Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No właśnie te 20% to dużo jednak...Ostatnio się o tym przekonałem. Niebieska anoda i iskrzenie w kierunku banki a w głośniku piękna cisza. Lampy nie chińskie a rosyjskie - 6P1P. Spasowałem na jakiś czas z lampami.

Skomentuj

Jak niebieska anoda i iskrzenie to lampa straciła próżnię - raczej niezależne od napięcia, jak jest przeciążona to "się wstydzi" - anoda czerwienieje i to bardzo mocno.

Skomentuj

Bezedura. Niemożliwe aby tak po prostu sześć sztuk 6P1P-EW NOS straciło próżnię, a w drugim wzmacniaczu (taki sam ale z pcb), w którym jest niższe zasilanie pod obciążeniem pracują prawidłowo. Ponadto getter jak to w "nos", pięknie błyszczący. Albo strzeliłem gdzieś babola w montażu przestrzennym (a sprawdzałem wiele razy) albo trzeba będzie mocno zbijać napięcie. TS to Telto 0,15A/250V i ileś tam amper 2x3,15V (docelowo ma niby zasilać EL84). Po wyprostowaniu, bez obciążenia, jest 368V, czyli jeśli nawet przysiądzie napięcie, odłoży się na TG i bla bla bla, to i tak trochę za dużo. 6P1P (tetroda) to tani zamiennik 6V6, której też używałem w tym samym wzmacniaczu i przy zbyt wysokim napięciu na bańce pojawiła się niebieska poświata (zasilałem TSMIII 270V/anoda, który notabene ma prawdopodobnie 0,075mA na uzwojeniu anodowym) a wzmacniacz ładnie grał. Walnąłem gdzieś babola i już . Chwilowo wyleczyłem się z "baniek" .

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
          Chwilowo wyleczyłem się z "baniek" .
          Nie poddawaj się . Nim mi coś wyszło też w kosz poszło trochę gratów

Skomentuj

Miał być mały wzmacniaczyk SE do przyszłej sypialni w nowym domu. Chassis zrobione/frezowane na CNC firmy Kimla. Porobiłem programy, walczyłem z aluminium i drewnem. Pozostawiłem stan surowy, do polerki i lakierowania. Po złożeniu w całość dostałem takiego "kopa". A to zdjęcia na szybko z telefonu z kiepskim światłem :

Na razie tyle w temacie tego SE choć jest proste wyjście z sytuacji. Zminiaturyzować nowe pcb a elementy z przestrzennego polutować "weń" . Acha TS to nie Telto a Sizei.
            Last edited by Amper6; 22.02.2017, 19:55.

Skomentuj

Małe dłubanie w MDFie.
              Mały subek do autka i... Kto zgadnie co to za budka. Jutro jeszcze drugą muszę skleić.

Skomentuj

No i nie wybuchło i nawet gra. Teraz pozostało jakoś zapakować to do obudowy - następne dwa lata.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim, których męczyłem na PRIV za cierpliwość i pomoc. Dziś odsłuchałem troszkę na dzikiej zwrotce MTM-ów.
                  Wygląd się podoba dzwiekowo nie do opisania bo jak pisałem zwrotnica to zlepek. Basu jest wystarczająco a jak coś to się zatka BR.
                  Chyba że będzie TL bo też o tym troszkę pisałem.
                  Więc jest pomysł na dokupienie parki i zrobienie kolumn.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Chętnie bym zaprosił. Ale wklep w Google maps drugi człon mojej miejscówki.[
                    Last edited by sylvek; 25.02.2017, 18:24.

Skomentuj

Nie na temat...
                      w Leżajsku mam e90 więc zapraszam jak będę na urlopie

Skomentuj

Ok nie ma sprawy. Coś zorganizujemy.

Skomentuj

Sylvek jak te excele?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Powiem że jest ok. Nie do końca mi leżały ale ostatnio trochę chciałem modyfikować zwrotkę i znalazłem błąd który psuł ich dźwięk i teraz jest ok. Wstyd się przyznać.
                            Sting przestał drzeć japę :).
                            Zastanawiam się czy robić MTM czy TMM i zastanawiam się nad 2.5W i może wtedy dokupić W16 lub L16

Skomentuj

W ciemno mtm 2drogi
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może w TL

Skomentuj

Ojjj nie!
                                  Basu napewno im nie brakuje, nawet w 18L monitorze
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja zrobiłem 20L

Skomentuj

Sylvek ale ty masz 15.
                                      Mam gdzieś 4 szt. Magneziaków ale samochodowe lotusy z 1 serii.
                                      Ciekaw jestem jakby zagrały w mtm tyle że połączone szeregowo bo mają 4R.
                                      Łukasz co myślisz ty przewalasz tony tego😀.
                                      Tylko co na górę dać?

Skomentuj

Zibii to ty masz te z ciemna membrana?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak jest czarną i srebrny korektor.
                                          Na górę można by dać berylowego satori
                                          Last edited by zibii; 26.02.2017, 20:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X