Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Mozna wiedziec gdzie i jaki jest koszt pomiarów u ciebie dla forumowych kolegów ?
    Do komory jeżdżę rzadko, tylko z projektami komercyjnymi. Koszt takich pomiarów jest dość wysoki, włącznie z transportem, jakimś wyżywieniem itp. Więc to takie szczególne przypadki.

Co do pomiarów dla forumowej braci...to w zasadzie od pewnego incydentu już tego nie robię. Tylko jeśli projekt jest w jakiś sposób dla mnie ciekawy to robię pomiary i zwrotkę.
    Jeśli to są dwie drogi to mierzę w domu, jeśli trzy drogi to mierzę w ogrodzie i w miesiącach zimnych i deszczowych takich rzeczy nie robię.
    Cennika nie ma, jeśli będę chciał coś zrobić to po prostu mówię, że zrobię, od razu określam, że może to chwilę potrwać. Nie biorę żadnych pieniędzy. Dla mnie ważne jest aby kolumny były przygotowane do pomiarów, aby były u mnie dwie sztuki i abym ja nie musiał przy nich za dużo grzebać. W zasadzie tyle :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      Wolę zalać więcej niż za mało :P Nadmiar i tak wyjdzie, tą czy inną stroną
      Stara zasada stolarzy "klej najlepiej trzyma gdy go nima"
      Generalnie lepiej cienko posmarować niż dac za duzo
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Generalnie lepiej cienko posmarować niż dac za duzo
        Ta zasada nie tyczy się każdego klejenia.
        W przypadku gdy mamy takie powierzchnie klejone jak na przedstawionym zdjęciu, można dać kleju ile się chce, ponieważ pod dociskiem i tak nadmiar wypłynie.
        Ja zazwyczaj nakładam klej prosto z butelki, nie rozsmarowuje go pędzlem ani palcem, bo nie ma sensu, klej i tak dotrze wszędzie po dociśnięciu.
        Gdy masz nierówno docięte formatki (mowa tu o różnicy mniej niż 1mm), to taki nadmiar kleju jest pożądany.

Skomentuj

Stara zasada murarzy "lej wodę, syp piach, nie żałuj materiału"

Skomentuj

Pytanie, czy panel subwoofera uziemic czy nie??

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Jak miałem u siebie blachę uziemioną to był przydźwięk w głośniku. Zniknął jak wywaliłem uziemienie i dałem ją do masy zasilania.

Skomentuj

No zobaczymy w takim razie... Wolał bym jednak nie podawac masy na blache panelu...

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                  Pytanie, czy panel subwoofera uziemic czy nie??
                  jeśli masz prawdziwe uziemienie to warto , czyli zielone przewody są połączone z bednarką w ziemi

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                  Jak miałem u siebie blachę uziemioną to był przydźwięk w głośniku. Zniknął jak wywaliłem uziemienie i dałem ją do masy zasilania.
                  to masz instalacje bez uziemienia , a zielone przewody masz połączone z niebieskimi w skrzynce.
                  Last edited by bolonietoperz; 21.03.2017, 14:56.
                  audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                  http://www.rane.com/note160.html
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                    zielone przewody masz połączone z niebieskimi w skrzynce
                    To wiem. W zasadzie nie w skrzynce a w samym gniazdku :cool:

Skomentuj

Jeszcze 33 takie kawałki do obcięcia :glare:

