Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Coś się klei :)

No i mały fuck up z wymiarami z 247 mm zrobiło się 274 :)

Nie na temat...
    Z tymi mikrofonami/jig-ami/ systemami to szukacie problemów tam gdzie ich nie ma.
    Jak bym mierzył kolumny na co dzień zawodowo to bym się nie pierniczył i kupił Clio .
    W innych przypadkach prosty mic z kalibracją starczy .
    A jaki i czy na USB czy nie to sprawa wtóra .
    Przez tyle lat miałem wkładkę w rurce , teraz mam kalibrowanego mic-a i w sumie nic się dla mnie nie zmieniło .

Skomentuj

Budka dla ptaszkow?

Skomentuj

Dla takich małych białych :)

Nie na temat...
        Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        A Waszym zdaniem "dobry jakościowo bas", to jaki bas?
        Jakość basu to ja teraz w ilości cali mierzę
        Im więcej tym lepszy :)

Skomentuj

małe białe ptaszki to pewnie satori 13

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Przez tyle lat miałem wkładkę w rurce , teraz mam kalibrowanego mic-a i w sumie nic się dla mnie nie zmieniło .
            Bo jak się trafi na dobra wkładkę oraz masz dobry konfig reszty gratów, to nie ma co specjalnie zmieniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
              W tym omni dziwne jest o ze sample testowe są odtwarzane z CD tydziez plików mp3, nie generuje ich soft.
              W niektórych przypadkach ma to zalety. Jeśli robisz cyfrową zwrotnicę w foobar'ze lub innym odtwarzaczu plików na komputerze i potem chcesz zmierzyć charakterystykę to odtwarzasz playerem sygnały pomiarowe z CD lub plików.
              Last edited by Echo1; 27.12.2018, 01:47.

Skomentuj

Panowie, gdzie zamawiacie dobre transformatory zasilające w ilości jednej sztuki w sensownych pieniądzach?

Skomentuj

Zamawiałem na Toroidy.pl

Skomentuj

Potajemnie przed zona szybko zbilem budkie testowa.... ciiii

Biore sie za zwrotnice
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zwrotnice w a7 czy do kolumny glosnikowej

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

ostatnio białe w modzie

małe roszady w 3way
                        rs28a vs. sb26adc - dayton ma trochę lepszą wyższa srednice ale najwyższa oktawę taka se i trzeba ją trochę podciągać. nie wiem czy nie wróce do sb to ilość mikrodetali i przestrzeń jednak wygrywa.

Skomentuj

A takie pytanko mam z innej beczki. Czy moze ktos mial mozliwosc sprobowania wykonania obudow glosnikowych takich jak sonus faber elipsa ?
                          Chodzi mi o male monitory, ktore beda mogly sie zmiescic na niezbyt glebokiej polce (okolo 24cm).

o takie cus mniej wiecej :

Dragon
                          Z tymi metalowymi SB26adc to jest troche tak ze jak zapniesz do zestawu jakis nieco ostrzejszy element ukladanki albo masz material slabej jakosci to wrecz sie nie da tego sluchac. RS28a wybacza duzo w tej kwestji.
                          W dobrym systemie jest bardzo fajnie.

EDIT:

Jak by sie kto plikami chcial pobawic to prosze bardzo. W zalaczniku pliki po wykastrowaniu predelay + ZMA.
                          2x SB15CDC30-8 & TW29RB-4

Załączone pliki
                          Last edited by borys; 28.12.2018, 21:50.

Skomentuj

Coś tam się robi,tym razem dla kolegi któremu spodobało się to co obecnie tworzę

I jeszcze kilka fotek , opublikuję na forum jak skończę i coś tam opisze na tyle na ile umiem :-)
                            Projekt Borysa :))

Skomentuj

Test dsp - dodanie dwóch klocków z generatorem szumu i tyle, zajefajne - klik i gro.

Narazie DAC z sigmy, źródło generator programowy w DSP.

Następny krok do testu, źródło usb/i2s już z muza, jeszcze na DAC z układu.

