Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Buduję klona monitorów studyjnych Grimm Audio LS1. Chcę szerokie kolumny, żeby ukierunkować brzmienie i obniżyć odbicia od ścian/podłogi. Staram się powtarzać oryginał, używając zdjęc z ich fabryki.
Zbudować szeroką obudowę, która nie będzie "grać" sama okazało się trudno. Najpierw złożyłem skrzynkę ze sklejki 18mm i jednym wzmocnieniem pośrodku jak u oryginału. Wibrowała poważnie, zwłaszcza górna ścianka. Złożyłem drugą obudowę wokół pierwszej i gumą pośrodku. Przednia ścianka łączy się z resztą obudowy tylko poprzez gumę. Stało o niebo lepiej. Jednak nadal czuć wibrację na niektórych kompozycjach, chociaż jest ta wibracja o wiele mniejsza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNo ale jakie to są klony jak w oryginale są 3 drogi, seas excel i ten seas z waveguide, a u Ciebie jest zupełnie co innego?
Głośnik wysokotonowy mam taki sam jak i oryginał: Seas 27TBCD/DXT, z waveguide.
Głośnik średniotonowy jest na razie inny. Nie chciałem wydawać 2 tys na Seas 22EX001 nie będąc pewnym że klon zagra. Kupiłem dla próby Scan-Speak Discovery 22W. On ma bardzo podobne parametry TS ale kosztuje 3 razy mniej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaNo ale jakie to są klony jak w oryginale są 3 drogi
Zresztą z oryginałem nie ma tu nic wspólnego bo głośniki inne.
Tutaj można by napisać - kolumny wzorowane na projekcie "Grimm Audio LS1", a nie klony.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez chebum Zobacz postaGłośnik średniotonowy jest na razie inny. Nie chciałem wydawać 2 tys na Seas 22EX001 nie będąc pewnym że klon zagra. Kupiłem dla próby Scan-Speak Discovery 22W. On ma bardzo podobne parametry TS ale kosztuje 3 razy mniej.
O obudowę czy głośnik?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaW oryginale nie są 3 drogi, tylko dwie.
W takim razie o co chodzi?
O obudowę czy głośnik?
Można nazywać ten projekt "wzorem LS1" bo obudowa wyszła o 42 mm większa. Obudowa w oryginalnym rozmiarze dosyć mocno "grała"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaOryginalne obudowy są chyba z MDFu
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaMożna spróbować przykleić matę bitumiczną na ścianki które najmocniej drgają.Last edited by chebum; 08.09.2018, 21:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaW oryginale nie są 3 drogi, tylko dwie.
Tutaj można by napisać - kolumny wzorowane na projekcie "Grimm Audio LS1", a nie klony.
W takim razie o co chodzi?
O obudowę czy głośnik?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez chebum Zobacz postaJak sądzicie jaka to jest grubość MDFu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaW oryginale masz jeszcze basowca na dole z tego co było w Google.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMizernie wygladaja te obudowy. Do tego jeszcze z MDF. Widać, ze to projekt krojony przez kalkulator.Last edited by chebum; 08.09.2018, 22:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez chebum Zobacz postaByć może i tak. Tylko że grają dobrze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaAaaa...no to chyba że tak. Ale ten twój projekt i tak nie pasuje do siebie ani trochę. Pomiędzy tym głośnikiem co ty użyłeś a tym z oryginałów jest spora różnica...
Średniotonowy 22EX001 kupię kiedy skonczę obudowę albo gdy znajdę używany w lepszej cenie. Obecny zastępca to Scan-Speak 22W. Parametry TS różnią się mniej niż o 10%: ma taki sam Vas, Mms, Qts, Le, Xmx... Nawet waży tyle samo.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA masz projekt oryginalnej zwrotnicy?
W skrócie: podział częstotliwości za pomocą IIR LR24 + korekcja fazy przez FIR + indywidualny PEQ dla każdej kolumny.
Skomentuj
-
Może i dobrze gra, nie słyszałem. Pisze tylko o obudowie, która jest żenująco słaba jak na takie pieniądze. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę szerokość frontu. W takich obudowach jeszcze trudniej jest zachować odpowiednia sztywność. Generalnie MDF jest miękkim materiałem, który wymaga wiele zachodu aby zbudować naprawdę sztywna obudowę. Dlatego lepiej jest ( wg mnie ) budować ze sklejki, która ma większą sztywność od MDF. Co prawda podwyższa to rezonans i jego dobroc, ale na to jest sposób w postaci właściwej kanapki.
Zamieszczone przez chebum Zobacz postaŚredniotonowy 22EX001 kupię kiedy skonczę obudowę albo gdy znajdę używany w lepszej cenie. Obecny zastępca to Scan-Speak 22W. Parametry TS różnią się mniej niż o 10%: ma taki sam Vas, Mms, Qts, Le, Xmx... Nawet waży tyle samo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaPomiędzy tym głośnikiem co ty użyłeś a tym z oryginałów jest spora różnica...
https://www.hifi.nl/artikel/27029/Re...udio-LS1a.html
Skomentuj
Skomentuj