Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Pozornie skomplikowana.
    Większość elementów to korektory impedancji, przy 4 głośnikach wychodzi tego trochę .
    Zwrotnica jest 2 rzędu tylko na basach i na 12mu od dołu . Poza tym wszędzie są filtry 1 rzędu .

Konrad dokupił 2 bas i pojawił się problem z wytrzymałością kopułki .
    Wcześniej miała zapas efektywność, po dołożeniu 2 basu już niespecjalnie.
    C173 wymuszał dość niski podział a chciałem pozostać przy łagodnych filtrach .
    Pojawił się pomysł dołożenia 12mu który umożliwił przesunięcie podziału między kopułką wyżej.
    Wyszła z tego też nieoczekiwana korzyść takiej krzyżówki genetycznej :)
    Brzmieniowo te 2 głośniki na średnicy świetnie się uzupełniają .
    Chociaż przy zwrotkowaniu tego miałem chwile zwątpienia :)

Kwestia gustu .
    Ja tak jak Konrad nie lubię przerostu formy nad treścią :)
    Kolumna docelowo jest pochylona co dużo zmienia w jej wyglądzie .
    Klasyczna skrzynka się też tak nie starzeje. Zawsze będzie wyglądać dobrze .

Nie przesadzajmy to kosmetyka.
    Front ma już ponad 27cm to przesuwa dyfrakcję w dół + optymalne rozmieszczenie głośników .
    W kulkach które pokazałeś widzę, że odległość między głośnikami jest daleka od optymalnej i charakterystyki pod kątem cierpią .
    A w niezaadaptowanym pomieszczeniu to klucz do dobrego brzmienia .
    Tym bardziej, że zastosowany CELL daje możliwości optymalizacji .
    W tym projekcie "Alien" też wysokotonówka na na zbyt dużej wysokość .
    I cały projekt z akustycznego punktu widzenia nie specjalnie mi się widzi .
    Nie lubię jak za formą nie idzie treść bo wygląd to kwestia gustu.

Ciężko wymagać precyzji od kondensatora elektrolitycznego który ma tolerancję 20% i parametry mocno zależne od czasu i temp.
    W tej zwrotnicy są tylko 2 elektrolity na korektorze impedancji dla basu gdzie potrzebne było 1200uF :)
    Kondensatory szeregowe są wsadzone lepsze , nie było jakieś spektakularnej różnicy w brzmieniu po ich zamontowaniu moim zdaniem.
    (Więcej zmienia zmiana tłumika na głośniku o 0.5om )
    Wszystkie cewki oprócz cewki na bas są powietrzne (nawet cewka 22mH w korektorze impedancji na basie ).
    Moim zdaniem nic lepszego w tej zwrotnicy wymyślić z częściami się nie da .

O mocy nie ma co dyskutować .
    Wiadomo, że na 2kW nikt nie słucha cały czas .
    Ale zapas się przydaje czasami :) Po coś te CELL-e mają 114mm cewkę :)
    No i ta klasa D gra zaskakująco dobrze sam się cały czas zastanawiam czy jednak sobie tego nie sprawić :)
    Nie pobiera też 300W w spoczynku jak klasyczny wzmacniacz klasy AB . Nie waży dziesiątek kg.

Basy nie są ceramiczne tylko aluminiowe więc nie ma ryzyka, że coś pęknie .
    Konkretnie membrana ma trójwymiarową strukturę plastra miodu .

Podziały wyglądają tak :

demony mają już inną zwrotnicę a na niej Konrad ich nie słuchał po za tym mając inny punkt odniesienia ... :)
    Duże zmiany w zwrotnicy demonów w stosunku do tej z 4 strony projektu w gotowych konstrukcjach ?
    Last edited by kaczor189; 12.04.2017, 13:01.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      Poszukaj jak wygląda "zawieszenie" basów
      Dlatego mrugam.
      Raczej nie ma co accutona do founteka równać :)

Skomentuj

raven1985,

możesz coś więcej napisać na temat tych klas D, które używacie do odsłuchów, jest to jakaś autorska konstrukcja, czy też można się gdzieś w nią "zaszczepić"??
        Przydała by się też jakaś informacja - jak gra w porównaniu do Accuklona, bo sporo ludzi "siedzi" na tej końcówce

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
          możesz coś więcej napisać na temat tych klas D, które używacie do odsłuchów, jest to jakaś autorska konstrukcja, czy też można się gdzieś w nią "zaszczepić"??
          Pozwolę sobie odpowiedzieć na te pytanie, ponieważ to ja zbudowałem ten wzmacniacz. W środku są moduły od Hypexa, tj. UcD2k jako samooscylujący wzmacniacz klasy D. Końcówka generuje 2500W w 4R lub 1600W w 8R i pracuje w konfiguracji różnicowej. W sumie jest to pełne dual mono, ponieważ każda końcówka zasilana jest z osobnej przetwornicy (3000W @20Hz) i zamysł był taki aby było to zasilane z dwóch faz (każda przetwornica posiada osobne gniazdo zasilające), ale nigdy tego nie próbowałem i nie wiem, czy nie wystąpią jakieś komplikacje. W każdym wypadku zamieszczam jakąś fotkę z budowy:

No i przedni panel:

Skomentuj

Wygląda to zacnie, możesz proszę uśrednić koszt takiego dual mono, jeśli oczywiście to nie jakaś tajemnica?
            Proszę o PW, jeśli możesz.

Dzięki!

