Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moje początki z diy

wzmacniacz + kolumny STX M 140

kolumny według projektu STX M140
    delikatnie zmieniona pojemność kolumy o jakiś 1litr
    głośnik wysokotonowy T.10.200.8.PCX zamiast T.10.250.8.PCX

wzmacniacz klasy a układ JLH 1969 na tranzystorach 2n3055

niestety ze wzmacniaczem mam ciągle problem, nie załącza mi się przekaźnik w momencie włączenia, dopiero za ntym razem załapie

gdyby ktoś chciał moje wypociny kupić to jest na sprzedaż po kosztach
    https://www.olx.pl/oferta/wzmacniacz...9-IDxyIVo.html

kolumny w cenie 599zł
    https://www.olx.pl/oferta/stx-mx-140...9-IDxDY8G.html
    Last edited by uraharu; 26.11.2018, 21:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      Ostatnie wypociny.. Kopie JBL 4344.
      Piękna robota panie :)

Skomentuj

Ostatnie wypociny.. Kopie JBL 4344.
        Mega ....

Skomentuj

Ostatnie wypociny.. :) Kopie JBL 4344.
          Ile taki komplecik kosztuje i jak z dostępnością głośników?

Skomentuj

Regulacja głośności na potku już mi się trochę znudziła a za PVC nie miałem zamiaru się brać, ponieważ jest za duże, więc powstał taki mały modułowy projekt:

Przesadziłem trochę z wartością prądu dla zielonych LED'ów Generalnie projekt składa się z 3 płytek (LED ring, który nie jest wymagany oraz kontroler i sama płytka tłumiąca sygnał). Regulacja jest na mnożącym 16 bitowym DAC'u (to taki PVC z rezystorami, ale w jednej małej obudowie i nie ma bolączek samego PVC) z buforem na AD797, więc same tłumienie jest perfekcyjne od -81 dB do 0 dB oraz MUTE. Skok na LED'ach jest co 2 dB. Na kontrolerze dodałem wejście IR do obsługi pilota, ewentualny LCD po I2C (ja osobiście nie będę tego używał) oraz 3 pinowy stan binarny dla selektora wejść (wybór wejścia z pilota - 8 pozycji).

Na kanapkę od tyłu można dodawać następne płytki tłumiące, więc bez problemu można tworzyć następne kanały (np. 8 kanałów do jakiego aktywnego projektu lub 4 kanały dla XLR).

Skomentuj

fajne ze można dodawać następne płytki tłumiące , a czy można je używać z 24 bit dac ami?

Skomentuj

Tłumienie nie jest cyfrowe a analogowe, więc tłumisz już po DAC'u sygnał analogowy

Skomentuj

gdybym niedawno nie zamontował już drabinek rezystorowych brałbym na 3 kanały stereo

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    Ile taki komplecik kosztuje i jak z dostępnością głośników?
                    Wejdź na ebay i wpisz JBL 4344 - Komplet śrubek do tego modelu kosztuje tylko 149$ To dopiero śrubki....Ceny przerażają. Oczywiście nikt po takiej cenie ich nie kupi, ale plakietki, knoby do L-padów i kołki maskownicy już trzeba, a tam ceny też nie małe. Dostępność głośników raczej znikoma, (aczkolwiek średniaki z mojego zestawu były nowe) Z tego co wiem wszystko było rozłożone w sporym czasie. Jak chcesz więcej info to pisz PW - mogę dopytać co i jak.

