No właśnie te 20% to dużo jednak...Ostatnio się o tym przekonałem. Niebieska anoda i iskrzenie w kierunku banki a w głośniku piękna cisza. Lampy nie chińskie a rosyjskie - 6P1P. Spasowałem na jakiś czas z lampami.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Bezedura. Niemożliwe aby tak po prostu sześć sztuk 6P1P-EW NOS straciło próżnię, a w drugim wzmacniaczu (taki sam ale z pcb), w którym jest niższe zasilanie pod obciążeniem pracują prawidłowo. Ponadto getter jak to w "nos", pięknie błyszczący. Albo strzeliłem gdzieś babola w montażu przestrzennym (a sprawdzałem wiele razy) albo trzeba będzie mocno zbijać napięcie. TS to Telto 0,15A/250V i ileś tam amper 2x3,15V (docelowo ma niby zasilać EL84). Po wyprostowaniu, bez obciążenia, jest 368V, czyli jeśli nawet przysiądzie napięcie, odłoży się na TG i bla bla bla, to i tak trochę za dużo. 6P1P (tetroda) to tani zamiennik 6V6, której też używałem w tym samym wzmacniaczu i przy zbyt wysokim napięciu na bańce pojawiła się niebieska poświata (zasilałem TSMIII 270V/anoda, który notabene ma prawdopodobnie 0,075mA na uzwojeniu anodowym) a wzmacniacz ładnie grał. Walnąłem gdzieś babola i już. Chwilowo wyleczyłem się z "baniek"
.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amper6 Zobacz postaChwilowo wyleczyłem się z "baniek".
. Nim mi coś wyszło też w kosz poszło trochę gratów
Skomentuj
-
Miał być mały wzmacniaczyk SE do przyszłej sypialni w nowym domu. Chassis zrobione/frezowane na CNC firmy Kimla. Porobiłem programy, walczyłem z aluminium i drewnem. Pozostawiłem stan surowy, do polerki i lakierowania. Po złożeniu w całość dostałem takiego "kopa". A to zdjęcia na szybko z telefonu z kiepskim światłem :
Na razie tyle w temacie tego SE choć jest proste wyjście z sytuacji. Zminiaturyzować nowe pcb a elementy z przestrzennego polutować "weń". Acha TS to nie Telto a Sizei.
Last edited by Amper6; 22.02.2017, 19:55.
Skomentuj
-
Dziękuję wszystkim, których męczyłem na PRIV za cierpliwość i pomoc. Dziś odsłuchałem troszkę na dzikiej zwrotce MTM-ów.
Wygląd się podoba dzwiekowo nie do opisania bo jak pisałem zwrotnica to zlepek. Basu jest wystarczająco a jak coś to się zatka BR.
Chyba że będzie TL bo też o tym troszkę pisałem.
Więc jest pomysł na dokupienie parki i zrobienie kolumn.
Skomentuj
-
Powiem że jest ok. Nie do końca mi leżały ale ostatnio trochę chciałem modyfikować zwrotkę i znalazłem błąd który psuł ich dźwięk i teraz jest ok. Wstyd się przyznać.
Sting przestał drzeć japę :).
Zastanawiam się czy robić MTM czy TMM i zastanawiam się nad 2.5W i może wtedy dokupić W16 lub L16
Skomentuj
Skomentuj