Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Herbatniki i Spendory sa piekne, a topowe modele graja topowo :)

Skomentuj

Skusiłbym się na DIY Harbeth M40.1 DOMESTIC :biggrin: herbatniki z domestosem mniami

Skomentuj

Klocki już w domu :)No to czas trochę rozruszać trochę te głośniki :thumbsup:
        Last edited by andiandi2103; 18.03.2018, 17:17.

Skomentuj

No pięknie WO... w TL musi nieźle grzmieć :thumbsup:

Skomentuj

Aż szkoda ich postawionych do odsłuchu w takim miejscu.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Aż szkoda ich postawionych do odsłuchu w takim miejscu.
              No niestety mnie też to nie cieszy ale narazie nie mam innej możliwości ustawnych. I muszę się męczyć póki co tak:> nie zawsze jest tak jak by się chciało.
              Last edited by andiandi2103; 18.03.2018, 18:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                Branża może wprowadzicie do oferty jakieś obudowy uniwersalne? Niektórzy w domowych warunkach mają większy problem ze zrobieniem obudowy niż z pomiarami i projektem zwrotnicy
                Rozważałem taki pomysł już kilku krotne na przełomie lat - mała pracowania stolarska jest. Robiliśmy kilka par obudów na zamówienie także gotowych kolumn na Naszych obudowach i sporo tzw. formatek frontów - frezowanie otworów.

Ale nie jest to takie proste jak się wydaje. Usługi stolarskie to przede wszystkim czas a On kosztuje. Jeśli nie robimy obudów z litego drewna lub bardzo złożonych materiałowo i kształtowo to sam materiał to mały odsetek ceny - A większość klientów tego nie może pojąć jak 4 kawałki sklejki mogą tyle kosztować bo to nie te kawałki sklejki kosztują tylko praca włożona. Jeśli ktoś robił sam obudowy niech policzy godziny robocze jakie na to poświęcił i przeliczy na pieniądze jakie chciałby za ten czas zarobić w pracy.
                Mamy tak dużo zleceń na usługi projektowe, pomiarowe, montażowe i serwisowe że nie kalkuluje się nam robić zleceń stolarskich poza tymi na Nasze potrzeby - Nie wykluczam w przyszłości jak przybędzie rak do pracy.

A precyzując twoje pytanie o produkty seryjnie powielane tzw obudowy uniwersalne które można produkować taniej bo w serii to tez nie jest takie proste - co klient to wymagania i każdemu się coś nie spodoba a to kształt nie taki a to kolor nie taki a to tamto no i ta cena za 4 kawałki drewna :) Są na rynku takie obudowy od Daytona i jakoś nie cieszą się wielkim wzięciem.

A obudowy do Bardzo zaawansowanych kolumn aplikacyjnie to potrafią kosztować kilkukrotnie drożej od głośników mimo ze te też są na wysokim poziomie. - I tego to już nikt kto buduje kolumny Sam nie zrozumie."Panie - a dlaczego te kolumny kosztują 50k, skoro policzyłem ceny głośników i wyszło 10k - Ja wam takie same zrobie za 15k - chcecie kupić ??" Nie śmiejcie się tacy klienci się zdarzają :)

Dlatego rynek DIY ma tak wielu entuzjastów - Jak ktoś potrafi może poświęcić dużo swojego wolnego czasu i często nerwów to zbuduje Sam. I w mojej ocenie nie chodzi o to aby było taniej tylko oto SAM.

Ogólnie trudny temat. Ale jest kilka osób które pałają się tylko tym i z tego co się orientuje mają co robić.

Skomentuj

Wykonanie uniwersalnych obudów moglibyście zlecić zewnętrznej firmie np. Pylonowi.

Obudowy Daytona słabo się sprzedają bo ich cena jest za wysoka. Jakby kosztowały połowę ceny to lepiej by się sprzedawały.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Wykonanie uniwersalnych obudów moglibyście zlecić zewnętrznej firmie np. Pylonowi.

