Płytki wyglądają fajnie :) i w końcu smd w zasilaczu :). Nie myślałeś o smd na płytce wzmacniacza ? Jak dla mnie montuję się to trzy razy szybciej. Czekam z niecierpliwością na wersję finalną.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
lemosek
SMD faktycznie robi sie bardzo szybko, najwiecej SMDkow przyladowalem w zasilaczu V7 i lutuje sie go momentalnie.
http://i-amp.cba.pl/files/ipsuv7_pcb_top.png
Miejsca jeszcze jest to musze dolozyc ledy z clipem.
Myslalem nie raz zeby zrobic w smd wzmacniacz, jednakze dostepnosc miniMelfow/vishay jest dosc mocno ograniczona a to moim zdaniem jedyne porzadne rezystory, ktore mozna uzywac w torze audio, co bym na nich nie polutowal to smiga jak zloto.
Polutowalem kilka prototypow na tych plaskich smd i rezultaty mnie jakos nie przekonywaly. Do konca tez nie wiem co za material oporowy jest uzywany w rezystorach ''thick film''.
Moj znajomy zawodowo wykonujacy projekty tez mi doradzil zeby raczej zrezygnowac z uzywania tych plaskich rezystorkow w torze audio, szczegolnie przy duzych amplitudach (o dziwo moga byc dosc mocno nieliniowe).
Dlatego jak narazie dosc ostroznie podchodze do SMD w audio.
Dla przykladu zrobilem SR amplifier w smd I tht (generalnie wolalbym smd), jak sie okazalo THT jednak wypadl troszke lepiej na papierze.
Co innego tranzystory SMD, te to jak najbardziej, nie dosc ze wiekszy wybor to jest sporo bardzo ciekawych pozycji.
EDIT:
Ktos mi wrescie wyjasnil pewne sprawy, thin film - to jest metal film. W TME jest tylko jeden taki w ilosci 0szt. Odpowiednich miniMelfow jak na lekarstwo
https://www.tme.eu/en/Document/cd455...SHAY-M25SI.pdf
http://www.resistorguide.com/thin-and-thick-film/
No i jeszcze porownanie zrobione przez kolege z diyaudio.com
Jak to okreslil :
I had a lot of problems with thick film chip resistors recently. See Suzy's Blog: Measuring a MOSFET Power Amplifier.
This plot says it all - distortion performance is absolutely trashed using thick film resistors in the feedback network.
Jak bede mial chwile to ponownie podlacze moj prototyp na plaskich smdkach i wkleje porownanie jak to wyglada.
PozdrLast edited by borys; 05.02.2018, 08:47.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Witam, niestety co do rezystorów to muszę się z tobą zgodzić. Do tych standardowych trzeba podchodzić z rozwagą ponieważ można się łatwo naciąć. Są one szczególnie wrażliwe na wyższe napięcie i prądy impulsowe. Te chińskie potrafią ulegać bardzo szybkiej degradacji i zmienia się ich rezystancja. Ja osobiście używam ROYAL OHM o podwyższonej mocy. Na razie jakoś mnie nie zawiodły.
Co do stosowania ich audio to masz 100% racji, że bał bym się ich stosować. Natomiast diody, tranzystory, niektóre elektrolity w torze zasilania, kondensatory ceramiczne odsprzęgające itd to spokojnie można dać w smd i będzie bajka. Stosując smd i płytki dwustronne można ładnie manipulować prowadzeniem masy. Tak na szybko zerknąłem na ofertę tme i widzę tam dość spory asortyment miniMelfów. Osobiście odzwyczaiłem się od tht i teraz jak mam coś lutować w tht to mnie trafiato ciągłe machanie płytką aby włożyć element.
Właśnie lutuję jakąś swoją płyteczkę w smd
Może kiedyś się skusisz i machniesz coś typowo w smd albo jak znajdę chwilę to przerobię sobie ef3 na smd:)
EDIT:
teraz jak spojrzałem na stany magazynowe to przy większości jest 0muszę sprawdzić u swojego dostawcy jak sprawa wygląda z dostępnością.
Last edited by lemosek; 05.02.2018, 09:14.
Skomentuj
-
lemosek
Sprawdz i daj znac jak z tymi minimelfami, jak cos to ja wiadro tych rezow wezme.
Kurde ta czerwona plytka bajka
A tymczasem dolozylem dwa LEDY do zasilacza, poustawialem tak:
-Wszystkie diody/Ledy paskiem w lewo
-wszystkie zenerki paskiem w prawo
Takze nie ma nawet mowy o pomylce.
