Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[IMG][/IMG]

Niestety mr13 już mam kupionego i nie chce go zmieniać.
    Mam 90 litrów powietrza na woofery jeśli można sensownie upchać coś lepszego od nrxów to czemu nie.
    Dobrze by było jakby ktoś jeszcze się wypowiedział na ten temat.

Skomentuj

Sowiński

Frez pod wszystkie SB 23 jest taki sam. Pojemność na dwa woofery masz ok, co najwyżej wrzuciszcz dwie cegły do środka i obejmiesz parę litrów :biggrin:
      Komore sredniaka zaprojektowales trochę kiepsko. Za głośnikiem jest za płytko.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
        Sowiński

Frez pod wszystkie SB 23 jest taki sam. Pojemność na dwa woofery masz ok, co najwyżej wrzuciszcz dwie cegły do środka i obejmiesz parę litrów :biggrin:
        Komore sredniaka zaprojektowales trochę kiepsko. Za głośnikiem jest za płytko.
        Front będzie drewniany więc pewnie dojdzie jeszcze z 20 mm lekko.
        Niestety inaczej się nie dało bo musiałbym albo robić ścinkę po łuku albo bawić się z kątami żeby bok formatki w miarę zgadzał się z promieniem boku a to jest kłopotliwe.
        Takie wzmocnienia jak u mnie są tak leciutkie że parę cegieł w sam raz by było :biggrin:

Skomentuj

Ładne? :)

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Takie tam ameliniowe warcaby z cnc :)

fi 50mm, gwintowane M4.

Zostaje jeszcze proszek na czarno :)
            http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Ładne?
              Spoko, ale wygodniej było by gdyby w tej pleksi było wycięcie na wkrętak, nie trzeba by było jej odkręcać przy każdorazowym przykręcaniu/odkręcaniu kabli.
              Rozumiem że to do auta?
              Jakie głośniczki?

Ja w planach mam zwrotki zewnętrzne jak w kenrick sound.

Skomentuj

Tak do samochodu. Dls up2,5 i rc1
                Moze masz racje z tymi otworami ale to bedzie raz zamontowane i juz nie ruszane

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                planach mam zwrotki zewnętrzne jak w kenrick sound.
                Nie wiem jakie
                Pokaz
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
                  Mam 90 litrów powietrza na woofery jeśli można sensownie upchać coś lepszego od nrxów to czemu nie.
                  .
                  Sowiński dziś siedziałem nad rysowaniem kształtu wręgi do kolumny a'la Sonus Faber.

Wyszła jebitnie wielka - szerokość za frontem 20 cm, później rozszerza się do 22,2 cm by łagodnie zbiegać się do końca (kolumna wyjdzie pewnie ok 26,5 cm szeroka, albo i więcej). Długość tej wręgi to 43 cm (+ front więc kolumna będzie min. 46-47 cm głęboka). Wstępne obliczenia wykazały całkowitą powierzchnię wręgi w wielkości 753 cm2 (po odjęciu końca). Więc kolumna o wnętrzu wysokim na 115 cm (ok. 120 całkowitej wysokości), będzie miała tylko 86,6 dm3. Nieco skonfundowany wynikami obliczeń pola za pomocą aproksymacji do trapezów podjąłem się wyzwania i policzyłem kwadraty siatki centymetrowej na papierze i wynik różnił się tylko o 1 cm2 względem obliczeń :lol:

Według Twoich informacji masz łącznie ok. 95l netto (więc pewnie ponad 100 l brutto). Jakie więc masz dokładnie wewnętrzne wymiary?

Zobacz np Sounddeco Alpha F3 - ma wymiary zewnętrzne 1100 x 250 x 488 mm czyli, to kawał mebla, a zastosowany tam średniak potrzebuje tylko 3-4 l OZ.
                  Last edited by jaro4444; 24.06.2018, 20:06.

