Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja wersja preampa na bazie accu z symetryczną regulacją głośności :)

Skomentuj

piglet11 super wygląda, ja bym zmienił śruby na przednim panelu i zrobił grawerowane opisy.
      PS. jak wrażenia z odsłuchu?

Skomentuj

I tyle by bylo z lutowania SMD, jeba*^ badziew.
        Uklad za 50zl grrr.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Musze na ali kupic, jeszcze ze 20 prob i bedzie.

Skomentuj

No ale z czym masz problem? Teraz plecionka, ściągasz nadmiar cyny i masz polutowane :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wlasnie ta plecionka i moja sila urwala nozki od ADAU.

Skomentuj

Nie na temat...
              Meliskę przed takim lutowaniem
              Taktyk, czarna soldermaska, żeby się do ścieżek nikt nie przyczepił
              Last edited by gavron04; 15.01.2019, 10:00.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Bardziej to pady urwane widzę, SMD ^^

Ja wczoraj za to ułamałem frez za 60zł, tak to jest jak się nie myśli, źle ustawiłem prędkość obróbki w CAMie, frezarka wjechała 3mm frezem na 12000 obrotów w materiał i ruszyła z prędkością 50mm/s, a że napędzają ją serwa AC to zanim zdążyłem usłyszeć co się odwala freza już nie było. Nagrywałem filmik w czasie pracy to przynajmniej wiem co się działo, zatrzymało 1,5kW wrzeciono na 200Hz. Muszę sprawdzić czy falownik w razie takiej imprezy może wysłać alarm do sterownika by przerwał pracę.

Teraz mam przegląd do zrobienia ^^ Posprawdzać czy geometria nie ucierpiała.

Skomentuj

Witam wszystkich serdecznie, po długiej przerwie i roli obserwatora.

SEAS W15LY001 + 22TAF / G projektu Troels buda testowa, finalna będzie dopiero jak zrobi się ciepło...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                    Uklad za 50zl grrr.

Tomek spróbuj najpierw pady pokryć cyna, tak by nie były zlepione, nie duża ilością, później przykładasz czysty i gorący grot do nóżek, łapiesz parę sztuk od krawedzi po przeciwnych stronach, bo najlatwiej by układ się nieprzesuwał i dogrzewasz resztę nóżek do padów.

Skomentuj

Mam jeszcze pare plytek, tylko ukladow brak.
                      Bede walczyc!

A co, ha!

Skomentuj

Pany, kolega ma wzmaka harman kardon hk 670.
                        Wszystko fajnie, ale przy cichym słuchaniu gra na jeden kanał. Po gwałtowniejszym ruchu potencjometru włącza się drugi. Czasem podczas regulowania głośności cos "potrzeszczy".
                        Myślałem, że potencjometr padł, ale to nie to.
                        Ktoś coś?
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                          Pany, kolega ma wzmaka harman kardon hk 670.
                          Wszystko fajnie, ale przy cichym słuchaniu gra na jeden kanał. Po gwałtowniejszym ruchu potencjometru włącza się drugi. Czasem podczas regulowania głośności cos "potrzeszczy".
                          Myślałem, że potencjometr padł, ale to nie to.
                          Ktoś coś?
                          Przekaźnik zabezpieczenia może nie stykać

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Przekaźnik zabezpieczenia może nie stykać
                            Właśnie dziś oglądałem RS, no i gość mówił o tym samym.
                            Od 23:01min:

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcino90 Zobacz posta
                              Witam wszystkich serdecznie, po długiej przerwie i roli obserwatora.

