Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To czy bas jest twardy czy miekki nie zależy bezpośrednio od materiału membrany.

Skomentuj

Od czego zależy?

Skomentuj

od projektu glosnika

- - - - - aktualizacja - - - - -

prosiliscie o pomiar glosnika z i bez maskownicy

oto wynik

myslalem ze bedzie wieksza roznica

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
          Od czego zależy?
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          od projektu glosnika
          A konkretnie od parametrów.
          https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Od czego zależy?
            W zakresie basu, kazda membrana pracuje tlokowo, dlatego najwazniejsze sa parametry glosnika i jego napedu, oraz oczywiscie aplikacja. Topowe glosniki Audiotechnology maja wlasnie membrany polipropylenowe oraz kanapki z PP.

Skomentuj

Teoretyczne tak (długość fali odniesiona do średnicy membrany) ale próby odsłuchowe mówią co innego.

Tak samo niektórzy nie tolerują membrany biernej bo brzmienie im przypomina odgłos uderzania w bęben.

Najlepiej byłoby zrobić porównanie na głośnikach o prawie tych samych parametrach różniące się materiałem membrany. SB Acoustics ma w ofercie głośniki zbudowane identycznie różniące się tylko membraną.
              Last edited by Echo1; 29.10.2017, 19:35.

Skomentuj

masz czas do audio show. kup 3-4 takie same glosniki i 3-4 rozne membrany (o tej samej masie) i posluchamy

Skomentuj

Pawel S. mógłbyś zmierzyć impedancję wysokotonowego STX?

Skomentuj

A my dzisiaj takie zabawy (ja i pawel_luk)

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

mierzylem tylko jedna sztuke. ciekaw jestem czy wszystkie maja taki przebieg

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                      A my dzisiaj takie zabawy (ja i pawel_luk)
                      jakos nie pasuje mi ten srebrny pierscien tutaj :/
                      jakby reszta glosnikow miala takie akcenty to co innego

Skomentuj

Demon po pomiarach i kilku wersjach zwrotki już gra .
                        pr170m0 pozytywne zaskoczenie może nie gra jakościowo jak nowoczesne głosiki satori czy illuminatory za to ma power :)
                        Średniak jak na taki rozmiar świetnie gra wyższą średnicę , można dzielić wysoko i dowolnie łagodnie .
                        Mocny kandydat na prawdziwy akustyczny 1 rząd wraz z kopułką która jako jedna z nielicznych będzie wstanie to wytrzymać .
                        Za to od dołu na niewiele pozwala , praktycznie nie ma xmax i jak się go podzieli za nisko to się zaczyna gubić .
                        500Hz LR2 to max raczej dające jeszcze zapas na duże głośności .
                        Kopułka audaxa też gra z dynamiką ale tutaj słychać braki jakościowe już zdecydowanie bardziej, niemniej to głośnik za dwie i pół stówy i w tej kategorii jest bardziej niż OK .

Kolumna mierzona była na raty , dół ze średniakiem 2 tygodnie temu na dworze.
                        Góra w piwnicy .

Na górze wyszedł rów na 11-12k . Pewnie dyfrakcja od krawędzi tuby .
                        Nie mam aktualnie odpowiedniego filcu żeby poeksperymentować z tym .

Nad basem i flitem na dole jeszcze dużo pracy...

Zmierzyłem też THD basu na poziomie głośności już niemal nie do zniesienia :)

Przy odsłuchu trzeba uważać z głośnością , zestaw ma bardzo wysoko położony punkt kompresji + SPL na poziomie 93-94dB ...
                        Stopniowo zwiększając głośność słuch się adaptuje i żeby zorientować się, że jest dużo za głośno trzeba na dłuższą chwilę wyłączyć muzykę lub wyjść i wejść ponownie do pomieszczenia .
                        Dynamika zestawu "sama" wręcz odkręca gałkę :)
                        Last edited by raven1985; 29.10.2017, 21:47.

Skomentuj

zabralem sie za pomiary kolumn omnipolarnych na audio show

zanim wytocze odpowiednie stozki z drewna to zaczalem od stozkow z mdfu
                          kat wierzcholkowy 60-130 stopni co 10 stopni

po pierwszej serii pomiarow bylem mocno zawiedziony - brak wnioskow :/

dopiero po pomiarze wysokotonowki bylo widac jakies roznice

pomiary wygladzone o 1 oktawe zeby cokolwiek bylo widac
                          przeanalizuje na spokojnie dane i wyciagne jakies wnioski

Skomentuj

Tak samo niektórzy nie tolerują membrany biernej bo brzmienie im przypomina odgłos uderzania w bęben.
                            Predzej bym powiedzial, ze to wina znieksztalcen fazowych oraz narastania i wygaszania impulsow.

