Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    Pokaż co tam modzisz, pewnie TL?
    No, dooobra. Uchyle rabka "tajemnicy".

Oczywiscie w TL i nie jednej, bo sredniak tez ma swoja, osobna TL

Skomentuj

Paweł nie próbowałeś niższego podziału z tym dużym MR16? Coś dużo tych cewek rdzeniowych. Zazdroszczę Wam bo już grają w docelowej budzie. Oczywiście nie sugerujesz się tym niskim bramkowaniem bo realnie to można od 500Hz pokazywać.
      Jeszcze nic nie modziłem. To jest pierwszy szybki pomiar w celu sprawdzenia symulacji :)
      Pewnie jeszcze wezmę również pod lupę podział WF/MID. Podział na 230 - 250 Hz wydaje się być OK. Robił byś niższy?
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

To ja pokażę jak wygląda wytłumienie:

Dokładnie 55g.

Po głębszym zastanowieniu nie zamknąłem obudów wraz z wytłumieniem, istniało ryzyko zabrudzenia podczas frezowania otworów.
        Otwór na woofer będzie miał 90mm, ale jakoś sobie poradzę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          No, dooobra. Uchyle rabka "tajemnicy".

Oczywiscie w TL i nie jednej, bo sredniak tez ma swoja, osobna TL
          Czyli kombinujesz jak Troels. Bardzo ładna forma.
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
            Jeszcze nic nie modziłem. To jest pierwszy szybki pomiar w celu sprawdzenia symulacji :)
            Pewnie jeszcze wezmę również pod lupę podział WF/MID. Podział na 230 - 250 Hz wydaje się być OK. Robił byś niższy?
            Kopułka może być bezpiecznie filtrowana 2rz przy 2kHz. Macie płaski front więc prawdopodobnie wejdziesz na 3rz elektrycznie więc wtedy to nawet poniżej 2kHz można zejść. Dolny podział masz optymalnie. Ja z mniejszym MR13 też zostawiłem 200Hz ale docelowa zwrotka będzie modyfikowana.

Skomentuj

Kopułka może być bezpiecznie filtrowana 2rz przy 2kHz. Macie płaski front więc prawdopodobnie wejdziesz na 3rz elektrycznie więc wtedy to nawet poniżej 2kHz można zejść. Dolny podział masz optymalnie. Ja z mniejszym MR13 też zostawiłem 200Hz ale docelowa zwrotka będzie modyfikowana.
              Aaaa, to ja nie zrozumiałem pytaaaaania :biggrin:
              Ja osobiście nie jestem fanem podziałów MID/TW poniżej 2kHz, ale skonsultuje się z właścicielem tych kolumn.
              Last edited by pawel_luk1; 28.10.2017, 20:19.
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                Aaaa, to ja nie zrozumiałem pytaaaaania [emoji3]
                Ja osobiście nie jestem fanem podziałów MID/TW poniżej 2kHz,
                Bo większość kopułek na to nie pozwala. Każdy stroi jak uważa ale szkoda marnować niesamowity potencjał TW29RN. Tym bardziej, że musisz dobrze odfiltrować śmieci z MR16.

Skomentuj

Bo większość kopułek na to nie pozwala. Każdy stroi jak uważa ale szkoda marnować niesamowity potencjał TW29RN. Tym bardziej, że musisz dobrze odfiltrować śmieci z MR16.
                  To fakt. W zasadzie od 3kHz na MR16 zaczynają się grzebyczki...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    To ja pokażę jak wygląda wytłumienie:
                    Moze wklej jakis drobny element, ktory podtrzyma to tlumienie na miejscu. Z czasem moze sie obsunac.

Skomentuj

Witam Paweł Konrad tu nie ma co konsultować z właścicielem tyko zrobić to naj lepiej jak się da żeby ktoś kto chciał by skopiować projekt nie narzekał że coś w nim nie gra. :)
                      Last edited by piotr f.; 28.10.2017, 20:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Moze wklej jakis drobny element, ktory podtrzyma to tlumienie na miejscu. Z czasem moze sie obsunac.
                        Już o tym pomyślałem
                        Jest wklejony kawałek kantówki 10x10mm.

"dusza"
                        Teraz nie ma prawa nie zagrać :biggrin:
                        Last edited by marian; 28.10.2017, 21:41.

Skomentuj

A czo to będzie ? To będzie subwoofer do auta [emoji16]

SB ACOUSTICS SB23MFCL45-4

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                            A czo to będzie ? To będzie subwoofer do auta

No kurde, pisz jak tylko będziesz już coś o nim wiedział.
                            Mam chrapkę na niego od dłuższego czasu

Skomentuj

Trochę spieprzyłeś Marian. Były 2 takie na olx za cenę jednego. Ja i kolega kupiliśmy.
                              Dam znać jak nam jeden forumowicz zrobi obudowy i się osłucham.
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Trochę spieprzyłeś Marian. Były 2 takie na olx za cenę jednego. Ja i kolega kupiliśmy.
                                Dam znać jak nam
                                Teraz nie mam w planach robienie suba, ale jak bym robił takiego mikrusa to pewnie na tym głośniku. fajnie że ktoś go kupił i będzie można coś o nim poczytać :)

Ale zróbcie testy w domu, bo test w aucie to wiesz, jest taki sobie.
                                Last edited by marian; 29.10.2017, 12:46.

Skomentuj

bardzo ladne te SB

Skomentuj

Lekki syf, ale świeżo z placu boju :)

i200 + stara A9tka. Odpaliła bez problemów.

A tak wygląda mundorf po około 5 miesiącach. Tak poszerzył scenę, że aż etykieta się odkleiła :)

Last edited by gavron04; 29.10.2017, 13:59.
                                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                      A tak wygląda mundorf po około 5 miesiącach. Tak poszerzył scenę, że aż etykieta się odkleiła
                                      Też zauważyłem że te etykiety na Mundorfach są do bani.

Skomentuj

Człowiek się stara dobrze wlutować, żeby napis był skierowany do słuchacza a tu się etykieta odkleja

Jedyby pomysl to wylut obu i poprawienie taśmą przezroczystą.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

A czo to będzie ? To będzie subwoofer do auta

Jak przetestujesz suba na tym głośniku napisz czy bas jest twardy czy miękki jak zazwyczaj bywa w przypadku polipropylenowych membran. Jeśli to pierwsze to jest to dobry kandydat do podstawkowej konstrukcji typu FAST.

Skomentuj

Czaruję...