Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cross cap to chyba jednak za dużo do takich testów
    Przykładowo 4,7uF kosztuje ponad 10zl a zamiast jednego trzeba kupić 4szt na stronę i jeszcze baterie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zrobiłem za mały zapas na ekoskóre i mocowałem się 45 minut żeby głośniki jakoś wlazły :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez .Heat. Zobacz posta
        Zrobiłem za mały zapas na ekoskóre i mocowałem się 45 minut żeby głośniki jakoś wlazły :lol:
        Za to masz spasowane.. idealnie :)

Skomentuj

Tak, wygląda perfekcyjnie

Skomentuj

Chłopaki,
            Potrzebuje skalibrować JIG-a ale moja karta Sound Blaster adiodigy nie ma możliwości wyboru wejścia Line-In. Na tą chwilę wybrałem metodą prób i błędów "What U Hear". Wyniki kalibracji Jiga są widoczne na załączonym zdjęciu. Podobne uzyskiwałem wybierając Wave. Dla pozostałych przypadków albo nie miałem wyników nagrywania, albo wynik nie przypominał sinusoidy (raczej schody i to nie wiadomo dokąd). Możecie mi powiedzieć, czy te ustawienia są dore, zanim zacznę dalszą zabawę??

Skomentuj

widok z widocznym ustawieniem opcji nagrywania

Skomentuj

To już było parę lat temu i nie udało mi się dojść w końcu do dobrej konfiguracji na audigy2, ale pamiętam, że what you hear mi coś kłamało. To nie jest line in tylko mix chyba ze wszystkiego. I wyniki kalibracji były idealne za to pomiary to była bodaj kreska i zawsze takie same. Sprawdź sam, może coś mylę, ale to nie było to. Jeszcze masz sterowniki KX w których masz więcej opcji. Tylko trzeba doczytać co z czym, bo bodaj dla 96/24 ta karta używa innego daca, czy jakoś tak i to komplikowało konfigurację.
                Skończyło się na tym że kupiłem SB128 i tam nie było tych problemów. A kosztuje grosze.
                Last edited by Micwoj; 19.04.2017, 15:11.

Skomentuj

Dawno temu przerabiałem to samo z Audigy2 i finalnie wróciłem wtedy do SB0100.

Skomentuj

I chyba zrobie tak jak wy... Wydam pare pln i kupie inna karte

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Takiego SB to jeszcze gdzieś mam w szafie, jak chcesz.

Skomentuj

Ja mierzyłem na zintegrowanej, to i tak nie było największym czynnikiem zakłócającym pomiar, pomieszczenie i wkładka no name robiły swoje, na zewnątrz też nie łatwo pomierzyć jak samochody jeżdżą, albo jest trochę wiatru.

Skomentuj

A jakbyscie mieli polecic jakis tani wzmacniacz ktory strikte ma byc orzeznaczony do pomiarow? Czyli minimalizacja elementow i kosztow. Z tego co pamietam mocy tez za duzo nie potrzeba. Wiec moze jakis tda??

Skomentuj

Możesz od razu uderzyć do Irka, on ma swojego unijiga, czyli jig, pre mikrofonowy i mały wzmacniaczyk do pomiarów, wszystko w jednym sprytnym pudełeczku. Może jeszcze ma jakąś sztukę polutowaną.

Skomentuj

Jiga i pre mam, dla tego szukam jakiegos malego wzmacniacza i zastanawiam sie nad jakims kitem na tda w stylu 2x22W czy jakos tak

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                                tda w stylu 2x22W czy jakos tak
                                Wzmacniacze mostkowane nie nadaja sie do pomiarow.

Skomentuj

Mostkowane (nie bardzo rozumiem skrót myślowy). Nie chciałem mostkować kanałów. Szukałem tylko stereofonicznego wzmacniacza na tda (bo te wychodzą najtaniej) np. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5200007707 a 15W chyba do pomiarów starczy, czy może za mało??

Skomentuj

Popularny wzmacniacz na tda1554 2x22w to wzmacniacz zmostkowany i w takiej formie nie zagra. Moze jakas prosta wersja gainclone? W sumie zalezy tez jakie masz trafo, jakim napieciem chcesz to zasilac.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                                    np. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5200007707 a 15W chyba do pomiarów starczy, czy może za mało??
                                    To tez jest mostek, wiec lipa.

http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-H&T-D1.01.pdf tu masz na stronie 36 plytke i schemat wzmaka lm3886 z zasilaczem
                                    Last edited by Pogromca mitow; 20.04.2017, 20:57.

Skomentuj

Dzieki...
                                      A z traf ktore mam to ostalo sie jeszcze ts 40/78 unitra zatra, ale nie pamietam jakie mialo napiecia na wyjsciu a dzis juz za pozno na zabawe w lutowanie

A to pcb bylo by ok? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6791196710
                                      Last edited by Jimi; 20.04.2017, 21:33.

Skomentuj

Gotowe ,jak wymienię wkręty na czarne i zrobię jakieś ostre zdjęcia to wrzucę do gotowych.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                          http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-H&T-D1.01.pdf tu masz na stronie 36 plytke i schemat wzmaka lm3886 z zasilaczem
                                          Zna ktoś na tyle niemiecki żeby przetłumaczyć cały ten dokument? Byłoby świetnie...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X