Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rozgrzałem dość sporo, termometr pokazywał ponad 90 stopni. Woda bombelkowała, to całkiem blisko 100. A prąd wzrósł do 36,23mV / 0,22R to daje nam ponad 160mA :/
    Po dwóch minutach mam 130mA.

Skomentuj

Wymien tego MPSA42 na BD139-16, pewnie gdzies masz w szufladzie. I powtorz pomiar jak to wyglada. Napisz mi jakiej firmy masz BD139-16.

Jak dobrze rozumiem tabelke z poprzedniego postu, to jak wzmacniacz stygnie to i bias maleje.

Ja mam MPSA firmy diotec z tme i dzialaja bardzo fajnie, bias jest delikatnie przekompensowany (z 5, nawet po mocnym graniu radiator jest tylko letni (ten z malej obudowy, ktory mam).
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Borys - zmontuj jakas male klase A. Taka jakas 10-20W grzałeczke na tranzystorach.
        Uruchomilbym sobie cos takiego.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          Borys - zmontuj jakas male klase A. Taka jakas 10-20W grzałeczke na tranzystorach.
          Uruchomilbym sobie cos takiego.
          +1
          Mam worek śmiesznych sparowanych MOSFETów motoroli i chętnie bym je gdzieś wykorzystał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
            Wymien tego MPSA42 na BD139-16, pewnie gdzies masz w szufladzie. I powtorz pomiar jak to wyglada. Napisz mi jakiej firmy masz BD139-16.

Jak dobrze rozumiem tabelke z poprzedniego postu, to jak wzmacniacz stygnie to i bias maleje.
            Dobra, wymienię, dam znać jutro jak chodzi. BD-ka z grupy 16 nie mam. Zwykła firma ST.

Skomentuj

20W troche duzawo ale mozna cos zrobic. Moze jakies SE ?? To jak A klasa to moze bez globalnego sprzezena zwrotnego.
              Najpierw musze skonczyc rysowac SR wzmaczek w smd i moze sie zabiore za cos nowego.

A tak BTW to dzisiaj udalo mi sie wziac na stol Bolt'a, ustawilem go X30. Dowod na to ze da sie zrobic cos z zaledwie kilku tranzystorow.
              Ostatnio dosc mocno zainspirowalem sie parzystymi harmonicznymi i jakos tak wychodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                Prototyp frontu, podświetlana pleksa, włącznik dotykowy.. :)
                [...]

Na szybko machnięta płytka LEDowa:

[...]

Nieużywane wejścia też będą podświetlone, znacznie słabszym światłem, ale muszę jeszcze dobrać wartość jednego rezystora i zalutować :)
                Do kompletu musi być odpowiedni wyświetlacz:

http://tec.org.ru/board/ehlekrovakuu...3/185-1-0-1670

:)

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                  Tak, tu masz kolejną.

Wygląda na to, że ten tran jest za słabo nagrzewany. Zrobiłem eksperyment, jak był najwyższy prąd spoczynkowy, zacząłem go tykać lutownicą, moment spadło. Przy przytrzymaniu bliżej, nad nim, nie dotykając, prądzik ładnie schodził. Zniżyłem do 50mA, oddaliłem, to zaczął szybko rosnąć.
                  Może by go do radiatora przykręcić, co?

Skomentuj

marcin
                    Wymien ten tranyztor na BD139-16 jak masz w szufkadzie. Te MPSa ktore mam bardzo dobrze sobie radza z kompensacja temperaturowa.
                    Tak samo bylo z i200 jak mialy BD139 zwykle od ST, trzeba bylo ukladzik lekko przerabiac.

PS
                    Masz paste pomiedzy tym MPSA42 i sankenem ??

Jak masz jakies inne tranzystory pod reka to mozesz je przetestowac w roli czujnikowania temperatury (pamietaj tylko o wyprowadzeniach EBC).
                    Czujnikowanie temperatury z radiatora bedzie troche wolniejsze bo trzeba ''pokonac'' pojemnosc termiczna radiatora.

Pozdr
                    Last edited by borys; 23.01.2018, 22:30.

Skomentuj

Borys, ja już wymieniłem na BD I to samo jest. U góry mam podaną tabelkę dla BD z ST. Pastę miałem cały czas, teraz też dałem. A jak sprawdziły by się TTC004? sprawdzałeś może?

Skomentuj

Zapomniałem już jak to fajnie gra :)

Skomentuj

starsza wersja Ravlus'a Amplifilo? ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Zapomniałem już jak to fajnie gra :)

Posluchaby takiego cuda, robi wrażenie.

Skomentuj

Kup od chlopakow gotowy produkt

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                Kup od chlopakow gotowy produkt
                                Przypuszczam, że mnie nie stać

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                  Przypuszczam, że mnie nie stać
                                  A co tam takiego drogiego jest? Raptem garść elementów.
                                  https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Może i garść, ale dość drogich...sporo w SMD, dwie końcówki to ponad 1000 elementów :) Do tego kawał aluminium, kawał trafa, kawał pojemności...takie nie tanie rzeczy :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                      Może i garść, ale dość drogich...sporo w SMD, dwie końcówki to ponad 1000 elementów :) Do tego kawał aluminium, kawał trafa, kawał pojemności...takie nie tanie rzeczy :)
                                      Zawsze się wydaje, a co to tam jest, kalkulator w rękę i sumka wychodzi, a samo się nie zaprojektowało i nie zrobiło... Na forach ludzie myślą, że wszystko z nieba spada

Skomentuj

Zamieszczone przez marcin55246 Zobacz posta
                                        Borys, ja już wymieniłem na BD I to samo jest. U góry mam podaną tabelkę dla BD z ST. Pastę miałem cały czas, teraz też dałem. A jak sprawdziły by się TTC004? sprawdzałeś może?
                                        Nie sprawdzalem tych ttc004 ale wygladaja ze beda dobre.
                                        Chlopaki mieli podobny klopot z i200 i tranikiem od ST ale tam inna koncowka jest takze zostaje kupic fairchilda bd139-16 albo mpsa z tme. Jak nie bedziesz mial gdzie kupic to ci podesle.
                                        PS ta blaszka dociskowa tez odbiera troche ciepla z MPSA - ja mam to zakanapkowane pomiedzy PCB a tranik koncowy.

Pozdr

Skomentuj

Borys, już zamówiłem sobie te z grupy 16. No blaszka faktycznie odbierała ciepło. Przykręciłem tą blaszkę do radiatora, nagrzewa trochę ten tranik, jest lepiej, ale muszę sprawdzić jeszcze po mocniejszym rozgrzaniu. Trany pewnie przyjdą w środku tygodnia, więc dam znać jak przyjdą i jaki będzie efekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X