Skomentuj

To wiem. W zasadzie nie w skrzynce a w samym gniazdku :cool:
                        Czyli dramat pod nazwa zerowanie. Jak najszybciej usuń te mostki.
                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                          Czyli dramat pod nazwa zerowanie. Jak najszybciej usuń te mostki.
                          Nie chcę tu wywoływać dyskusji, bo to nieodpowiedni dział, ale w przypadku braku uziemienia nie ma nic złego w zerowaniu bolca.
                          Lepiej mieć zero na bolcu, niż fazę na obudowie urządzenia w przypadku jakiegoś przebicia (mowa tylko o pokojach, bo łazienka i kuchnia są zrobione jak należy).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Ta zasada nie tyczy się każdego klejenia.
                            W przypadku gdy mamy takie powierzchnie klejone jak na przedstawionym zdjęciu, można dać kleju ile się chce, ponieważ pod dociskiem i tak nadmiar wypłynie.
                            Ja zazwyczaj nakładam klej prosto z butelki, nie rozsmarowuje go pędzlem ani palcem, bo nie ma sensu, klej i tak dotrze wszędzie po dociśnięciu.
                            Gdy masz nierówno docięte formatki (mowa tu o różnicy mniej niż 1mm), to taki nadmiar kleju jest pożądany.
                            Jeśli kleisz płytę do płyty na płasko to lepiej rozsmarować klej na całej powierzchni pędzlem/wałkiem, czymkolwiek. Układając pasy kleju nawet 2cm od siebie, to małe szanse zeby docisniesz na tyle mocno a żeby nie było przerw, zwłaszcza jak klej jest gęsty. Kiedyś robiłem takie próby, kawałki płyt żeby na pile potem rozciąć je na łączeniu i popatrzeć na ułożenie kleju. nawet jeśli kleimy rozcieńczonym wikolem czy pochodnym, to najlepiej rozsmarować cała powierzchnie. Najgorzej jest z klejami gęstymi typu soudal 100A.
                            Last edited by dragon; 21.03.2017, 21:39.

Skomentuj

Oczywiście, jak kleimy formatki płaską powierzchnią do siebie to zawsze trzeba rozsmarować, a potem najlepiej jeszcze "przetrzeć" formatkę o formatkę (rozumiesz o co chodzi :) ).

Ale jak kleimy kant obudowy, no to nie trzeba.

Skomentuj

Tak wogole to klej wikolowy rozprowadza sie specjalna packa do kleju i wtedy jest równo wszędzie
                                I nie trzeba "tozsmarowywac" płyta o plyte
                                Last edited by lklukasz; 21.03.2017, 23:18.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie chcę tu wywoływać dyskusji, bo to nieodpowiedni dział, ale w przypadku braku uziemienia nie ma nic złego w zerowaniu bolca.
                                  Lepiej mieć zero na bolcu, niż fazę na obudowie urządzenia w przypadku jakiegoś przebicia (mowa tylko o pokojach, bo łazienka i kuchnia są zrobione jak należy).
                                  Nie lepiej. Właśnie dlatego że mostkujesz bolec z N możesz mieć fazę na obudowie.
                                  Milion razy było tłumaczone. Tak jak na tym forum w kwestii zwrotnic z kalkulatora czy stosowania głośnika o Qts=1 w obudowie BR. Można powtarzać 100 razy a i tak nie rozumie jeden czy drugi.
                                  http://ise.pl/forum/nie-jestem-elekt...gniazdku-17476
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Troche na szybko przeczytalem link.. Ale tam na koniec podpinaja bolec i neutralny... 😄

Skomentuj

Tak wogole to klej wikolowy rozprowadza sie specjalna packa do kleju i wtedy jest równo wszędzie
                                      A kto z DIY-owców takiej packi używa? :)
                                      Nawet zwykła szpachelka wystarczy, a przecieranie ma jeszcze taki plus, że nadmiar kleju wypływa z pod płyt.
                                      Wystarczy parę ruchów i po chwili płyta ledwo się rusza, co oznacza że warstwa kleju jest już bardzo cienka i można kłaść docisk lub zakładać ściski.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli
                                        Przy okazji wkurzające jest wstawianie przez producentów zasilaczy i innych urządzeń kondensatorów p-zakłóceniowych między gorącą stroną a masą, jak ktoś nie ma uziemienia, to nieraz uczucie nie należy do przyjemnych.
                                        Pewnie jakaś norma związana z zakłóceniami powoduje taką praktykę...
                                        Nie. Kwestia klasy ochronności urządzenia. Jeśli urządzenie jest przeznaczone do pracy w instalacji z uziemieniem, to nie wolno ci go podłączyć do sieci bez uziemienia. Jak ma być uziemienie, to ma być i koniec! Nie ważne czy do ziemi, czy do neutralnego. To zależy od typu instalacji w domu. Ale ma być.

Skomentuj

Eee raczej nie. Do dużych powierzchni używa sie specjalnych walkow, dyspenserów, ktore jednolicie rozprowadza klej. Packa tego nie zrobisz, a jak liczy sie czas, to tym bardziej. Dla nas amatorów idealnie spisuje sie zwykły walek do tapet.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X