Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A tu płytka prototyp. Pokryta pastą do rur miedzianych i nagrzane opalarką.
    Ścieżki są ładne. Tu był papier z elecroparku.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      A tu płytka prototyp. Pokryta pastą do rur miedzianych i nagrzane opalarką.
      Ścieżki są ładne. Tu był papier z elecroparku.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
      ROSÓŁ czy coś podobnego? :) Jakie efekty? :)

Skomentuj

Uaktualnilem dokumentacje do SR w wersji EF2 ( w zalaczniku).
        Dodatkowo troche pomeczylem prototyp z wersji EF3, wieksze wzmocnienie pradowe, lepsze zabuforowanie stopnia napieciowego, wiekszy slew rate (kolo 80V/us), mniejsze znieksztalcenia na 4R, dodalem odsprzegi SMD, sa tez LEDy pod bezpiecznikami, zachowany charakter harmonicznych H2 H3 H4 w praktycznie calym zakresie napiec i szerszym zakresie obciazen. Uklad jest najprostrzy jak sie tylko da, caloscia steruja tylko 3 tranzystory, wartosci elementow zoptymalizowane do granic mozliwosci i prostotu ukladu utrzymujac charakter parzystych harmonicznych.

Sama plytka EF3

Pomiarki

Normalnie prosciej sie juz nie da.
        Załączone pliki
        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Witam, "borys" czy jest możliwość uzyskania plików gerber do EF2 ? oraz kiedy można się spodziewać finalnej wersji EF3 ? Jestem zainteresowany wykonaniem sobie tej zabawki :).
          Poniżej moja wersji płytki mini PSU. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to dodam pliki.

Skomentuj

Też podpisuje się pod tą prośbą o gerbery. Przy okazji czekam na jakiś projekt w klasie A.

Skomentuj

Ma ktos klona amanero za 30 dolcow?
              https://www.aliexpress.com/item/HIFI...311.0.0.sDJMec

Skomentuj

Ok kupiłem z ciekawości.
                Pomęczę gęstymi formatami i zobaczę.

Raczej nie ma tu magii, jak te procki to nie jakieś podróbki (a wątpię) to wgranie firmware od producenta to nie jest jakaś magia.

Skomentuj

Ciekawy bo spora część daców z chin jest na i2s :) .

Skomentuj

Gerbery moge dzisiaj w nocy przygotowac (jak nie zapomne), plytke EF2 trzeba by ladniej zrobic pod gerbery. EF3 w sumie jest juz prawie gotowa.

lemosek
                    Zbyt cienkie sciezki idace do przekaznika, masa tez jest bardzo ''dyskusyjnie'' poprowadzona (nie polecam takiego rozwiazania). Zerknij sobie na screan FFT z kilku postow powyzej jak nisko udalo sie schowac pik 50Hz/100Hz, jest ponizej -100dB a pomiar nie byl robiony nawet w obudowie tylko na kawalku blachy (iPSU V6), postaraj sie rozdzielic AC od DC. Z odpowiendnim prowadzeniem masy mozna dosc spokojnie do -110dB (lub wiecej) w obudowie.

Skomentuj

Witam, dziękuję za krytykę i uwagi. Możemy się umówić, że podesłał bym ci mój egzemplarz na pomiary i zobaczymy jak to wyjdzie w tych samych warunkach ?

Skomentuj

Na kilka wieczorów wystarczy....

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Małe 3W, komora średniaka i podpórka nie są jeszcze wklejone.

Skomentuj

lemosek
                            Jak tylko masz ochote to mozesz podeslac. Podstawowe pomiary mozesz tez zrobic samemu, potrzeba tylko 3 rezystory i karta dzwiekowa.
                            Nie tylko o pomiary jednak chodzi, zerknij ponizej jak wyglada prad ladowania elektrolitow dla obciazenia okolo 5A:

Duza powieznia sciezek + duy prad AC = EMI. Duza wylewka masowa, bardzo fajnie ale mozesz jakos inaczej wracac z pradem do odczepu GND. W razie czego nie ma miejsca na kawalek blacy na mostek, mozesz go dac na krawedz to sobie bedzie mozna mostek przykrecic do radiatora/bocznej sciany/podlogi. Zreszta tak jak jest napewno bedzie dzialac, bez obaw.

Zjem kolacje i zabiore sie za gerbery.

Piter
                            Widze ze tez nie masz lekko, jest co robic.

Pozdr

Skomentuj

Witam, jak wygląda prąd na kondensatorze wiem bardzo dobrze :) Elektroniką zajmuję się na co dzień, co prawda głównie cyfrówką ale...

Zamieszczone przez borys Zobacz posta

Duza powieznia sciezek + duy prad AC = EMI.

Pozdr
                              Z powyższym coś ciężko mi się zgodzić chyba, że nie rozumiem tego zdania. Według mnie czynnikiem powodującym emi jest impedancja ścieżek a właśnie zwiększenie grubości powoduje jej zmniejszenie. Chociaż grubość ma mniejsze znaczenie niż długość.

Super zatem czekamy na pliki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                Małe 3W, komora średniaka i podpórka nie są jeszcze wklejone.
                                świetna robota,

Skomentuj

Symulacja w EDGE oraz pomiar niebramkowany mówią, że dla kompensacji BS trzeba byłoby odjąć jakieś 8dB, zaprojektowałem wstępnie coś, co już dużo mocy z woofera zabiera (jakieś 6-8dB), złożyć pewnie to złożę, ale ciekawiłoby mnie jeszcze jak to ulepszyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez lemosek Zobacz posta
                                    Witam, jak wygląda prąd na kondensatorze wiem bardzo dobrze :) Elektroniką zajmuję się na co dzień, co prawda głównie cyfrówką ale...

Z powyższym coś ciężko mi się zgodzić chyba, że nie rozumiem tego zdania. Według mnie czynnikiem powodującym emi jest impedancja ścieżek a właśnie zwiększenie grubości powoduje jej zmniejszenie. Chociaż grubość ma mniejsze znaczenie niż długość.

Super zatem czekamy na pliki :)
                                    Generalnie jest tak jak piszesz ale wez tez pod uwage obszar sciezek ''niosacych'' duze prady impulsowe, wydaje mi sie ze lepiej je trzymac krotko. Lutuj smialo bedzie dobrze
                                    Krotsze i szersze scieszki to zawsze mniejsza indukcyjnosc.

Ponizej EF2 zrobione tak na szybkosci bo wczoraj padlem jak torba g...na po 15h poza domem ..

Załączone pliki
                                    Last edited by borys; 03.02.2018, 08:10.

Skomentuj

@zolwik - fajny projekt ;p
                                      @borys - lud domaga się klasy A, zaprojektuj co - tylko nie na szybko, niech działa Ok - ja płytki mogę z pcbway ogarnac

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                        Ok kupiłem z ciekawości.
                                        Pomęczę gęstymi formatami i zobaczę.

Raczej nie ma tu magii, jak te procki to nie jakieś podróbki (a wątpię) to wgranie firmware od producenta to nie jest jakaś magia.
                                        Ciekawa sprawa, daj znać jak dojdzie i jak się sprawuje

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                          @zolwik - fajny projekt ;p
                                          @borys - lud domaga się klasy A, zaprojektuj co - tylko nie na szybko, niech działa Ok - ja płytki mogę z pcbway ogarnac
                                          Podoba mi się ten projekcik borysa EF3. Jakby już będzie dopracowana i kogoś będzie robił zamowienie na płytki to chętnie bym się pisał na kilka sztuk.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X