SEAS W15LY001 + 22TAF / G projektu Troels buda testowa, finalna będzie dopiero jak zrobi się ciepło...
                              Taki troche mezalians glosnikowy, ale moze to calkiem niezle zagadac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                                Tomek spróbuj najpierw pady pokryć cyna, tak by nie były zlepione, nie duża ilością, później przykładasz czysty i gorący grot do nóżek, łapiesz parę sztuk od krawedzi po przeciwnych stronach, bo najlatwiej by układ się nieprzesuwał i dogrzewasz resztę nóżek do padów.
                                Nie! Nie radzę pokrywać padów cyną bo później ciężko będzie aby układ dobrze leżał i będzie się kolebał.
                                Ja robię tak:
                                Przykładam układ do PCB (ważne żeby go dobrze ułożyć na pcb i unieruchomić - używam palca). Na grot nakładam trochę cyny i "przylutowuję" przeciwległe nóżki układu, wtedy scalak trzyma się na PCB i można normalnie polutować resztę nóżek (w końcu można wziąć cynę w drugą rękę). Należy na nowo polutować piny na które początkowo była "nasmarkana" cyna. Położenie topnika w żelu ułatwia sprawę - lutujesz przeciągając lekko grot po nóżkach albo ich dotykając.
                                Nadmiar cyny można zebrać wyczyszczonym grotem, warto przy tym dodać topnik, ewentualnie plecionka ale nie przesuwa się plecionki po nóżkach tylko przykłada i tylko dotyka.

Osobiście lutuję i czyszczę układ na raty, żeby termicznie go nie ubić. No i przy lutowaniu SMD topnik to twój przyjaciel.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Nie! Nie radzę pokrywać padów cyną bo później ciężko będzie aby układ dobrze leżał i będzie się kolebał.
                                  Ja robię tak:
                                  Przykładam układ do PCB (ważne żeby go dobrze ułożyć na pcb i unieruchomić - używam palca). Na grot nakładam trochę cyny i "przylutowuję" przeciwległe nóżki układu, wtedy scalak trzyma się na PCB i można normalnie polutować resztę nóżek (w końcu można wziąć cynę w drugą rękę). Należy na nowo polutować piny na które początkowo była "nasmarkana" cyna. Położenie topnika w żelu ułatwia sprawę - lutujesz przeciągając lekko grot po nóżkach albo ich dotykając.
                                  Nadmiar cyny można zebrać wyczyszczonym grotem, warto przy tym dodać topnik, ewentualnie plecionka ale nie przesuwa się plecionki po nóżkach tylko przykłada i tylko dotyka.

Osobiście lutuję i czyszczę układ na raty, żeby termicznie go nie ubić. No i przy lutowaniu SMD topnik to twój przyjaciel.
                                  https://youtu.be/Bkyhymb8qKM

https://youtu.be/ugNRI9g7Dh4
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Hehe. A jeszcze przedwczoraj mi napisałeś ...

Adau1701 jest proste do aplikacji.
                                    O lutowaniu myśli się zawsze na końcu. A ja już kiedyś zniszczyłem 2 układy po 30USD jak chciałem przelutować w uszkodzonym wzmacniaczu. Ale i tak bardziej wkurza to, że na kolejny trzeba czekać 2 miesiące lub kupować w UK za 8x tyle co na ebay...
                                    Mam nadzieję, że uda Ci się naprawić bo też już te ADAU zamówiłem i będę miał do Ciebie 1500 pytań.

Ja kupiłem 5 szt. za 19,50 USD czyli sztuka za 15 zł... Będzie mnie mniej bolało:-)

I inna sprawa. Przypadkiem zamiast 6 sztuk kupiłem 18 sztuk CS4344 DAC 96kHz. Przyjadą za około miesiąc. Może ktoś chce - oddam po kosztach? Można z nich zrobić DAC NOS ( chyba - przynajmniej takie przykłady użycia też widziałem ).
                                    Last edited by katakrowa; 16.01.2019, 23:44.

Skomentuj

Finito w sumie jeszcze pokombinuje z jakim szprajem moze jakas strukturalna farba 🤔[IMG][/IMG]

Skomentuj

Uklad za 50zl grrr.

Szkoda płytek, weź sobie jakąś starą płytę główną od kompa i poćwicz.

Skomentuj

Zamieszczone przez kizol666 Zobacz posta
                                          Szkoda płytek, weź sobie jakąś starą płytę główną od kompa i poćwicz.
                                          W sklepie gotronik lub u chińczyka są układy do ćwiczenia lutowania smd.

Ja też ćwiczyłem zanim zabrałem się za diody 0603 w panelu od radia alpine.

Dokładnie. Szkoda płytek.
                                          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X