Skomentuj

Paradoksalnie to tanio wcale nie było, tj. jak pamiętam koszty ukształtowały się na poziomie 8-10k PLN za wszystko.

Skomentuj

Moduły i zasilacz po około 260euro brutto/each.
                Lepiej kupowac nie z Hypex, bo mozna znalezc taniej

Skomentuj

W hypexshop ceny są netto :) Ja jednak wolę kupować bezpośrednio od producenta, ponieważ przez głupotę uwaliłem dwie takie końcówki i wymienili mi je za darmo.

Skomentuj

Ja bralem z https://www.lautsprecherteile.de/HYP...k-Aktivmodul_1

Skomentuj

Jest gdzieś w necie sensowny schemat końcówki w topologii UCD?
                      Nawet nie mówię o takich mocach, ale coś by się dla testu poskładało.

Skomentuj

Ja mam końcówki zrobione na modułach bang&olufsen icepower 1000ASP skromne 1000W przy 4R w porównaniu do twoich 2.5KW😀.
                        Kontrola basu na piątkę z plusem.
                        Słucham z soekrisa i ocieplam troszeczkę brzmienie za pomocą pre bata.

Czekam jak system zagra z kolumnami na accutonach plus dół 12" etona.
                        Troszkę skromniej niż u ciebie 3lite😀 ale myślę ze i tak wystarczy.
                        Last edited by zibii; 12.04.2017, 21:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez zibii Zobacz posta

Czekam jak system zagra z kolumnami na accutonach plus dół 12" etona.
                          Troszkę skromniej niż u ciebie 3lite😀 ale myślę ze i tak wystarczy.
                          Słuchałeś może już tych etonów? wiele jest skrajnych opinii na temat tych głośników. Pytam bo też mam chrapkę a cenowo... niestety jest dość spory wydatek.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Pozwolę sobie odpowiedzieć na te pytanie, ponieważ to ja zbudowałem ten wzmacniacz. W środku są moduły od Hypexa, tj. UcD2k jako samooscylujący wzmacniacz klasy D. Końcówka generuje 2500W w 4R lub 1600W w 8R i pracuje w konfiguracji różnicowej. W sumie jest to pełne dual mono, ponieważ każda końcówka zasilana jest z osobnej przetwornicy (3000W @20Hz) i zamysł był taki aby było to zasilane z dwóch faz (każda przetwornica posiada osobne gniazdo zasilające), ale nigdy tego nie próbowałem i nie wiem, czy nie wystąpią jakieś komplikacje. W każdym wypadku zamieszczam jakąś fotkę z budowy:

No i przedni panel:

Od dawna masz ten wzmacniacz? Nie myslałeś by zejść odrobine z mocą a w zamian kupić Ncore? Ponoć grają duzo lepiej niż UcD.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczor189 Zobacz posta
                              Duże zmiany w zwrotnicy demonów w stosunku do tej z 4 strony projektu w gotowych konstrukcjach ?
                              Znaczne ale nie jest to kompletnie inna zwrotnica :)
                              Wrzucę jak będę miał chwile .

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
                              wiele jest skrajnych opinii na temat tych głośników.
                              Na basie grają podobnie jak aluminiowe seasy bez kopa i zróżnicowania (mają aluminiowy karkas cewki ... ).

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Jest pełno tylko to za mało .
                              Poszukaj starych kin domowych philipsa tam siedzą gotowe moduły .
                              Ja kupiłem 4 kanały za 30PLN :)
                              Grają OK .

Skomentuj

raven o jakich konkretnie modelach kin Philipsa mówisz?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  A może lepiej z Ncore? Na hifiengine jest serwisówka NAD m22 właśnie z oemowymi hypexowymi Ncore.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Na basie grają podobnie jak aluminiowe seasy bez kopa i zróżnicowania (mają aluminiowy karkas cewki ... ).
                                    Nie wiem jakich etonów słuchałeś ale 11" i 12" hex mają takie pierdzielnięcie i impuls że aż chcę się słuchać.
                                    Dają czadu już przy nie wielkiej mocy zasługa dobrej efektywności powyżej 90dB.
                                    Chciał bym żeby alu seas tak zagrały.
                                    Last edited by zibii; 13.04.2017, 15:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kuba_eM Zobacz posta
                                      A może lepiej z Ncore? Na hifiengine jest serwisówka NAD m22 właśnie z oemowymi hypexowymi Ncore.
                                      To już*jest jakaś myśl, o ile wątpliwe schematy UCD z Internetu mnie nie przekonywały, o tyle firmowy powinien być ok, sama końcówka wygląda na dosyć prostą, gorzej będzie zaprojektować PCB, znaleźć odpowiednie dławiki (co to znaczy 600R/0.2A?) i jakoś to zabezpieczyć, choć do wstępnego odpalenia wersja na elementach THT bez zabezpieczeń na początek by była ok.
                                      Swoje PCB do IRS2092 kilka lat temu udało mi się odpalić, może i tu spróbuję coś zaprojektować.

Skomentuj

Panowie pomocy... Uruchomilem jakis czas temu dx600 dzialal jakies 2h dzis wlozylem go do docelowej budy. Podczas przesuwania calosci wysunela sie wtyczka od zasilania. Mala iskra i cisza... Nie dziala, nie swieca sie diody sygnalizujace prace/awarie... Zasilanie dochodzo do koncowki symetryczne. Gdzie dalej szukac awarii??

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Wtyczka od zasilania z sieci? Może bezpiecznik, trafo uszkodzone.
                                          Masz zasilanie na końcówce?
                                          PS. Nie ten dział.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X