Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
    Nie za bardzo marian rozumiem o co chodzi?

Chce dać same gniazda bez żadnych terminali - najdłuższy jaki znalazłem to taki:

więc troche słabo. Moze ktoś ma jakieś namiary na dłuższe?
    http://www.stratos.com.pl/strony/58556.htm

Skomentuj

Nie podejdziesz wkrętarką od środka z wiertłem puszkowym/piórkowym?

Skomentuj

Poszukam jakichś przedłużek do śrub
        Jaka przedłużka?
        Albo wiercisz od środka wiertłem piórowym, albo dajesz terminal, żadne przedłużki.

Możesz też zrobić tak, że najpierw przylutowujesz kabel do terminala, potem WKRĘCASZ go w wywiercony otwór mniejszym wiertłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Nie podejdziesz wkrętarką od środka z wiertłem puszkowym/piórkowym?
          Trochę mission impossible ale chyba spróbuję:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Jaka przedłużka?
          Albo wiercisz od środka wiertłem piórowym, albo dajesz terminal, żadne przedłużki.

Możesz też zrobić tak, że najpierw przylutowujesz kabel do terminala, potem WKRĘCASZ go w wywiercony otwór mniejszym wiertłem.
          Myślałem o czymś takim:

Moją pierwszą myślą było własnie lutowanie i WKRĘCENIE gniazda ale wydaje mi się to trochę półśrodek, chyba spróbuję z wiertłem piórkowym, akurat mam jakaś 10

Skomentuj

Kiedyś muszę to do budy od modushop wrzucić, narazie popularna decha.

Skomentuj

Trochę mission impossible ale chyba spróbuję:

Myślałem o czymś takim:

Moją pierwszą myślą było własnie lutowanie i WKRĘCENIE gniazda ale wydaje mi się to trochę półśrodek, chyba spróbuję z wiertłem piórkowym, akurat mam jakaś 10
              Przedluzka do wiertarki i wiertlo piorowe, mysle ze da rade :)
              Przez otwor midbasu

Skomentuj

Sufit prawie jak w multikinie :) / nawiercone otwory, wygladzony szpachlą, wysmarowany klejem dyspersyjnym i oklejony grubym filcem. Deski wyszlifowane i prostowane wrzątkiem przez 48h. Czas na szlifowanie do perfekcji, impregnowanie i lazurowanie. Na więcej żona mi nie pozwala....jeszcze

Last edited by ruffpl; 22.09.2018, 11:45.

Skomentuj

Co to będzie?

Skomentuj

No sufit w salonie. Coś tego typu jak na zdjęciach tylko 1/3 sufitu w drewnie a reszta może stiuk albo jakiś inny efekt z ukrytym podświetleniem

Skomentuj

To ma pełnić funkcje estetyczne czy akustyczne?

Skomentuj

Jedno i drugie, salon bedzie w miarę pusty

Skomentuj

Ok, wiec zwróć uwagę na kierunek tych desek. Jeśli maja one pełnić role dyfuzora, to powinny być ustawione po długości na linii słuchacz-kolumny.

Skomentuj

Będzie w tą stronę

Skomentuj

Osmo

Skomentuj

To bedzie stolikosub do salonu czy wyspa kuchenna?

Skomentuj

Na wyspę chyba za mały ale na stoik się nada .

Skomentuj

Takie tam dwie 15 dla porównania... Jednego ledwo czuć w rękach, drugim można sobie nadgarstki wyłamać.

Skomentuj

Żółwik: co kombinujesz ?

Skomentuj

Prace nad sb13pfc i sb19st.
                                        Mid zamontowany bez podfrezowania (podfrezowanie i tak załatwi tylko połowę tematu, kosz ma niesymetryczne wytłoczenia, nie da się całkowicie na równo wyprowadzić przejścia). Pomiary na osi wysokiego, początkowy podział na 2kHz nie możliwy do użycia, dyfrakcja kosza od midbasa wpływała znącząco na to co się dzieje przy 4kHz - jak widać niżej szeroki dołek na -10dB.

Przesunięcie podziału w okolice 3kHz i odpowiednie filtrowanie w większym stopniu uwolniło mnie od dołka na 4kHz. Nie mam zapisanego null reverse ale dołek w punkcie podziału co najmniej -20dB - źle to nie wyglądało. Dołek na 260Hz -pomieszczenie. Charakterystyka zestawu wznosząca - wymóg pomieszczenia i faktu konieczności podwieszenia pod sufitem w miejscu docelowym.

Brzmieniowo sb13pfc ma potencjał i z chęcią kupie nową serie z okrągłym koszem - jak na małe monitorki to basu sporo, do 3kHz da się słuchać. SB19ST - krótko mówiąc tania kopułka grająca dosyć równo ale monotonnie, ma swój charakter grania i nie każdemu to podejdzie. Podział na 2kHz to była pomyłka, lepsze rezultaty są wyżej no i sama kopułka wątpie aby wytrzymała z niższym podziałem.

głośniki i zwrotnica za 150zł więc tragedii nie ma jak na taki efekt końcowy.

Last edited by dragon; 23.09.2018, 19:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                          Żółwik: co kombinujesz ?
                                          Generalnie nic nie kombinuje - zwykła praca. Dwa głośniki do 2 różnych projektów.

1. Klony JBL 4344
                                          2. OBL 15 Troels'a

Skomentuj

Czaruję...
                                          X