Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeden DAC skończony, czas na drugi TDA1541

Porównanie obu PCB:

https://www.flickr.com/photos/125677...57665261349378

https://www.flickr.com/photos/125677...57663093159237
    Last edited by gavron04; 31.01.2018, 19:57.
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

A płytka do tego na tda skąd jest jeśli można wiedzieć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        A płytka do tego na tda skąd jest jeśli można wiedzieć ?
        Poprosiłem kolegę gavron04 o polutowanie nowej wersji układu, ponieważ niestety nie mam za bardzo na to czasu a trzeba ją przetestować, ponieważ płytki leżą od dłuższego czasu :) Niestety nie udostępniałem tej wersji DAC'a.

Skomentuj

Jaki papier kredowy jest najlepszy do termotransferu? Matowy czy błyszczący? Jaka gramatura?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
            Jaki papier kredowy jest najlepszy do termotransferu? Matowy czy błyszczący? Jaka gramatura?
            Błyszczący 80g

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Poprosiłem kolegę gavron04 o polutowanie nowej wersji układu, ponieważ niestety nie mam za bardzo na to czasu a trzeba ją przetestować, ponieważ płytki leżą od dłuższego czasu :) Niestety nie udostępniałem tej wersji DAC'a.
              Dlatego też robię swoją wersję

To znaczy, tylko część cyfrowa. Analog będzie wedle gustu. Filtr 10 rzędu GIC da się zrobić, ale tak zaawansowana konwersja I/V na elementach dyskretnych jak na PCB .3lite to już wyższa szkoła jazdy... :) Płytki będą dostępne dla chętnych w razie czego.

Skomentuj

Nie kupuj kredowego. Miałem z 3 rożne, z różnych źródeł g... jakich mało. Kupiłem parę razy w electropak-u niby też wyglądał jak kredowy ale niby dedykowany do PCB i nie było problemów. Ładnie przenosił i się odklejał. A te z kredowego tragedia, począwszy od przenoszenia poprzez to, że nawet na jednym przesiąkał kwas przez niego i mi "poszarpał" ścieżki.

http://electropark.pl/laminaty/3656-...-a4-10szt.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                Na szybko wyrzeźbiłem taki schemat do SBków, jest sens to kleić? (Jeśli tak, to pożyczam z domowych kolumny elementy i można słuchać.)
                Podział 1.5kHz, 29SDAC ma fs mierzone około 600Hz, więc chyba to zniesie.

PS Nie mam super warunków do mierzenia, ale przypominają te pomiary cokolwiek?
                (Garb przy kilkunastu kHz to plik kalibracyjny mikrofonu, ale tym nie ma się sensu przejmować).
                Majster. A rezystancje cewek wpisałeś oprócz indukcyjności ?
                Last edited by kondrax; 31.01.2018, 20:51.
                Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                  Majster. A rezystancje cewek wpisałeś oprócz indukcyjności ?
                  Potem korygowałem resztę wartości do uzyskania takiego efektu, tu chyba jeszcze nie wpisywałem, ale wyszło z tych poprawek coś bardzo podobnego.

Bawiąc się dłużej stwierdzam, że fajnie mógłby też wyglądać 3 rząd, da się bardziej płaską cha-kę uzyskać, na tym 2 rz. jest trochę dolina w miejscu podziału.

To fioletowe to far field dla woofera, żeby mieć odniesienie basu (tu już jest wszystko wpisane na pewno).
                  Last edited by ampli; 31.01.2018, 22:03.

Skomentuj

Ja używam matowego i połyskującego. Połysk lepszy, przynajmniej u mnie.

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Nie kupuj kredowego....A te z kredowego tragedia, począwszy od przenoszenia poprzez to, że nawet na jednym przesiąkał kwas przez niego i mi "poszarpał" ścieżki.
                    Musiałeś trafić na totalne G, bo ja nie mam problemu z podtrawianiem, czy czymś.
                    Ja mam taki.http://allegro.pl/papier-kredowy-kre...861675982.html
                    Firma PKMedia, ja jeszcze kupowałem od użytkownika markosik20.

Skomentuj

ostatnio sama elektronika sie pojawia w temacie
                      az w koncu po dlugim czasie kupilem stacje lutownicza!

moze sie zmobilizuje do polutowania czegos

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                        Ja używam matowego i połyskującego. Połysk lepszy, przynajmniej u mnie.

Ten z elecroparku super. Kredowy tragedia. Tak byłem zły że masakra.

Musiałeś trafić na totalne G, bo ja nie mam problemu z podtrawianiem, czy czymś.
                        Ja mam taki.http://allegro.pl/papier-kredowy-kre...861675982.html
                        Firma PKMedia, ja jeszcze kupowałem od użytkownika markosik20.
                        Na desce do prasowania środkowe płytki papier z elecroparku reszta kredowy. Zobacz ile musiałem lakierem poprawiać a i tak podtrawiło.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka
                        Last edited by kondrax; 01.02.2018, 09:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          ostatnio sama elektronika sie pojawia w temacie
                          az w koncu po dlugim czasie kupilem stacje lutownicza!

moze sie zmobilizuje do polutowania czegos

I co ostatecznie kupiłeś za model stacji?

Skomentuj

Gdy drukujecie wzory płytek to ustawiacie w opcjach żeby drukarka podawała więcej toneru?

Skomentuj

No ja mam wyłączone oszczędzanie toneru cały czas...

Skomentuj

Kondrax patrząc na pewne szczegóły, ile czasu trawiła się płytka?
                                Jak długo, to nie dziw się że podtrawiło tak bardzo. Sugerując się kolorem kwasu, nadsiarczanu sodu, on jest do wywalenia, za dużo w nim już płytek wytrawiłeś, pewnie jak wylewasz kwas z tej wanienki zostaje niebieskawy tłusty osad.
                                Jak kwas jest świeży, trawi zależnie od grubości 10-20min i nie ma takich podtrawień.
                                A to jak robisz prasowankę?
                                Wygląda jak mała temperatura, słaby docisk, lub tłusta płytka.
                                Ja jak robię tak że, laminat po wycięciu myję/szoruję zmywakiem kuchennym z mydłem, na koniec rozpuszczalnik śnieżka, papier kredowy cisnę dość mocno żelazkiem prawie na najwyższej temperaturze, a wychodzi to tak:
                                Last edited by Meteo; 01.02.2018, 15:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                  No ja mam wyłączone oszczędzanie toneru cały czas...
                                  Można dodatkowo pogrubić warstwę kontrastem.

Skomentuj

Proponuje iść do szklarza, niech Ci zrobi małe akwarium 20x20x3cm maks 60zl Kup kamień napowietrzajacy taki długi prostokąt, pompke i grzalke nawet bez regulacji temp.

Ten termotransfer wygląda tragicznie. Mam nadzieję, że drukujesz na laserowej?

Skomentuj

Zamieszczone przez qudlaty Zobacz posta
                                      I co ostatecznie kupiłeś za model stacji?
                                      popularny chinczyk 836a + zestaw grotow

Skomentuj

Ja do wytrawiania używam kwasu azotowego w stężeniu ok. 15-20%.
                                        Nie trzeba nic mieszać, napowietrzać czy podgrzewać.
                                        Plytka trawi się w granicach 5-8 minut.
                                        Minus taki, że wystarczy chwila za długo i płytka do prasowania od nowa :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                                          Kondrax patrząc na pewne szczegóły, ile czasu trawiła się płytka?
                                          Jak długo, to nie dziw się że podtrawiło tak bardzo. Sugerując się kolorem kwasu, nadsiarczanu sodu, on jest do wywalenia, za dużo w nim już płytek wytrawiłeś, pewnie jak wylewasz kwas z tej wanienki zostaje niebieskawy tłusty osad.
                                          Jak kwas jest świeży, trawi zależnie od grubości 10-20min i nie ma takich podtrawień.
                                          A to jak robisz prasowankę?
                                          Wygląda jak mała temperatura, słaby docisk, lub tłusta płytka.
                                          Ja jak robię tak że, laminat po wycięciu myję/szoruję zmywakiem kuchennym z mydłem, na koniec rozpuszczalnik śnieżka, papier kredowy cisnę dość mocno żelazkiem prawie na najwyższej temperaturze, a wychodzi to tak:
                                          Wtedy robiłem jakieś 40 płytek. Zdjęcie wody już przy końcówce jak mi brakowało wytrawiacza, za mało kupiłem. Ciężko powiedzieć ile czasu nie liczyłem, ale każdą robiłem osobno i mieszałem dodatkowo ręcznie i tym spieniaczem. Myślę, że coś koło 15 min.
                                          Zanim zrobiłem pierwszą płytkę w życiu przeczytałem wszystkie tutoriale, wszytkie filmy pol i ang na youtube, także coś z grubsza wiedziałem jak i ile prasować, i jak przygotować płytkę. I mleczkiem robiłem i papierem, metalowym takimi włosami do mycia w kuchni nie wiem jak to nazwać, gąbką do naczyń tym ostrym też. Uwierz mi przy 40 paru płytkach idzie się na próbować różnych wariantów

Wina była papieru. Miałem kilka płytek z papieru tego PCB i reszcze z kredowego. Te z papieru do PCB wyszły idealnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X