Skomentuj

Ładne? :)

nowa seria kondow jantzena? :o
                    ale zacofany jestem :/

Skomentuj

Nowe ale bardzo drogie
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem jakie
                        Pokaz

Skomentuj

trzeba by trochę czasu znaleźć i daca nowego podłączyć

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                            Sowiński dziś siedziałem nad rysowaniem kształtu wręgi do kolumny a'la Sonus Faber.

Wyszła jebitnie wielka - szerokość za frontem 20 cm, później rozszerza się do 22,2 cm by łagodnie zbiegać się do końca (kolumna wyjdzie pewnie ok 26,5 cm szeroka, albo i więcej). Długość tej wręgi to 43 cm (+ front więc kolumna będzie min. 46-47 cm głęboka). Wstępne obliczenia wykazały całkowitą powierzchnię wręgi w wielkości 753 cm2 (po odjęciu końca). Więc kolumna o wnętrzu wysokim na 115 cm (ok. 120 całkowitej wysokości), będzie miała tylko 86,6 dm3. Nieco skonfundowany wynikami obliczeń pola za pomocą aproksymacji do trapezów podjąłem się wyzwania i policzyłem kwadraty siatki centymetrowej na papierze i wynik różnił się tylko o 1 cm2 względem obliczeń :lol:

Według Twoich informacji masz łącznie ok. 95l netto (więc pewnie ponad 100 l brutto). Jakie więc masz dokładnie wewnętrzne wymiary?

Zobacz np Sounddeco Alpha F3 - ma wymiary zewnętrzne 1100 x 250 x 488 mm czyli, to kawał mebla, a zastosowany tam średniak potrzebuje tylko 3-4 l OZ.
                            Ja stworzyłem kształt w solid edgu 2018 i wyciągnąłem z niego bryłę.
                            Wybrałem z zakładki kontrola funkcje pomiar i odczytałem wartość.
                            Sprawdziłem czy objętość zgadza się po pomnożeniu przez wysokość jaka mi odpowiada.
                            Ewentualnie można korygować prostym fragmentem od frontu kolumny jak brakuje kilka litrów.
                            Wydaje mi się że tak jest prościej niż liczyć kratki i przekształcać promień na proste odcinki i kombinować.
                            Używając narzędzi CAD możesz policzyć objętość wzmocnień i praktycznie każdy wymiar.
                            Szkoda czasu i pieniędzy na błędy gdy coś się liczy na kartce czy w pamięci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sowiński Zobacz posta
                              Ja stworzyłem kształt w solid edgu 2018 i wyciągnąłem z niego bryłę.
                              Wybrałem z zakładki kontrola funkcje pomiar i odczytałem wartość.
                              Sprawdziłem czy objętość zgadza się po pomnożeniu przez wysokość jaka mi odpowiada.
                              Ewentualnie można korygować prostym fragmentem od frontu kolumny jak brakuje kilka litrów.
                              Wydaje mi się że tak jest prościej niż liczyć kratki i przekształcać promień na proste odcinki i kombinować.
                              Używając narzędzi CAD możesz policzyć objętość wzmocnień i praktycznie każdy wymiar.
                              Szkoda czasu i pieniędzy na błędy gdy coś się liczy na kartce czy w pamięci.
                              Nie wątpię, że postęp daje przewagę - dlatego poprosiłem Cię o konkretne wymiary, bo odnosząc wielkość przegród to Twojej stopy, obawiam się, że mógł nastąpić błąd w obliczeniach.
                              Papier służył do wyrysowania 1:1 by sprawdzić proporcje i kształt. Potem zostanie przelane to na bity.

Skomentuj

Obudowa do mojego iamp to jedna seria niepowodzeń.
                                Brak wiary normalnie, Eh.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czesc front panelu

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Coś się tam dzieje .

Będzie coś z tego?

Skomentuj

Raven co to za tweeter bo nie widzę
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Css 25

Skomentuj

Będzie projekt na forum :) Może na AVS
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Prawie koniec:mellow:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X