Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holgin
    Oczy bola, palce opuchniete ale cos sie tam jeszcze rysuje
    Do PVC jak zalezy ci na dobrej jakosci to kup sobie vishay'e 0.6W tht w TME i nawet sie tam z tanimi smd'kami nie pchaj.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
      Holgin
      Oczy bola, palce opuchniete ale cos sie tam jeszcze rysuje
      Do PVC jak zalezy ci na dobrej jakosci to kup sobie vishay'e 0.6W tht w TME i nawet sie tam z tanimi smd'kami nie pchaj.
      Taki jest plan docelowy - ale pierwsza wersja jest na tanich SMDkach głównie z tego względu, że już je mam i braliśmy je z kumplem na spółkę, wiec były naprawdę tanie :)
      Jak prototyp zadziała jak trzeba, to w przyszłości zmienię na Vishay. Kolumny i tak mam za słabe żeby usłyszeć różnicę, projektuje/lutuję bo lubię :)

Skomentuj

Sugeruję zapoznać się z krzywymi "deratingu" temperaturowego dla rezystorów i napięcia dla kondensatorów. MLCC często gęsto powyżej 5VDC mają kilkudziesięcio procentowy spadek pojemności. Te elementy muszą być liczone dla najgorszych możliwych warunków, inaczej może być lipa.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Kondensatory MLCC (np X7R) w torach analogowych powodują znaczny wzrost THD. Dlatego stosuje się je głównie jako blokujące przy zasilaniu układów cyfrowych, procesorów itd.

Skomentuj

Borys, jak mi dane będzie, to dziś polutuje. Te trany sterujące mają być na radiatorze? Znowu bym z masą skusił :)

Skomentuj

A co z płyteczką do SE :) ? Napaliłem się jak szczerbaty na suchary .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                A co z płyteczką do SE :) ? Napaliłem się jak szczerbaty na suchary .
                Powoli się tworzy :) Chińczycy mają nowy rok więc i tak po 22 lutego będzie wszystko zamawiane.

Skomentuj

No właśnie ja zamawiałem z chin też teraz niedawno wzmaki do suba w klasie D i kolega też zamawiał części do jlh1969 z chin wszystko i wysyłają normalnie :flapper: . Chyba sobie zdali sprawę ile tracą w ten okres .

Skomentuj

Marcin
                    Tak drivery na radiator z glownymi. Plytki dzisiaj zamowilem takze pewnie po chinskich swietach beda gotowe.

Holgin
                    Rysuj rysuj, czekamy.

Skomentuj

Borys, przymierzałeś się do tej wersji z smd ? Ja już zamówiłem reziki względem schematu do ef3, za jakiś tydzień powinny dotrzeć :) Na razie brakujące graty do zasilacza dotarły a płyteczki już w drodze :)

Skomentuj

Jeszcze szkielkowanie i anoda.... iiii FIRE:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                          Jeszcze szkielkowanie i anoda.... iiii FIRE:
                          Jaki ips?

Skomentuj

Narazie madness zeby to uruchomic. Potem osiade z A9.

Skomentuj

lemosek
                              No musze EF3 przerysowac na SMD.

tomekk
                              Pieknie to alu wyglada, bardzo solidna robota. Fajnie ze mozna cos tak ladnie w PL wykonac.

EDIT:

lemosek
                              Troche szkoda ze sie pospieszyles z zamawianiem rezikow smd.
                              YYY.... zapomnialem ze juz pcb w SMD mam prawie narysowane (tylko ze z lustrem pradowym).

Na stopien napieciowy chcialem wyprobowac BFN27 w rownoleglej parce.
                              Daj znac czy zostawic stary schemat w SMD czy moze jednak wyprobowac cos nowszego.

Pozdr
                              Last edited by borys; 06.02.2018, 19:32.

Skomentuj

3 tygodnie pilnikiem, potem papier na klocek i dalo rade. Uff.

Skomentuj

Borys, no jasne, że robimy nową wersję Nic nie szkodzi domówi się inne :) Tak patrzę na płytkę i myślę, że niektóre można spokojnie zamienić na zwykłe ROYAL-OHM ( te wysokiej mocy) bo są naprawdę dobre i nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Mam na myśli te mniej istotne (np do ledzików itp) , to powinno uprościć zgromadzenie elementów. Tak się zastanawiam czy nie dać obudów 1206 bo są minimalnie szersze i wygodniej by się lutowało 0204.

Skomentuj

lemosek
                                    Jest jeszcze inna, fajna opcja tylko musze troche popracowac nad nia. Plytka generalnie bedzie taka sama jak jest ale zmieni sie nieco samo sterowanko, i tak bedzie bardzo proste, mianowicie bedzie to ramjet.
                                    Co w nim takiego fajnego ? A no przeciwsobny stopien napieciowy pracujacy w trybie pradowym (dwa rozne zrodla pradowe + podkradanie pradu z dolnego).
                                    Tranzystor, ktory robi za glownego konia roboczego i jest elementem wykonawczym w stopniu napieciowym pracuje praktycznie przy stalym napieciu Vce = pracuje w jednym punkcie = zero problemow z bootstrapowaniem pojemnosci wejsciowej przez wyjscie z VASu = szybkosc, dokladnosc, ''brak'' pojemnosci millerowskiej w kompensacji. Gra fajnie i na smd sie nadaje.

Skomentuj

Borys zaciekawiłeś mnie tym rozwiązaniem Ciekawi mnie jak to zagra ? Będzie można porównać do podstawowej konstrukcji. Jak będziesz miał już jakiś schemat to z chęcią obejrzę. Chodzi ci o to aby zastosować push-pull na wejściu ?

Skomentuj

Na dzisiaj wystarczy...
                                        Jutro muszę kupić topnik bo się skończył i jak to Tomek wspomniał FIRE!!!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kumple pytanie bo przypadkowo kupiłem mniejsze podkładki ceramiczne... myślę ze z części miedzianej tranzystorze dobrze odprowadzi ciepło.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Last edited by Pteterycz; 07.02.2018, 19:35.
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

TaDAaaaaaaaa... :)

https://www.flickr.com/photos/125677...57665261349378
                                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X