Ciężko było ale się udało.
Ciężko dlatego że moja wysłużona frezarka ma już lekkie bicie i wygina się na goleniach (co za tym idzie frez zmienia pozycję) gdy blokuję wysokość.
Tolerancja?
Po prostu frezowałem tak aby głośnik wchodził na lekki wcisk.
Wymierzyłem suwmiarką średnicę kosza, potem zrobiłem frez ciut mniejszy, a potem przesuwałem po trochu frezarkę na cyrklu i frezowałem tak długo, aż suwmiarka pokazała mi identyczny wymiar.
Z wysokotonówką udało mi się idealnie, natomiast z wooferem musiałem troszkę powalczyć bo okazało się że zrobiłem zbyt mały frez o ułamki milimetra, no i musiałem specjalnie do tego celu wyfrezować sobie krążek, obwinąć go cienkim paskiem papieru ściernego i szlifować.
Ale widząc końcowy efekt dochodzę do wniosku, że lepiej wyfrezować frez o wymiarach równych jak średnica kosza (nie większych) i trochę się pomęczyć ze szlifowaniem niż ma być za duży frez :)
Ja jestem na etapie woskowania.
Myślę że we wtorek skończę... no chyba że dam tylko dwie warstwy a po AudioShow dokończę.
Dziś też dopieszczam zwrotnice.
Pomiarów jeszcze nie było i raczej przed AS nie będzie, brak czasu.
Postaram się złożyć zwrotnice na słuch z tego co mam na stanie.
Do porównania mam monitorki projektu Yoshiego na SBacoustic.
Równowaga tonalna jest OK, natomiast słychać że głośniki to low end niestety.
Z malucha ferrari nie zrobimy
Najgorsze, że nie mają nigdzie Mundorfa EVO Oil 4,7 uF :( Pozostałe graty w sumie już zamówiłem. Brakuje mi tylko szeregowych kondów na średnicę i wysoki.
jaro444
Fajny zestawik. Ja mam jedno pytanie, jak ci sie ten RS28A spisuje ? Np takie szybkie porownanie do jakiejs szmacianej wysokotonowki, moze od SB (jezeli miales).
Pozdr
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj