Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wyszlo lepiej niz sie spodziewalem

folia "zamsz" z allegro
    calkiem ladnie sie uklada po podgrzaniu
    klej pozwala na poprawki. niestety latwo sie robia zmarszczki

zobacze czy z czasem to sie nie odklei z tej krzywizny. jak tak zostanie to wyklejam deske w aucie

Skomentuj

Połóż dla testów w samochodzie na słońcu, wtedy będziesz dopiero wiedział czy się nadaje.

Skomentuj

juz stoi na oknie
        w samochodzie wole nie wozic szklanej butelki

Skomentuj

Jak Paweł myślisz na słupki się nada?
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

"Allien - Początek". Tokarki już pracują ... Może uda mi się przemycić kilka fotek w budowy. Taka konfiguracja :)

Skomentuj

O żesz Ty... :o kto to wymyślił?

Skomentuj

WOW. W Polsce są klienci na takie zestawy?!
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

To jest Obcy :) a właściwie jego kokony i larwa :). Projekt plastyczny zostanie nieco zmieniony tj wielkości kokonów i głębokość stelaża. Podobnie jak w tej konstrukcji

Stelarz będzie tylko podpora / rzeźbą, a środowiskiem aplikacji będą kokony dla każdego z głośników osobny. Powstają na początek dwie pary i jedna już sprzedana :)
                  Właściciel zmienia kolumny Acapella ten model lub podobny. http://acapella.timetobeat.com/index...e/high-cecilia. Byłem słuchałem tego zachwalanego głośnika plazmowego i nie powalił mnie żebym nie mógł się podnieść. Ciekawe inne granie ale żeby The End to nie wiem i te wygrzewanie kolumn godzinę zanim się coś posłucha :). Średnio tonowy w tubie grał okropnie i co dziwne był przymulony a nie otwarty całość zakrzykiwała góra z plazmowego. Za to Bas pierwsza klasa dwa 10calowe Etony w zamkniętej.
                  Last edited by Zap Projekt; 11.04.2017, 00:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                    Jak Paweł myślisz na słupki się nada?
                    tez o tym pomyslalem w drugiej kolejnosci
                    jak sie nie odklei z tego dolka to bedzie sie nadawal
                    ale trzeba idealnie przygotowac powierzchnie bo wszystko widac

Skomentuj

Takie dwa zdjęcia od kolegi raven1985:

Obudowa jest ze sklejki. Projekt męczony od dawna, ale jest już bliżej końca :) Całe opóźnienie jest mi mocno na rękę, ponieważ wcześniej nie miałbym miejsca na te kolumny, ale teraz nie będzie z tym problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Takie dwa zdjęcia
                        Tak sobie patrzę na tę zwrotnice i stwierdzam, że ta zwrotka zaczyna zadawać kłam twierdzeniom, że aktywne systemy są bardziej skomplikowane niż pasywki :flapper:
                        Czemu aż 4 drogi?
                        Last edited by Micwoj; 11.04.2017, 10:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

folia "zamsz" z allegro
                          calkiem ladnie sie uklada po podgrzaniu
                          klej pozwala na poprawki. niestety latwo sie robia zmarszczki

zobacze czy z czasem to sie nie odklei z tej krzywizny. jak tak zostanie to wyklejam deske w aucie
                          Ciekawe czy da się ułożyć ta krzywiznach tego typu?

Skomentuj

Obudowa jest ze sklejki. Projekt męczony od dawna, ale jest już bliżej końca
                            - Wspaniała konfiguracja, ale dlaczego tak prosta aplikacja przy takim budżecie ? Aplikacja ma bardzo duży wpływ na wybrzmiewanie i podbarwianie. Pomijając już inne aspekty ... Pamiętam jak aplikowałem te accutony w kule zaraz po tym jak wygrzewały się w prostopadłościanie niebo a ziemia zarówno w odsłuchu jak i pomiarach. Co nie zmienia jednak faktu że wielu osobom podoba się taka klasyka i minimalizm formy. I nie chcą niczego innego niż skrzynka.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                            Tak sobie patrzę na tę zwrotnice i stwierdzam, że ta zwrotka zaczyna zadawać kłam twierdzeniom, że aktywne systemy są bardziej skomplikowane niż pasywki
                            Czemu aż 4 drogi?
                            No przy 4 drożnych układach ilość elementów już mocno narasta, nie ma w tym nic dziwnego. W pułapkach nie było potrzeby dawać takich foliowych i powietrznych kolosów Lepiej dołożyć fundusze na Kondy przy filtracji średniego i wysokiego. Przerabiałem to często przy drogich projektach i niestety ale słychać różnice na filtrach a na pułapkach wystarczy precyzyjnie dobrać telerancje w tańszych elementach np.

