Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ocieplanie:

Skomentuj

Zamieszczone przez branża Zobacz posta
      chesz pomiar przed i po ??
      Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Możesz pokazać
      Zamieszczone przez zibii Zobacz posta
      Możesz dać te pomiary.
      Jak obiecałem ale z opóźnieniem, musiałem zgrać pliki z komp. w pracowni. Przykładowa filtracja głośnika, w tym konkretnym projekcie filtracja będzie nieco bardziej złożona gdyż przewidziany jest regulator ustawień zwrotnicy na kolumnie zmieniający balans tonalny grania.

PS220-8 zaaplikowany przed i po filtracji pomiary niewygładzone

PS220-8 zaaplikowany przed i po wygładzony do 1/3okt aby zobaczyć linie prowadzenia wysokich tonów która jest poszarpana jak w każdym szerokopasmowym tej wielkości czy też koaxialach

PS220-8 pasmo przenoszenia nie łączone z odpowiedzią BR

No i Harmoniczne przed i po

Zalecam chociazby próby filtrowania głośników szerokopasmowych. Zdecydowana większość jednostek tego wymaga. W głośnikach małych z reguły wybija się wyższa średnica i to znacząco. W większych albo całe pasmo średnicy albo cała góra pasma w zależności od budowy głośnika. Słuchanie szerokopasmówek bez filtracji to raczej brak basu i kaleczeniu uszu. Argumenty typu że podłączyłem bez żadnych filtrów i gra super, albo nie filtruje aby nie stracić sprawności do mnie nie przemawiaja. Jak widać powyżej Ps220-8 po filtracji do liniowego balansu tonalnego mamy 95dB :) Prawdziwe 95dB nie takie napisane na etykiecie 2 - 3 drożnych kolumn :) zacnej marki.
      Last edited by Zap Projekt; 11.03.2017, 23:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Obudziłem się z zimowego snu i czas na porównanie:
        Vifa NE vs SBA Satori. Większość już pewnie wytypowała zwycięzcę. Ja dowiem się dopiero za kilka miesięcy :)
        Dwa całkowicie rożne grania

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Vifa z morelem była słuchana. Z Satori powiedziałem sobie, że nie bawię się w budy testowe tylko od razu docelowa, pochylona. Jedno podejście do zwrotnicy. Zmiana objętości średniego będzie możliwa. Będę testował jedynie WO24P w różnych objętościach i strojeniach.
        Mikrofon do B5
        Jedno podejście do zwrotnicy
        Optymista

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Ocieplanie:
        Tomek do czego to?
        Czemu aż tak dużo ocieplenia?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          To prawda. Chyba Raven nazwał Morela "instrumentem" :) Analizowąłem THD i w przypadku ET338 3h rośnie już od 1kHz, aż dla 3kHz osiąga 1% i przewyższa 2h! Pomiar 1V:

W przypadku Satori TW29RN rozkład harmonicznych jest optymalny. Choć zakres 6-8kHz (sybilanty) 2h znacznie wyżej od Morela. To też pomiar 1V ale SBA jest głośniejszy od Morela.

Optymista
          Jedno podejście oznacza, że będzie tylko jedna wersja dla ścianki pochylonej o 7". Nie chce już mi się już męczyć dla budy testowej bez pochylenia i koniecznych skosów. Wiadomo, że wersji będzie wiele. Na prośbę Ravena przetestuję także wysoki podział WO24P, minimum 500Hz.
          Last edited by KonradRak; 12.03.2017, 01:24.
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Optymista

Tomek do czego to?
            Czemu aż tak dużo ocieplenia?
            Projektujacy zwrotnice ma takie życzenie - spełniam je, będzie za dużo to wyrwiemy - teraz lawiej mi to wsadzic poki frontu nie ma.

Skomentuj

:)

Skomentuj

Marian: nowy projekt zamiast wilsonow ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  Marian: nowy projekt zamiast wilsonow ?
                  Nie, dla znajomego składam.

Skomentuj

Marian pisz koniecznie jak grają! Bardzo mnie one interesują.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

:)
                      Już widzę co małe dzieci będą chciały wciskać :) ta tubka z korektorem jest tak hipnotyzująca.... :)

Skomentuj

Właśnie odwijalem sobie trafo do potrzebnych 2x20V i zgadnijcie co?
                        Trafo jest nawinięte aluminiowym drutem:o

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                          Sportowe trafo, redukcja masy;p

Skomentuj

To jest chińskie?

Skomentuj

Nie na temat...
                              CCA (copper clad aluminium) choroba dzisiejszych instalacji sieciowych, w połączeniu z tanimi wtyczkami i gniazdami, potrafi robić takie jazdy że na wyposażeniu mam Fluke LRAT2000 ^^ Takie czasy. Ale z alu też zrobi dobrą sieć, ale tak ostrożnie bym się z tym obnosił.

Poza tym że dla alu jest inna gęstość prądu, to trafa z rubinów działają do dziś. Jak działa i problemu nie robi, to fajnie lżejszy wzmacniacz, mniej plecy będą boleć od noszenia ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                                To jest chińskie?
                                Nie wiem, wymontowane ze wzmacniacza IBIZA

Skomentuj

Nie wiem, wymontowane ze wzmacniacza IBIZA
                                  To chińczyk

Skomentuj

W6-1916 ma lepszy korektor fazy i zawieszenie co widać na wykresach charakterystyki
                                    http://www.tb-speaker.com/products/w6-1916
                                    http://www.daytonaudio.com/index.php...eo-driver.html
                                    Last edited by bolonietoperz; 14.03.2017, 08:17.
                                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                    http://www.rane.com/note160.html
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                                      Nawet pracując z nimi gdybałem że PS180 nadał by się świetnie jako średniak w towarzystwie 4 basów i np T35 seasa lub berylem SB w odniesieniu do ich wysokiej sprawności.
                                      będę robił teraz 3 way z neo cd 2 na górze i zastanawiam się nad zastosowaniem mojego tb w6 1916 jako średnio tonowego bo szkoda go sprzedawać , a magia mi się już znudziła , wolę uniwersalność. Filtry odetną częstotliwości które grał korektor na rzecz wstęgi , ale nie wiem czy nie pojawią się jakieś problemy fazowe.
                                      Last edited by bolonietoperz; 14.03.2017, 08:51.
                                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                      http://www.rane.com/note160.html
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A wy co robicie z resztkami wytrawiacza? Mi wyszło coś takiego:

To urosło przypadkiem, roztwór stał sobie w słoiku, jak będzie tego więcej, chcę kiedyś zrobić "kontrolowaną" krystalizację :)

Skomentuj

Marian

Jak tam juz dorobisz jakas bude do tych PS-ow to daj znac jak te daytony daja rade.
                                          U mnie zawsze znajdzie sie miejsce na dobra szerokopasmowke, tym bardziej papierowa .

Dziekowac !!
                                          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X