Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    A kto z DIY-owców takiej packi używa?
    Nawet zwykła szpachelka wystarczy, a przecieranie ma jeszcze taki plus, że nadmiar kleju wypływa z pod płyt.
    Wystarczy parę ruchów i po chwili płyta ledwo się rusza, co oznacza że warstwa kleju jest już bardzo cienka i można kłaść docisk lub zakładać ściski.
    Marian tylko, ze ta packa nie wyglada jak szpachelka
    Zainwestuj, polecam.... koszt dosłownie kilku złotych a klej masz rozprowadzony zawsze i wszędzie równomierne

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Eee raczej nie. Do dużych powierzchni używa sie specjalnych walkow, dyspenserów, ktore jednolicie rozprowadza klej. Packa tego nie zrobisz, a jak liczy sie czas, to tym bardziej. Dla nas amatorów idealnie spisuje sie zwykły walek do tapet.
    Tylko który z nas w warunkach warsztatowo-mieszkaniowych klei razem 2 duże płyty 5m2?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Marian tylko, ze ta packa nie wyglada jak szpachelka
      Jakiś obrazek jak to "cudo" wygląda?
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

To domowych zastosowań wystarczy cos takiego
        http://www.karba.com.pl/stanley-paca...leju-mala.html

Są jeszcze takie małe plastykowe np od kleiberitu

Nakładanie kleju tak żeby wyciekał na płaskiej powierzchni to błąd
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, wolę mój wałeczek.
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wałeczek spoko ale szpachelki bym nie użył
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nakładanie kleju tak żeby wyciekał na płaskiej powierzchni to błąd
              Nie mówię tu o nakładaniu kleju w takiej ilości że połowa tego co nałożyliśmy wypływa.
              Naprawdę robisz z igły widły :)
              Ten szpachelek spoko, po to został wykonany aby pomóc w rozprowadzeniu kleju... ale zwykłym też da radę jeśli wiemy co robimy.
              Jeśli płyta po poruszeniu się nie ślizga na kleju, tzn. że warstwa jest wystarczająco cienka.

No i bardzo dobrze tu napisałeś:

Tylko który z nas w warunkach warsztatowo-mieszkaniowych klei razem 2 duże płyty 5m2?
              No właśnie, kto?
              Nie widzę przeszkód aby podczas np. oklejania suba kolejną warstwą MDF-u, gdzie wymiar formatki nie przekracza zazwyczaj 1/4m*, użyć zwykłej szpachelki czy wałka.
              Po "przetarciu" i dociśnięciu warstwa kleju nie przekroczy 0,3mm.

Czy mogą powstać jakieś bąble z powietrzem?
              Pewnie tak.
              Jak duże?
              Nie wiadomo.
              Czy przy użyciu specjalnej szpachelki powstaną bąble?
              Zapewne mniejsze, ale również mogą się zdarzyć.

Trzeba by zrobić test na dwóch taflach grubego szkła.

Skomentuj

Tak naprawdę większość z nas klei duże powierzchnie, przy fornirowaniu i wtedy waleczek jest niezastąpiony :)

Skomentuj

Jak do betonowania bloczków :)

Skomentuj

Podkład, struktura i zaś na corno

Skomentuj

To kiedy wpadasz z nimi do mnie?
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                        A tu kolejny DAC :)
                        AD1852, mało znana i raczej nie wyróżniająca się niczym kostka, ale posłuchamy, zobaczymy. Kusi mnie, żeby zrobić do tego odbiornik USB-i2s na PCM2707, tak budżetowo :)
                        Jak powiedział, tak zrobił :)

O dziwo, zrobiłem kilka błędów na tak małej płytce, ale bardzo niegroźne. 0603 lutuje się bardzo przyjemnie i chyba będę częściej używać takich elementów :)
                        Odbiornik działa, niestety do uruchomienia DACa brakuje mi trafa 2x6V AC, nie wiem kiedy będę miał okazje takie kupić :(

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          To kiedy wpadasz z nimi do mnie?
                          Pomaluje i w zasadzie koniec, kabelki tylko wyprowadze.
                          Zgadamy sie, wezme dzien wolnego albo jakis weekend i sie zjawie osobiscie.

Na zajaca jade do bydgoszczy, ale chyba sie nie wyrobie - tak czy siak problem z miejscem przy dwojce dzieciakow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                            DACa brakuje mi trafa 2x6V AC,
                            W hfo masz takie zalewane za kilka złotych, już ich kilka użyłem. Tylko napięcia spoczynku ma ok 9v, więc stab się może troszkę grzać.

Skomentuj

Nie wiem czy lepiej dać jasną szpachle czy czarną pomiędzy fornir.

Skomentuj

Kondensatory przetestowane. Żarzący się żarnik w żarówce utrzymują do 11-12s po wyłączeniu zasilania. Napięcie na wyjściu z mostka gretza i pod obciążeniem żarówki - 77V. Żarówka EciClassic 70W Philipsa. Pytanie, czy dać w zasilaczu kondensatory odsprzęgające. Mam pod ręką 100nF/250V - jeśli tak, to czy te były by ok?? Są to kondensatory poliestrowe firmy arcotronics.
                                Po przetestowaniu zasilacza sprawdziłem jeszcze czy auto on/off żyje po podaniu 230V i wygląda na to ze jest ok, zasila filtr aktywny.
                                Czas zacząć uruchamiać sama koncowke mocy. Jakieś sugestie w tej kwestii? Polecieć odrazu na pełnym napięciu zasilającym, czy przez jakiś rezysor??

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Udało się dzisiaj troszkę potoczyć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
                                    Udało się dzisiaj troszkę potoczyć
                                    Bardzo ładnie wyszło :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Bardzo ładnie wyszło :)
                                      Dzieki :) zostało jeszcze zrobienie stopek i anodowanie.

Skomentuj

Komputerowy grajek. Powoli do przodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                          Nie lepiej. Właśnie dlatego że mostkujesz bolec z N możesz mieć fazę na obudowie.
                                          Milion razy było tłumaczone. Tak jak na tym forum w kwestii zwrotnic z kalkulatora czy stosowania głośnika o Qts=1 w obudowie BR. Można powtarzać 100 razy a i tak nie rozumie jeden czy drugi.
                                          http://ise.pl/forum/nie-jestem-elekt...gniazdku-17476
                                          Gniazdo z bolcem powinno być instalowane w pomieszczeniach mokrych. Jeżeli instalacja jest dwu przewodowa należy wykonać zerowanie bolca ochronnego. Tak mówią normy i przepisy. Nie powielajcie durnot z forów internetowych. Jeśli obawisz się pojawienia pełnego (230V) napięcia po upaleniu przewodu neutralnego to trzeba doprowadzić instalcje do ładu a nie gdybać o zerowaniu czy nie bolca. Zrób eksperyment. Podłącz zmywarke czy pralkę do gniazda z nieuzerowanym bolcem i zmierz napięcie między obudowa tego urządzenia a np baterią umywalkową.

wysłane gołębiem

Skomentuj

Czaruję...
                                          X