Skomentuj

Jeszcze kiedyś się szarpnę na zbudowanie czegoś na wzór takich JBL, lecz na ogólnie dostępnych głośnikach. Swego czasu Beyma miała w ofercie "klony" przetworników JBL, które nawet wizualnie bardzo przypominały klasyki JBL.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Regulacja głośności na potku już mi się trochę znudziła a za PVC nie miałem zamiaru się brać, ponieważ jest za duże, więc powstał taki mały modułowy projekt:

Przesadziłem trochę z wartością prądu dla zielonych LED'ów Generalnie projekt składa się z 3 płytek (LED ring, który nie jest wymagany oraz kontroler i sama płytka tłumiąca sygnał). Regulacja jest na mnożącym 16 bitowym DAC'u (to taki PVC z rezystorami, ale w jednej małej obudowie i nie ma bolączek samego PVC) z buforem na AD797, więc same tłumienie jest perfekcyjne od -81 dB do 0 dB oraz MUTE. Skok na LED'ach jest co 2 dB. Na kontrolerze dodałem wejście IR do obsługi pilota, ewentualny LCD po I2C (ja osobiście nie będę tego używał) oraz 3 pinowy stan binarny dla selektora wejść (wybór wejścia z pilota - 8 pozycji).

Na kanapkę od tyłu można dodawać następne płytki tłumiące, więc bez problemu można tworzyć następne kanały (np. 8 kanałów do jakiego aktywnego projektu lub 4 kanały dla XLR).
                        ile taka przyjemnosc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          ile taka przyjemnosc?
                          Tanio nie jest pomimo prostoty Sam układ mnożącego DAC'a to koszt okołu 100 PLN a do jednej płytki tłumiącej sygnał stereo potrzeba dwa takie układy. Nie wspominając o samych AD797, które do tanich też nie należą a idealnie się nadają do tego projektu. W praktyce to są dwie rzeczy, które tworzą tu największe koszty.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Jeszcze kiedyś się szarpnę na zbudowanie czegoś na wzór takich JBL, lecz na ogólnie dostępnych głośnikach. Swego czasu Beyma miała w ofercie "klony" przetworników JBL, które nawet wizualnie bardzo przypominały klasyki JBL.
                            O jakim projekcie Beymy mówisz?
                            Chętnie bym zobaczy,ł jak to wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                              Tanio nie jest pomimo prostoty Sam układ mnożącego DAC'a to koszt okołu 100 PLN a do jednej płytki tłumiącej sygnał stereo potrzeba dwa takie układy. Nie wspominając o samych AD797, które do tanich też nie należą a idealnie się nadają do tego projektu. W praktyce to są dwie rzeczy, które tworzą tu największe koszty.
                              buuu :(
                              w sumie bym znowu kupil i by lezalo latami zanim bym to uzyl :/
                              z 6 motopotkow alpsa lezy i sie kurzy!

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                O jakim projekcie Beymy mówisz?
                                Chętnie bym zobaczy,ł jak to wygląda.
                                Projektu jako takiego nie ma, chociaz Beyma miala kiedys katalog z kitami do wlasnorecznego budowania. Pisalem o przetwornikach, jakie Beyma robila na wzor JBL, a ktorych juz nie ma. Nawet te szczotkowane kosze wygladaly tak samo np sredniotonowy beyma 8m60, czy mniejsze 5 calowe 5M30 czy produkowany 5MP60/N na tym samym szczotkowanym koszu, zupelnie jak legendarne JBL L100 Seria basow Studio 12B100/R i 15B100/R z piankowymi zawieszeniami rowniez byla robiona na wzor starych JBL, ale juz nie sa produkowane, a szkoda.

Skomentuj

.3lite czym sterujesz LEDy?

Skomentuj

Mikołaj w tym roku wcześniej, a nie byłem grzeczny

Scan-Speak D2608/913000 kiedyś Peerless HDS.
                                    Last edited by kondrax; 28.11.2018, 15:22.
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Z czym to grać będzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwoniec Zobacz posta
                                        Z czym to grać będzie?
                                        A to się jeszcze okaże. Na razie z ER18RNX.
                                        Waveguide będzie w piątek. Jest plan połączyć go z WG.
                                        Potem woofer/woofery. Na spokojnie szukam.
                                        Jest parę koncepcji.

Po prostu spodobał mi się na Audio Show.
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Kondrax rozumie że będzie kolejny dobry projekt na Forum :thumbup:

Skomentuj

Czaruję...