Zamieszczone przez .3lite
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaI tu się myliszhttps://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Penetrator Zobacz postaNie. Mogę przyjechać w miernikiem mocy. Puścimy muzyke przez 6 minut i zmierzymy pobraną energię z sieci. Przy 1kW wzmacniacz powiniem pobrać w 6 minut 0,1kWh +0,05kWh uzwględniając sprawnośc wzmacniacza i zasilacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaW danej chwili kolumny spokojnie przyjmują ponad 1 kW na stronę i przy takim teście jedynie zagrzała się membrana od 12MU, więc jest naprawdę dobrze, ponieważ pamiętam jak przy 3-drożnej aplikacji i śmiesznych 500W zaczęły się dymić rezystory w testowej zwrotnicy.
Nie boisz się o to że membrany mogą popękać? :)
Możesz zdradzić jaki jest podział na zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTo ile mniej więcej efektywności wyszło, że pakujesz im 1kW?
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaDa się wytrzymać przy 2kW w pokoju?Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaDa się wytrzymać tak głośne granie? Czy to tak bardziej dla sportu?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaStale 1kw raczej by nie mogły przyjmować, ale chwilowo jak najbardziej (zależy od podziału na zwrotnicy).
Przy okazji nie będę powielać tego co już napisał kiedyś raven1985 na temat mocy wzmacniacza i wartości chwilowych w samej muzyce, więc po prostu pozwolę sobie zacytować jego post z AS:
Zamieszczone przez raven1985Zamieszczone przez sly30Ale po co 2500W? W pokoju do 100m2 nawet przy głośnym słuchaniu używasz Max 50W, a przy potężnych uderzeniach basu może 100W!
Żeby zagrać tylko 2 x głośniej potrzebujesz jedynie 10x więcej mocy :)
Żeby mieć pewność że nie wzmacniacz nie zclipiuje :)
W 16m^2 skończyłem Accu P-800 i spaliłem kopułkę puszczając Vader-a wiec wszystko zależy od potrzeb
Było głośnio ale nie było dyskomfortu . Kolumny miały 90dB SPL .
Wiadomo że nie słucha się tak na co dzień ale czasami jak jest chęć :)
Jak chcesz grać rock z poziomami chociaż zbliżonymi do live to moc jest wymagana chyba, że masz efektywne kolumny .
Po za tym dobre nagrania mają dynamikę na poziomie 20dB, ściślej mówiąc crest factor czyli stosunek wartości średniej do max .
Przykładowo jak średnio słuchasz na mocy 1W (na kolumnach SPL 90 dB to już dość głośno) to piki mogą podchodzić pod 100W .
Jak słuchasz na 10W czyli tylko 2 x głośniej to już piki są na 1kW...Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie boisz się o to że membrany mogą popękać?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMożesz zdradzić jaki jest podział na zwrotnicy?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimi Zobacz postaPytanie czy mam je podlaczyc tak samo czy jeden odwrotnie.
Gdybyś jednego przykręcił magnesem na zewnątrz, to wtedy tak.
Oba podłącz tak samo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jimi Zobacz postaWinIsd podał mi 100l na aplikacje dwuch glonikow Tonsil gdn 30/80/2 w jednej budzie br... Pytanie czy mam je podlaczyc tak samo czy jeden odwrotnie. Oba beda zamocowane membrana na zewnatrz w 6 sciennej kostce
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta"Dire Straits - Money For Nothing" przeleciało do jednej trzeciej, ponieważ chcieliśmy porozmawiać i generalnie dosyć miło wspomina się takie odczucia :) Zaraz po początkowych kotłach masz taki gitarowy riff, który właśnie zagrzał 12MU tak, że membrana promieniowała ciepłem.
.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTo ile mniej więcej efektywności wyszło, że pakujesz im 1kW? Da się wytrzymać tak głośne granie? Czy to tak bardziej dla sportu?
2kW w 16m2,
w takiej konfiguracji da się otrzymać spl powyżej 120dB
to już próg bólu,
radzę zrobić audiogram, serio
mam znajomych w wieku 20-paru lat, którzy mają już znaczące ubytki słuchu...
w takiej sytuacji nawet Accu nie pomoże,
kurczę, to naprawdę nie są żarty
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaBranża w jakim programie projektujesz zwrotnice?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaPierwotnie był to 3-drożny zestaw, ale okazało się, że przy mocach powyżej 500W już mało brakowało aby uszkodzić tweeter i zapadła decyzja, że zamienimy to w 4-drożny zestaw i dodamy jeszcze jeden woofer. Inaczej pisząc głównym pomysłem na rozwinięcie nie było lepsze granie, ale lepsza wytrzymałość pod względem maksymalnej mocy jaką można dostarczyć bez uszczerbku na jakimkolwiek głośniku. Nie zmienia to jednak faktu, że na końcu i tak otrzymaliśmy obie zalety 4-drożnego zestawu :)
W danej chwili kolumny spokojnie przyjmują ponad 1 kW na stronę i przy takim teście jedynie zagrzała się membrana od 12MU, więc jest naprawdę dobrze, ponieważ pamiętam jak przy 3-drożnej aplikacji i śmiesznych 500W zaczęły się dymić rezystory w testowej zwrotnicy.
No i widzisz, sam sobie odpowiedziałeś :) Mnie takie wygibasy po prostu nie interesują i preferuję standardowy wygląd.
Nie lepiej, ponieważ nie bez powodu są tam takie kolosy i do tego aluminiowe kondensatory od Mundorfa. Tak samo nie bez powodu są rezystory mocy. Powód jest taki sam jak przy odpowiedzi na post kolegi Micwoj.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez alexx Zobacz postarzadko piszę, ale...
2kW w 16m2,
w takiej konfiguracji da się otrzymać spl powyżej 120dB
to już próg bólu,
radzę zrobić audiogram, serio
mam znajomych w wieku 20-paru lat, którzy mają już znaczące ubytki słuchu...
w takiej sytuacji nawet Accu nie pomoże,
kurczę, to naprawdę nie są żarty
Raz robiłem test i klon Accu brał prawie 300W z sieci a w pokoju około 14m nie było bardzo głośno i nie były to specjalnie wymagające kolumny. ,
Brak lub nadmiar mocy to pojęcie względne.
Skomentuj
-
Ja nie mam nic przeciwko mocnym wzmacniaczom, ba, nawet sam chciał bym mieć mocny wzmacniacz.
Miałem przez jakiś czas MAP-a 407, a teraz mam tą Hybrydę co grała na AudioShow w naszym pokoju (10x słabszy wzmacniacz) która jest fajnym wzmacniaczem, no i MAP po prostu miał lepsze kopyto, grał lepiej na basie.
Co z tego że słucha się na co dzień na tych 10W, skoro czasem chce się przyłoić a zaraz okazuje się że wzmacniacz za słaby, bo to słychać Panowie.
Z dobrymi kolumnami 3way, wzmacniacze poniżej 100W przy bardzo głośnym słuchaniu wymiękają szybciej niż kolumny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaTakie dwa zdjęcia od kolegi raven1985:
Obudowa jest ze sklejki. Projekt męczony od dawna, ale jest już bliżej końca :) Całe opóźnienie jest mi mocno na rękę, ponieważ wcześniej nie miałbym miejsca na te kolumny, ale teraz nie będzie z tym problemu.DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nowy1 Zobacz postamam pytanie 2kv ? ale po co ? w domu nie słucha sie więcej niż z 50w
Majac koncówki Sony TA-N77ES w mono sluchalem z moca 250-300 na strone, glosnosc niewiele wieksza niz przy 100W ale zupelnie inna dynamikaSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaTak sobie patrzę na tę zwrotnice i stwierdzam, że ta zwrotka zaczyna zadawać kłam twierdzeniom, że aktywne systemy są bardziej skomplikowane niż pasywki
Czemu aż 4 drogi?