Obudowy Daytona słabo się sprzedają bo ich cena jest za wysoka. Jakby kosztowały połowę ceny to lepiej by się sprzedawały.
                    No i niestety wracamy do meritum sprawy :)

Zamówić w zewnętrznej firmie 100 par obudów - bo żaden park maszynowy nie zrobi Ci nic jednostkowo. I sprzedawać to przez kolejne 10 lat i magazynować to słaby deal :) Nie ukrywajmy - Takie obudowy nawet jakby były tanie - A tanie to mogą być tylko z 16mm paździerza w laminacie - nie stały by się hitem sprzedaży porównywalnym z SB po obniżce :) MDF bez widocznych łączeń składania w nawet standardowym fornirze to koszt kilku krotnie większy i to już w mniemaniu większości zainteresowanych nie będzie tanie.

Pomijam już fakt raczej oczywisty że takie obudowy mogą mieć uniwersalność na zasadzie kształtu i litrażu bo przy mnogości rozmiarów koszy, złącz i frezów dzisiejszych głośników te i tak nie będą mogły mieć już wykonanych otworów. A poza pięknym wykończeniem to własnie wykonanie frezów jest najtrudniejsze dla początkujących.

Więc chyba świat DIY zostanie przy dwóch wyborach:
                    - Zrobić Samemu co potrafie
                    - Zlecić indywidualnie małym manufakturą co nie potrafię.
                    Last edited by Zap Projekt; 18.03.2018, 23:13.

Skomentuj

w takie budki zaaplikuję accutony,To jest moja pierwsza próba z giętymi bokami. Fronty myślę dać ze skosami, finalnie coś ala SF.
                      Szukam do nich tylko tweeter-ów.
                      Na szczycie listy jest na razie taki tweeter dostepny też u naszego Forumowego kolegi
                      http://loudspeakershop.eu/glosnik-ac...3-6-p-713.html
                      ale szukam jeszcze czegoś tańszego, znalazłem tez taki:

Choć ponoć on du... nie urywa to podoba misię wizualnie.
                      Last edited by sylvek; 19.03.2018, 15:16.

Skomentuj

Na forum jest podobny projekt z Accutonem 15 cm połączony z Visatonem KE25 SC - mi ta wysokotonówka bardzo się podobała :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Na forum jest podobny projekt z Accutonem 15 cm połączony z Visatonem KE25 SC - mi ta wysokotonówka bardzo się podobała :)
                          Tak widziałem, nawet nie wiesz jak żałuję że to nie ten sam woofer.
                          Uprosciło by mi to wiele spraw.
                          Tega Visatona też biorę pod uwagę. Lecz różnica w cenie nie jest tak duża i może nagią bym się na accutona.
                          Tylko czy ten c25 jest dobrym głośnikiem.
                          Na razie mam czas na spokojne skończenie skrzynek i w międzyczasie na coś się zdecyduje.

Skomentuj

Niedługo będzie ceramiczny tweeter SB Acoustics

http://www.sbacoustics.com/index.php...b26cdc-c000-4/

Skomentuj

Którego też nikt nie słuchał.
                              Cholera naprawdę ciężko jest się zdecydować. Być może zostanę przy tym visatonie.
                              Choć dopłata do accutona nie jest specjalnie wielka.

Skomentuj

Kwestia tego czy ten accuton jest lepszy od visatona :p .

Skomentuj

To jest też dobre pytanie

Skomentuj

Chlopaki uzywa ktos Vituixcada do projektowania zwrotnic ??
                                    Jak wam sie sprawdza ??
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dla mnie bomba
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                        Jak wam sie sprawdza ??
                                        Daje radę! :biggrin:
                                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          Jak wam sie sprawdza ??
                                          Nie znam nic lepszego i darmowego :) ale ma dla mnie spore wady.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X