4 drogi to kierunek do pozbycia się kompromisów na środku pasma i odwieczny problem z pogodzeniem dociążenia w niższych rejestrach z jasnością i detalicznością w wyższych :)
                            Last edited by Zap Projekt; 11.04.2017, 12:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Czemu aż 4 drogi?
                              Pierwotnie był to 3-drożny zestaw, ale okazało się, że przy mocach powyżej 500W już mało brakowało aby uszkodzić tweeter i zapadła decyzja, że zamienimy to w 4-drożny zestaw i dodamy jeszcze jeden woofer. Inaczej pisząc głównym pomysłem na rozwinięcie nie było lepsze granie, ale lepsza wytrzymałość pod względem maksymalnej mocy jaką można dostarczyć bez uszczerbku na jakimkolwiek głośniku. Nie zmienia to jednak faktu, że na końcu i tak otrzymaliśmy obie zalety 4-drożnego zestawu :)

W danej chwili kolumny spokojnie przyjmują ponad 1 kW na stronę i przy takim teście jedynie zagrzała się membrana od 12MU, więc jest naprawdę dobrze, ponieważ pamiętam jak przy 3-drożnej aplikacji i śmiesznych 500W zaczęły się dymić rezystory w testowej zwrotnicy.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                              - Wspaniała konfiguracja, ale dlaczego tak prosta aplikacja przy takim budżecie ? Aplikacja ma bardzo duży wpływ na wybrzmiewanie i podbarwianie. Pomijając już inne aspekty ... Pamiętam jak aplikowałem te accutony w kule zaraz po tym jak wygrzewały się w prostopadłościanie niebo a ziemia zarówno w odsłuchu jak i pomiarach. Co nie zmienia jednak faktu że wielu osobą podoba się taka klasyka i minimalizm formy. I nie chcą niczego innego niż skrzynka.
                              No i widzisz, sam sobie odpowiedziałeś :) Mnie takie wygibasy po prostu nie interesują i preferuję standardowy wygląd.

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                              W pułapkach nie było potrzeby dawać takich foliowych i powietrznych kolosów Lepiej dołożyć fundusze na Kondy przy filtracji średniego i wysokiego. Przerabiałem to często przy drogich projektach i niestety ale słychać różnice na filtrach a na pułapkach wystarczy precyzyjnie dobrać telerancje w tańszych elementach np.
                              Nie lepiej, ponieważ nie bez powodu są tam takie kolosy i do tego aluminiowe kondensatory od Mundorfa. Tak samo nie bez powodu są rezystory mocy. Powód jest taki sam jak przy odpowiedzi na post kolegi Micwoj.

Skomentuj

To ile mniej więcej efektywności wyszło, że pakujesz im 1kW? Da się wytrzymać tak głośne granie? Czy to tak bardziej dla sportu?

Skomentuj

Rozmiar zwrotnic powala ^^
                                  Ceramiki mi się bardzo podobają, ale nie mogę się pozbyć skojarzenia z pingpongami.
                                  Da się wytrzymać przy 2kW w pokoju?

Skomentuj

Branża w jakim programie projektujesz zwrotnice?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Takie dwa zdjęcia od kolegi raven1985:
                                      Tak nawiasem pytając to wyżej wymieniony się obraził na nas bo dawno go tu nie było, w sensie wypowiadania się , a ma doświadczenie i wiedzę

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                        Da się wytrzymać przy 2kW w pokoju?
                                        Ale to w szczycie. Srednia moc pewnie 100W by wyszła.
                                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                          Ale to w szczycie. Srednia moc pewnie 100W by wyszła.
                                          I tu się mylisz
                                          marcinsywala.pl
                                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                          X