Muszę deskę standardowo na te układy dociąć ;D

Skomentuj

Wszedzie bialo a sniegu nie ma, jak to jest
                                Wstepna robocza wersja MTMow na 2x SB15CDC + SB26ADC, buda taka jak kilka postow wyzej.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                  Wszedzie bialo a sniegu nie ma, jak to jest
                                  Wstepna robocza wersja MTMow na 2x SB15CDC + SB26ADC, buda taka jak kilka postow wyzej.
                                  Brak pisanego Delta Z oraz Delta Y.
                                  Czyli nie jest wpisane ile woofer jest dalej jak tweeter i o ile woofer jest niżej/wyżej od tweetera.
                                  Poczytaj wpis pogromcy na forum o arta. Równaj Delta Z do pomiaru referencyjnego.
                                  A i jak już ustaliła Dz dla cm z pomiaru. Przestaw w opcjach symulację dla miejsca odsłuchowego np. 2.5m.
                                  Last edited by kondrax; 31.12.2018, 00:51.
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Ostatnie odsłuchy po blisko roku natchnęły mnie do odświeżenia zwrotnicy, bo cały czas odnoszę wrażenie, że potencjał SB17MFC się marnuje.
                                    Brzmią trochę konturowo, no i teraz ponownie rzuciłem okiem na wygładzony pomiar samego woofera bez bramkowania, no i dosyć widoczna jest dziura w okolicach 200Hz, to kwestia obudowy? Bo na pomiarach producenta takiego czegoś nie ma.

Skomentuj

kondrax
                                      Pomiar w MTMie byl robiony z wysokosci wysokotonowki (jeden wofer na gorze i jeden na dole 135mm kazdy), delta Z jest wpisane 0mm. Pliki do symulacji juz sa ''wyrownane'' czasowo i symulacja w 100% pokrywa sie z rzeczywistym pomiarem.
                                      Symulacja jest standardowo ustawiona na 2,5m
                                      Bardzo chetnie poczytam posty Pogromcy jak je tylko znajde. Dziekowac

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                        Ostatnie odsłuchy po blisko roku natchnęły mnie do odświeżenia zwrotnicy, bo cały czas odnoszę wrażenie, że potencjał SB17MFC się marnuje.
                                        Brzmią trochę konturowo, no i teraz ponownie rzuciłem okiem na wygładzony pomiar samego woofera bez bramkowania, no i dosyć widoczna jest dziura w okolicach 200Hz, to kwestia obudowy? Bo na pomiarach producenta takiego czegoś nie ma.

Z jakiej odległości pomiar. Jaka bramka.
                                        Pamiętaj im krótsza bramka tym pomiar wyżej. Tzn. Jak mierzysz na dworze to zejdziesz nisko z pomiarem woofera jak w domu to i od 500hz cos dopiero sensownego jest.
                                        Poczytaj o łączeniu wykresów z bliskiego i dalekiego pola.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          kondrax
                                          Pomiar w MTMie byl robiony z wysokosci wysokotonowki (jeden wofer na gorze i jeden na dole 135mm kazdy), delta Z jest wpisane 0mm. Pliki do symulacji juz sa ''wyrownane'' czasowo i symulacja w 100% pokrywa sie z rzeczywistym pomiarem.
                                          Symulacja jest standardowo ustawiona na 2,5m
                                          Bardzo chetnie poczytam posty Pogromcy jak je tylko znajde. Dziekowac
                                          https://diyaudio.pl/showthread.php/1...l=1#post469761

Borys jest metoda, że arta mierzy jak SW i sam oblicza Delta Z ale wypada to wpisywać ręcznie. Bez wartości, wpisywanie z automatu to dla amatorów jest [emoji6]
                                          Na oko widzę przecież, że nie masz cofniętego tweetera do woofera to jak możesz miec Z=0. Chyba, że wpisałeś opóźnienie w pierwszej zakładce.
                                          Wiem, że MTM ale nie wpisując Y program zakłada, że mierzysz głośnik coaxialny a tak nie jest przecież. Masz woofer oddalony o te 135mm od pomiaru na wysokości TW.
                                          Niby niuanse ale jak robić to zgodnie ze sztuką [emoji16]

A tak w ogóle zerknij na wykres impedancji, coś ci za nisko zeszło

Nie odbierz moich postów jako wymądrzanie się, ale jako rady, które udało mi się wydobyć od Łukasza (Pogromcy Mitów) - można było też czytać dokładnie manuale ale po co
                                          Last edited by kondrax; 31.12.2018, 11:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X