Większość elementów to korektory impedancji, przy 4 głośnikach wychodzi tego trochę .
Zwrotnica jest 2 rzędu tylko na basach i na 12mu od dołu . Poza tym wszędzie są filtry 1 rzędu .
Konrad dokupił 2 bas i pojawił się problem z wytrzymałością kopułki .
Wcześniej miała zapas efektywność, po dołożeniu 2 basu już niespecjalnie.
C173 wymuszał dość niski podział a chciałem pozostać przy łagodnych filtrach .
Pojawił się pomysł dołożenia 12mu który umożliwił przesunięcie podziału między kopułką wyżej.
Wyszła z tego też nieoczekiwana korzyść takiej krzyżówki genetycznej :)
Brzmieniowo te 2 głośniki na średnicy świetnie się uzupełniają .
Chociaż przy zwrotkowaniu tego miałem chwile zwątpienia :)
Zamieszczone przez Branża Zobacz posta- Wspaniała konfiguracja, ale dlaczego tak prosta aplikacja przy takim budżecie ?
Ja tak jak Konrad nie lubię przerostu formy nad treścią :)
Kolumna docelowo jest pochylona co dużo zmienia w jej wyglądzie .
Klasyczna skrzynka się też tak nie starzeje. Zawsze będzie wyglądać dobrze .
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaAplikacja ma bardzo duży wpływ na wybrzmiewanie i podbarwianie.
Front ma już ponad 27cm to przesuwa dyfrakcję w dół + optymalne rozmieszczenie głośników .
W kulkach które pokazałeś widzę, że odległość między głośnikami jest daleka od optymalnej i charakterystyki pod kątem cierpią .
A w niezaadaptowanym pomieszczeniu to klucz do dobrego brzmienia .
Tym bardziej, że zastosowany CELL daje możliwości optymalizacji .
W tym projekcie "Alien" też wysokotonówka na na zbyt dużej wysokość .
I cały projekt z akustycznego punktu widzenia nie specjalnie mi się widzi .
Nie lubię jak za formą nie idzie treść bo wygląd to kwestia gustu.
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaW pułapkach nie było potrzeby dawać takich foliowych i powietrznych kolosów Lepiej dołożyć fundusze na Kondy przy filtracji średniego i wysokiego
W tej zwrotnicy są tylko 2 elektrolity na korektorze impedancji dla basu gdzie potrzebne było 1200uF :)
Kondensatory szeregowe są wsadzone lepsze , nie było jakieś spektakularnej różnicy w brzmieniu po ich zamontowaniu moim zdaniem.
(Więcej zmienia zmiana tłumika na głośniku o 0.5om )
Wszystkie cewki oprócz cewki na bas są powietrzne (nawet cewka 22mH w korektorze impedancji na basie ).
Moim zdaniem nic lepszego w tej zwrotnicy wymyślić z częściami się nie da .
Zamieszczone przez marian Zobacz postaStale 1kw raczej by nie mogły przyjmować, ale chwilowo jak najbardziej (zależy od podziału na zwrotnicy).
Nie boisz się o to że membrany mogą popękać?
Wiadomo, że na 2kW nikt nie słucha cały czas .
Ale zapas się przydaje czasami :) Po coś te CELL-e mają 114mm cewkę :)
No i ta klasa D gra zaskakująco dobrze sam się cały czas zastanawiam czy jednak sobie tego nie sprawić :)
Nie pobiera też 300W w spoczynku jak klasyczny wzmacniacz klasy AB . Nie waży dziesiątek kg.
Basy nie są ceramiczne tylko aluminiowe więc nie ma ryzyka, że coś pęknie .
Konkretnie membrana ma trójwymiarową strukturę plastra miodu .
Podziały wyglądają tak :
Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta.3lite a ja zapytam o demony napewno słuchałeś, mam smaka na nie. Coś możesz powiedzieć?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaBasy nie są ceramiczne tylko aluminiowe
Skomentuj
Skomentuj