Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Powinno się to stosować do małych głośników, tym bardziej z dużym magnesem, Raven chyba nawet pokazywał pomiary.
    Ale jak widać taki Avalon ma w to wywalone :)

I tu sie myslisz mają specjalne kieszenie wyfrezowane !!

Last edited by nowy1; 27.01.2017, 13:44.

Skomentuj

Otwór na głośnik jest cylindryczny, za nim to chyba obudowa już się zaczyna.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
        I tu sie myslisz
        Jeśli to na zdjęciu to podróbki DIY Avalonów, to wtedy tak:

Skomentuj

Marian
          Mi wyglądają na podróbki.

Skomentuj

Pewnie, ze podrobki.

Tu widac oryginaly http://www.audiostereo.pl/avalon-eid...10#entry731880

Skomentuj

No to zwracam honor :)

Skomentuj

W oczekiwaniu na trany...

Kto zgadnie co to?

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  Kto zgadnie co to?
                  CFP-Mad?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

IPS Mad?

Ech tak to jest jak się otwiera 10 zakładek i czyta po kolei ^^

Skomentuj

Kolej na podstawki do monitorów :)

Zostały jeszcze kolce i podświetlenie :)

Skomentuj

Główne prace stolarskie na razie uważam za skończone. Fornir został posmarowany olejem do konserwacji blatów kuchennych - orzech nabrał ciekawy kolor, ciemny brąz. Jak będą lepsze warunki na zewnątrz (wiosna-lato) zabezpieczę to jeszcze pół-matowym lakierem.

Skomentuj

Zeby nie bylo ze ostatnio nic nie robie.
                          Moja nowa pila ma zaledwie kilka dni i juz zabkuje.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Odyseja Kosmiczna w wykonaniu stolarskim.

Skomentuj

Zamieszczone przez marivs Zobacz posta
                              Główne prace stolarskie na razie uważam za skończone. Fornir został posmarowany olejem do konserwacji blatów kuchennych - orzech nabrał ciekawy kolor, ciemny brąz. Jak będą lepsze warunki na zewnątrz (wiosna-lato) zabezpieczę to jeszcze pół-matowym lakierem.
                              Jeśli położyłeś olej to musisz zostać przy oleju. Lakieru na to nie położysz.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                Jeśli położyłeś olej to musisz zostać przy oleju. Lakieru na to nie położysz.
                                Nieprawda, To nie jest zwykły olej jadalny tylko po wyschnięciu tworzy się z tego taka galaretowata powłoka i lubi sobie trochę odparować. Kiedyś zrobiłem olejowane obudowy ale po miesiącu wyglądały badziewnie. Przeszlifowałem tylko fornir, potem zmywacz do sylikonu i tłuszczu i na to położyłem lakier. Trzyma się do dziś i nic się z tym nie dzieje.
                                Chyba, ze inne oleje maja inne działanie. Ja użyłem 3v3 czy v3v nie pamiętam już dokładnie.

Skomentuj

Tak też myślę, że może się to nie skleić ale cóż... Zrobimy próby, najwyżej pójdzie druga warstwa forniru jeśli się sklei :)
                                  Póki co zostawiam jak jest, efekt surowego drewna wygląda ciekawie.

Olej to z IKEA http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50070378/
                                  Last edited by marivs; 30.01.2017, 11:19.

Skomentuj

Olej to olej. Klej też będzie się ciężko kleił. Najlepiej zostań przy oleju.

Skomentuj

Mogę tylko napisać o własnych doświadczeniach, a te są takie, że na kolumny położyłem dwie warstwy oleju (nie żałowałem), po tygodniu znowu poszły dwie warstwy bo olej odparował częściowo i całość wyglądała średnio. Niestety po miesiącu efekt był mało zadowalający wiec kolumny przetarłem papierem ściernym i na to poszedł lakier. W czasie szlifowania docierasz do surowego forniru. Kolumny o których pisze miały bardzo cienki fornir venge pewnie z 0,5mm. Na to poszedł lakier i nic do tej pory się niei dzieje. Raz też nakładałem nowy fornir na zaolejowane kolumny. Taśmówką zedrzesz tyle forniru, że każdy klej złapie bez problemu. W załączniku wstawiam zdjęcie kolumn olejowanych. Na jednym z boków po miesiącu widać jak wyszło lekkie zróżnicowanie w barwie forniru. To właśnie na nie poszedł lakier.
                                      Oczywiście piszę tu o zabiegach którymi można się ewentualnie ratować w podobnych sytuacjach i nikogo nie namawiam na olejowanie przed lakierowaniem :)

Skomentuj

Jak ktos sie boi ryzyka lakierowania po oleju to mozna wybrac lakier na bazie oleju. Zeszlifowac olej, odtluscic i lakierowac. Generalnie olej to jest lipa, jak juz to porzadny olejowosk i nie radzilbym skusic sie na tanie oleje z marketow.

Skomentuj

Olejowoski OSMO to za to świetny produkt.
                                          Mam tym zrobione kolumny, blaty kuchenne i wygląda to naprawdę świetnie.
                                          Last edited by srekal34; 30.01.2017, 14:13.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X