Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    aż kondy trochę spuchły.
    Kurcze, wszystkie?
    A takie osmarkane to twoja lutownicza działalność, czy to taka fabryczna produkcja?

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      A takie osmarkane to twoja lutownicza działalność
      Panie, odwal się Pan jeszcze tego nie dotykałem, fabryczna produkcja, żółtemu może ręce się trzęsły

Skomentuj

Panie, odwal się Pan
        Miarkuj Panie, się nie do ciebie czepiam, jeśli byś już tknął, to stan normalny przed myciem, ale jeśli w takim stanie z fabryki wyszło, to bryndzowato.

Skomentuj

Nie na temat...
          Spoko, na wesoło. Też mi się ten badziew rzucił w oczy o otwarciu. Poza tymi sparkami, elementy krzywo wlutowane itd.

Skomentuj

Nie na temat...
            Dobra, tez zapomniałem uśmieszku dodać, zapomniałem że przez klawiaturę to nie widać :)

Skomentuj

Nie mogłem się doczekać na eko skóre......

Jak myślicie , warto iść w tym kierunku i strugac takie fronty? Nie wygląda jak wiejski tuning?
              Last edited by sylwek77; 21.02.2017, 20:17.

Skomentuj

Okropne.

Skomentuj

to osb pomalowane na zloto?

oryginalne
                  ale glosniki dalbym nieco blizej siebie

Skomentuj

Wygląda jak OSB pomalowane złotem "szprajem"

Skomentuj

Fatalne. Jak tapeciary, blachary itp.

Skomentuj

Haha...... żadne osb )) mdf plus mazajka z uniflota.....( do lączen płyt g-k)

Skomentuj

moze jakby to byl inny kolor
                          moze jakby imitowal kamien czy cos

Skomentuj

a ja twierdzę, że to kwestia gustu... są co prawda pewne "standardy", ale i tak jestem zdania, że każdy powinien wykańczać wg własnego uznania - w końcu to właścicielowi ma się podobać, a nie ładnie wyglądać na forum

Skomentuj

Manta już plumka bez brumu kony na filtracji poleciały, nie wiem za bardzo dlaczego.
                              Układ dość specyficzny, ponad 300v napięcia anodowego jak na te lampy to dużo.

Skomentuj

Wiele fabrycznych konstrukcji, zwłaszcza gitarowych bardzo mocno żyłuje lampy i pracują one na granicznych napięciach.
                                Zresztą dawniej też to robiono, np. wzmacniacze dynacorda miały ponad 700V na anadoach EL34, dzisiejsze wersje poszły by szybko w piach.

Tu pewne kondensatory były słabej jakości, do tego duża temperatura im pomogła.
                                W jednym ze swoich wzmacniaczy diy tak miałem, gram sobie normalnie na wzmacniaczu do roku, nagle jeb w pokoju, szukam, szukam, nic. Uznałem że coś gdzieś w szafce spadło czy co, kilka miesięcy później okazało się że elektrolit w filtrze anodowego niby na 105 stopni, eksplodował. Normalnie około 75 stopni mogło być w tym miejscu, brumu nie było bo w filtr składał się z 4 stopni i miał mocno zawyżoną pojemność ^^

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                  szukam, szukam, nic.
                                  Niezły katar musiałeś mieć. Przecież smród jak cholera jak kondensator strzeli.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Właśnie nie strzelił na nacięciach od góry, a puścił od dołu, cała beczka podeszła do góry o kilka mm, zatrzymując się na obudowie.
                                    Jak otworzyłem obudowę to kondensator był na miejscu, tylko był wyższy od swoich kolegów, obudowa miała ultra biedną wentylację, nie poczułem żadnego smrodu.
                                    Pierwszy raz mi się tak kondensator uszkodził, nigdy mi nic nie wybuchło, poza jednym LM317 z którego nóżki zostały).

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Te dostały "brzucha" lampa grała wiele godzin. Kolega ma to w pracy na biurku i brzęczy to 8 godzina na dobę, już parę lat. Nie ma co się dziwić.

Skomentuj

Układ dość specyficzny, ponad 300v napięcia anodowego jak na te lampy to dużo.
                                        A 6n1 nie jest w układzie SRPP? Wtedy napięcie OK.
                                        Jeśli wyjściowe to tak jak myślę - 6p1, to te 300v to troszkę dużo, typowo na anodzie powinno być 250v ale lampy są wytrzymałe - to tylko 20% więcej.
                                        Ale może na trasformatorze wyjściowym część napięcia się wytraca?

Skomentuj

Nie grzebałem w tym głębiej, schematu brak a konstrukcja druku dwustronna. Po wyjęciu płytki kable za krótkie, aby to połączyć i pomierzyć.
                                          Napięcie na anodach 309-311v. Tak, na trafie może tak być. Dziś tego trochę posłucham, pierwszy raz mam 6P1 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X