Rozgrzałem dość sporo, termometr pokazywał ponad 90 stopni. Woda bombelkowała, to całkiem blisko 100. A prąd wzrósł do 36,23mV / 0,22R to daje nam ponad 160mA :/
Po dwóch minutach mam 130mA.
Wymien tego MPSA42 na BD139-16, pewnie gdzies masz w szufladzie. I powtorz pomiar jak to wyglada. Napisz mi jakiej firmy masz BD139-16.
Jak dobrze rozumiem tabelke z poprzedniego postu, to jak wzmacniacz stygnie to i bias maleje.
Ja mam MPSA firmy diotec z tme i dzialaja bardzo fajnie, bias jest delikatnie przekompensowany (z 5, nawet po mocnym graniu radiator jest tylko letni (ten z malej obudowy, ktory mam).
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
20W troche duzawo ale mozna cos zrobic. Moze jakies SE ?? To jak A klasa to moze bez globalnego sprzezena zwrotnego.
Najpierw musze skonczyc rysowac SR wzmaczek w smd i moze sie zabiore za cos nowego.
A tak BTW to dzisiaj udalo mi sie wziac na stol Bolt'a, ustawilem go X30. Dowod na to ze da sie zrobic cos z zaledwie kilku tranzystorow.
Ostatnio dosc mocno zainspirowalem sie parzystymi harmonicznymi i jakos tak wychodzi.
Jak dobrze rozumiem tabelke z poprzedniego postu, to jak wzmacniacz stygnie to i bias maleje.
Tak, tu masz kolejną.
Wygląda na to, że ten tran jest za słabo nagrzewany. Zrobiłem eksperyment, jak był najwyższy prąd spoczynkowy, zacząłem go tykać lutownicą, moment spadło. Przy przytrzymaniu bliżej, nad nim, nie dotykając, prądzik ładnie schodził. Zniżyłem do 50mA, oddaliłem, to zaczął szybko rosnąć.
Może by go do radiatora przykręcić, co?
marcin
Wymien ten tranyztor na BD139-16 jak masz w szufkadzie. Te MPSa ktore mam bardzo dobrze sobie radza z kompensacja temperaturowa.
Tak samo bylo z i200 jak mialy BD139 zwykle od ST, trzeba bylo ukladzik lekko przerabiac.
PS
Masz paste pomiedzy tym MPSA42 i sankenem ??
Jak masz jakies inne tranzystory pod reka to mozesz je przetestowac w roli czujnikowania temperatury (pamietaj tylko o wyprowadzeniach EBC).
Czujnikowanie temperatury z radiatora bedzie troche wolniejsze bo trzeba ''pokonac'' pojemnosc termiczna radiatora.
Borys, ja już wymieniłem na BD I to samo jest. U góry mam podaną tabelkę dla BD z ST. Pastę miałem cały czas, teraz też dałem. A jak sprawdziły by się TTC004? sprawdzałeś może?
Może i garść, ale dość drogich...sporo w SMD, dwie końcówki to ponad 1000 elementów :) Do tego kawał aluminium, kawał trafa, kawał pojemności...takie nie tanie rzeczy :)
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Może i garść, ale dość drogich...sporo w SMD, dwie końcówki to ponad 1000 elementów :) Do tego kawał aluminium, kawał trafa, kawał pojemności...takie nie tanie rzeczy :)
Zawsze się wydaje, a co to tam jest, kalkulator w rękę i sumka wychodzi, a samo się nie zaprojektowało i nie zrobiło... Na forach ludzie myślą, że wszystko z nieba spada
Borys, ja już wymieniłem na BD I to samo jest. U góry mam podaną tabelkę dla BD z ST. Pastę miałem cały czas, teraz też dałem. A jak sprawdziły by się TTC004? sprawdzałeś może?
Nie sprawdzalem tych ttc004 ale wygladaja ze beda dobre.
Chlopaki mieli podobny klopot z i200 i tranikiem od ST ale tam inna koncowka jest takze zostaje kupic fairchilda bd139-16 albo mpsa z tme. Jak nie bedziesz mial gdzie kupic to ci podesle.
PS ta blaszka dociskowa tez odbiera troche ciepla z MPSA - ja mam to zakanapkowane pomiedzy PCB a tranik koncowy.
Pozdr
Borys, już zamówiłem sobie te z grupy 16. No blaszka faktycznie odbierała ciepło. Przykręciłem tą blaszkę do radiatora, nagrzewa trochę ten tranik, jest lepiej, ale muszę sprawdzić jeszcze po mocniejszym rozgrzaniu. Trany pewnie przyjdą w środku tygodnia, więc dam znać jak przyjdą i jaki będzie efekt.
Skomentuj