Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak skoncze sie meczyc z PCB do EF3 to zamieszcze gerbery, ja na ZZ nie mam ani czasu ani sily. Tymczasem udalo mi sie na szybkiego nagrac filmik z zlampizowanym NFB.
    Roznice gluchy uslyszy, nawet dzisiaj wpadlo kilka osob z rana i potwierdzaja ze roznice slychac po kilku plumknieciach.
    Z technicznego punktu widzenia zmienia sie THD i IMD w dosc duzym zakresie (kopiowane jest wyjscie lampowe - w trybie pradowym), obawialem sie ze bedzie duzo klopotu z znieksztalceniami skosnymi w trybie Hybrid ale jak widac niepotrzebnie.

Last edited by borys; 03.02.2018, 10:42.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys, jak tak patrzę na płytkę EF3 to widzę, że widnieje MPSA u góry, może dodałbyś obok opcje zamiany tego na BD 139-16? Albo powiększył pady dla tego MPSA, bo jak rozwierce na grubsze nóżki to szlag trafia wszystkie pady.

Edit:
      Popraw też nazwę tranika na 2SA1837 :) Ledy... fajnie rozwiązanie, jeszcze bezpiecznik będzie sobie świecił.
      Last edited by marcin55246; 03.02.2018, 14:05.

Skomentuj

Marcin

BD139-16 --> znacznie przekompensowywuje bias w EF3 (no chyba ze bedzie innej firmy to moze zrobi robote). Z MPSa42 - diotec z tme, grzalem do 80 stopni i trzyma sie bardzo dobrze, wywiercilem otworek fi 5mm w radiatorze, i zatopilem tranzystor w pascie silikonowej.
        Powieksze pady napewno, tylko musze nieco pcb poszerzyc (o jakies 5mm).

Skomentuj

A MPSA42 z Fairchild Semiconductor będzie działać? Chyba, że podesłałbyś mi jakieś od siebie, bo kupować na sztuki to mi się nie opłaca z TME, bo przesyłka za droga do mnie. Jak dla mnie to PCB może mieć 80x80mm, nie ma znaczenia.

Skomentuj

marcin
            Nie mam z fairchilda ale jak bedziesz chcial z Diotec'a to ci moge dac do PCB - chyba ze sobie sam bedziesz ogarnial gdzies gerbery to moge ci wyslac w liscie same mpsa.
            Generalnie jakie kolwiek wydawanie pieniedzy z definicji jest nieoplacalne Ja juz bardzo dobrze o tym wiem.

Z innej beki, trafil do mnie Janek MS300 na naprawe, to skorzystalem z okazji i go obmierzylem. 7,5W z delikatnym klipem. Lampy jakies drogie 300B.

Kwadratow nie wklejam bo nie ma sensu.

Skomentuj

Klasa A, borysie

Skomentuj

Nie wiem czy będę chciał oryginał PCB, jak będziesz miał i cena nie zabije, to prawdopodobnie odkupię razem z tranami :) Tylko tych tranów kilka nie będzie, trochę więcej raczej.

Skomentuj

tomekk

No wlasnie sie zastanawiam jak ja zrobic, trzeba jakis plan ulozyc.
                  Np jeden tranzystor wejsciowy czy moze dwa, z dwoma mozna juz prawie poszalec a z trzema to juz bajka .

Nie mam doswiadczenia w klasie A, moze ktos podpowie co lepiej ulepic, SE czy moze push pulla ? SE bedzie mega latwo zrobic.
                  Mozna nawet sprzezenie zwrotne wywalic, IRFP w klasie A az sie o to prosza.

marcin
                  Dostaniesz w prezencie

Skomentuj

Ja bym wolał SE :) . Push pulli trochę jest a SE chyba mniej :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      moze ktos podpowie co lepiej ulepic, SE czy moze push pulla ? SE bedzie mega latwo zrobic.
                      Mozna nawet sprzezenie zwrotne wywalic, IRFP w klasie A az sie o to prosza.
                      SE bym potrzebował i to nie wielki piec a małą końcówkę do napędzania wysokich i średnich w biampingu.

Skomentuj

U mnie zwrotki do 3W wreszcie przestały sterczeć w pająku na kolumnie.
                        Kable dojdą to zamykamy skrzynki :cool:

marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Marcin kiedy odsłuch ? :)
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Nie na temat...
                            Teraz zaczynam remont mieszkania. Zapraszam po!!
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Na szybkiego naskrobalem SE z dwoma parkami (3A kazda). PSRR+ = okolo -70dB w pasmie audio, PSRR- = okolo -50dB w pasmie audio. Napewno trzeba bedzie dobry zasilacz. Mosfety najlepiej z jak najwieksza transkonduktancja (moze IRFP250N bo tani i dosc mocny). Wzmacniacz ma tylko dwa stopnie, to znaczy stopien wyjsciowy jest stopniem napieciowym (dlatego PSRR- taki sobie), szybkoc najprawdopodobniej wyjdzie w okolicy 100V/us (sie uwidzi jak wyjdzie w praniu).
                              Radiatory raczej sporawe sie przydadza, FFT typowe dla SE ladnie wygasajace. Na aktywnej stronie jest klamp pradowy. Loop gain dosc szeroko rozciagniety, zapasy fazy i wzmocnienia dobre (ULGF kolo 1.4MHz).

Bedzie ktos PCB rysowal ??

Last edited by borys; 03.02.2018, 21:57.

Skomentuj

Jaki jest prąd spoczynkowy?

Nie na temat...
                                Jaki wielki ten foliowy 100uf . Ile on ma średnicy tak z ciekawości?
                                Last edited by Oskar29; 03.02.2018, 23:16.

Skomentuj

Może warto było by osobny temat założyć żeby to się nie zagubiło tutaj?

Skomentuj

marcin
                                    Dostaniesz w prezencie
                                    Heh :) dzięki, nigdy nie dostałem takiego fajnego prezentu

Skomentuj

Oskar29

100uF - to elektrolit potrzebny do zabootstrapowania zasilania biasujacego zrodlo pradowe ustalajace prad spoczynkowy, trzeba go bedzie i tak zwiekszyc + dac bocznika.

Z biasem nieco przecholowalem bo jest to 0,65/0,22=okolo 3A, bedzie tego jeszcze troche mniej jak sie ustawi ustawiacz od ustawiania H2
                                      Mozna by zrobic tez stopien z kanalami P i N + bootstrap ale jednak zdecydowalem ze zrobi sie tylko w N - latwiej, dostepniej o fajne tranzystory.

Zwiekszajac wartosci rezystorow emiterowych mozna zmniejszyc bias i troche lepiej rozplanowac radiator, yyy to znaczy to co jest po prawej stronie obok biurka zaraz pod oknem bo tam trzeba bedzie to przykrecic.

Moze zrobie tak ze ustawie wzmak na konkretna moc na 8R + jakies 20% zapasu na 4R a reszte pradu bedzie juz klampowane.

Skomentuj

Bedzie ktos PCB rysowal ??
                                        Mogę narysować
                                        Tylko powiedz mi, czy takie mosfety się nadadzą:
                                        https://4donline.ihs.com/images/VipM...A73243A3159BB0
                                        I czy można bezkarnie zwiększać ilość par :)

Skomentuj

100uF
                                          To chyba dotyczyło zwrotnicy Hermesa.
                                          https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X