Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
    To pozwól że najpierw spytam jak planujesz regulacje głośności ?
    Na początek planuję 8 kanałowy DAC na ES9028PRO z wbudowaną regulacją głośności, która operuje na pełnym 32 bitowym słowie. Nie ma tu problemów standardowej cyfrowej regulacji amplitudy np. w komputerze. Może kiedyś zrobię 8 kanałowy DAC na kościach R-2R z analogową regulacją na MDAC'u, ale to faktycznie musiałby mnie mocno rozczarować ES9028PRO aby w ogóle się za to brać Raczej wątpliwe i pewnie zostanę przy Sabre.

Skomentuj

ok czyli wlot sygnalu na ADC-regulacja glośności-podział pasm-DAC i połaczenie bezpośrednio na w pełni otwartą końcowkę mocy, tak ?

do czego zmierzam, w takim ustawieniu wlot wzmacniacza jest owarty na max, nie ma żadnej regulacji po drodze, nawet z dodatkowym buforem wysokotonówka zwłaszcza driver w tubie będzie szumiał nie zależnie od tego jaki wzmacniacz będzie użyty. No chyba że Twoje moduły są wybitnie niskoszumne, ale i tak coś czuję będzie to słyszalne i drażniące.

Chyba że się mylę to proszę popraw mnie :)

Skomentuj

ok czyli wlot sygnalu na ADC-regulacja glośności-podział pasm-DAC i połaczenie bezpośrednio na w pełni otwartą końcowkę mocy, tak ?
        Nie, jak się tak kombinuje to potem faktycznie SNR może być na śmiesznym poziomie

Komputer / SPDIF => SHARC DSP => ES9028PRO => Wzmacniacz. Tyle i w sumie aż tyle

do czego zmierzam, w takim ustawieniu wlot wzmacniacza jest owarty na max, nie ma żadnej regulacji po drodze, nawet z dodatkowym buforem wysokotonówka zwłaszcza driver w tubie będzie szumiał nie zależnie od tego jaki wzmacniacz będzie użyty. No chyba że Twoje moduły są wybitnie niskoszumne, ale i tak coś czuję będzie to słyszalne i drażniące.
        Wzmacniacz wzmacnia szumy, które ma na wejściu. Zewrzyj wejście i zobacz sobie, czy sam wzmacniacz szumi, jeśli nie to twoje źródło szumi, jeśli tak to faktycznie wzmacniacz jest lipny i przyda się go zmienić.

W każdym wypadku uwierz, że u mnie nic szumieć nie będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Na początek planuję 8 kanałowy DAC na ES9028PRO z wbudowaną regulacją głośności, która operuje na pełnym 32 bitowym słowie.
          Rozważ możliwość 64bitowego processingu. Osobiście porównywałem 32-bit vs 64-bit FIR. Różnica zauważalna, większa od różnicy pomiędzy MP3 a FLAC. Też porównywałem w ABX i stabilnie słyszę różnicę (1 pomyłka z 8 prób).

Skomentuj

Niestety to co usłyszałeś nie ma nic wspólnego z obróbką 64 a 32 bitową. W żadnym wypadku nie da się tego usłyszeć

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Niestety to co usłyszałeś nie ma nic wspólnego z obróbką 64 a 32 bitową. W żadnym wypadku nie da się tego usłyszeć
              Proszę rozwiń swój pomysł. Na czym polega różnica w graniu?
              Różnica w "bitach" też jest. Pliki wychodzą trochę inne. Przy 64bitach mamy większą precyzję przy obróbce sygnału. Zwłaszcza kiedy trzeba mnożyć i sumować.

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                Proszę rozwiń swój pomysł. Na czym polega różnica w graniu?
                Różnica w "bitach" też jest. Pliki wychodzą trochę inne. Przy 64bitach mamy większą precyzję przy obróbce sygnału. Zwłaszcza kiedy trzeba mnożyć i sumować.
                Dosłownie na niczym Błąd kwantyzacji przy 32 bitowej obróbce jest już na takim poziomie, że żaden przetwornik nie odtworzy tych bitów. Po prostu nie usłyszysz błędów zaokrąglenia kiedy są one na poziomie -150 dBFS i dalej... Nie wspominając, że naprawdę dobry projekt przetwornika D/A może dobije do tych 22 bitów faktycznej rozdzielczości analogowej co i tak byłoby niesamowitym wyczynem.

Powodu różnicy w dźwięku poszukaj gdzieś indziej, tj. błąd algorytmu, może program ma jakieś problemy z obróbką lub po prostu zwykła autosugestia, ale skoro robiłeś sobie test, to być może błąd jest gdzie indziej.
                Last edited by .3lite; 24.01.2019, 20:03.

Skomentuj

Zaciekawił mnie temat regulacji głośności, bo sam miałem poprzedni DAC na kości, która to umożliwiała przez SPI, ale byłem zbyt leniwy by to implementować, czy jest jakaś przewaga w regulacji głośności w samym DACu a komputerku z wyjściem I2S 32bit i regulacją w sofcie?