Skomentuj

zabralem sie za pomiary kolumn omnipolarnych na audio show
                              Oprócz praktycznych prób warto też zrobić symulacje dzięki którym będzie mniej błędów w czasie prób. Jest świetny soft do tego celu http://www.randteam.de/AxiDriver/Index.html

http://www.randteam.de/AxiDriver/Axi...rn-Sphere.html

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Predzej bym powiedzial, ze to wina znieksztalcen fazowych oraz narastania i wygaszania impulsow.
                              Bass-reflex nie powoduje takiego podbarwienia.

mierzylem tylko jedna sztuke. ciekaw jestem czy wszystkie maja taki przebieg
                              Dzięki. To co chciałem zobaczyć nie ma na wykresie. Nie widzę piku na impedancji pochodzącego od break-up'u aluminiowej membrany

Skomentuj

Oprócz praktycznych prób warto też zrobić symulacje dzięki którym będzie mniej błędów w czasie prób. Jest świetny soft do tego celu http://www.randteam.de/AxiDriver/Index.html
                                nawet mam go na kompie. nie umiem sie obslugiwac :p
                                szybciej jednak bylo zrobic stozki i poswiecic caly dzien na pomiary :p

Skomentuj

myslalem ze bedzie wieksza roznica
                                  -Różnica do przewidzenia. Podobnie metalowe siatki na kolumna PRO też niewiele zmieniają. Sugeruje spróbować nakleić pod siatkę mały foliowy krążek w centralnej osi kopułki powinien osłabić rezonans alu

Skomentuj

nawet mam go na kompie. nie umiem sie obslugiwac
                                    szybciej jednak bylo zrobic stozki i poswiecic caly dzien na pomiary
                                    Wbrew pozorom obsługa jest prosta. Otwierasz jakiś przykładowy plik. Niech będzie "Dome - Horn Reflector.axi"
                                    Z lewej strony masz zakładki :

Solver - Ustawia się zakres częstotliwości i częstotliwość próbkowania dla symulacji.

Diaphragm - Wybiera się kształt membrany, jej średnicę i wysokość, szerokość zawieszenia i inne parametry.

Baffle - Tu wpisuje się średnicę i wysokość dla tworzonej ścianki. Wysokość jest mierzona od ostatnio podanej. Rysowanie linii zaczyna się od średnicy membrany plus 2 x szerokość zawieszenia. Można dodać jakiś rozpraszacz (Reflector) tak samo podając średnicę i wysokość. Przykładowo wygląda to tak:

Baffle front
                                    29mm 1mm
                                    35mm 3mm
                                    50mm 2mm

Reflector
                                    6mm 7mm
                                    19mm -1mm
                                    19mm 1mm
                                    6mm 1mm
                                    6mm -1mm

Motor - Podaje się parametry napędu głośnika.

Vacs - Charakterystyki które mają być wyświetlone w programie Vacs lub VacsViewer.

Przykładowe projekty http://www.randteam.de/_Docs/AxiDriv...20projects.zip
                                    Last edited by Echo1; 30.10.2017, 14:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      Sugeruje spróbować nakleić pod siatkę mały foliowy krążek w centralnej osi kopułki powinien osłabić rezonans alu
                                      to nie jest tak slyszalny rezonans jak w TBFCG. tutaj taki zabieg nie jest wymagany

Skomentuj

to nie jest tak slyszalny rezonans jak w TBFCG
                                        - Fakt Alu STX-a gra nadwyraz łagodnie :)

po pierwszej serii pomiarów bylem mocno zawiedziony - brak wnioskow :/
                                        - No niestety. Z mojego doświadczenia podzielę się że falowód dla " wysokich"powinien być raczej symetryczny maksymalnie jak się da i w miarę krótki. Profil takiego stożka lepiej sprawdza się wykładniczy a nie liniowy. Przy średnich fale rozpraszały się już doskonale. Na Basie też bez problemów ale to akurat norma. Ja się porwałem na projekt 3 drożny i długo go będziemy męczyć :). Coś w tym jest że duevel ma tylko konstrukcje 2 drożne. Największe problemy zaczynają się z adaptacją akustyczną takich kolumn. PS. ładnie zagrała jedna kolumna postawiona na środku pokoju :)

A pamietacie te "dziwy" koncepcyjne które pokazywałem kiedyś ?

Już kończą montować 1 parę demo. Kolumny powstaną w dwóch wersjach 4 i 5 głośnikowe

na dniach będziemy filtrować takie "retro" monitorki

Przez ostatnie lata tak skrajnie rożne koncepcje aplikacji przerabiałem szukając "złotego środka" że tęsknie za "pudłami"
                                        Last edited by Zap Projekt; 30.10.2017, 19:26.

Skomentuj

ja klonuje te omnipolary dla wygladu jedynie
                                          od tylu lat chodza za mna

Skomentuj

Czaruję...
                                          X