Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez nowy1 Zobacz postaI tu sie myslisz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaKto zgadnie co to?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postaJeśli położyłeś olej to musisz zostać przy oleju. Lakieru na to nie położysz.
Chyba, ze inne oleje maja inne działanie. Ja użyłem 3v3 czy v3v nie pamiętam już dokładnie.
Skomentuj
-
Tak też myślę, że może się to nie skleić ale cóż... Zrobimy próby, najwyżej pójdzie druga warstwa forniru jeśli się sklei :)
Póki co zostawiam jak jest, efekt surowego drewna wygląda ciekawie.
Olej to z IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50070378/Last edited by marivs; 30.01.2017, 11:19.
Skomentuj
-
Mogę tylko napisać o własnych doświadczeniach, a te są takie, że na kolumny położyłem dwie warstwy oleju (nie żałowałem), po tygodniu znowu poszły dwie warstwy bo olej odparował częściowo i całość wyglądała średnio. Niestety po miesiącu efekt był mało zadowalający wiec kolumny przetarłem papierem ściernym i na to poszedł lakier. W czasie szlifowania docierasz do surowego forniru. Kolumny o których pisze miały bardzo cienki fornir venge pewnie z 0,5mm. Na to poszedł lakier i nic do tej pory się niei dzieje. Raz też nakładałem nowy fornir na zaolejowane kolumny. Taśmówką zedrzesz tyle forniru, że każdy klej złapie bez problemu. W załączniku wstawiam zdjęcie kolumn olejowanych. Na jednym z boków po miesiącu widać jak wyszło lekkie zróżnicowanie w barwie forniru. To właśnie na nie poszedł lakier.
Oczywiście piszę tu o zabiegach którymi można się ewentualnie ratować w podobnych sytuacjach i nikogo nie namawiam na olejowanie przed lakierowaniem :)
Skomentuj
Skomentuj