokazywanie charakterystyk kierunkowych, które mają nie mniejszy wpływ na odbiór muzyki niż charakterystyka na osi.
                          Charakterystyki kierunkowe robie ale to dopiero na gotowym zestawie.

Nie mam jeszcze dorobionego odpowiedniego stolika obrotowego, bedzie stolik to beda dochodzily kolejne *.pir'y (bo i tak sie je obrabia pakietowo w sofcie).
                          Myslalem zeby zrobic ten sterowany z arty ale chyba mi to nie jest potrzebne do zycia, bede sobie lapka krecil.

tomekk
                          I jak to DSP daje rade ?? Pytam bo moze bede musial zrobic aktywny podzial na woferze i tak bylo by mi po prostu najlatwiej.
                          Mozna wejsc w ta plytke SMD B I2S'em moze ??
                          Last edited by borys; 01.01.2019, 18:52.

Skomentuj

Jedynie jak przylutujesz się do nóżek procka 48pin.
                            Ja już kończę swoją płytkę typowo pod i2s to będę wtedy testy robił.

Skomentuj

Aluminiowy (w całości) horn do kompresora na który w sumie jeszcze pewnie trochę poczekam:

Wkrótce powinny pojawić się 4x 10 calowce do kompletu i zostanie tylko czekanie na kompresor aby można było wreszcie coś całościowego posklejać

Wysokość z wszystkimi głośnikami w pionie wyjdzie przy dobrych wiatrach około 2,25 m...

Skomentuj

tuba od RCF ?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

a co zamówiłeś na 10 cali ?

Skomentuj

10NMBA520:

http://www.eighteensound.com/Product...3387/10nmba520

W następnym tygodniu powinny być

Skomentuj

mialem nic nie robic, nic nie naprawac, brac sie za hobby...
                                        a tu 3 osoby wpadly :(

Skomentuj

przecież to też szeroko pojęte Twoje hobby, chyba, że już nie:))
                                          przyjemniej jakaś kasa wpadnie na Twoje pomysły

Skomentuj

Czaruję...
                                          X