EDIT:
No i podlaczenie zeby bylo jasne. No i jakas nazwa sie znalazla - Direct path
Last edited by borys; 05.02.2018, 09:53.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Witam, możemy zrobić tak ty przerobisz płytke np EF3 na smd a ja załatwię elementy i potestujemy jak to się zachowuje. Pytanie tylko czy możesz wygenerować part list z programu. Jak będę miał wartości to napiszę do dostawcy i zamówię elementy. Jak przyjdą to ci wyślę :) albo jak będziesz chciał to polutowaną płyteczkę. Możesz też napisać jakie wartości cię interesują i ilości a ja postaram się to ogarnąć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lemosek Zobacz postaWitam, możemy zrobić tak ty przerobisz płytke np EF3 na smd a ja załatwię elementy i potestujemy jak to się zachowuje. Pytanie tylko czy możesz wygenerować part list z programu. Jak będę miał wartości to napiszę do dostawcy i zamówię elementy. Jak przyjdą to ci wyślę :) albo jak będziesz chciał to polutowaną płyteczkę. Możesz też napisać jakie wartości cię interesują i ilości a ja postaram się to ogarnąć.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaBoki obudowy do iAMP oraz elementy chlodznia w jednym, w trakcie - w koncu:
Jak mi ten iAMP nie zagra to wlosy z glowy.
Zamieszczone przez borysSwoja droga kabli troche masz na stole. Tak sie zastanawiam, masz tyle tych tranzystorow w tych koncowkach to moze bys przerobil wzmaczysko w taki sposob zeby sie podlaczyc NFB pod sam zacisk glosnikowy (albo bliskie okolice), zwiekszyl bys DF conajmniej 10 krotnie.
Zanim sygnal przeleci przez 1000 przekaznikow i zlaczek to DF znacznie zbiedniejeLast edited by Adam_85; 05.02.2018, 11:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaBoki obudowy do iAMP oraz elementy chlodznia w jednym, w trakcie - w koncu:
Jak mi ten iAMP nie zagra to wlosy z glowy.
Cała niedziela na wierceniu 840 otworów wentylacyjnych
Skomentuj
-
tomekk
Jak dasz rade (moze zamienic miejscami bank elektrolitow i trafa) to postaraj sie poskracac ile sie da wszelkie przewody AC (te idace do elektrolitow tez mozna tak potraktowac jako AC). Krotkie i zwarte polaczenia napewno zrobia robote.
Z DC to juz mozesz spokojnie leciec przewodami. Mostki jakos dac pomiedzy elektrolity zeby powroty masowe byly w miare krotkie, dobrze dac tam jakies powazniejsze przewody, moze nawet jakis plaskowniczek czy cos.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaNie pierwszy i nie ostatni.
Zobaczymy - mam nadzieje ze bliskość elementów nie będzie powodować brumu. Nigdy nie miałem tego problemu, się zobaczy jak to skręcę z reszta.
? może troszkę "przesadzam" ... ale zawsze to "bardziej profi"
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez lemosek Zobacz postaJak by się okazało, że to za mało to można spróbować zastosować przegrodę z "prawdziwej" (nie magnetycznej) nierdzewki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postaNo i jeszcze porownanie zrobione przez kolege z diyaudio.com
Takich rezystorów nie daje się na nfb i tyle . Można natomiast spokojnie dać wewnątrz wzmacniacza .
Na nfb przewymiarowane porządne rezy przewlekane z niskim twr i tyle .
Skomentuj
-
marcin
OD spodu na odsprzeg mozesz zalutowac co tam masz pod reka. Bomik w zalaczniku. Masa na PCB wisi w powietrzu wiec do testow mozesz ja sobie zlaczyc do konektorka obok ale w docelowym gotowym wzmacniaczu polacz ja przez potenciometr, oczywiscie polaczenia lutowane, zadne tam zlaczki itp. Nie moge sie doczekac jak polutujesz
Ja bede mial dopiero za jakis tydzien moze dwa polutowane.
Pozdr
raven
No niestety na duze amplitudy tylko THT/melf.
Z malymi kondensatorkami w MLCC jest podobnie.Załączone plikiLast edited by borys; 05.02.2018, 18:47.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie panikujmy .
Takich rezystorów nie daje się na nfb i tyle . Można natomiast spokojnie dać wewnątrz wzmacniacza .
Na nfb przewymiarowane porządne rezy przewlekane z niskim twr i tyle .
Zamieszczone przez borys Zobacz postaHolgin
Juz myslalem ze na rano bedzie gotowe, noc przeciez taka dluga
[...]
Zrypalem sprawe, za malo LEDow, musze jeszcze kilka zamontowac.
W zasilaczu , zwarciowka dodana, short path dodany, dwa clipy dodane, dwa termistory dodane + opcja ''smd components easy solder for beginers'' dodana.
[...]
A schemat zabezpieczenia z wiadrem LEDów jak w I-PSU 7.0 to moje marzenie. Chciałbym narysować takie PCB z samym zabezpieczeniem - aktualnie mam taką "biedną" wersję :P
Skomentuj
Skomentuj