Skomentuj

ja zrobiłem analogową regulacje głośności dla wszystkich dróg w kolumnie i mam pewność ze wszystkie drogi będą grały cyfrowe 0 czyli max , układ : cyfrowe źródła - dsp - 3 dac - pasywne regulacje głośności /drabinki/- końcówki mocy , oprócz tego cyfrowa regulacja głośności Master 56bit w dsp z pilota w razie potrzeby.
                    Last edited by luigi; 25.01.2019, 13:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      Zaciekawił mnie temat regulacji głośności, bo sam miałem poprzedni DAC na kości, która to umożliwiała przez SPI, ale byłem zbyt leniwy by to implementować, czy jest jakaś przewaga w regulacji głośności w samym DACu a komputerku z wyjściem I2S 32bit i regulacją w sofcie?
                      Zależy od kości DAC. Stary, ale jary dokument od Sabre:

http://www.esstech.com/index.php/dow...e/view/70/267/

W moim wypadku względem projektowanego wzmacniacza DSP nastapiło parę zmian:

Pójdą na najniższe tony, tj. zamiast wcześniej wybranych UcD2k oraz UcD700 Obydwa w technologii NCore, jeden znany OEM'owski produkt Hypex'a NC1200 a drugi... no cóż, powiedzmy, że dla selektywnie wybranych partnerów, ponieważ informacji o nim się nigdzie nie znajdzie

Skomentuj

Zawsze chciałem mieć jakąś małą tokarkę do warsztatu i od kilku dni mogę się cieszyć takową - Proxxon PD 400. Dla prawdziwego tokarza zabawka, ale dla mnie wystarczające do małej roboty :) Pierwszy element to oczywiście gałka dla potencjometru:

Skomentuj

galka?
                          to jakiej srednicy jest uchwyt?

jak potrzebujesz tanich narzedzi to daj znac. troche tego przerobilem i wiem co i gdzie kupic

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            to jakiej srednicy jest uchwyt?
                            Masz na myśli maksymalną średnicę szczęk? Zależy jakich szczęk użyję, ale spokojnie 10 cm mogę obracać Całkowicie wystarczające dla moich potrzeb.

Spoko

Skomentuj

https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Tokark...UaAq5xEALw_wcB
                              uuu - powaznie tyle to kosztuje? :???:
                              za tyle da sie kupic duza tokarke z chin!
                              tyle za to dales?

sztywna? precyzyjna?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                uuu - powaznie tyle to kosztuje?
                                za tyle da sie kupic duza tokarke z chin!
                                tyle za to dales?

sztywna? precyzyjna?
                                Proxxon to niemiecka firma, więc jakby nie patrzeć to precyzja gwarantowana w tym wypadku Nie wspominając o dostępie do zapasowych elementów i ilości akcesorii. Nie ma też problemu w razie potrzeby gwarancji. Sztywność na wysokim poziomie.

Z chin też masz FV i gwarancję? Nie sądzę :) Legalny import nadrobi relatywnie niską cenę a w razie problemów będziemy mieli złom za kupę kasy. Zresztą, naoglądałem się tych chińskich tokarek na youtube i wystarczy mi fakt, że potrafią wrzucać plastikowe koła zębate oraz precyzja takich tokarek pozostawia wiele do życzenia. Gdybym miał kupować dużą tokarkę to najpierw musiałbym mieć na to dedykowane miejsce a po prostu nie mam. Proxxon to relatywnie mała tokarka (z drugiej strony największa z ich oferty, ponieważ mają jeszcze PD 150 i PD 250) do precyzyjnych prac i o to chodziło. Nie jest to też firma widmo gdzie potem bieda znaleźć jakiekolwiek informacje na temat tokarki. Tutaj wchodzisz i wszystko jasne:

https://www.proxxon.com/en/micromot/24400.php
                                Last edited by .3lite; 29.01.2019, 22:42.

Skomentuj

@.3lite

Trochę zabawy i sterowanie gotowe :)

https://www.youtube.com/watch?v=-w0cpJ8ayoY

Skomentuj

Jakbym miał jeszcze miejsce i zbędne środki, to pewnie poszedłbym w jakąś polską używaną, ale na razie nie ma potrzeby, bo znajomy takową posiada, tylko do zabytków czasem trzeba trochą czasu poświęcić, ale to też zależy jak była eksploatowana (bo można jakimś sposobem mieć szczęście).

Skomentuj

Nie na temat...
                                      mialem kupowac do pracy tokarke numeryczna... okazalo sie ze cos tam bylo popsute i niemcy chcieli oddac po cenie "zlomu" - skromne 3500E!
                                      niestety z braku czasu odpuscilismy zakup
                                      tak wiec przy odrobinie szczescia, da sie kupic prawdziwe maszyny za grosze

Skomentuj

;D

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta

;D

Lepiej sobie to włącz jak będziesz lutował

Skomentuj

Czaruję...
                                          X