To czy bas jest twardy czy miekki nie zależy bezpośrednio od materiału membrany.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaOd czego zależy?Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaod projektu glosnikahttps://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaOd czego zależy?
Skomentuj
-
Teoretyczne tak (długość fali odniesiona do średnicy membrany) ale próby odsłuchowe mówią co innego.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Tak samo niektórzy nie tolerują membrany biernej bo brzmienie im przypomina odgłos uderzania w bęben.
Najlepiej byłoby zrobić porównanie na głośnikach o prawie tych samych parametrach różniące się materiałem membrany. SB Acoustics ma w ofercie głośniki zbudowane identycznie różniące się tylko membraną.Last edited by Echo1; 29.10.2017, 19:35.
Skomentuj
-
mierzylem tylko jedna sztuke. ciekaw jestem czy wszystkie maja taki przebieg
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaA my dzisiaj takie zabawy (ja i pawel_luk)
jakby reszta glosnikow miala takie akcenty to co innego
Skomentuj
-
Demon po pomiarach i kilku wersjach zwrotki już gra .
pr170m0 pozytywne zaskoczenie może nie gra jakościowo jak nowoczesne głosiki satori czy illuminatory za to ma power :)
Średniak jak na taki rozmiar świetnie gra wyższą średnicę , można dzielić wysoko i dowolnie łagodnie .
Mocny kandydat na prawdziwy akustyczny 1 rząd wraz z kopułką która jako jedna z nielicznych będzie wstanie to wytrzymać .
Za to od dołu na niewiele pozwala , praktycznie nie ma xmax i jak się go podzieli za nisko to się zaczyna gubić .
500Hz LR2 to max raczej dające jeszcze zapas na duże głośności .
Kopułka audaxa też gra z dynamiką ale tutaj słychać braki jakościowe już zdecydowanie bardziej, niemniej to głośnik za dwie i pół stówy i w tej kategorii jest bardziej niż OK .
Kolumna mierzona była na raty , dół ze średniakiem 2 tygodnie temu na dworze.
Góra w piwnicy .
Na górze wyszedł rów na 11-12k . Pewnie dyfrakcja od krawędzi tuby .
Nie mam aktualnie odpowiedniego filcu żeby poeksperymentować z tym .
Nad basem i flitem na dole jeszcze dużo pracy...
Zmierzyłem też THD basu na poziomie głośności już niemal nie do zniesienia :)
Przy odsłuchu trzeba uważać z głośnością , zestaw ma bardzo wysoko położony punkt kompresji + SPL na poziomie 93-94dB ...
Stopniowo zwiększając głośność słuch się adaptuje i żeby zorientować się, że jest dużo za głośno trzeba na dłuższą chwilę wyłączyć muzykę lub wyjść i wejść ponownie do pomieszczenia .
Dynamika zestawu "sama" wręcz odkręca gałkę :)Last edited by raven1985; 29.10.2017, 21:47.
Skomentuj
-
zabralem sie za pomiary kolumn omnipolarnych na audio show
zanim wytocze odpowiednie stozki z drewna to zaczalem od stozkow z mdfu
kat wierzcholkowy 60-130 stopni co 10 stopni
po pierwszej serii pomiarow bylem mocno zawiedziony - brak wnioskow :/
dopiero po pomiarze wysokotonowki bylo widac jakies roznice
pomiary wygladzone o 1 oktawe zeby cokolwiek bylo widac
przeanalizuje na spokojnie dane i wyciagne jakies wnioski
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaTak samo niektórzy nie tolerują membrany biernej bo brzmienie im przypomina odgłos uderzania w bęben.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazabralem sie za pomiary kolumn omnipolarnych na audio show
http://www.randteam.de/AxiDriver/Axi...rn-Sphere.html
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPredzej bym powiedzial, ze to wina znieksztalcen fazowych oraz narastania i wygaszania impulsow.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
mierzylem tylko jedna sztuke. ciekaw jestem czy wszystkie maja taki przebieg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaOprócz praktycznych prób warto też zrobić symulacje dzięki którym będzie mniej błędów w czasie prób. Jest świetny soft do tego celu http://www.randteam.de/AxiDriver/Index.html
szybciej jednak bylo zrobic stozki i poswiecic caly dzien na pomiary :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postamyslalem ze bedzie wieksza roznica
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postanawet mam go na kompie. nie umiem sie obslugiwac
szybciej jednak bylo zrobic stozki i poswiecic caly dzien na pomiary
Z lewej strony masz zakładki :
Solver - Ustawia się zakres częstotliwości i częstotliwość próbkowania dla symulacji.
Diaphragm - Wybiera się kształt membrany, jej średnicę i wysokość, szerokość zawieszenia i inne parametry.
Baffle - Tu wpisuje się średnicę i wysokość dla tworzonej ścianki. Wysokość jest mierzona od ostatnio podanej. Rysowanie linii zaczyna się od średnicy membrany plus 2 x szerokość zawieszenia. Można dodać jakiś rozpraszacz (Reflector) tak samo podając średnicę i wysokość. Przykładowo wygląda to tak:
Baffle front
29mm 1mm
35mm 3mm
50mm 2mm
Reflector
6mm 7mm
19mm -1mm
19mm 1mm
6mm 1mm
6mm -1mm
Motor - Podaje się parametry napędu głośnika.
Vacs - Charakterystyki które mają być wyświetlone w programie Vacs lub VacsViewer.
Przykładowe projekty http://www.randteam.de/_Docs/AxiDriv...20projects.zipLast edited by Echo1; 30.10.2017, 14:31.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaSugeruje spróbować nakleić pod siatkę mały foliowy krążek w centralnej osi kopułki powinien osłabić rezonans alu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato nie jest tak slyszalny rezonans jak w TBFCG
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapo pierwszej serii pomiarów bylem mocno zawiedziony - brak wnioskow :/
A pamietacie te "dziwy" koncepcyjne które pokazywałem kiedyś ?
Już kończą montować 1 parę demo. Kolumny powstaną w dwóch wersjach 4 i 5 głośnikowe
na dniach będziemy filtrować takie "retro" monitorki
Przez ostatnie lata tak skrajnie rożne koncepcje aplikacji przerabiałem szukając "złotego środka" że tęsknie za "pudłami"Last edited by Zap Projekt; 30.10.2017, 19:26.
Skomentuj
Skomentuj