Herbatniki i Spendory sa piekne, a topowe modele graja topowo :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Klocki już w domu :)No to czas trochę rozruszać trochę te głośniki :thumbsup:Last edited by andiandi2103; 18.03.2018, 17:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAż szkoda ich postawionych do odsłuchu w takim miejscu.Last edited by andiandi2103; 18.03.2018, 18:17.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaBranża może wprowadzicie do oferty jakieś obudowy uniwersalne? Niektórzy w domowych warunkach mają większy problem ze zrobieniem obudowy niż z pomiarami i projektem zwrotnicy
Ale nie jest to takie proste jak się wydaje. Usługi stolarskie to przede wszystkim czas a On kosztuje. Jeśli nie robimy obudów z litego drewna lub bardzo złożonych materiałowo i kształtowo to sam materiał to mały odsetek ceny - A większość klientów tego nie może pojąć jak 4 kawałki sklejki mogą tyle kosztować bo to nie te kawałki sklejki kosztują tylko praca włożona. Jeśli ktoś robił sam obudowy niech policzy godziny robocze jakie na to poświęcił i przeliczy na pieniądze jakie chciałby za ten czas zarobić w pracy.
Mamy tak dużo zleceń na usługi projektowe, pomiarowe, montażowe i serwisowe że nie kalkuluje się nam robić zleceń stolarskich poza tymi na Nasze potrzeby - Nie wykluczam w przyszłości jak przybędzie rak do pracy.
A precyzując twoje pytanie o produkty seryjnie powielane tzw obudowy uniwersalne które można produkować taniej bo w serii to tez nie jest takie proste - co klient to wymagania i każdemu się coś nie spodoba a to kształt nie taki a to kolor nie taki a to tamto no i ta cena za 4 kawałki drewna :) Są na rynku takie obudowy od Daytona i jakoś nie cieszą się wielkim wzięciem.
A obudowy do Bardzo zaawansowanych kolumn aplikacyjnie to potrafią kosztować kilkukrotnie drożej od głośników mimo ze te też są na wysokim poziomie. - I tego to już nikt kto buduje kolumny Sam nie zrozumie."Panie - a dlaczego te kolumny kosztują 50k, skoro policzyłem ceny głośników i wyszło 10k - Ja wam takie same zrobie za 15k - chcecie kupić ??" Nie śmiejcie się tacy klienci się zdarzają :)
Dlatego rynek DIY ma tak wielu entuzjastów - Jak ktoś potrafi może poświęcić dużo swojego wolnego czasu i często nerwów to zbuduje Sam. I w mojej ocenie nie chodzi o to aby było taniej tylko oto SAM.
Ogólnie trudny temat. Ale jest kilka osób które pałają się tylko tym i z tego co się orientuje mają co robić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaWykonanie uniwersalnych obudów moglibyście zlecić zewnętrznej firmie np. Pylonowi.
Obudowy Daytona słabo się sprzedają bo ich cena jest za wysoka. Jakby kosztowały połowę ceny to lepiej by się sprzedawały.
Zamówić w zewnętrznej firmie 100 par obudów - bo żaden park maszynowy nie zrobi Ci nic jednostkowo. I sprzedawać to przez kolejne 10 lat i magazynować to słaby deal :) Nie ukrywajmy - Takie obudowy nawet jakby były tanie - A tanie to mogą być tylko z 16mm paździerza w laminacie - nie stały by się hitem sprzedaży porównywalnym z SB po obniżce :) MDF bez widocznych łączeń składania w nawet standardowym fornirze to koszt kilku krotnie większy i to już w mniemaniu większości zainteresowanych nie będzie tanie.
Pomijam już fakt raczej oczywisty że takie obudowy mogą mieć uniwersalność na zasadzie kształtu i litrażu bo przy mnogości rozmiarów koszy, złącz i frezów dzisiejszych głośników te i tak nie będą mogły mieć już wykonanych otworów. A poza pięknym wykończeniem to własnie wykonanie frezów jest najtrudniejsze dla początkujących.
Więc chyba świat DIY zostanie przy dwóch wyborach:
- Zrobić Samemu co potrafie
- Zlecić indywidualnie małym manufakturą co nie potrafię.Last edited by Zap Projekt; 18.03.2018, 23:13.
Skomentuj
-
w takie budki zaaplikuję accutony,To jest moja pierwsza próba z giętymi bokami. Fronty myślę dać ze skosami, finalnie coś ala SF.
Szukam do nich tylko tweeter-ów.
Na szczycie listy jest na razie taki tweeter dostepny też u naszego Forumowego kolegi
http://loudspeakershop.eu/glosnik-ac...3-6-p-713.html
ale szukam jeszcze czegoś tańszego, znalazłem tez taki:
Choć ponoć on du... nie urywa to podoba misię wizualnie.Last edited by sylvek; 19.03.2018, 15:16.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNa forum jest podobny projekt z Accutonem 15 cm połączony z Visatonem KE25 SC - mi ta wysokotonówka bardzo się podobała :)
Uprosciło by mi to wiele spraw.
Tega Visatona też biorę pod uwagę. Lecz różnica w cenie nie jest tak duża i może nagią bym się na accutona.
Tylko czy ten c25 jest dobrym głośnikiem.
Na razie mam czas na spokojne skończenie skrzynek i w międzyczasie na coś się zdecyduje.
Skomentuj
-
Niedługo będzie ceramiczny tweeter SB Acoustics
http://www.sbacoustics.com/index.php...b26cdc-c000-4/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaChlopaki uzywa ktos Vituixcada do projektowania zwrotnic ??
Jak wam sie sprawdza ??
"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaChlopaki uzywa ktos Vituixcada do projektowania zwrotnic ??
Jak wam sie sprawdza ??
Skomentuj
Skomentuj